Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Το Oruc Reis… θα επιταχύνει τον διάλογο Ελλάδος – Τουρκίας – Ο Erdogan θέτει 8 θέματα ποντάροντας ότι θα κερδίσει Καστελόριζο, αποστρατιωτικοποίηση, κοιτάσματα

Το Oruc Reis… θα επιταχύνει τον διάλογο Ελλάδος – Τουρκίας – Ο Erdogan θέτει 8 θέματα ποντάροντας ότι θα κερδίσει Καστελόριζο, αποστρατιωτικοποίηση, κοιτάσματα
Κατά ορισμένους κύκλους τον Νοέμβριο 2020 οι σχέσεις Τουρκίας και Ελλάδος θα είναι έκρυθμες, οι πολεμικές ιαχές θα ηχούν και ο κίνδυνος ακόμη και εμπλοκής θα κορυφώσει - Όμως δεν θα εξελιχθούν έτσι τα πράγματα.
Όσο το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis βρίσκεται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα δεν θα ξεκινήσει ο διάλογος Ελλάδος – Τουρκίας ανέφερε η ελληνική κυβέρνηση… αλλά στην πράξη θα συμβεί το ακριβώς αντίθετο.
Η παρουσία του Oruc Reis και όχι μόνο καθώς το Barbaros ήδη έχει ξεκινήσει έρευνες νοτιοδυτικά της Κύπρου στο σημείο όπου βρισκόταν το έτερο ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας το Yavuz, θα δρομολογήσει εξελίξεις.  
Να σημειωθεί ότι η Τουρκία διαθέτει 5 ερευνητικά σεισμογραφικά πλοία για έρευνες φυσικού αερίου εκ των οποίων το Oruc Reis είναι το πιο σύγχρονο.
Η Τουρκία και ο πρόεδρος Erdogan είχαν δεχθεί πίεση το προηγούμενο διάστημα ειδικά από την Γερμανία και τις ΗΠΑ ώστε να αποσύρει το Oruc Reis με στόχο την έναρξη διαλόγου με την Ελλάδα.
Την ίδια στιγμή η Τουρκία γνωρίζει ότι το φιλικό περιβάλλον στις ΗΠΑ θα διατηρηθεί έως τον Ιανουάριο 2021 οπότε και θα αντικατασταθεί ο Trump από τον Biden όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.
Εσχάτως κυκλοφορούν ορισμένα σενάρια που θέλουν την Τουρκία να κλιμακώνει την ένταση, προκαλώντας ακόμη και θερμό επεισόδιο με στόχο να δημιουργήσει τετελεσμένα και να υποχρεώσει την Ελλάδα να συρθεί στον διάλογο.
Κατά ορισμένους κύκλους τον Νοέμβριο 2020 οι σχέσεις Τουρκίας και Ελλάδος θα είναι έκρυθμες, οι πολεμικές ιαχές θα ηχούν και ο κίνδυνος ακόμη και εμπλοκής θα κορυφώσει.
Όμως δεν θα εξελιχθούν έτσι τα πράγματα.

Η Τουρκία έως τώρα στηρίζεται

1)Στην στάση της Γερμανίας που είναι φιλική στην Τουρκία, επηρεάζει τις Συνόδους Κορυφής ώστε να μην επιβληθούν οικονομικές κυρώσεις.
2)Στην στάση του αμερικανικού παράγοντα που άλλα ανέφερε στην Ελλάδα και άλλα είπε στην Τουρκία.
Μπορεί να ειπωθεί ότι η κίνηση της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα να αποδομήσει τον Χάρτη της Σεβίλλης με βάση τον οποίο έχουν καθοριστεί οι θαλάσσιες δικαιοδοσίες και οι αποκλειστικές οικονομικές ζώνες… δείχνει ότι ο αμερικανικός παράγοντας διευκολύνει τις τουρκικές διεκδικήσεις.
3)Η Ιταλία αποδείχθηκε ότι διάκειται φιλικά προς την Τουρκία ειδικά στην υπόθεση Λιβύης και κόντρα στην Γαλλία που είναι εχθρικά διακείμενη στην Τουρκία.

Gunboat diplomacy και Navtex diplomacy

Το βασικό ερώτημα είναι γιατί η Τουρκία έβγαλε ξανά το Oruc Reis το οποίο αποτελεί πηγή έντασης μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας;
Μάλιστα η Τουρκία έστειλε το Oruc Reis μόλις 7 μίλια νότια του Καστελόριζου με στόχο να ερευνήσει μια θαλάσσια περιοχή 500 με 800 ναυτικών μιλίων.
Ο Erdogan ο τούρκος Πρόεδρος κατανόησε ότι η έναρξη διαλόγου που και ο ίδιος επιθυμεί κρύβει παγίδες για την Τουρκία.
Η Ελλάδα θέτει όρους λέγοντας ότι διαπραγματεύεται μόνο για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες.
Η Τουρκία όμως ζητάει όλα τα θέματα να έρθουν στο τραπέζι με προφανή στόχο να χάσει – παραχωρήσει ορισμένα ώστε να κερδίσει τα βασικά.
Το Oruc Reis λοιπόν εισήλθε ξανά στην ελληνική υφαλοκρηπίδα με ένα στόχο να καταδείξει τι θέλει η Τουρκία και το κυριότερο να υποχρεώσει την Ελλάδα να προσέλθει στον διάλογο για όλα τα ανοικτά ζητήματα;

Τα 8 ζητήματα που θέτουν οι τούρκοι

Οι τούρκοι θέτουν 8 ζητήματα αλλά στην πράξη τους ενδιαφέρουν τα 3 .... συγκεκριμένα ΑΟΖ Καστελόριζου, συνεκμετάλλευση κοιτασμάτων με τους ελληνοκύπριους και αποστρατιωτικοποίηση νησιών.

-Αποκλειστικές οικονομικές ζώνες και υφαλοκρηπίδα, να καθοριστούν στο πλαίσιο της τουρκικής αντίληψης ότι η Τουρκία έχει την μεγαλύτερη ακτογραμμή αλλά διαθέτει την μικρότερη θαλάσσια δικαιοδοσία.
Να σημειωθεί ότι οι θαλάσσιες δικαιοδοσίες καθώς και οι αποκλειστικές οικονομικές ζώνες και οι υφαλοκρηπίδες έχουν καθοριστεί από την διεθνή συνθήκη για το δίκαιο της Θάλασσας του 1982 του ΟΗΕ καθώς και από τον Χάρτη της Σεβίλλης που ωστόσο δεν είναι νομικό κείμενο.
Και η συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας αλλά και ο Χάρτης της Σεβίλλης δεν έχουν αναγνωριστεί από την Τουρκία αλλά επί της ουσίας καθορίζουν ΑΟΖ και στα νησιά, πάνω σε αυτό το καθεστώς αναγνωρισμένο διεθνώς στηρίζεται η Ελλάδα.
Μάλιστα στο πλαίσιο αυτό χρησιμοποιεί ως προπαγάνδα την Γαλάζια Πατρίδα ή Mavi Vatan που αποτελεί την μεγάλη ιδέα της Τουρκίας που περιλαμβάνει την διεκδίκηση του μισού σχεδόν Αιγαίου.
 e3
-ΑΟΖ Καστελόριζου.
Η Τουρκία σχεδόν καθημερινά επαναλαμβάνει ότι δεν μπορεί ένα νησί που διαθέτει 10,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα γη, απέχει 2,02 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Τουρκία και 580 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ελλάδα να διαθέτει ΑΟΖ 40,5 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Η Τουρκία θα ήθελε να πάρει το 90% της ΑΟΖ του Καστελόριζου αλλά κατά ορισμένους τούρκους το 60% ή 24 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα θα κάλυπταν τις τουρκικές απαιτήσεις.

-Αποστρατιωτικοποίηση των νησιών
Η Τουρκία υποστηρίζει ότι υπάρχουν έως και 18 νησιά στο Ανατολικό Αιγαίο που έχουν στρατιωτικοποιηθεί παράνομα κόντρα σε ότι έχει συμφωνηθεί με την Συνθήκη της Λωζάνης.
Μάλιστα οι τούρκοι υποστηρίζουν ότι η στρατιωτικοποίηση έχει σκοπό η Ελλάδα να επιτεθεί στην Δυτική Τουρκία.
Βέβαια το επιχείρημα της Τουρκίας είναι αβάσιμο, η Τουρκία προκάλεσε την Ελλάδα με την παρουσία της 4ης Στρατιάς ή Στρατιά του Αιγαίου.

-Μεταφορά νησιών στην Ελλάδα από την Ιταλία εκτός της Συνθήκης της Λωζάνης
Η Τουρκία ονομάζει σε συντομογραφία τα νησιά που μεταφέρθηκαν από την Ιταλία στην Ελλάδα εκτός της Συνθήκης της Λωζάνης ως EGAYDAAK.
Η Τουρκία επιμένει λοιπόν ότι αυτά τα νησιά, νησίδες και βραχονησίδες έχουν μεταφερθεί παράνομα στην Ελλάδα.
Η Ελλάδα στηρίζεται στην Συνθήκη των Παρισίων που είναι μια ακόμη συνθήκη που δεν έχει υπογράψει η Τουρκία.
Στον πίνακα αυτό η Τουρκία εμφανίζεται να διεκδικεί τα νησιά δίπλα στο Καστελόριζο και αυτό αποτελεί πρόκληση.

Τα νησιά αυτά που η Τουρκία αποκαλεί εν συντομία EGAYDAAK αποτελούν τις λεγόμενες γκρίζες ζώνες.

Image
-Χωρικά ύδατα στα 6 ναυτικά μίλια στο Ανατολικό Αιγαίο.
Η Τουρκία υποστηρίζει ότι τα ελληνικά χωρικά ύδατα στο Ανατολικό Αιγαίο θα έπρεπε να είναι 3 ναυτικά μίλια όπως ορίζει η Συνθήκη της Λωζάνης και όχι 6 ναυτικά μίλια.
Να σημειωθεί ότι εάν η Ελλάδα επέκτεινε σε 12 ναυτικά μίλια τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο θα καταλάμβανε το 73% της θάλασσας και σχεδόν το 88% της ΑΟΖ.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια όχι μόνο λόγω της αναφοράς ότι αποτελεί αιτία πολέμου casus belli αλλά και λόγω του γεγονότος ότι θα περιοριστούν τα διεθνή ύδατα προκαλώντας προβλήματα στην διεθνή ναυσιπλοΐα και στους πολεμικούς στόλους διαφόρων χωρών.
jy
-Η Τουρκία υποστηρίζει ότι δεν μπορεί τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο να είναι 6 ναυτικά μίλια και ο εναέριος χώρος στα 10 ναυτικά μίλια.
Ζητούν να επιστρέψει στα 6 ναυτικά μίλια ο εναέριος χώρος.

-Η Τουρκία θέλει να έχουν δικαίωμα οι τουρκοκύπριοι στην συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου της Κύπρου.
Αυτό το θέμα ετέθηκε στην Σύνοδο Κορυφής και εν συνεχεία αποσύρθηκε.
Για το θέμα αυτό η Τουρκία θα μπορούσε να δεχθεί να ξεκινήσει ένας διάλογος με στόχο μια βιώσιμη λύση για το Κυπριακό που παραμένει ανεπίλυτο και αγεφύρωτο εδώ και 10ετίες.

-Η Τουρκία ζητάει να αναγνωριστεί η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης ως τουρκική.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/kastellorizomap.jpg?itok=KJZqLjxZ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης