Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Νέα τουρκική Navtex: «Παράνομη η ελληνική αντι - Navtex, το Oruc Reis εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας» - Eυθεία απειλή «βλέπει» η Αθήνα

Νέα τουρκική Navtex: «Παράνομη η ελληνική αντι - Navtex, το Oruc Reis εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας» - Eυθεία απειλή «βλέπει» η Αθήνα
Το Oruc Reis κινείται με 7 κόμβους στο νοτιοδυτικό μέρος της δεσμευμένης με την παράνομη NAVTEX περιοχή
Εντός της δεσμευμένης με την παράνομη NAVTEX περιοχής, νοτιοδυτικά του Καστελορίζου, στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, βρίσκεται το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, το οποίο συνοδεύεται από πολεμικά πλοία.
Mάλιστα, η τουρκική προκλητικότητα ξεπέρασε κάθε όριο, καθώς η Άγκυρα με νέα Navtex, που εξέδωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας 12 Οκτωβρίου, προσπαθεί να ακυρώσει την ελληνική αντι -
NAVTEX.
Χαρακτηρίζει δε την περιοχή των ερευνών τουρκική υφαλοκρηπίδα, ενώ για την ελληνική αντι - Navtex υποστηρίζει πως αφορά "σε μη εγκεκριμένη δραστηριότητα" που "επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα".
Το Oruc Reis κινείται περίπου με 7 κόμβους στο νοτιοδυτικό μέρος της δεσμευμένης με την παράνομη NAVTEX περιοχή, όπου έφτασε με κλειστούς πομπούς ώστε να μην φαίνεται το στίγμα του σε ειδικές εφαρμογές όπως το marinetraffic.
Από την ταχύτητα φαίνεται ότι προς το παρόν δεν έχει ρίξει καλώδια για έρευνες.
oruc-reis-position
Στο μεταξύ, ως μείζονα κλιμάκωση και ευθεία απειλή «βλέπει» η Αθήνα τις έρευνες του Oruc Reis νοτίως του Καστελόριζου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, ζήτησε να τεθεί το θέμα του Oruc Reis στην Σύνοδο Κορυφής (15-16/10/2020).
«Εγώ δεν ψάχνομαι για καβγά και κανείς δεν πρέπει να ψάχνεται» διεμήνυσε ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξη του στα Νέα.
Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες, ιδιαίτερα έντονη είναι η κινητικότητα του τουρκικού στόλου στην περιοχή, ενώ ανάλογη κινητοποίηση υπάρχει και από την ελληνική πλευρά.
Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις παρακολουθούν στενά τις κινήσεις των πλοίων της Τουρκίας.
Το μόνο σίγουρο είναι πως αυτή η κίνηση που έκανε ο Recep Tayyip Erdogan, «τορπιλίζει» τις διερευνητικές επαφές, την ημέρα μάλιστα που συνεδρίαζαν στο Λουξεμβούργο οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών.

Με νέα Navtex κλιμακώνει την ένταση η Τουρκία: «Παράνομη η ελληνική αντι - Navtex»

Aπό το απόγευμα της Δευτέρας 12/10, το Oruç Reis, με τα συνοδευτικά του πλοία Ataman και Cengiz Han αλλά και ο στολίσκος των τουρκικών πολεμικών πλοίων που κινούνται μαζί τους, βρίσκονται σε θάλασσα άνωθεν ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όμως αυτό δεν εμποδίζει την Τουρκία να προχωρήσει σε ακόμα πιο θρασύτατη κίνηση, με το να εκδώσει νέα Navtex, στην οποία ζητά να ακυρωθεί η ελληνική, η οποία αναφέρει ότι η τουρκική Navtex είναι "παράνομη" και αφορά "σε μη εγκεκριμένη δραστηριότητα" που "επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα".
Ειδικότερα, οι Τούρκοι, μέσω του ωκεανογραφικού σταθμού της Αττάλειας, εξέδωσαν νέα Navtex με την οποία χαρακτηρίζουν παράνομη την ελληνική αντι-Navtex.
Η νέα τουρκική Navtex:
TURNHOS N/W : 1268/20
MEDITERRANEAN SEA
1. TURKISH FLAGGED R/V ORUÇ REİS, ATAMAN AND CENGİZHAN ARE CONDUCTING SEISMIC SURVEY IN TURKEY’S CONTINENTAL SHELF ON BEHALF OF REPUBLIC OF TURKEY IN ACCORDANCE WITH INTERNATIONAL LAW.
2. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCASTED NAVTEX MESSAGE NUMBER HA79-596/20 IN TURKISH NAVTEX SERVICE AREA. ANTALYA NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO BROADCAST NAVTEX MESSAGES IN THE AREA.
3. ANTALYA TURK RADIO NAVTEX NR FA06-1262/20 IS STILL VALID AND EFFECTIVE. ANTALYA STATION WILL CONTINUE TO PROMULGATE NAVTEX MESSAGES FOR SAFETY OF MARINERS.
4. CANCEL THIS MESSAGE 222059Z OCT 20.

Αναστασιάδης προς ΕΕ: Με τη θωπεία δεν υποχωρεί η τουρκική προκλητικότητα

Οι νέες προκλήσεις της Τουρκίας θα πρέπει να δημιουργήσουν στους Ευρωπαίους κρίση εκτίμησης, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στην παρουσίαση βιβλίου του ιδρύματος «Πολύκαρπος Γιωρκάτζης», στο Πολιτιστικό Κέντρο Αρχιεπισκόπου Γ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς για το θέμα των τουρκικών προκλήσεων που θα θέσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είπε ότι «θα επαναλάβω προς όλους τους εταίρους: οι νέες προκλήσεις της Τουρκίας θα πρέπει να δημιουργήσουν κρίση εκτίμησης από πλευράς Ευρωπαίων που ακόμα θεωρούν ότι με τη θωπεία θα υπάρξει υποχώρηση της τουρκικής προκλητικότητας».

Γαλλική αντίδραση με αφορμή την νέα έξοδο και παραβίαση του Oruc Reis

Νέο αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα στέλνει το γαλλικό ΥΠΕΞ με αφορμή τη νέα έξοδο και παραβίαση του Oruc Reis, καλώντας την τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί έμπρακτα τις αποφάσεις της ΕΕ ξεκινώντας διάλογο με την Αθήνα.
Κατά τη διάρκεια της ημερήσιας ενημέρωσης του τύπου, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Ευρώπης και εξωτερικών υποθέσεων Agnès Von der Mühll, κάλεσε την Τουρκία να αποφύγει κάθε νέα προκλητική ενέργεια.
Πως θα αντιδράσει η Γαλλία;
Σε ερώτηση για το ποιά είναι η αντίδραση της Γαλλίας στην ανακοίνωση της Άγκυρας για την επικείμενη επιστροφή τουρκικού ερευνητικού σκάφους στην ανατολική Μεσόγειο, σε χωρικά ύδατα που διεκδικούνται από την Ελλάδα, η εκπρόσωπος του υπουργείου ανέφερε:
«Εκφράζουμε την ανησυχία μας για την τουρκική ανακοίνωση περί νέας εξόρμησης του σεισμογραφικού σκάφους Oruç Reis στα ανοιχτά του Καστελόριζου και της Ρόδου.»
«Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 1ης Οκτωβρίου 2020 απευθύναμε σαφές κάλεσμα στην Τουρκία να αποφύγει οιαδήποτε μονομερή ενέργεια ενάντια στα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων Κρατών μελών της Ένωσης.»
«Περιμένουμε από την Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, να αποφύγει νέες προκλήσεις και να δείξει έμπρακτα τη θέλησή της για διάλογο με καλή πίστη».

Borell (ΕΕ): Η συμπεριφορά της Τουρκίας οδηγεί σε αύξηση των εντάσεων


«Λυπηρή» χαρακτήρισε την ανακοίνωση για νέα τουρκική NAVTEX «που επηρεάζει την Ελλάδα», ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τονίζοντας ότι αυτές οι ενέργειες «οδηγούν σε κλιμάκωση».
«Ακούσαμε από τον Έλληνα και τον Κύπριο συνάδελφο για τα τελευταία γεγονότα» ανέφερε ο Borell και υπογράμμισε ότι «το άνοιγμα των Βαρωσίων υπονομεύει την κοινή εμπιστοσύνη».
Παράλληλα, σημείωσε ότι «η Τουρκία δεν πρέπει να έχει αρνητική συμπεριφορά» η οποία δεν οδηγεί σε αποκλιμάκωση

Ο Erdogan κλιμακώνει επικίνδυνα την ένταση - Προκλητικός προς τον C. Michel: Η Ελλάδα είναι αυτή που προκαλεί – Περιμένουμε βήματα για τη διεθνή διάσκεψη

Σε μια αιφνιδιαστική κίνηση που τορπιλίζει τις διερευνητικές επαφές, η Τουρκία αργά τη νύχτα της Κυριακής (11/10/2020) ανακοίνωσε νέες έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η περιοχή που δεσμεύεται ξεκινάει από μεγάλη απόσταση στα νότια της Ρόδου και το βόρειο τμήμα της «κλείνει» μόλις νότια από το σύμπλεγμα του Καστελόριζου, με τις δύο άκρες του να βρίσκονται ανάμεσα στη Ρω και στη Στρογγύλη, τις δύο νησίδες που συμπληρώνουν το σύμπλεγμα.
Την ίδια στιγμή, ακόμα δύο πλοία, τα Ataman και Cengiz Han, θα συνεχίσουν τις έρευνές τους σε θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που συμπεριλαμβάνει ύδατα νότια του Καστελόριζου ως τις 22 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την ειδοποίηση.
xartis_oruc
Κι όλα αυτά, λίγες ημέρες μετά το τετ α τετ του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με τον Τούρκο ομόλογο του, Mevlut Cavusoglu, στην Μπρατισλάβα, όπου και συμφώνησαν να ανακοινωθεί η ημερομηνία για την έναρξη των διερευνητικών επαφών.
Επίσης σημειώνεται ότι αύριο (13/10/2020), ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Heiko Maas, θα μεταβεί στην Άγκυρα με σκοπό την επιτάχυνση των επαφών ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.
Έπειτα και από τις τελευταίες εξελίξεις, ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτά η σημερινή συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, αλλά και η Σύνοδος Κορυφής στις 15-16 Οκτωβρίου.
Τον περασμένο μήνα η Άγκυρα απέσυρε το Oruc Reis από την Ανατολική Μεσόγειο  για να «επιτρέψει μια διπλωματική προσέγγιση με την Ελλάδα» ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κατά το πέρας της συνεδρίασης, η ΕΕ κατέστησε σαφές ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της εάν συνεχιστούν «οι μονομερείς ενέργειες και οι προκλήσεις» της Τουρκίας, κίνηση που η τουρκική κυβέρνηση αντέτεινε ότι θα επιδεινώσει τα προβλήματα στις διμερείς σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και των Βρυξελλών.
Ωστόσο, η κίνηση με τη νέα NAVTEX από την Άγκυρα δημιουργεί νέο προβληματισμό, καθώς επί της ουσίας δείχνει πως αγνοεί τις προειδοποιήσεις της τελευταίας Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, όπου ζητούσε από την χώρα να απέχει από ενέργειες που θα δυναμιτίσουν το κλίμα.
«H Ελλάδα είναι αυτή που προκαλεί», φέρεται πως είπε ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας αργά σήμερα το απόγευμα, ενώ διεμήνυσε πως «η Τουρκία αναμένει σαφή βήματα για τη σύγκληση της διεθνούς διάσκεψης των χωρών της ανατολικής Μεσογείου».
Με το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis να πλέει εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας από το απόγευμα της Δευτέρας και τους ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας να εκφράζουν ανοιχτά την απογοήτευσή τους για την προκλητική στάση της Άγκυρας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Tayyip Erdogan .
Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ο Tούρκος πρόεδρος «κούνησε το δάχτυλο» στην ΕΕ, καλώντας την να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της βάσει της Συμφωνίας της 18ης Μαρτίου και επισημαίνοντας ότι πρέπει να σημειωθεί πρόοδος όσον αφορά την Τελωνειακή Ένωση και την απελευθέρωση των βίζα.
Μάλιστα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, ο Erdogan  φέρεται να είπε στον Michel πως «η Ελλάδα είναι αυτή που προκαλεί», ενώ διεμήνυσε πως «η Τουρκία αναμένει σαφή βήματα για τη σύγκληση της διεθνούς διάσκεψης των χωρών της ανατολικής Μεσογείου».

Οι απειλές από τον Akar

Το κλίμα της έντασης επιδεινώνεται και από τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Hulusi Akar, ο οποίος για ακόμα μία φορά εκτόξευσε απειλές κατά της Ελλάδας.
«Το Πολεμικό Ναυτικό μας θα παρέχει την απαραίτητη προστασία συνοδεύοντας τα ερευνητικά σκάφη μας όπου χρειάζεται. Το Oruc Reis συνεχίζει τις προγραμματισμένες δραστηριότητές του», είπε ο Ακάρ.
Μάλιστα, δεν δίστασε να κατηγορήσει ξανά την Ελλάδα για τις εντάσεις στη Μεσόγειο: «Έχουμε δικαιοδοσία στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο από τον ΟΗΕ.
Αυτό δεν αποτελεί απειλή για κανέναν.
Οι Έλληνες κάνουν τα πάντα για να αυξήσουν την ένταση».

Νέα πρόκληση από το ΥΠΕΞ της Τουρκίας: Στην τουρκική υφαλοκρηπίδα οι έρευνες του Oruc Reis

Σε παραληρηματικό τόνο ήταν η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας στα πυρά του Νίκου Δένδια μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ και τα πυρά της Αθήνας, με αφορμή την τουρκική NAVTEX για το Oruc Reis.
Tο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ισχυρίζεται πως οι έρευνες διεξάγονται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.
«Το πλοίο Oruc Reis συνεχίζει τις ερευνητικές του δραστηριότητες από εκεί που σταμάτησε, μετά από ένα μήνα συντήρησης και επισκευής.
Αυτές οι δραστηριότητες, που θα διαρκέσουν έως τις 22 Οκτωβρίου 2020, βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας» αναφέρεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Στη συνέχεια κάνει λόγο για αβάσιμους και απαράδεκτους ισχυρισμούς του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.
Τέλος, η Άγκυρα καλεί την Ελλάδα να σταματήσει τις στρατιωτικές δραστηριότητες που αυξάνουν την ένταση στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και να αρχίσει έναν ειλικρινή διάλογο με την Τουρκία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

"Το πλοίο μας το Ορούτς Ρέις, μετά από ένα μήνα συντήρησης και επισκευής, ξεκίνησε τις δραστηριότητες σεισμικών ερευνών, από εκεί που σταμάτησε.
Αυτές οι δραστηριότητες, οι οποίες θα διαρκέσουν έως τις 22 Οκτωβρίου 2020 βρίσκονται εντελώς εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, 15 χιλιόμετρα από το πλησιέστερο σημείο της Τουρκίας και σε απόσταση 425 χιλιόμετρων από την ηπειρωτική Ελλάδα.
Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών με τη δήλωση του επανέλαβε τις αντιρρήσεις του επί του θέματος σήμερα, επικαλούμενο αβάσιμους ισχυρισμούς, ασυμβίβαστους με το Διεθνές Δίκαιο.
Είναι απαράδεκτες οι ενστάσεις προς τη χώρα μας επειδή δραστηριοποιείται 15 χιλιόμετρα από τις ακτές μας, και διαθέτει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή της Ανατολικής Μεσογείου.
Αυτές οι αντιρρήσεις βασίζονται στους μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς της Ελλάδας για θαλάσσιες ζώνες ευθύνης που ενσωματώνονται στο χάρτη της Σεβίλλης. Ωστόσο, έχει ανακοινωθεί από την ΕΕ και τις ΗΠΑ ότι ο Χάρτης της Σεβίλλης είναι νομικά άκυρος.
Ο ισχυρισμός της Ελλάδας, ότι η Μεγίστη δημιουργεί 40 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας περιοχής ευθύνης δεν συμβαδίζει ούτε με το διεθνές δίκαιο ούτε με τις διεθνείς δικαστικές αποφάσεις.
Στην πραγματικότητα, η ελληνική πλευρά γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτές οι απαιτήσεις είναι μαξιμαλιστικές.
Η προσδοκία μας από την Ελλάδα να αποσύρει τους μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς της που είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο, οι οποίες ενσωματώνονται στο χάρτη της Σεβίλλης, να τερματίσει τις ασκήσεις και τις στρατιωτικές δραστηριότητες που αυξάνουν την ένταση στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και κυρίως με τις διερευνητικές επαφές να ξεκινήσει έναν ειλικρινή διάλογο μαζί μας".

Erciyes: Η Ελλάδα είναι πίσω από κάθε έκνομη, παράνομη και παράτυπη δράση

Σε νέες εμπρηστικές τοποθετήσεις προχώρησε ο Γενικός Διευθυντής του Υπ. Εξωτερικών της Τουρκίας Cagatay Erciyes ο οποίος χρεώνει στην Ελλάδα όλες τις ευθύνες για την ένταση σε μάι ευρύτερη γεωπολιτική περιοχή από το Nagorno Karabakh έως την Ανατολική Μεσόγειο.
«Η Ελλάδα είναι πίσω από κάθε έκνομη, παράνομη και παράτυπη δράση στην περιοχή μας καθώς υποστηρίζει
1. Την Αρμενική κατοχή στο Αζερμπαϊτζάν.
2. Τον πραξικοπηματία πολέμαρχο στη Λιβύη.
3. Το αιματοβαμμένο καθεστως στη Συρία.
4. Τον Χάρτη της Σεβίλης στην Ανατολική Μεσόγειο (το σύμβολο των Ελληνικών και ελληνοκυπριακών μαξιμαλιστικών διεκδικήσεων για τις θαλάσσιες ζώνες»., αναφέρει στην ανάρτησή του.
Image
Κινητικότητα του Πολεμικού Ναυτικού

Σύμφωνα με πληροφορίες, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ιδιαίτερα έντονη είναι και η κινητικότητα του τουρκικού στόλου, δεδομένου ότι ήδη από το απόγευμα της Κυριακής αρκετές μεγάλες μονάδες του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού (φρεγάτες, κορβέτες κτλ) έχουν αποπλεύσει από τις ναυτικές βάσεις στα νότια παράλια της Τουρκίας, έχοντας βγει στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Η κινητοποίηση του τουρκικού στόλου εξακολουθεί και βρίσκεται σε εξέλιξη, με αποτέλεσμα, όπως εκτιμάται, ο αριθμός των τουρκικών πλοίων να αυξηθεί κι άλλο στη συνέχεια.
Την ίδια στιγμή, ανάλογη είναι η κινητοποίηση που υπάρχει και στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, καθώς ήδη ένας σημαντικός αριθμός πλοίων του Πολεμικού μας Ναυτικού έχει λάβει εντολή να κατευθυνθεί προς την περιοχή που έχουν δεσμεύσει οι Τούρκοι, ενώ σε αυξημένη ετοιμότητα έχει τεθεί και το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Επικοινωνία Μητσοτάκη με Michel

Εν τω μεταξύ, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε το θέμα του Oruc Reis και στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel.
Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ενημέρωσε πως ο πρωθυπουργός θα έχει -εντός της ημέρας- τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, και θα ζητήσει να τεθεί το θέμα του Oruc Reis στη Σύνοδο Κορυφής.
«Σας ενημερώνω ότι ο Πρωθυπουργός, ενόψει του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης-16ης Οκτωβρίου, θα θέσει το ζήτημα των παράνομων και προκλητικών τουρκικών ενεργειών των τελευταίων ημερών, σε τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχει αργότερα σήμερα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Πέτσας είπε ακόμα ότι συνεδριάζει σήμερα (12/10/2020) στο Λουξεμβούργο το Συμβούλιο Εξωτερικών  Υποθέσεων της Ε.Ε.
Στη διάρκειά του τόσο η Κύπρος, όσο και η Ελλάδα θα θέσουν τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις με το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της Αμμοχώστου και της έκδοσης της νέας παράνομης τουρκικής NAVTEX νοτίως του Καστελόριζου και νοτιοανατολικά της Ρόδου.
Έχει ήδη εκδοθεί αναλυτική ανακοίνωση από το Υπουργείο Εξωτερικών, καθώς και ανακοίνωση από τον σταθμό της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού στο Ηράκλειο της Κρήτης.
Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας έρχονται σε πλήρη σύγκρουση με τα συμπεράσματα του Έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης και 2ας Οκτωβρίου 2020.

Μητσοτάκης: Eγώ δεν ψάχνομαι για καβγά και κανείς δεν πρέπει να ψάχνεται

Με τη φράση «εγώ δεν ψάχνομαι για καβγά και κανείς δεν πρέπει να ψάχνεται» σχολιάζει στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, επιρρίπτοντας έτσι τις ευθύνες στην Άγκυρα για τη στάση της.
Αναφέρει, μάλιστα, πως τα γεγονότα στον Έβρο και το παράνομο μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Recep Tayyip Erdogan ήταν δύο γεγονότα καθοριστικής σημασίας για την επιδείνωση των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας.
Ο πρωθυπουργός εκφράζει πάντως την αισιοδοξία του ότι οι διερευνητικές επαφές μπορούν να ξεκινήσουν σύντομα και μόνο από εκεί που σταμάτησαν το 2016 για το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών, το οποίο, όπως λέει, έχει συμφωνηθεί και στην τριμερή του Βερολίνου – για την οποία επιπλέον απορρίπτει τις αιτιάσεις περί «μυστικής συμφωνίας», ξεκαθαρίζοντας ότι πρόκειται απλώς για τα γραπτά πρακτικά των συζητήσεων.
Εκτιμά, επίσης, ότι με την τελευταία απόφαση της Συνόδου Κορυφής ξεκαθαρίστηκε οριστικά πως το ζήτημα είναι ευρωτουρκικό και όχι ελληνοτουρκικό και δηλώνει ότι πιστεύει στην απειλή επιβολής των κυρώσεων, καθώς η άμεση επιβολή τους θ’ αυξήσει την ένταση και μάλιστα για μεγάλο διάστημα.

Δένδιας: Η Τουρκία είναι ο κοινός παρανομαστής σε όλες τις προβληματικές καταστάσεις στην περιοχή

Για τις έρευνες του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο ενημέρωσε τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, ο Νίκος Δένδιας.
Σε δηλώσεις του μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι η Τουρκία είναι ο κοινός παρανομαστής σε όλες τις προβληματικές καταστάσεις στην περιοχή.
«Η Τουρκία ενεργεί ως ο υπονομευτής της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή» είπε ο ίδιος.
Πιο αναλυτικά, ο κ. Δένδιας δήλωσε: «Είχα σήμερα την ευκαιρία να ενημερώσω τους συναδέλφους μου στο Συμβούλιο, σχετικά με τις νέες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νότια του Καστελορίζου.
Εξήγησα επίσης το προφανές: ποιος είναι ο κοινός παρονομαστής σε όλες τις προβληματικές καταστάσεις στην περιοχή: Ναγκόρνο-Καραμπάχ, Συρία, Ιράκ, Κύπρος, Νοτιοανατολική Μεσόγειος.
Ο κοινός παρονομαστής είναι η Τουρκία.
Η Τουρκία ενεργεί ως ο υπονομευτής της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.
Ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο, ενάντια στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Γερμανία: «Λυπηρό και όχι συνετό» βήμα ενδεχόμενες νέες έρευνες της Τουρκίας σε διαφιλονικούμενη περιοχή

«Λυπηρό και όχι συνετό» βήμα που «θα έριχνε πίσω» τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση, θα αποτελούσαν ενδεχόμενες νέες έρευνες της Τουρκίας στην «διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή» της ανατολικής Μεσογείου, δήλωσε πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Steffen Seibert, αναφερόμενος στη νέα NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία.
«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έλαβε γνώση από την ανακοίνωση της Τουρκίας για εκ νέου διερευνητικές δραστηριότητες στην ανατολική Μεσόγειο και, αν πράγματι υπάρξουν εξερευνήσεις σε αυτή την διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή, αυτό θα ήταν πολύ λυπηρό και από την δική μας σκοπιά και μη συνετό βήμα, το οποίο θα έριχνε πίσω τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο και θα ήταν σίγουρα κάθε άλλο παρά βοηθητικό για την περαιτέρω εξέλιξη των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας, όπως τις εξέτασε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την περασμένη εβδομάδα», δήλωσε ο Seibert και επανέλαβε την γερμανική θέση: «Είναι σημαντικό και αναγκαίο όλοι οι εμπλεκόμενοι να προσπαθούν να αποφεύγουν κλιμάκωση και να λύσουν τα ζητήματα διένεξης στην ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων Δικαίου της Θάλασσας, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, με διάλογο και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.
Και εξακολουθούμε να είμαστε πρόθυμοι να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια σε αυτό τον σκοπό».
Κληθείς να διευκρινίσει αν στην ατζέντα του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα περιλαμβάνεται το θέμα κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ο Seibert δήλωσε: «Αν υπάρξει εξερεύνηση, αυτό θα ήταν κάθε άλλο παρά βοηθητικό για την περαιτέρω εξέλιξη των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. Και μια τέτοια περαιτέρω εξέλιξη το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την εξέτασε στα Συμπεράσματά του.
Πέρα από αυτό δεν θέλω να κάνω εδώ τώρα εικασίες».

Σε Αθήνα και Κύπρο, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών

Στη Λευκωσία και στην Αθήνα θα μεταβεί διαδοχικά αύριο ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Heiko Maas.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της εκπροσώπου του, o Maas θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ενώ θα έχει συνάντηση και με τον ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη.
Το απόγευμα θα μεταβεί στην Αθήνα, όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Απέπλευσε το Oruc Reis

Το πρωί της Δευτέρας (12/10/2020) το Oruc Reis απέπλευσε από το λιμάνι της Αττάλειας με κατεύθυνση το Καστελόριζο.

Την είδηση επιβεβαίωσε και ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Fatih Donmez με ανάρτηση του στο twitter.
«Οι εργασίες συντήρησης στο σεισμικό ερευνητικό σκάφος μας ολοκληρώθηκαν.
Το πλοίο μας απέπλευσε για να "ακτινογραφήσει" τη Μεσόγειο.
Θα συνεχίσουμε να ερευνούμε, να σκάβουμε και να προστατεύουμε τα δικαιώματά μας.
Αν υπάρχει, σίγουρα θα το βρούμε», ανέφερε.
Image

Οργισμένη αντίδραση από την Αθήνα

Μείζονα κλιμάκωση και ευθεία απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή χαρακτηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών τη νέα NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία για νέες έρευνες του Oruc Reis κοντά στο Καστελόριζο.
Το ελληνικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει πως για ακόμα μια φορά καταδεικνύεται η αναξιοπιστία της Τουρκίας.
«Η νέα παράνομη τουρκική NAVTEX για παράνομες έρευνες νοτίως του Καστελόριζου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε απόσταση μόλις 6,5 ν.μ. από ελληνικές ακτές, συνιστά μείζονα κλιμάκωση και ευθεία απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή.
Μόλις λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, κατά την οποία η τουρκική πλευρά δεσμεύτηκε να προτείνει ημερομηνία για τις διερευνητικές επαφές, καταδεικνύεται και πάλι η αναξιοπιστία  της όπως και το γεγονός ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί ειλικρινά το διάλογο.
Εμμένει σε επιθετικές και έκνομες τακτικές παρελθόντων αιώνων, επιβεβαιώνοντας περίτρανα το ρόλο της ως του κατεξοχήν παράγοντα αστάθειας και παραβατικότητας στην περιοχή.
Από τη Λιβύη ως το Αιγαίο και την Κύπρο, τη Συρία, το Ιράκ και πλέον και το Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Αγνοεί συστηματικά το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τους κανόνες καλής γειτονίας.
Δυναμιτίζει κάθε προσπάθεια διαλόγου, περιφρονώντας τις προτροπές της Διεθνούς Κοινότητας.
Αδιαφορεί προκλητικά στις παροτρύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συμμόρφωση προς τη διεθνή νομιμότητα, ως αυτονόητη προϋπόθεση κάθε βήματος προόδου στις ευρωτουρκικές σχέσεις.
Καλούμε την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή της.
Να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της δια των οποίων υπονομεύει συστηματικά την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.
Η Ελλάδα, ως σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, δεν εκβιάζεται.
Θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, συμβάλλοντας παράλληλα στην εδραίωση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας» αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών.

Η αντί - Navtex της Αθήνας

Αντι-navtex, με την οποία χαρακτηρίζει παράνομη την τουρκική NAVTEX, εξέδωσε η ελληνική πλευρά σημειώνοντας ότι πρόκειται για «μη εγκεκριμένη δραστηριότητα» που «επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα» και στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα έχει τη δικαιοδοσία για την έκδοση μηνυμάτων στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.
Αναλυτικά, ο σταθμός του Ηρακλείου Κρήτης της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε αντι-NAVTEX με αφορμή την παράνομη Navtex που εξέδωσε ο σταθμός της Αττάλειας για έρευνες του Όρουτς Ρέις σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Η ελληνική ναυτική οδηγία αναφέρει ότι η τουρκική Navtex είναι «παράνομη» και αφορά «σε μη εγκεκριμένη δραστηριότητα» που «επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα».
Επίσης, τονίζεται ότι ο σταθμός του Ηρακλείου έχει τη δικαιοδοσία για την έκδοση μηνυμάτων στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης