Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bank of America: Ανάκαμψη τύπου W, κορωνοϊός και προεδρικές εκλογές οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την οικονομία των ΗΠΑ

Bank of America: Ανάκαμψη τύπου W, κορωνοϊός και προεδρικές εκλογές οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την οικονομία των ΗΠΑ
Ο κορωνοϊός και οι προεδρικές εκλογές είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την οικονομία των ΗΠΑ, επισημαίνει η επενδυτική τράπεζα Bank of America
Ο κορωνοϊός και οι προεδρικές εκλογές είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την οικονομία των ΗΠΑ, επισημαίνει η επενδυτική τράπεζα Bank of America, που εκτιμά πως η επερχόμενη ανάκαμψη θα είναι τύπου W.
Ειδικότερα, η Bank of America κυκλοφόρησε την τελευταία έκθεσή της που επιγράφεται Fund Manager και αφορά τους διαχειριστές κεφαλαίων που δραστηριοποιούνται στη Wall Street.
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως τα συμπεράσματα της εν λόγω έρευνας πολλές φορές είναι… σχιζοφρενικά.
Για παράδειγμα, τον προηγούμενο μήνα η πλειονότητα των διαχειριστών κεφαλαίων, παρότι υποστήριζαν πως η άνοδος στις τεχνολογικές μετοχές, εν πολλοίς, ήταν φούσκα, έδιναν σύσταση στους επενδυτές να ανοίξουν θέσεις long σε αυτές.
Ποιο είναι, όμως, το μήνυμα που μεταφέρουν οι 224 fund managers, οι οποίοι διαχειρίζονται κεφάλαια ύψους 624 δισεκ. δολ., μέσω της Bank of America, στην επενδυτική κοινότητα;
Πρώτα απ 'όλα, το consensus του περασμένου μήνα (μέσος όρος), ότι δηλαδή η τρέχουσα ανάκαμψη έχει σχήμα U (μια άποψη που υποστηριζόταν από το 32% των ερωτηθέντων) δίνει τη θέση του στην άποψη πως ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας θα είναι σχήματος W, ήτοι ο δρόμος προς την αποκατάσταση είναι δύσκολος, μακρύς και γεμάτος εμπόδια (30%).
Την ίδια στιγμή, οι ερωτηθέντες που υποστηρίζουν το αφήγημα της ανάκαμψης τύπου U λιγόστεψαν, 29%.
Πολλοί λιγότεροι είναι αυτοί που θεωρούν πως η ανάκαμψη θα είναι απότομη και σύντομη, όπερ σημαίνει ότι θα έχει σχήμα V (μόλις 19%).

Δυστυχώς, η ερώτηση αυτή έχει καταντήσει αστείο, διότι η απάντηση εξαρτάται από τις τελευταίες κινήσεις της αγοράς.
Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο ότι οι περισσότεροι fund managers, παρασυρμένοι από την ποσοτική χαλάρωση της Fed, συνέκλιναν στην άποψη πως η ανάκαμψη θα έχει σχήμα V και ότι θα εισερχόμασταν σε μια παρατεταμένη bull market.

Ακόμα και η Bank of America, που διενεργεί την εν λόγω έρευνα, υποστηρίζει πως, πλέον, αντιμετωπίζει μια κατάρρευση των εκτιμήσεών της σε ό,τι αφορά την ύφεση:
Από -28% στο -54% σε ετήσια βάση.
Σε κάθε περίπτωση το συναίσθημα δεν επηρεάζεται από τα θεμελιώδη, αλλά από την πορεία του δείκτη S&P 500 - κάτι που η Fed γνωρίζει πολύ καλά.

Η έρευνα, στη συνέχεια, μετατοπίζεται στη χρήση μετρητών, με την BofA να αναφέρει ότι τα επίπεδα μετρητών μειώθηκαν στο 4,4% από 4,8%.
Ως υπενθύμιση, σύμφωνα με το μοντέλο BofA, μετρητά <4% = απληστία,> 5% = φόβος.
Ως αποτέλεσμα, τα επίπεδα μετρητών έχουν μειωθεί κατά 1,5% τους τελευταίους 6 μήνες - η ταχύτερη πτώση από το 2003, καθώς όλοι αναγκάστηκαν να αγοράσουν λόγω… Fed.

Περιέργως, για άλλη μια φορά, υπήρξε μια απόκλιση μεταξύ του λιανικού και του θεσμικού συναισθήματος, με τα hedge funds να μειώνουν τα επίπεδα μετρητών αυτό το μήνα (4,3%), ενώ οι θεσμικοί μείωσαν τα επίπεδα μετρητών στο 3,6%.

Πιο αισιόδοξοι, οι Fund Managers αύξησαν φυσικά το «υπέρβαρο» (overweight) των ιδίων κεφαλαίων τους στο 27%.
Συγκεκριμένα, το υπέρβαρο του μετοχικού κεφαλαίου του Οκτωβρίου δείχνει ότι οι επενδυτές είναι αισιόδοξοι για τις μετοχές, αλλά όχι «επικίνδυνα αισιόδοξοι» (επικίνδυνο θα θεωρούνταν ένα ποσοστό άνω του 50%).

Την ίδια στιγμή, τα hedge funds φαίνονται υπεραισιόδοξα, καθώς η έκθεσή τους ξεπερνά το 42%.

Η Covid-19 και τις προεδρικές εξακολουθούν να είναι από τους μεγαλύτερους κινδύνους που αντιμετωπίζει η οικονομία των ΗΠΑ.


Τέλος, οι fund managers προτιμούν την Υγεία αντί της Ενέργειας (spread +41%).


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης