Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Πίεση στον Erdogan από ΗΠΑ, Γερμανία - Μητσοτάκης: Η Τουρκία έχει επιλέξει κυρώσεις - Άγκυρα: Οι 6 λόγοι για την επανεμφάνιση του Oruc Reis

Πίεση στον Erdogan από ΗΠΑ, Γερμανία - Μητσοτάκης: Η Τουρκία έχει επιλέξει κυρώσεις - Άγκυρα: Οι 6 λόγοι για την επανεμφάνιση του Oruc Reis
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών δεν θα επισκεφθεί στην Άγκυρα - Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει το θέμα του Oruc Reis στη Σύνοδο Κορυφής (15-16/10/2020)
Πολλαπλά είναι τα «χτυπήματα» στην Τουρκία από τις Ευρωπαϊκές χώρες αλλά και τις ΗΠΑ, που ξεκαθαρίζουν τη θέση τους απέναντι στην προκλητικότητά της.
Σαφή θέση υπέρ της Ελλάδας λαμβάνουν οι ΗΠΑ μετά και την τελευταία τουρκική NAVTEX για έρευνες του τουρκικού πλοίου Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο και σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Ειδικότερα, το State Department αποδοκιμάζει την απόφαση της Τουρκίας και την καλεί να σταματήσει τις προκλήσεις και να αρχίσει τις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα.
Μάλιστα, οι ΗΠΑ κατηγορούν την Άγκυρα ότι προκαλεί εντάσεις στην περιοχή και ότι «σκοπίμως» περιπλέκει την επανεκκίνηση των συνομιλιών με την Ελλάδα.
«Εξαναγκασμός, οι απειλές, ο εκφοβισμός και η στρατιωτική δραστηριότητα δεν θα επιλύσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Προτρέπουμε την Τουρκία να τερματίσει αυτή την πρόκληση και να αρχίσει αμέσως τις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα» αναφέρεται σε ανακοίνωση της εκπροσώπου του State Department, Morgan Ortagus.
Παράλληλα με νέα ανακοίνωση του το State Department χαρακτηρίζει προκλητική και αντιπαραγωγική την απόφαση της Τουρκίας να ανοίξει την παραλία των Βαρωσίων και ζητά την ανάκληση της.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τη μονομερή απόφαση να ανοίξουν εκ νέου τα Βαρώσια και ζητούν την ανάκληση αυτής της απόφασης.
To άνοιγμα των Βαρωσίων είναι ασυμβίβαστο με τις αποφάσεις 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, είναι προκλητικό και αντιπαραγωγικό για την επανάληψη των συνομιλιών για διευθέτηση».

Ενοχλημένη και η Γερμανία

Εξαιρετικά ενοχλημένος από «το γεγονός, ότι λόγω των άμεσων προκλήσεων της Τουρκίας με τον απόπλου του Oruc Reis, αυτή τη στιγμή οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας-Τουρκίας να μην φαίνονται καθόλου στον ορίζοντα δυνατές, και τουλάχιστον σε εύθετο χρόνο να μην είναι κάτι τέτοιο εφικτό», δήλωσε από τη μεριά του ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Η. Maas.
Παράλληλα, έστειλε το μήνυμα ότι «οι συνομιλίες γίνονται μόνο μέσα σε ένα κλίμα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας, το οποίο δεν ισχύει στην παρούσα φάση».
Αναφερόμενος στη γερμανική διαμεσολάβηση, είπε πως «η Γερμανία προσπάθησε να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή και είμαστε πολύ ευτυχείς που με την πραγματικά ενεργή συμμετοχή της ελληνικής πλευράς, πετύχαμε δύο φορές δηλώσεις από πλευράς Τουρκίας, που είχαν αντικείμενο την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας».
Στην ελληνική κυβέρνηση εξετάζουν μια σειρά από σενάρια που βασίζονται σε ανάλυση των ενεργειών του Erdogan, για να απαντήσουν στο ερώτημα «γιατί ξαναβγήκε στα ανοιχτά το Oruc Reis».
Η εν λόγω ανάλυση στηρίζεται στο τι έχει χάσει και τι επιθυμεί να διεκδικήσει ο Erdogan.
Συγκεκριμένα, έχασε τη δυνατότητα ενός διευρυμένου διαλόγου.
Η ΕΕ τον περιόρισε σε διερευνητικές επαφές μόνο για τις θαλάσσιες ζώνες.
Αντίθετα, ο ίδιος επιθυμούσε να εντάξει στον διάλογο την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, να βάλει φρένο στην επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. και να «γκριζάρει» την περιοχή γύρω από το Καστελόριζο.
Επίσης, επενδύει στην ανοχή που έχει δείξει μέχρι τώρα η ΕΕ και η Γερμανία, καθώς πιστεύει ότι τον χρειάζονται.
Εκμεταλλεύεται και τις αμερικανικές εκλογές, θεωρώντας πως μέχρι τον Ιανουάριο έχει ένα χρονικό περιθώριο να δρα όπως θέλει χωρίς αντιδράσεις.
Όσον αφορά το Nagorno Karabakh, ο Erdogan έχει βρεθεί σε αδιέξοδο επειδή η Ρωσία ηγείται των εξελίξεων, επομένως βρήκε διέξοδο στην Ανατολική Μεσόγειο.
Τέλος, τα εσωτερικά προβλήματα, κυρίως όσον αφορά την κατάρρευση της οικονομίας του, είναι ένας παράγοντας που τον πιέζει πολύ.

Οι 6 λόγοι που επανεμφανίστηκε το Oruc Reis

Την ίδια ώρα η Τουρκία προσπαθεί να αποπροσανατολίσει και να μεταθέσει τις ευθύνες στην Ελλάδα για το διαφαινόμενο «ναυάγιο» των διερευνητικών επαφών με non paper έξι σημείων.
Στο έγγραφο που τιτλοφορείται «Κινήσεις Κλιμάκωσης από την Αθήνα στην Αν. Μεσόγειο και το Αιγαίο από τις 12 Σεπτεμβρίου», η Άγκυρα μεταξύ άλλων επικαλείται:
1.Τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ελλάδας – ΗΠΑ μεταξύ 14 και 18 Σεπτεμβρίου στη Θράκη όπου ζει η «τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα».
2. Την NAVTEX που εξέδωσε στις 15 Σεπτεμβρίου η Ελλάδα για στρατιωτικές ασκήσεις στη Χίο «η οποία τελεί υπό καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης» και στις ανάλογες ασκήσεις στη Λήμνο που «επίσης τελεί υπό το ίδιο καθεστώς».
3. Το τουρκικό ΥΠΕΞ εγκαλεί ακόμη την Ελλάδα για εναέριες ασκήσεις σε Χίο, Κω και Ρόδο και στην εκδοθείσα NOTAM μεταξύ 27ης και 2ας Οκτωβρίου που «επίσης επηρέασε την ελευθερία της αεροπλοΐας».
4. Η Άγκυρα διαμαρτύρεται επίσης για τις χρονικά παρατεταμένες και γεωγραφικά εκτεταμένες NAVTEX που εκδίδει η Ελλάδα στο Αιγαίο, παραθέτοντας «παραδείγματα».
5. Επίσης το τουρκικό ΥΠΕΞ Άγκυρα αναφέρει ότι πέραν των παραβιάσεων των «αποστρατιωτικοποιημένων» ζωνών, η Ελλάδα παραβιάζει και το διμερές moratorium του 1988 ορίζοντας δύο ξεχωριστές ασκήσεις για την 29η Οκτωβρίου που είναι η Εθνική Εορτή της Τουρκίας, κάτι που προκάλεσε όπως αναφέρουν την αντίστοιχη απάντηση της Αγκυρας για την 28η Οκτωβρίου.
6. Τέλος το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγορεί την Ελλάδα και για την πρόσφατη NOTAM μεταξύ 13 και 18 Οκτωβρίου επειδή καλύπτει την περιοχή δραστηριοτήτων του Ορούτς Ρέις, ενώ διαμαρτύρεται και για τις πληροφορίες που θέλουν την Ελλάδα να προμηθεύεται UAV από το Ισραήλ για χρήση στην περιοχή.
Image
Nέο αυστηρό μήνυμα State Department προς Τουρκία: «Ανακαλέστε άμεσα το άνοιγμα των Βαρωσίων»

Προκλητική και αντιπαραγωγική χαρακτηρίζει το State Department την απόφαση της Τουρκίας να ανοίξει την παραλία των Βαρωσίων και ζητά την ανάκληση της.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τη μονομερή απόφαση να ανοίξει εκ νέου τα Βαρώσια και ζητούν την ανάκληση αυτής της απόφασης.
To άνοιγμα των Βαρωσίων είναι ασυμβίβαστο με τις αποφάσεις 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, είναι προκλητικό και αντιπαραγωγικό για την επανάληψη των συνομιλιών για διευθέτηση», δήλωσε εκπρόσωπος του State Department απαντώντας σε ερώτηση του ΑΝΤ1 για τις κινήσεις της τουρκικής πλευράς.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τις προσπάθειες για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και συνεχίζουν να απαιτούν διάλογο και σεβασμό του διεθνούς δικαίου.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να υποστηρίζουν έναν ολοκληρωμένο διακανονισμό για την επανένωση του νησιού ως διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους, καθώς και την ευρύτερη περιοχή», συμπλήρωσε.
Εν τω μεταξύ, θέση κατά της Τουρκίας για τη συνεχιζόμενη προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο πήρε ξανά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το μεσημέρι της Τρίτης.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η εκπρόσωπος Τύπου, Μόργκαν Όρταγκους, το State Department αποδοκιμάζει τις νέες τουρκικές Navtex και ζητά από την Τουρκία να τερματίσει τις προκλήσεις, ώστε να ξεκινήσει διάλογος με την Ελλάδα.
Αναλυτικά αναφέρει:
«Οι ΗΠΑ αποδοκιμάζουν την ανακοίνωση της Τουρκίας για ανανέωση της δραστηριότητας που σχετίζεται με έρευνες σε περιοχές όπου η Ελλάδα κατέχει επίσης δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η ανακοίνωση της Τουρκίας αυξάνει μονομερώς τις εντάσεις στην περιοχή και εσκεμμένα περιπλέκει την επανάληψη κρίσιμων διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ των συμμάχων μας του ΝΑΤΟ, Ελλάδας και Τουρκίας.
Ο εξαναγκασμός, οι απειλές, ο εκφοβισμός και η στρατιωτική δραστηριότητα δεν θα επιλύσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι μονομερείς ενέργειες δεν μπορούν να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη και δεν θα παράγουν διαρκές λύσεις.
Προτρέπουμε την Τουρκία να τερματίσει αυτήν την πρόκληση και να επιτρέψει να ξεκινήσουν διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα».

Μητσοτάκης: Η Τουρκία έχει επιλέξει το δρόμο που οδηγεί σε κυρώσεις - Πλήρη στήριξη Maas (ΥΠΕΞ Γερμανίας): Προκλητική η στάση της Άγκυρας

Το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να συζητήσει με την Τουρκία με το Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντησή του με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Η. Maas στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο κ. Μητσοτάκης θύμισε ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, πριν από μόλις μια εβδομάδα είπε στον Έλληνα ομόλογό του ότι θα προσκαλούσε την Αθήνα σε διερευνητικές επαφές «και αντί για διερευνητικές επαφές έχουμε το Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
«Προφανώς δεν θα συζητήσουμε υπό αυτές τις συνθήκες.
Προσφέραμε στην Τουρκία μια πολύ σαφή επιλογή, στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής: Μια ανανεωμένη εταιρική σχέση ή συνέπειες σε περίπτωση που συνεχιστεί η επιθετική συμπεριφορά.
Και φαίνεται πως η Τουρκία έχει διαλέξει τη δεύτερη οδό, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, τόνισε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας με το Oruc Resi αλλά και στα Βαρώσια αντιβαίνουν πλήρως το πνεύμα των όσων είχαν συμφωνηθεί.
«Γι’ αυτό έχω πολύ κατανόηση για το γεγονός ότι στην Ελλάδα υπάρχει όχι απλά ενόχληση, αλλά εκνευρισμός.
Δεν είναι η πρώτη φορά που μέσω τουρκικών προκλήσεων διακόπτεται η ρότα που είχε χαραχθεί», τόνισε ο Maas.
Image
Δένδιας: Η Τουρκία με τις πράξεις της δυναματίζει τον διάλογο

«Η συμπεριφορά της Τουρκίας αποδεικνύει ότι άλλα λέει και άλλα πράττει: ισχυρίζεται ότι θέλει τον διάλογο, αλλά με τις πράξεις της τον δυναμιτίζει» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε κοινές δηλώσεις με τον Γερμανό ομόλογό του, πριν από το δείπνο εργασίας τους με φόντο τη φωτισμένη Ακρόπολη.
Ο κ. Δένδιας επισήμανε πως αυτά συμβαίνουν λίγες μόνο ημέρες μετά το κάλεσμα της Ε.Ε. προς την Άγκυρα να σεβαστεί τη διεθνή νομιμότητα και να απέχει από παράνομες ενέργειες και προκλήσεις.
«Δυστυχώς, η επιμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα, μας υποχρεώνει να συζητήσουμε μέτρα για την επιβολή της διεθνούς νομιμότητας» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.
Συνεχίζοντας στο ίδιο κλίμα, κατέστησε σαφές πως υφίσταται ζήτημα σεβασμού της διεθνούς νομιμότητας που αποτελεί τη βάση για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και στον κόσμο, σημειώνοντας ότι η υπόθεση αυτή δεν αφορά ορισμένα κράτη της Ε.Ε., όπως την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά την Ε.Ε. στο σύνολό της.
Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών έκανε ειδική μνεία στις «σημαντικές προσπάθειες» που καταβάλλει η Γερμανία, ως προεδρεύουσα του Συμβουλίου της Ε.Ε., για την επίτευξη αποκλιμάκωσης στην περιοχή, προκειμένου να επιτευχθεί η επιστροφή στον διάλογο.
Εκτός από τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν για την προώθηση των ήδη πολύ καλών διμερών σχέσεων όπως τις χαρακτήρισε ο κ. Δένδιας, καθώς και για άλλα σημαντικά θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Maas: Είμαστε εξαιρετικά ενοχλημένοι από τις άμεσες προκλήσεις της Τουρκίας με τον απόπλου του Oruc Reis

Εξαιρετικά ενοχλημένος από «το γεγονός, ότι λόγω των άμεσων προκλήσεων της Τουρκίας με τον απόπλου του Oruc Reis, αυτή τη στιγμή οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας-Τουρκίας να μην φαίνονται καθόλου στον ορίζοντα δυνατές, και τουλάχιστον σε εύθετο χρόνο να μην είναι κάτι τέτοιο εφικτό», δήλωσε από τη μεριά του ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Η. Maas.
Παράλληλα, έστειλε το μήνυμα ότι «οι συνομιλίες γίνονται μόνο μέσα σε ένα κλίμα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας, το οποίο δεν ισχύει στην παρούσα φάση».
Αναφερόμενος στη γερμανική διαμεσολάβηση, είπε πως «η Γερμανία προσπάθησε να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή και είμαστε πολύ ευτυχείς που με την πραγματικά ενεργή συμμετοχή της ελληνικής πλευράς, πετύχαμε δύο φορές δηλώσεις από πλευράς Τουρκίας, που είχαν αντικείμενο την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας».
Συνεχίζοντας σημείωσε πως «οι προσπάθειες μας, μάς οδήγησαν στο να έχουμε χώρο για να μπορέσουν να υπάρξουν διαπραγματεύσεις, συνομιλίες, πράγμα που για μας είναι η μόνη οδός».
Αναφερόμενος στη σημερινή του επίσκεψη στη Λευκωσία και την Αθήνα, είπε πως το αντικείμενο των συζητήσεών του με τους δύο εταίρους του στην Ε.Ε., είναι τα επόμενα βήματα τα οποία θα πράξουν.
«Τα θέματα αυτά θα μας απασχολήσουν και στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αυτό θα είναι και το αντικείμενο της συζήτησης σήμερα» προσέθεσε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.
Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που προηγήθηκε του δείπνου με τον κ. Δένδια, χαρακτήρισε εξαιρετική τη συζήτησή τους.
Ειδική αναφορά έκανε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών και στο φωτισμό της Ακρόπολης.
«Πάντα αξίζει τον κόπο να έρχεται κανείς στην Αθήνα, σήμερα περισσότερο παρά ποτέ, πόσο μάλλον που έχουμε αυτή τη θαυμάσια θέα με τον θαυμάσιο φωτισμό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ηeiko Maas.

Η παρέμβαση του State Department υπέρ της Ελλάδας

Σαφή θέση υπέρ της Ελλάδας λαμβάνουν οι ΗΠΑ μετά και την τελευταία τουρκική NAVTEX για έρευνες του τουρκικού πλοίου Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο και σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Ειδικότερα, το State Department αποδοκιμάζει την απόφαση της Τουρκίας και την καλεί να σταματήσει τις προκλήσεις Τουρκίας και να αρχίσει τις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα.
Μάλιστα, οι ΗΠΑ κατηγορούν την Άγκυρα ότι προκαλεί εντάσεις στην περιοχή και ότι «σκοπίμως» περιπλέκει την επανεκκίνηση των συνομιλιών με την Ελλάδα. 
«Οι ΗΠΑ αποδοκιμάζουν την ανακοίνωση της Τουρκίας για ανανέωση της δραστηριότητας που σχετίζεται με έρευνες σε περιοχές όπου η Ελλάδα κατέχει επίσης δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. 
Η ανακοίνωση της Τουρκίας αυξάνει μονομερώς τις εντάσεις στην περιοχή και εσκεμμένα περιπλέκει την επανάληψη κρίσιμων διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ των συμμάχων μας του ΝΑΤΟ, Ελλάδας και Τουρκίας.
Ο εξαναγκασμός, οι απειλές, ο εκφοβισμός και η στρατιωτική δραστηριότητα δεν θα επιλύσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. 
Οι μονομερείς ενέργειες δεν μπορούν να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη και δεν θα παράγουν διαρκές λύσεις. 
Προτρέπουμε την Τουρκία να τερματίσει αυτήν την πρόκληση και να επιτρέψει να ξεκινήσουν διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα» αναφέρει η ανακοίνωση του State Department.
Image
Πυρά Kurz κατά Τουρκίας για Oruc Reis, Βαρώσια: Αν συνεχίσει έτσι, θα βρεθεί αντιμέτωπη με κυρώσεις

Ο Αυστριακός καγκελάριος με δύο Tweet σήμερα το απόγευμα Τρίτη 13/10, καταδίκασε την κινητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο με τη νέα έξοδο του Oruc Reis στα ανοιχτά, αλλά και την επιλογή της Τουρκίας να ανοίξει τα Βαρώσια στην Κύπρο, επιλογή που προκαλεί τριβές και στο εσωτερικό του ψευδοκράτους.
Ο Sebastian Kurz καταδικάζει τις ενέργειες της Τουρκίας
«Καταδικάζω απερίφραστα τις νέες έρευνες του πλοίου Oruc Reis στα ελληνικά χωρικά ύδατα και το άνοιγμα των Βαρωσίων στην Κύπρο.
Και οι δύο κινήσεις παραβιάζουν ξεκάθαρα το διεθνές δίκαιο», έγραψε ο Αυστριακός καγκελάριος και πρόσθεσε: «Αν η Τουρκία συνεχίσει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, θα βρεθεί αντιμέτωπη με την απειλή κυρώσεων της ΕΕ.
Επίσης, θα πρέπει να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ».
Ο Sebastian Kurz ήταν ο μόνος που μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις αρχές του μήνα χρησιμοποίησε τη φράση «κυρώσεις» σε δήλωσή του.
Ο Αυστριακός καγκελάριος, σε ανάρτηση που έκανε στο Τwitter, τόνισε πως «η ΕΕ εξέφρασε ξεκάθαρα την απειλή για κυρώσεις στην Τουρκία, αν συνεχίσει να παραβιάζει τους διεθνείς νόμους.
Επιπροσθέτως, αποφασίστηκε να επιβληθούν κυρώσεις στη Λευκορωσία», έγραψε ο Kurz.
Νωρίτερα, τόσο ο Charles Michel όσο και η Ursula von der Leyen είχαν αποφύγει να χρησιμοποιήσουν τον όρο «κυρώσεις», κάνοντας λόγο στη συνέντευξη Τύπου για «εργαλεία» που, αν χρειαστεί, «θα χρησιμοποιηθούν».
Image
Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό είναι σε ετοιμότητα…

Πολεμικά πλοία είναι εν πλω και κατευθύνονται προς την περιοχή του νησιωτικού συγκροτήματος της Μεγίστης που έχει στοχοποιήσει ο Erdogan.
Από την πρώτη στιγμή, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, σε συνεργασία με τους Αρχηγούς ΓΕΣ, ΓΕΝ και ΓΕΑ διέταξε την αναδιαμόρφωση των σχεδίων επιφυλακής και την αύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας σε Πολεμικό Ναυτικό, Πολεμική Αεροπορία και Στρατό Ξηράς.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Άμυνας, η ελληνική πλευρά παρακολουθεί κάθε κίνηση του Oruc Reis και των τουρκικών πολεμικών σκαφών που το συνοδεύουν, με την στρατιωτική και πολιτική ηγεσία να αξιολογούν την κατάσταση συνεχώς και να προχωρούν στις κατάλληλες ενέργειες.

Μητσοτάκης: Συνεχής τουρκική προκλητικότητα

Για την τουρκική προκλητικότητα, αλλά και τις επενδύσεις καναδικών επιχειρήσεων στη χώρα μας συζήτησαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών του Καναδά, François-Philippe Champagne που συναντήθηκαν τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε στον υπουργό Εξωτερικών του Καναδά, χώρας-μέλους του NATO, τη συνεχιζόμενη παραβατικότητα και προκλητικότητα της Τουρκίας, τόσο έναντι της Ελλάδας όσο και έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τονίστηκαν οι ισχυροί δεσμοί φιλίας μεταξύ των δύο χωρών, που ενισχύονται από την παρουσία της δυναμικής ελληνικής κοινότητας στον Καναδά, αλλά και την πολύ στενή συνεργασία των δύο πλευρών στον πολιτικό, οικονομικό και αμυντικό τομέα.
Ταυτόχρονα, οι δύο πλευρές ανέδειξαν το γεγονός ότι μεγάλες καναδικές επιχειρήσεις έχουν επενδύσει και συνεχίζουν να επενδύουν στην Ελλάδα και συμφώνησαν να στηρίξουν την αμοιβαία επωφελή επιχειρηματική δραστηριότητα.
Στις αρχές Οκτωβρίου ο Καναδάς ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία και θα εξετάσει αν η χώρα αυτή παραδίδει καναδικό στρατιωτικό υλικό στο Αζερμπαϊτζάν.

Η «διαφιλονικούμενη περιοχή» στη συνάντηση Maas με Μητσοτάκη

Ωστόσο, ενδιαφέρον παρουσιάζει η στάση της Γερμανίας, καθώς από τη μία πλευρά κάνει λόγο για… «διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» (σσ. σχετικά με την περιοχή που δεσμεύσει η τουρκική NAVTEX) και από την άλλη ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Heiko Maas, θα επισκεφθεί μόνο Ελλάδα και Κύπρο και όχι την Τουρκία.
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έχει ήδη ενημερώσει τον πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, ότι στη Σύνοδο Κορυφής (15-16/10/2020) θα θέσει το θέμα του Oruc Reis.
Η ελληνική πλευρά πιέζει την ΕΕ για ένα «πραγματικά αυστηρό» μήνυμα προς την Τουρκία και τονίζει ότι οι κυρώσεις είναι στο τραπέζι από την προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής. Κατά συνέπεια «ήρθε η ώρα για την Ευρώπη να πάρει τις αποφάσεις της».
Σημειώνεται ότι, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να πάρει και άλλες πρωτοβουλίες τις επόμενες ημέρες προκειμένου να αναδειχθεί η τουρκική προκλητικότητα τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο και αναμένεται να έχει τηλεφωνικές επικοινωνίες με τη Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel και τον Γάλλο πρόεδρο, Emmanuel Macron.
 
Το παράλληλο μέτωπο στην Κύπρο

Μόνο τυχαίο δεν θεωρείται το γεγονός ότι η Τουρκία επέλεξε να ανοίξει παράλληλα και το «μέτωπο» στην Κύπρο.
Το άνοιγμα των Βαρωσίων είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Κι αυτό λίγο καιρό πριν το άνοιγμα ενός ακόμη κύκλου διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.
Μάλιστα, η παρέμβαση της Τουρκία στις «προεδρικές εκλογές» που έλαβαν χώρα στα Κατεχόμενα ήταν παραπάνω από εμφανής και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που είδαν στην κίνηση σε σχέση με τα Βαρώσια μια προσπάθεια του Erdogan να στηρίξει τον Ersin Tatar έναντι του Mustafa Akinci.
Την ίδια στιγμή, η Τουρκία αμφισβητεί και τα κυριαρχικά δικαιώματα τη Κύπρου στην κυπριακή ΑΟΖ.
Με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να ασκήσει μεγάλη πίεση και προς την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και προς την Ελλάδα, αλλά και να διαμορφώσει όρους απόστασης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία, εφόσον η πρώτη θα προσπαθεί να οικοδομήσει όρους έστω και διερευνητικού διαλόγου για την αποφυγή «θερμών επεισοδίων» και η δεύτερη θα είναι αντιμέτωπη με νέες αμφισβητήσεις χωρίς την ενεργοποίηση κάποιου είδους ευρωπαϊκών αποτρεπτικών κυρώσεων έναντι της Τουρκίας.

Borrell: Η ΕΕ εκφράζει την ανησυχία της για την απόφαση Erdogan για τα Βαρώσια

Την ανησυχία της για την απόφαση του Τούρκου προέδρου σχετικά με τα Βαρώσια εκφράζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με διακήρυξη εκ μέρους της ΕΕ, με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ύπατος Έκπροσώπος της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Josep Borrell.
Συγκεκριμένα, ο Borrell αναφέρει στη γραπτή ανακοίνωσή του: «Η ΕΕ εκφράζει τη σοβαρή ανησυχία της για την απόφαση να προχωρήσει στο "άνοιγμα" από τις 8 Οκτωβρίου 2020 μέρους της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων, μετά την ανακοίνωση που έγινε στην Άγκυρα στις 6 Οκτωβρίου 2020.
Η ΕΕ υπογραμμίζει τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και θα συνεχίσει να καθοδηγείται από αυτά τα ψηφίσματα, ιδίως τα ψηφίσματα 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Από αυτήν την άποψη, η ΕΕ επαναλαμβάνει ότι ο πλήρης σεβασμός των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι ζωτικής σημασίας και ζητεί την άμεση αντιστροφή των πρόσφατων ενεργειών.
Η ΕΕ υποστηρίζει την ταχεία επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, και παραμένει πλήρως δεσμευμένη για μία συνολική διευθέτηση του Κυπριακού στο πλαίσιο του ΟΗΕ και σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων των ψηφισμάτων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ.
Περιμένει το ίδιο με την Τουρκία.
Η ΕΕ είναι έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη στήριξη των διαπραγματεύσεων, μεταξύ άλλων διορίζοντας, μετά την επανάληψη, έναν εκπρόσωπο στις Υπηρεσίες Καλών Υπηρεσιών του ΟΗΕ».

www.bankingnews.gr
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης