Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ήττα για την ελληνική διπλωματία το Oruc Reis... οι Τούρκοι δεν σχεδιάζουν θερμό επεισόδιο – Θέλουν διάλογο για όλα, όχι μόνο για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες

Ήττα για την ελληνική διπλωματία το Oruc Reis... οι Τούρκοι δεν σχεδιάζουν θερμό επεισόδιο – Θέλουν διάλογο για όλα, όχι μόνο για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες
Η ελληνική πλευρά αιφνιδιάστηκε καθώς δεν ανέμενε την επανεμφάνιση του Oruc Reis και κατά πληροφορίες στέλνει πολεμικά πλοία στην περιοχή για να παρακολουθούν τις κινήσεις του τουρκικού ερευνητικού σκάφους
Η επανεμφάνιση του Oruc Reis του τουρκικού ερευνητικού σκάφους μόλις 7,5 ναυτικά μίλια νοτίως του Καστελόριζου και με στόχο να ερευνήσει μια θαλάσσια ζώνη έως τις 22 Οκτωβρίου 2020 περίπου 800 χιλιομέτρων αποτελεί ήττα για την ελληνική διπλωματία.
Την ίδια στιγμή η ελληνική πλευρά αιφνιδιάστηκε καθώς δεν ανέμενε την επανεμφάνιση του Oruc Reis και κατά πληροφορίες στέλνει πολεμικά πλοία στην περιοχή για να παρακολουθούν τις κινήσεις του τουρκικού ερευνητικού σκάφους.
Την ίδια στιγμή Yavuz και Barbaros τα δύο ερευνητικά σκάφη της Τουρκίας – διαθέτει συνολικά 5 – έως τον Νοέμβριο θα έχουν πραγματοποιήσει 200 ημερών έρευνες πέριξ της Κύπρου.
Image
Η Γερμανική πίεση

Οι τούρκοι μετά από πίεση που άσκησαν η Γερμανία και οι ΗΠΑ απέσυραν το Oruc Reis με στόχο να ξεκινήσει διάλογος μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.
Καλλιεργήθηκε η εντύπωση ότι η ελληνική θέση ότι συνομιλεί μόνο για την θαλάσσια δικαιοδοσία θα έβρισκε αποδέκτες από την Τουρκία η οποία ζητάει διάλογο εφ’ όλης της ύλης.
Με βάση διπλωματική πηγή… η Τουρκία συνειδητοποίησε ότι ασκείται πίεση από διάφορες χώρες και την Γερμανία ειδικά να ξεκινήσει διάλογος με την Ελλάδα αλλά μόνο για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες.
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Heiko Maas ήδη αναλαμβάνει δράση μετά τις νέες εξελίξεις γιατί για την απόσυρση του Oruc Reis είχε μεσολαβήσει και η Γερμανική διπλωματία.
Η Τουρκία κατανόησε ότι εάν εγκλωβιστεί σε ένα διάλογο χωρίς να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων κινδυνεύει να περιθωριοποιηθεί.
Έτσι λοιπόν βλέποντας η Τουρκία ότι οι ευρωπαίοι στο άλλο ανοικτό μέτωπο το Nagorno Karabakh μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν την αντιμετωπίζουν ως διαμεσολαβητή της εκεχειρίας, αναγνωρίζουν οι ευρωπαίοι ότι η Τουρκία μπορεί να διαδραματίσει θετικό ρόλο… επαναφέρει την διπλωματία των NAVTEX και την διπλωματία των κανονιοφόρων για να αποδεχθεί η Ελλάδα να διευρύνει την ατζέντα του διαλόγου.  
Ο Erdogan και η Τουρκική διπλωματία πάλι με ανορθόδοξο τρόπο προσπαθούν να καθορίσουν την ατζέντα του διαλόγου με την Ελλάδα, δεν πάνε σε θερμό επεισόδιο αλλά επιδιώκουν να ασκήσουν πίεση στην Ελλάδα για διάλογο εφ΄ όλης της ύλης. 
Η ελληνική πλευρά αναφέρει ότι με την Τουρκία μόνο ένα θέμα έχουν να καθορίσουν τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες, η Τουρκία ζητάει διάλογο για όλα τα θέματα και προφανώς υπάρχει μεγάλη διάσταση απόψεων.
Η Τουρκική διπλωματία λοιπόν χρησιμοποιήσει την διπλωματία των NAVTEX για να πιέσει την Ελλάδα να διευρύνει την ατζέντα των θεμάτων στον διάλογο που αναμενόταν να ξεκινήσει Νοέμβριο 2020.
Είναι πολύ πιθανό η τουρκική διπλωματία να κερδίσει στο μέτωπο αυτό και να ξεκινήσει ένας διάλογος με την Ελλάδα όχι μόνο για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες.
Μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να φέρει αποτέλεσμα καθώς η Τουρκία θα αποσύρει το Oruc Reis εάν η Ελλάδα διευρύνει την ατζέντα των θεμάτων που θα τεθούν στο τραπέζι του διαλόγου.

Οι δύο βασικοί στόχοι της Τουρκίας

1)Θέλει να αποκτήσει μέρος της ΑΟΖ του Καστελόριζου που φθάνει τα 40,5 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα.
2)Θέλει να έχει ρόλο συνεκμετάλλευσης στα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Κύπρου και λόγω στον EastMed τον υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου που θα διοχετεύει φυσικό αέριο από το κοίτασμα Leviathan του Ισραήλ και θα καταλήγει μέσω Ελλάδος, στην Ιταλία όπου θα διοχετεύεται το φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Η ΑΟΖ του Καστελόριζου

Η Τουρκία θα ασκήσει πίεση ώστε η Ελλάδα να αποδεχθεί τροποποίηση του χάρτη της Σεβίλλης ως προς την ΑΟΖ του Καστελόριζου.
Το Καστελόριζο είναι ελληνικό νησί, η εδαφική κυριαρχία είναι ξεκάθαρα ελληνική αλλά οι τούρκοι θεωρούν ότι ένα ελληνικό νησί με 10,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα που απέχει 2,02 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Τουρκία και 580 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ελλάδα, δεν μπορεί να έχει ΑΟΖ 40,5 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Θα μπορούσε η ΑΟΖ του Καστελόριζου να διχοτομηθεί με τα 16 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα να περιλαμβάνονται την Ελλάδα και τα υπόλοιπα 24 χιλιάδες χιλιόμετρα στην Τουρκία
Να σημειωθεί ότι οι Τούρκοι παλινδρομώντας έχουν αναγνωρίσει ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα αλλά θέτουν το εξής όρο.
Εάν ένα ελληνικό νησί βρίσκεται εντός της ηπειρωτικής ΑΟΖ που εκτείνεται 200 ναυτικά μίλια, π.χ. βρίσκεται στο 181ο ναυτικό μίλι της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, τότε και με βάση το δίκαιο της Θάλασσας του 1982, το ελληνικό νησί μπορεί να έχει ΑΟΖ οπότε 181 μίλια από την ηπειρωτική χώρα και 200 ναυτικά μίλια από την νησιωτική χώρα δημιουργείται μια αποκλειστική οικονομική ζώνη 381 μιλίων ή 704 χιλιόμετρα δημιουργώντας προφανώς προστριβές με άλλες χώρες.
Εάν το επιχείρημα της Τουρκίας έχει βάση, αυτομάτως εγείρεται ένα θέμα το Καστελόριζο απέχει 580 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ελλάδα δηλαδή 313 ναυτικά μίλια οπότε δεν εμπίπτει στην τουρκική επιχειρηματολογία περί ηπειρωτικής ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.
Η Τουρκία θα πρέπει να ανακοινώσει ότι εγκαταλείπει πλήρως την Mavi Vatan την ιδέα της Γαλάζιας Πατρίδας, τις γκρίζες ζώνες, την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και βεβαίως το ζήτημα των 13 νησίδων ή βραχονησίδων που μεταβιβάστηκαν στην Ελλάδα από την Ιταλία εκτός διεθνών συνθηκών.

Συνεκμετάλλευση στο φυσικό αέριο της Κύπρου

Η Τουρκία θέλει να έχουν δικαίωμα οι τουρκοκύπριοι στην συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου της Κύπρου.
Αυτό το θέμα ετέθηκε στην Σύνοδο Κορυφής και εν συνεχεία αποσύρθηκε.
Για το θέμα αυτό η Τουρκία θα μπορούσε να δεχθεί να ξεκινήσει ένας διάλογος με στόχο μια βιώσιμη λύση για το Κυπριακό που παραμένει ανεπίλυτο και αγεφύρωτο εδώ και 10ετίες.

Τι θα παραχωρήσει;

Η Τουρκία θέτει πολλά ζητήματα αλλά μέρος αυτών θα τα παραχωρήσει... εάν καταφέρει να κερδίσει τους δύο βασικούς στόχους της.
Είναι προφανές ότι η Τουρκία δεν μπορεί να κερδίσει εάν δεν είναι διατεθειμένη να παραχωρήσει.
Στον μεν Αιγαίο να εγκαταλείψει οριστικά την Γαλάζια Πατρίδα αν και με την ΑΟΖ του Καστελόριζου δεν την εγκαταλείπει, να εγκαταλείψει γκρίζες ζώνες και αμφισβητούμενα νησιά τα οποία μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα εκτός της Συνθήκης της Λωζάνης.
Επίσης θέματα εναέριου χώρου στα 10 ναυτικά μίλια και χωρικών υδάτων στα 6 ναυτικά μίλια.
Επί της ουσίας η Ελλάδα μπορεί να κλείσει τις γκρίζες εκκρεμότητες στο Ανατολικό Αιγαίο μετά από 10ετίες διενέξεων με την Τουρκία.
Ουσιαστικά η Ελλάδα θα κερδίσει ένα πλήρως αποσαφηνισμένο τοπίο θαλάσσιων δικαιοδοσιών στο Ανατολικό Αιγαίο.
Στην Κύπρο τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα όχι μόνο των υπαρκτών κοιτασμάτων φυσικού αερίου αλλά κυρίως λόγω του γεγονότος ότι το νησί είναι κατεχόμενη και διχοτομημένο.
Ένα deal με επίκεντρο συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου της Κύπρου με παράλληλη λύση του Κυπριακού θα μπορούσε να ήταν εντός ενός λογικού πλαισίου διαπραγμάτευσης.

Προκλητικός Erdogan προς Michel: Η Ελλάδα είναι αυτή που προκαλεί – Περιμένουμε βήματα για τη διεθνή διάσκεψη

«H Ελλάδα είναι αυτή που προκαλεί», φέρεται πως είπε ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας αργά το απόγευμα της Δευτέρας, ενώ διεμήνυσε πως «η Τουρκία αναμένει σαφή βήματα για τη σύγκληση της διεθνούς διάσκεψης των χωρών της ανατολικής Μεσογείου».
Με το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis να πλέει εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας από το απόγευμα της Δευτέρας και τους ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας να εκφράζουν ανοιχτά την απογοήτευσή τους για την προκλητική στάση της Άγκυρας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Tayyip Erdogan .
Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ο Tούρκος πρόεδρος «κούνησε το δάχτυλο» στην ΕΕ, καλώντας την να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της βάσει της Συμφωνίας της 18ης Μαρτίου και επισημαίνοντας ότι πρέπει να σημειωθεί πρόοδος όσον αφορά την Τελωνειακή Ένωση και την απελευθέρωση των βίζα.
Μάλιστα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, ο Erdogan  φέρεται να είπε στον Michel πως «η Ελλάδα είναι αυτή που προκαλεί», ενώ διεμήνυσε πως «η Τουρκία αναμένει σαφή βήματα για τη σύγκληση της διεθνούς διάσκεψης των χωρών της ανατολικής Μεσογείου».
Υπάρχει συντονισμένο πισωγύρισμα κλιμάκωσης από την Τουρκία, καθώς ο ένας μετά τον άλλο τούρκοι αξιωματούχοι, από τον υπουργό Άμυνας, μέχρι και τον γαμπρό του Erdogan , κατηγορούν την Ελλάδα και υπεραμύνονται της παράνομης Navtex για το Oruc Reis.
«Διακυβεύονται η θαλάσσια δικαιοδοσία μας, τα δίκαια μας και τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.
‘Εχουμε δικαιοδοσία από τον ΟΗΕ, διεξάγουμε επιστημονικές και τεχνικές μελέτες κι αυτό δεν αποτελεί απειλή για κανέναν, αλλά οι Έλληνες κάνουν τα πάντα για να αυξήσουν την ένταση» υποστήριξε ο τούρκος υπουργός Άμυνας Hulusi Akar προσθέτοντας μάλιστα: «Ελπίζουμε οι Έλληνες να αποφύγουν προκλητικές ενέργειες»
Ταυτόχρονα, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Omer Celik προειδοποίησε: «Πάντα δίνουμε απάντηση σε εκείνους που το βάζουν στα πόδια από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης