Τελευταία Νέα
Δελτία Τύπου

Coface: Ολλανδία – Έρευνα Εταιρικών Πληρωμών 2020

tags :
Coface: Ολλανδία – Έρευνα Εταιρικών Πληρωμών 2020
Η πρώτη μελέτη της Coface πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στον Φεβρουάριο και στις αρχές Μαρτίου του 2020
Η πρώτη μελέτη της Coface για την εμπειρία εταιρικών πληρωμών στην Ολλανδία πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στον Φεβρουάριο και στις αρχές Μαρτίου του 2020 (πρώτο τρίμηνο 2020, Τ1 2020) με 301 συμμετέχουσες εταιρείες με έδρα στην χώρα.
Ωστόσο, στο τέλος της ερευνητικής περιόδου, ο COVID-19 έπληξε τον κόσμο και άλλαξε δραστικά τις οικονομικές προοπτικές.
Συνεπώς, προκειμένου να ληφθεί υπόψη αυτή η αλλαγή στην εμπειρία εταιρικών πληρωμών, η Coface διεξήγαγε νέα έρευνα ανάμεσα στις αρχές Μαΐου και στα τέλη Ιουνίου (δεύτερο τρίμηνο 2020, Τ2 2020), στην οποία συμμετείχαν 114 εταιρείες.
Τα αποτελέσματα διαφέρουν σημαντικά εντός αυτών των λίγων μηνών.
Οι όροι πληρωμής είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση στην Ολλανδία.
Μόλις το 42% των συμμετεχόντων στην έρευνα Τ1 2020 απάντησε ότι παρείχε όρους πληρωμής και αυτό το ποσοστό αυξήθηκε ελάχιστα στο 48% στο Τ2 2020.
Οι βραχυπρόθεσμες περίοδοι πίστωσης κυριαρχούν στο ολλανδικό επιχειρηματικό τοπίο, με το 85% των εταιρειών να προσφέρουν όρους πληρωμής απαιτώντας πληρωμή εντός 60 ημερών. Ανάμεσα στο πρώτο και στο δεύτερο τρίμηνο του 2020, η κατανομή άλλαξε, με μία μείωση από την βραχυπρόθεσμη στην μεσοπρόθεσμη περίοδο (31 με 60 ημέρες) και μία αύξηση εντός του πολύ βραχυπρόθεσμου τμήματος (1 με 30 ημέρες).
Ενώ αυτή η αλλαγή θα μπορούσε να συσχετιστεί με τον πολύ μικρότερο αριθμό συμμετεχόντων, δίνει επίσης την εντύπωση ότι οι συμμετέχοντες μοιάζουν να είναι νευρικοί σχετικά με την ηθική πληρωμής και να προτιμούν να εξαργυρώσουν το συντομότερο δυνατό.
Αυτές οι ανησυχίες δεν είναι ανεδαφικές.
Ο αριθμός των συμμετεχόντων που δήλωσε καθυστερήσεις στις πληρωμές αυξήθηκε από το 71% κατά το Τ1 2020 στο 75% κατά το Τ2 2020, που σημαίνει ότι στο δείγμα της Coface 3 στις 4 επιχειρήσεις παλεύουν με καθυστερήσεις πληρωμών.
Οι εταιρείες δήλωσαν ότι η μέση διάρκεια των καθυστερήσεων πληρωμών είναι υψηλή: 66 ημέρες κατά το πρώτο τρίμηνο, 58 ημέρες κατά το δεύτερο.
Ο τομέας των λιανικών πωλήσεων-υφασμάτων-ένδυσης ξεχώρισε με την μεγαλύτερη περίοδο καθυστερήσεων πληρωμών.
Το μερίδιο των αντίστοιχων καθυστερημένων πληρωμών, που ξεπερνούν τους έξι μήνες, είναι ένα ανησυχητικό ζήτημα στην Ολλανδία.
Ενώ στο πρώτο τρίμηνο του 2020, μόλις το 3,6% των συμμετεχόντων στην έρευνα της Coface απάντησε ότι οι καθυστερημένες πληρωμές αντιπροσώπευαν το 5% ή περισσότερο του κύκλου εργασιών τους, ο αριθμός αυτός έφτασε στο 9,6% το δεύτερο τρίμηνο.
Οι οικονομικές προοπτικές έχουν αλλάξει ριζικά μέσα σε λίγους μήνες.
Το Τ1 2020, οι προοπτικές για το 2020 σε κάθε τομέα ήταν γενικά θετικές, με τις φαρμακοχημικές εταιρείες να είναι οι πιο αισιόδοξες και οι κατασκευαστικές οι λιγότερο.
Ωστόσο, τον Ιούνιο του 2020, το 52% των ερωτηθέντων εταιρειών ανέμεναν χειρότερη επιχειρηματική ανάπτυξη για το 2020.
Αυτή η οικονομική συρρίκνωση είναι απειλητική για την επιβίωση μερικών από τις συμμετέχουσες εταιρείες.
Το ένα τρίτο αυτών έχει υποβάλλει ή σχεδιάζει να υποβάλει αίτηση για Κρατική βοήθεια, ενώ ένα άλλο 7% είναι αβέβαιο και μπορεί να καταφύγει σε αυτήν αν η οικονομική κατάσταση χειροτερεύσει.
Επομένως, οι προτεραιότητες σχετικά με τις μεγαλύτερες απειλές για τις επιχειρηματικές προοπτικές έχουν αλλάξει.
Ενώ στις αρχές του 2020, το Brexit έμοιαζε να είναι το βασικό πρόβλημα, αυτό άλλαξε με τις επιπτώσεις του COVID-19 στην παγκόσμια οικονομία και τις διαταράξεις των παγκόσμιων αλυσίδων παραγωγής.
Αυτός μπορεί να είναι ένας λόγος που εξηγεί γιατί οι ολλανδικές επιχειρήσεις έχασαν την εμπιστοσύνη τους προς την Κίνα και ενδυνάμωσαν την προτίμησή τους στην αναδυόμενη Ασία ως τον προορισμό με τις μεγαλύτερες ευκαιρίες.

Coface: for trade

Με σχεδόν 70 χρόνια παρουσίας η COFACE είναι ένας παγκόσμιος ηγέτης στην Ασφάλιση Πιστώσεων, βοηθώντας ώστε οι επιχειρήσεις να γίνονται ανθεκτικές και να συμβάλουν στη δημιουργία βιώσιμου πλούτου παγκοσμίως.
Καθημερινά, οι 4.100 εργαζόμενοι του Ομίλου μας διασφαλίζουν τις πωλήσεις που πραγματοποιούνται από τους 50.000 Ασφαλισμένους μας Πελάτες σε πάνω από 200 χώρες. Σε στενή συνεργασία μαζί τους, μας συμβουλεύονται σε κάθε στάδιο της επιχειρηματικής δραστηριότητας τους, βοηθώντας τους να προλαμβάνουν και να εκτιμούν τους κινδύνους τους, ώστε να λαμβάνουν τις κατάλληλες αποφάσεις.
Η ελληνική ομάδα της Coface απαρτίζεται από εξειδικευμένα στελέχη έτοιμα να σας υποστηρίξουν σε κάθε σας ανάγκη αναφορικά με την πιστωτική σας κάλυψη.
.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης