Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί οι λαϊκιστές ηγέτες φοβούνται την εκλογική ήττα του D. Trump

Γιατί οι λαϊκιστές ηγέτες φοβούνται την εκλογική ήττα του D. Trump
Οι επερχόμενες εκλογές των ΗΠΑ (3/11) παρακολουθούνται έντονα τους παγκόσμιους ηγέτες που μοιράζονται παρόμοιο πολιτικό ήθος με αυτό του D. Trump
Οι επερχόμενες εκλογές των ΗΠΑ (3/11) παρακολουθούνται έντονα τους παγκόσμιους ηγέτες που μοιράζονται παρόμοιο πολιτικό ήθος με αυτό του D. Trump.
Εάν αποτύχει στις εκλογές, οι πολιτικοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι και άλλοι ηγέτες που υποστηρίζουν παρόμοια λαϊκιστική πολιτική - από τον M. Salvini, ο οποίος ηγείται του κόμματος Lega, έως τον πρωθυπουργό της Ινδίας Narendra Modi - θα μπορούσαν να δουν τη δική τους πολιτική τύχη να αλλάζει, καθώς ένα κύμα λαϊκισμού που ώθησε στην εξουσία ριζοσπαστικούς και αντιστασιακούς ηγέτες στην εξουσία σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Trump, θα μπορούσε να εξασθενίσει.
«Ο Trump, ως ο λαϊκιστής ηγέτης της μοναδικής υπερδύναμης στον κόσμο, είναι ο μεγαλύτερος λαϊκιστικός σύμμαχος που θα μπορούσε να έχει, και έτσι η πιθανή ήττα του στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου θα είναι σίγουρα ένα τεράστιο πλήγμα για τις λαϊκιστικές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο που βασίζονται είτε σε εμφανείς είτε σιωπηρή υποστήριξη από την κυβέρνηση Trump», δήλωσε στο CNBC ο Erin Kristin Jenne, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Κεντρικής Ευρώπης στη Βιέννη.
«Οι λαϊκιστές ηγέτες επιδιώκουν να αλλάξουν το καθεστώς της χώρας τους στη διεθνή τάξη προκαλώντας συστημικούς περιορισμούς και χρειάζονται συμμάχους για να το κάνουν αυτό», πρόσθεσε.
Από το Brexit έως την εκλογή του Προέδρου Jair Bolsonaro στη Βραζιλία, λαϊκιστές πολιτικοί και κόμματα σε όλο τον κόσμο μοιράζονται κοινά χαρακτηριστικά με την πολιτική του Trump.
Τείνουν να κλίνουν προς τα δεξιά και να προωθούν εθνικιστικές, αντι-καθιερωμένες και αντι-μετανάστευσης πολιτικές, καθώς και να μοιράζονται έναν σκεπτικισμό (και συχνά μια εντελώς απορριπτική) παγκοσμιοποίηση.
Η εκλογή του Trump το 2016 φάνηκε να βρίσκεται στο αποκορύφωμα ενός λαϊκιστικού κύματος μέσω της παγκόσμιας πολιτικής.
Νωρίτερα το ίδιο έτος, το Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισε να αποχωρήσει από την ΕΕ μετά από χρόνια ευρωσκεπτικισμού, αντι-μετανάστευσης και λαϊκιστικής ρητορικής από το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) και τμήματα του βρετανικού Τύπου που δημοσίευσε ιστορίες κατά της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων πολλών «ψεύτικων ειδήσεων».
Όπως οι Βρετανοί που ελπίζουν ότι η αποχώρηση από την ΕΕ θα τους ενδυναμώσει και θα ενισχύσει τις θέσεις εργασίας των Βρετανών, όπως και στις ΗΠΑ, η υπόσχεση του Trump για το «να ξανακάνουμε σπουδαίες τις ΗΠΑ» ήταν ένα κάλεσμα στα.. όπλα για πολλούς ανθρώπους εκτός των αστικών κέντρων στην Αμερική που ένιωθαν ξεχασμένοι από τις πολιτικές ελίτ και τους διαδρόμους της εξουσίας.
Τέσσερα χρόνια μετά την εκλογή Trump και εν μέσω μιας έντονης αντίδρασης για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού και την σοβαρή ζημιά της οικονομίας, οι προοπτικές του Trump στις εκλογές του Νοεμβρίου είναι αβέβαιες με τον υποψήφιο των Δημοκρατικών J. Biden να προηγείται στις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις.
Το προβάδισμα του Biden έναντι του Trump έχει ξεπεράσει το 10% στον εθνικό μέσο όρο δημοσκοπήσεων του NBC News, ανέφερε το αδελφό πρακτορείο ειδήσεων του CNBC αυτό το Σαββατοκύριακο, σημειώνοντας ότι «ο Trump αιμορραγεί χάνοντας την υποστήριξη μεταξύ των ηλικιωμένων και αντιμετωπίζει εκτεταμένες αδυναμίες μεταξύ των αποφοίτων κολεγίων, ιδίως των γυναικών».

Ισχύς σε αριθμούς

Η πιθανή μη εκλογή του Trump από τη χάρη θα μπορούσε να είναι αρνητικό δεδομένο για άλλους ηγέτες που έχουν ακολουθήσει το στυλ του, σύμφωνα με πολιτικούς εμπειρογνώμονες.
«Λαμβάνοντας υπόψη την επιρροή που έχουν οι ΗΠΑ στις δημοκρατικές χώρες σε όλο τον κόσμο, και συγκεκριμένα στην Ευρώπη, δεν θα εκπλαγώ που δω μια πτώση των λαϊκιστικών ηγετών… αν ο Trump χάσει τις εκλογές», ανέφερε Nadia Urbinati, καθηγήτρια Πολιτικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια , στο CNBC την Πέμπτη.
Ο πρώην ανώτερος στρατηγικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Steve Bannon «έβαλε πολλούς πόρους και ενέργεια για να κάνει το Trump ένα εικονίδιο ενός νέου διεθνισμού, του λαϊκισμού.
Και ο Trump ενσωμάτωσε το έργο πολύ καλά», πρόσθεσε.
Η Jenne από το Πανεπιστήμιο της Κεντρικής Ευρώπης σημείωσε ότι «ιστορικά, έχουμε δει ότι οι λαϊκιστές στην κυβέρνηση - είτε στα αριστερά όπως ο Hugo Chavez της Βενεζουέλας είτε στα δεξιά όπως ο Viktor Orban στην Ουγγαρία - αναζητούν την υποστήριξη άλλων λαϊκιστικών κυβερνήσεων.
Επισήμανε γνωστές συμμαχίες και φιλίες μεταξύ λαϊκιστών ηγετών, σημειώνοντας ότι ο πρώην Πρόεδρος της Βενεζουέλας Hugo Chavez είχε ζητήσει υποστήριξη από τον Fidel Castro της Κούβας και τον Mahmoud Ahmadinejad στο Ιράν.
Εν τω μεταξύ, στην Ευρώπη, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Viktor Orban, γνωστός για το ισχυρό πρόσωπο και την εθνικιστική του πολιτική, είχε στραφεί σε πολιτικές συμμαχίες με τον Matteo Salvini στην Ιταλία και τον Πρόεδρο της Πολωνίας Andrzej Duda πρόσθεσε.
Ενώ μια εκλογική ήττα για τον Trump θα μπορούσε να επηρεάσει τη λαϊκιστική τάση στην παγκόσμια πολιτική, είναι απίθανο να την εκτροχιάσει.
«Είναι ένα περίπλοκο πράγμα γιατί (δεν υπάρχει τίποτα) δεδομένο στο να υποστηρίξουμε ότι οι άνθρωποι στην Ιταλία που ψηφίζουν τον Matteo Salvini πρόκειται να αλλάξουν επειδή ο Trump δεν θα είναι πλέον στην εξουσία - δεν νομίζω ότι αυτό ισχύει καθόλου», τονίζει ο  Yasmeen Serhan, αναλυτής στο The Atlantic.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης