Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μέγα λάθος της ΕΚΤ να περιμένει συνετή δημοσιονομική πολιτική στην Ευρωζώνη

Μέγα λάθος της ΕΚΤ να περιμένει συνετή δημοσιονομική πολιτική στην Ευρωζώνη
Τα λάθη που έκανε στην ανάλυσή της το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Isabel Schnabel
Σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Frankfurter Allgemeine Zeitung, η Isabel Schnabel, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ δηλώνει ότι οι κυβερνήσεις που αυξάνουν περισσότερο το χρέος τους δεν πρέπει πλέον να αποτελούν πρόβλημα και θα ενισχύσουν την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας στο μέλλον.
Το μέλος της ΕΚΤ ισχυρίστηκε ότι «η αποφασιστική δημοσιονομική παρέμβαση στην κρίση του κορωνοϊού (COVID-19) ενισχύει την αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής και μετριάζει το μακροπρόθεσμο κόστος της πανδημίας.
Με στοχευμένες, μακροπρόθεσμες επενδύσεις, κυρίως υπό την αιγίδα του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ, οι κυβερνήσεις μπορούν να προωθήσουν τη βιώσιμη ανάπτυξη, να αυξήσουν τη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα και να διευκολύνουν την αναγκαία μείωση του δείκτη χρέους μόλις ξεπεραστεί η κρίση».
Το πρόβλημα της συλλογιστικής της Schnabel είναι ότι αγνοεί τα γεγονότα και στοιχηματίζει το μέλλον της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας σε ένα αυστηρό, κερδοφόρο και επιτυχημένο επίπεδο κρατικών επενδύσεων που δεν έχει συμβεί ποτέ και είναι πολύ λιγότερο πιθανό να συμβεί τώρα, αναφέρουν οι αναλυτές.
Η Schnabel θα πρέπει, στην πραγματικότητα, να προειδοποιεί για τον τεράστιο κίνδυνο κακής επένδυσης και υπερβολικού χρέους που ενδέχεται να προκύψει από την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και για τις τεράστιες δαπάνες ελλείμματος που προκύπτουν σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.
Γιατί;
Επειδή έχει τις εμπειρικές ενδείξεις για την αποτυχία επίτευξης της ενάρετης ανάπτυξης και της μείωσης του χρέους που επιεβαιώθηκαν και μέσω του Σχεδίου Ανάπτυξης και Απασχόλησης του 2009, το σχέδιο Juncker και της τεράστιας αύξησης των ελλειμματικών δαπανών μεταξύ 2009 και 2011 σε πολλά ευρωπαϊκά έθνη.
Μόλις ανακάμψει η ανάπτυξη, τρία πράγματα ήταν εμφανή:
- Οι περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης διατήρησαν ένα επίπεδο ελλειμματικών δαπανών που αύξησε το χρέος προς το ΑΕΠ σε περιόδους ανάπτυξης, επειδή οι κυβερνήσεις συνηθίζουν να ξοδεύουν περισσότερα σε περιόδους έκρηξης και ακόμη περισσότερο σε περιόδους ύφεσης.
Η Schnabel αναμένει από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης διαθέτουν κάποιο επίπεδο πειθαρχίας και δημοσιονομικής σύνεσης που εφάρμοσαν μόνο η Γερμανία και η Ολλανδία.
Με τους προϋπολογισμούς της Ισπανίας και της Ιταλίας να αυξάνονται χωρίς έλεγχο, η ιδέα ότι οι κυβερνήσεις θα ξοδέψουν χρήματα σοφά και παραγωγικά δεν είναι απλώς ευσεβής τρόπος σκέψης, αλλά αναιρείται από τα στοιχεία του παρελθόντος.
- Η επιβάρυνση του χρέους που δημιουργήθηκε από τις «αποφασιστικές δημοσιονομικές πολιτικές» σε περιόδους ύφεσης όχι μόνο παραμένει και αυξάνεται, αλλά οδηγεί σε αύξηση των φόρων με στόχο τη «μείωση του ελλείμματος» που εμποδίζει την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Η ευρωζώνη ήδη υποφέρει από μια μη ανταγωνιστική φορολογική επιβάρυνση σε πολλές χώρες και οι μη παραγωγικές δαπάνες, που διοχετεύονται στο έλλειμμα και ακολουθούνται από φόρους για επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας, έχουν γίνει κανόνας.
Είναι πλέον κοινός τόπος ότι οι κυβερνήσεις δεν «προάγουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και δεν αυξάνουν τη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα».
Στο άρθρο της η Schnabel αναφέρει ότι η αύξηση της παραγωγικότητας ήταν πεισματικά αδύναμη, ωστόσο δεν βλέπει καμία σχέση μεταξύ της χαμηλής παραγωγικότητας και του αυξανόμενου ρόλου των κυβερνητικών δαπανών και της νομισματικής πολιτικής για την ενθάρρυνση της χαμηλής παραγωγικότητας μέσω αρνητικών επιτοκίων και της δημόσιας παρέμβασης.
Οι κυβερνητικές επενδύσεις δεν μπορούν να ενισχύσουν την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα αρκετά για να καλύψουν το τεράστιο χρέος που δημιουργείται επειδή οι κυβερνήσεις δεν έχουν το κίνητρο να είναι παραγωγικές και να δημιουργούν επενδύσεις με πραγματικές οικονομικές αποδόσεις.
Το κίνητρο για κακή επένδυση και διαιώνιση της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας είναι τεράστιο, διότι οι κυβερνήσεις δεν υποφέρουν από τις συνέπειες των κακών επενδυτικών αποφάσεων, όπως κάνουν οι φορολογούμενοι.
Η Schnabel γνωρίζει ότι η εμπειρία προηγούμενων κρίσεων μάς δείχνει ότι όχι, σε περιόδους αδυναμίας, οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να αποφασίσουν να αντικαταστήσουν τον ιδιωτικό τομέα.
Οι κυβερνήσεις δεν έχουν καλύτερες ή περισσότερες πληροφορίες από τον ιδιωτικό τομέα για το πού και πώς να επενδύσουν και έχουν όλα τα κίνητρα για κακή επένδυση και υπερβολικές δαπάνες, διότι η ΕΚΤ συνεχίζει να υποστηρίζει αγοράζοντας κρατικά ομόλογα και μειώνοντας τα επιτόκια.
Τα στοιχεία για την αύξηση του χρέους, την κακή παραγωγικότητα και την υψηλότερη ανεργία πρέπει να είναι αρκετά προειδοποιητικά και το παράδειγμα της Ιαπωνίας πρέπει να χρησιμεύσει και ως κόκκινη σημαία.
Η Schnable γνωρίζει ότι τα αυξημένα επίπεδα χρέους έναντι του ΑΕΠ που βαρύνουν τις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης δεν θα μειωθούν σε επίπεδα προ πανδημίας, ακόμη λιγότερο σε βιώσιμα επίπεδα, με σταθερές δαπάνες δημοσίου ελλείμματος που προωθούνται από τη νομισματική πολιτική και με εκκλήσεις για αμφισβητήσιμες «επενδύσεις».
Η μη συμβατική νομισματική πολιτική δεν εφαρμόστηκε επειδή οι κυβερνήσεις ξόδεψαν πολύ λίγα, αλλά επειδή οι κυβερνήσεις ξόδεψαν πάρα πολύ και δεν μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν χωρίς ποσοτική χαλάρωση και αγορές περιουσιακών στοιχείων από την κεντρική τράπεζα.
Η ΕΚΤ δεν θα ενισχύσει την ανεξαρτησία της με μεγάλες δαπάνες ελλείμματος και τεράστιο χρέος από τα κράτη μέλη.
Θα εξαρτάται ακόμη περισσότερο από την απόκρυψη της αφερεγγυότητας των χωρών, όταν η κρίση του Covid-19 σταματήσει να αποτελεί δικαιολογία, το χρέος και οι κρατικές δαπάνες θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης