Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σάλος στην Κύπρο από το σκάνδαλο για τις Golden Visa - O πρόεδρος της Βουλής απέχει των καθηκόντων του μετά το βίντεο του Al Jazeera

Σάλος στην Κύπρο από το σκάνδαλο για τις Golden Visa - O πρόεδρος της Βουλής απέχει των καθηκόντων του μετά το βίντεο του Al Jazeera
Τέλος οι Golden Visa στην Κύπρο μετά το σκάνδαλο που αποκάλυψε το Al Jazeera - Πολιτικές εξελίξεις καθώς πολιτικοί φέρονται να εμπλέκονται σε υπόθεση διαφθοράς
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Κύπρο μετά το σκάνδαλο διαφθοράς που αποκάλυψε το τηλεοπτικό δίκτυο Al jazeera, με τον πρόεδρο της Βουλής να θέτει εαυτόν εκτός καθηκόντων ζητώντας δημόσια συγγνώμη, ενώ και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χριστάκης Τζιοβάννης δήλωσε παραίτηση.
Την ίδια ώρα, ο Γενικός Εισαγγελέας της Κύπρου διέταξε ποινική έρευνα, σημειώνοντας ότι «τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ώρες από το δημοσιογραφικό δίκτυο Al Jazeera προκαλούν αγανάκτηση, θυμό και ανησυχία στους πολίτες».
Η απολογία Συλλούρη
Σε ανακοίνωσή του, μετά από την προβολή βίντεο από το τηλεοπτικό δίκτυο Al jazeera, στο οποίο διακρίνεται και ο ίδιος και αφορά τη διαδικασία απόκτησης κυπριακής ιθαγένειας μέσω του -μέχρι τότε- κυπριακού προγράμματος πολιτογράφησης, ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Δημήτρης Συλλούρης σημειώνει ότι απολογείται που επέτρεψε σε κάποιους, «έστω και μέσα απ' τη δημοσιοποίηση αυτής της σκηνοθετημένης και αποσπασματικής εικόνας», να πλήξουν το πρόσωπο του και κατ' επέκταση τον θεσμό του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων.
«Θα ήθελα να ζητήσω δημόσια συγγνώμη, για τη δυσάρεστη εικόνα που πέρασε στον κυπριακό λαό – και όχι μόνο – και την αναστάτωση που αυτή έχει προκαλέσει», δηλώνει
Στο βίντεο το οποίο προβλήθηκε από το Al jazeera, δύο δημοσιογράφοι υποδύθηκαν τους δυνητικούς επενδυτές, προφασιζόμενοι ότι ενδιαφέρονται να μάθουν τις διαδικασίες απόκτησης κυπριακής ιθαγένειας και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του σταθμού, ο πρόεδρος της Βουλής και οι Κύπριοι επιχειρηματίες προτίθενται να παράσχουν όλες τις απαραίτητες διευκολύνσεις προκειμένου αυτό να γίνει εφικτό ακόμη και σε αιτητές οι οποίοι δεν δικαιούνται να αποκτήσουν κυπριακό διαβατήριο.
«Από την επόμενη Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2020, απέχω από τα καθήκοντα μου, μέχρι να αποπερατωθούν οι έρευνες. Όταν ολοκληρωθούν, έχω πάρει τις αποφάσεις μου και ανεξαρτήτως αποτελέσματος θα τις ανακοινώσω», προσθέτει.
Καλεί, τέλος, όλες τις αρμόδιες αρχές να επιταχύνουν οποιεσδήποτε διαδικασίες έχουν αρχίσει και θέτει τον εαυτό του στη διάθεση των Αρχών, για οποιαδήποτε διευκόλυνση χρειαστεί, σχετικά με τις έρευνες.
Εντονες είναι οι αντιδράσεις από τα πολιτικά κόμματα, ενώ και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χριστάκης Τζιοβάννης ο οποίος επίσης διακρίνεται στο βίντεο υπέβαλε την παραίτησή του.

Ανησυχία Κομισιόν

«Η Κομισιόν έχει εκφράσει τη σοβαρή ανησυχία της για τα σχήματα υπηκοότητας επενδυτών και ευθέως απέναντι στις κυπριακές αρχές» υπογράμμισε ο Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση της Κύπρου για κατάργηση του προγράμματος παροχής κυπριακών διαβατηρίων έναντι επενδύσεων.
Ο Εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «παρακολουθήσαμε με δυσπιστία πώς υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι εμπορεύονταν την ευρωπαϊκή ιθαγένεια για οικονομικά κέρδη» και σημείωσε ότι «η πρόεδρος von der Leyen ήταν ξεκάθαρη όταν έλεγε ότι οι ευρωπαϊκές αρχές δεν είναι προς πώληση».

Πανηγυρίζει το Al Jazeera

Με ανάρτησή στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter, «αυτοπιστώνεται» την πτώση του Κυπριακού επενδυτικού προγράμματος, το Al Jazeera.
Image

Σάλος από το σκάνδαλο με τις Golden Visa

Ντόμινο εξελίξεων λαμβάνουν χώρα στην Κύπρο, με κατάργηση του προγράμματος παροχής κυπριακών διαβατηρίων έναντι επενδύσεων από την 1 Νοεμβρίου 2020.
Την απόφαση ανακοίνωσε στις 13 Οκτωβρίου 2020 η κυπριακή κυβέρνηση, μετά τον σάλο που ξέσπασε από την δημοσιοποίηση ντοκιμαντέρ του Al Jazzera, όπου ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Δημήτρης Συλλούρης και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χριστάκης Τζιοβάνης, εμφανίζονται πρόθυμοι να μεσολαβήσουν υπέρ Κινέζου φυγόδικου για την εξασφάλιση της λεγόμενη «golden visa».
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος η απόφαση θα ισχύσει από την 1η Νοεμβρίου 2020, ενώ διευκρίνησε παράλληλα τα προβλήματα τα οποία παρουσιάστηκαν στο πρόγραμμα από τον καιρό της εφαρμογής του.
Δημοσιογράφοι εμφανίζοταν in cognito και έπαιρναν συνεντεύξεις ως μεσολαβητές για υποτιθέμενους επενδυτές
Με διάρκεια μία ώρα, κυκλοφόρησε το νέο ρεπορτάζ διευρευνητικής δημοσιογραφίας του Al Jazeera για την Κύπρο που ονομάζεται The Cyprus Undercover και προκάλεσε πολιτική αναταραχή, καθώς σ' αυτό εμφανίζονται δημόσια πρόσωπα από την πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου που φέρονται να εμπλέκονται με τη βιομηχανία των χρυσών διαβατηρίων.
Για την πραγματοποίηση του ρεπορτάζ, οι δημοσιογράφοι του διεθνούς ειδησεογραφικού δικτύου εμφανίζονταν in cognito ως μεσολαβητές για υποτιθέμενους επενδυτές.
Ειδικότερα, στο βίντεο, παρουσιάζεται ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χ. Τζιοβάννης, με τον δικηγόρο του Α. Πιττάτζιη να συνομιλούν με τους υπό κάλυψη δημοσιογράφους του Al Jazeera σε κάποιο εστιατόριο.
Άτομο από την ομάδα του κ. Τζιοβάνη λέει σε κάποιο από τους μεσάζοντες ότι μπορούν να αλλάξουν το όνομα του ενδιαφερόμενου για διαβατήριο και γελώντας λέει ότι «φυσικά μπορούμε να το κάνουμε αυτό, εδώ είναι Κύπρος».
Η απάντηση του Ομίλου Giovanni
Τρέιλερ που φωτογραφίζει τον Όμιλο Giovanni να εμπλέκεται στην υπόθεση των χρυσών διαβατηρίων δημοσίευσε το Al Jazeera, προετοιμάζοντάς μας για νέο ρεπορτάζ.
Με αφορμή το trailer, ο Όμιλος Giovanni αναφέρει:
Παρακολουθήσαμε το trailer του Al Jazeera και εκ των πραγμάτων δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τι θα δημοσιοποιηθεί σήμερα.
Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι:
• Τον Οκτώβριο του 2019, μέσω εγγεγραμμένου κτηματομεσίτη, ήρθαμε σε επικοινωνία με τους λεγόμενους «μεσάζοντες», οι οποίοι όπως προέκυψε στην πορεία δεν ήταν επαγγελματίες αλλά υπό κάλυψη δημοσιογράφοι.
• Ο κτηματομεσίτης ισχυρίστηκε ότι οι συγκεκριμένοι «μεσάζοντες» εκπροσωπούν 18 επενδυτές, οι οποίοι ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Κύπρο (κάποιοι μέσω του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, άλλοι σε έργα υποδομών).
Στη διάρκεια της συζήτησης, ηγέρθηκαν υποψίες για την αξιοπιστία και το κύρος τους, καθώς μεταξύ άλλων μας ανέφεραν ότι ο ένας από τους 18 επενδυτές, ήταν αντιμέτωπος με ποινική υπόθεση «ερήμην» του και ενδιαφέρεται για συμμετοχή στο Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα.
• Τη συγκεκριμένη περίπτωση την καταγγείλαμε, μέσω του δικηγόρου μας, στον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο και τη Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ), την Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019, δηλαδή κατά την πρώτη εργάσιμη μέρα μετά τη συνάντηση που είχαμε μαζί τους. Ένα χρόνο μετά λάβαμε επιστολή από τον Al Jazeera με την οποία μας ζητούσε να τοποθετηθούμε επί του θέματος.
Αφού απαντήσαμε στην επιστολή, προχωρήσαμε τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2020 στην υποβολή καταγγελίας προς τον Γενικό Εισαγγελέα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ζητώντας την πλήρη διερεύνηση του θέματος, καθώς και το ενδεχόμενο κατασκοπίας, πλαστοπροσωπίας και καταπάτησης προσωπικών δεδομένων.
• Αξίζει να σημειωθεί ότι η καταγγελία στη ΜΟΚΑΣ και τον Δικηγορικό Σύλλογο στις 29 Οκτωβρίου 2019, υποβλήθηκε αφού διαπιστώσαμε ότι η συγκεκριμένη περίπτωση δεν πληρούσε τα κριτήρια περί ξεπλύματος παράνομου χρήματος. Σκοπός της καταγγελίας ήταν να βοηθήσουμε τις Αρχές, με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, για διαλεύκανση της υπόθεσης.
• Εάν υπήρχε αμφιβολία για τα κίνητρα του Al Jazeera, το γεγονός ότι βιντεογραφούσαν μέσω ηλεκτρονικής συσκευής, για να δημοσιεύσουν ένα χρόνο αργότερα τρέηλερς και ντοκιμαντέρ, επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν συγκεκριμένες σκοπιμότητες πίσω από την ανακίνηση του θέματος.
Είναι απορίας άξιον κατά πόσο ίδιες εχθρικές πρακτικές ακολουθούνται και για άλλες χώρες. Απαιτούμε άμεσα από τα αρμόδια θεσμικά όργανα του κράτους να τοποθετηθούν γύρω από το όλο ζήτημα για να λάμψει η αλήθεια.
Η έντιμη διαδρομή της εταιρείας μας είναι αδιαπραγμάτευτη και δεν θα επιτρέψουμε να αποτελέσει την παράπλευρη απώλεια για τα θέματα που απασχολούν την κοινή γνώμη αναφορικά με το πρόγραμμα πολιτογράφηση.

Όπως είχε γράψει το ΒΝ από την δημοσιοποίηση του video:
Με πολιτικό σεισμό μοιάζει η επίπτωση που προκαλεί στην Κύπρο η δημοσίευση έρευνας του τηλεοπτικού δικτύου AL Jazeera για τα χρυσά διαβατήρια στην Κύπρο.
Με κρυφές κάμερες κατέγραψαν τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής Δημήτρη Συλλούρη και τον βουλευτή του ΑΚΕΛ Χρήστο Τζιοβάννη να «διαπραγματεύονται» με «μεσάζοντες» για την απόκτηση διαβατηρίων από Κινέζους «επενδυτές» που έχουν προβλήματα με το νόμο.
Στο βίντεο που ανήρτησε στη ιστοσελίδα του ο Al Jazeera παρουσιάζεται ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χ. Τζιοβάνης, με τον δικηγόρο του Α. Πιτάτζιη να συνομιλούν με τους υπό κάλυψη δημοσιογράφους του Al Jazeera σε κάποιο εστιατόριο.
Άτομο από την ομάδα του κ. Τζιοβάνη λέει σε κάποιο από τους μεσάζοντες ότι μπορούν να αλλάξουν το όνομα του ενδιαφερόμενου για διαβατήριο και γελώντας λέει ότι «φυσικά μπορούμε να το κάνουμε αυτό, εδώ είναι Κύπρος».
Σε κάποια στιγμή φαίνεται ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Δημήτρης Συλλούρης να λέει στο συνομιλητή του, να μην πει σε κανένα τίποτα γιατί πρέπει να προστατεύσει το όνομα του.
Στη συνέχεια οι υπό κάλυψη δημοσιογράφοι επισκέπτονται το γραφείο του δικηγόρου Α. Πιτάτζιη ο οποίος επαναλαμβάνει ότι για όλα τα προβλήματα έχει λύσεις ο βουλευτής Χ. Τζιοβάνης.
Σε κάποια στιγμή ο δικηγόρος περιγράφει τη δομή του Κυπριακού υπουργείου Εσωτερικών και λέει ότι ο Γενικός Διευθυντής του υπουργείου Κ. Κυπριανού είναι πολύ καλός φίλος του Χριστάκη (Χ. Τζιοβάνη).
Σε γεύμα στο σπίτι του βουλευτή του ΑΚΕΛ στην παρουσία του υποτιθέμενου μεσάζοντα επενδυτή (υπό κάλυψη δημοσιογράφο του Al Jazeera) συμμετέχει και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Δημήτρης Συλλούρης ο οποίος λέει στον «μεσάζοντα» ότι είναι μέλος της Βουλής εδώ και 28 χρόνια και τονίζει δύο φορές;
«Τώρα είμαι ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου».
Αφού ο «μεσάζοντας» τον ενημερώνει για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει με τον νόμο ο πελάτης του, ο Δημήτρης Συλλούρης τον ρωτάει αν μπορεί να χρησιμοποιήσει άλλο όνομα και του προτείνει την λύση να μεσολαβήσει ώστε να αποκτήσει διαβατήριο από άλλη ευρωπαίκή χώρα.
Τον διαβεβαιώνει ότι γνωρίζει τους Προέδρους των Κοινοβουλίων της Μάλτας, της Σλοβενίας και της Λετονίας.
Στη συνέχεια του προτείνει όπως φιλοξενήσει για δύο ημέρες τον πελάτη του στην Κύπρο και του λέει ότι θα τον συναντήσει και θα τον βοηθήσει όσο μπορεί και πως θα γίνει νέο σχέδιο για τον τρόπο που θα επιτευχθεί ο στόχος του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης