Κοινωνία

Δίκη Χρυσής Αυγής: Απορρίφθηκε το αίτημα Λαγού για εξαίρεση του δικαστηρίου - Διεκόπη η δίκη για αύριο (13/10)

Δίκη Χρυσής Αυγής: Απορρίφθηκε το αίτημα Λαγού για εξαίρεση του δικαστηρίου - Διεκόπη η δίκη για αύριο (13/10)
Δεν προκύπτει ζήτημα μεροληψίας από τα μέλη της Έδρας, ανακοίνωσε η εισαγγελέας για την δίκη της Χρυσής Αυγής μετά το αίτημα από τον Γ. Λαγό για ανασύνθεση
Απορρίφθηκε εν τέλει, το αίτημα του ευρωβουλευτή της Χρυσής Αυγής, Γ. Λαγού για εξαίρεση του δικαστηρίου, υπό την Μαρία Λεπενιώτη που δίκασε την υπόθεση της Χρυσής Αυγής το απόγευμα της Δευτέρας 12 Οκτωβρίου 2020.
Πλέον ανοίγει ο δρόμος για να επανέλθει το δικαστήριο και η διαδικασία να εισέλθει στη φάση των ποινών, που θα επιβάλλει στους 57 ενόχους.
Απορρίπτοντας το αίτημα η πρόεδρος του δικαστηρίου δήλωσε πως όλα όσα ανέφερε ο Ιωάννης Λαγός περί παραβίασης του τεκμηρίου της αθωότητάς του δεν αφορούν το δικαστήριο.
Οι όποιες δηλώσεις έγιναν, έγιναν από πρόσωπα εκτός δίκης και όχι από τα μέλη της έδρας, για τα οποία δεν προκύπτει ζήτημα μεροληψίας σύμφωνα με την εισαγγελική έδρα.
Το δικαστήριο διέκοψε για αύριο (13.10.2020) στις 11 το πρωί, οπότε η εισαγγελέας θα κάνει την πρότασή της επί των ποινών
Αναλυτικά, η δήλωση της προέδρου:

«Κατά το άρθρο 6 παρ 1 της ΕΣΔΑ κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα να δικαστεί από ανεξάρτητο δικαστήριο. Οι εισαγγελείς κι οι δικαστές μπορούν να εξαιρεθούν μόνο αν υπάρχουν συγκεκριμένα γεγονότα που δημιουργούν δυσπιστία για την μεροληψία των μελών της σύνθεσης. Δεν προέκυψαν ενέργειες ή παραλείψεις του δικαστηρίου που να μπορούν να δημιουργήσουν δυσπιστία. Απορρίπτει την αίτηση», είπε η πρόεδρος.
Νωρίτερα:
Απορίφθηκαν τα ελαφρυντικά 
Η απόφαση του δικαστηρίου για τα ελαφρυντικά που ανακοινώθηκε το πρωί της 12ης Οκτωβρίου 2020, εξαιρεί από κάθε ελαφρυντική περίσταση όλους τους καταδικασθέντες για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και τους περισσότερους για ένταξη εγκληματικής οργάνωσης στην δίκη της Χρυσής Αυγής.
Συγκεκριμένα κανένα ελαφρυντικό δεν αναγνωρίστηκε στους: Νίκο Μιχαλολιάκο, Χρήστο Παππά, Αρτέμη Ματθαιόπουλο, Ηλία Παναγιώταρο, Ηλία Κασιδιάρη, Γιάννη Λαγό και Γιώργο Γερμενή. Οι ποινές κάθειρξης θα κυμανθούν από 5 έως 15 χρόνια.
Kανένα ελαφρυντικό και στους: Ελένη Ζαρούλια, Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Αντώνη Γρέγο, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, Νίκο Κούζηλο και Δημήτρη Κουκούτση, στους οποίους η ποινή θα κυμαίνεται από 5 έως 10 χρόνια.
Με βάση την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου ο καταδικασμένος Ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός κατήγγειλε νωρίτερα την έδρα και υπέβαλλε αίτημα εξαίρεσης όλων των δικαστών της Έδρας πλην της Εισαγγελέως, με συνήγορο τον Κωνσταντίνο Πλεύρη, επικαλούμενος προσβολή του τεκμηρίου αθωότητας και προκατάληψης του δικαστηρίου προς το πρόσωπό του.
«Θεωρώ ότι υπήρχε προκατάληψη στο πρόσωπό μου και παρεμβάσεις άμεσες και έμμεσες και από τον πρωθυπουργό της χώρας, που σας πίεσαν. Για τον λόγο αυτό, ζητώ την εξαίρεση όλων των μελών του δικαστηρίου εκτός από την Εισαγγελέα, η οποία σημειώνεται ότι είχε προτείνει να αθωωθούν οι Χρυσαυγίτες ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων. Σε λίγο θα προσέλθει ο συνήγορος για να αναπτύξει το αίτημά μου», ανέφερε ο Γ. Λαγός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης