Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τραπεζικές πιέσεις επέδρασαν στο ΧΑ -0,55% στις 632 μον. με Cairo Mezz +13% – Τουρκία και διεθνείς αγορές συντήρησαν την επενδυτική αδιαφορία

Τραπεζικές πιέσεις επέδρασαν στο ΧΑ -0,55% στις 632 μον. με Cairo Mezz +13% – Τουρκία και διεθνείς αγορές συντήρησαν την επενδυτική αδιαφορία
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 289 μονάδες στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες και στο χαμηλό 5 μηνών με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο στις 22/5 (272,07 μον.)
(upd16)Πτωτικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 632 μονάδες με επίκεντρο τις πιέσεις στις τράπεζες με την Eurobank -2,85%....και με ιδιαίτερα χαμηλές συναλλαγές καθώς οι γεωπολιτικές εξελίξεις και η πανδημία επηρεάζουν την ψυχολογία των επενδυτών και θέτουν φραγμούς για ανάληψη νέου ρίσκου.
Ταυτόχρονα, επιφυλακτικές κινήσεις καταγράφονται και στις διεθνείς αγορές με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στις ανησυχίες για την πανδημία καθώς πλήττει το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη ενώ δεν είναι ενθαρρυντικά και στα αποτελέσματα από τις δοκιμές των φαρμάκων.  
Στα ελληνοτουρκικά, η παρουσία του Oruc Reis και όχι μόνο… έχει ένα στόχο να καθορίσει το πλαίσιο με την Ελλάδα του διαλόγου που θα ξεκινήσει ενώ οι  φαινομενικές επιπλήξεις και αποδοκιμασίες της Τουρκίας από Γερμανία, ΕΕ και ΗΠΑ είναι μάλλον προσχηματικές..
Η Ελλάδα συζητάει μόνο θαλάσσιες δικαιοδοσίες και η Τουρκία ζητάει διάλογο για όλα τα θέματα ενώ οι βασικές προτεραιότητες της Τουρκίας είναι οι  ΑΟΖ Καστελόριζου, αποστρατιωτικοποίηση και συνεκμετάλλευση των κυπριακών κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 632 μονάδες ενώ γεωπολιτικές εντάσεις, πανδημία, και τράπεζες έχουν καθηλώσει την αγορά επί 3 μήνες μεταξύ 610-660 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 289 μονάδες στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες και στο χαμηλό 5 μηνών με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο στις 22/5 (272,07 μον.)
Στην αγορά ομολόγων συνεχίζεται η χειραγώγηση από την ΕΚΤ, με το 10ετές ομόλογο στο 0,77% πλησίον του ιστορικού χαμηλού χθες 13/10 στο 0,748% και με το 10ετές ιταλικό σε νέο ιστορικό χαμηλό στο 0,64% και με το μεταξύ τους spread στις 13 μονάδες βάσης.
Στις τράπεζες, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η Eurobank -2,85% στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες και ακολούθησαν Εθνική -2,02%, Αlpha Bank -1,74% και Πειραιώς -1,26% στο χαμηλό της ημέρας.
Εν τω μεταξύ, με κέρδη +12,71% έκλεισε το Cairo Mezz στα 0,1268 ευρώ το οποίο αφού κάλυψε τις αρχικές απώλειες -25% του πρώτου τριημέρου εισαγωγής του στην εναλλακτική αγορά....στη συνέχεια καταγράφει σωρευτικά κέρδη άνω του 55% συμπεριλαμβανομένου και της σημερινής ανόδου.
Στα μη τραπεζικά blue chips, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν  Μotor Oil -2,5%,  Jumbo -2,34%..ενώ ανοδικά ξεχώρισε η ΓΕΚΤΕΡΝΑ +1,74%..
Σε έκδοση ομολογιακού δανείου έως 200 εκατ. ευρώ προχωράει ο ΟΠΑΠ με στόχο επιτόκιο 2,3% ή και χαμηλότερα προς την ζώνη του 2,2% το οποίο θα είναι διαπραγματεύσιμο στο ΧΑ..
Τα προβληματικά δάνεια και η μέτρια ποιότητα κεφαλαίων αλλά και η ανεπάρκεια κεφαλαίων καθηλώνουν τον τραπεζικό κλάδο.
Η λύση για τα προβληματικά δάνεια ο Ηρακλής που προτάθηκε έχει φέρει κάποια αποτελέσματα, ενώ η ΤτΕ προωθεί την πρόταση της bad bank την οποία παρουσιάζει στις ελληνικές τράπεζες στις 16 Οκτωβρίου 2020.
Έχει εκτιμηθεί ότι η πρόταση της ΤτΕ θα κοστίσει 8 με 9 δισεκ. πρόκειται για μια μεγάλη κεφαλαιακή επίπτωση που καλείται να την πληρώσει το ελληνικό δημόσιο το οποίο δεν θα το πράξει για πολλούς λόγους…
Ξεκινάει αύριο (15/10) το διαδικτυακό Athex MidCap Conference όπου θεσμικοί επενδυτές και αναλυτές θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν τις διοικήσεις των εταιρειών Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης του ΧΑ.
Οι 10 εταιρείες που θα παρουσιαστούν είναι: ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ, Cenergy, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Ευρωπαϊκή Πίστη, Κρι-Κρι, ΟΛΠ, Quest Συμμετοχών, ΟΛΘ και Πλαστικά Θράκης

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με οριακές μεταβολές ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,11% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,16%.
Στο πρώτο δεκάλεπτο με ήπιες αγορές στην πλειονότητα των τίτλων ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,54%
Περί τις 11:15 εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,09%.
Λίγο μετά τις 14:00 με πιέσεις στις τράπεζες αλλά και στην πλειονότητα των μη τραπεζικών τίτλων του FTSE 25 ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -2,03% και ο Γενικός Δείκτης στο -0,95%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,55% στις 632 μονάδες έχοντας υψηλό στις 639,77 μονάδες και χαμηλό 630,25 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips..   
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 33,6 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 2,1 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 26,3 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 19 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 2,1 εκατ. ευρώ και όγκου 2,98 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Alpha Bank διακίνησε 2,9 εκατ. τεμάχια αξίας 1,48 εκατ. ευρώ και ο ΟΠΑΠ 75 χιλ. τεμάχια αξίας 634 εκατ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 632 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 625 μονάδες και ακολουθούν οι 610-600 και οι 590 και οι 580 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 650 μονάδες και ακολουθούν οι 660 και οι 680 μονάδες
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 289 μονάδες διασπώντας οριακά την πρώτη στήριξη τις 290 μονάδες και ακολουθούν οι 280 και οι 270 μονάδες
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 315-320 μονάδες και ακολουθούν οι 330-340 και οι 350 μονάδες

Η πρόταση της bad bank από την ΤτΕ είναι υψηλού ρίσκου για τις ελληνικές τράπεζες

Οι 10 λόγοι που καθιστούν την bad bank πρόταση υψηλού ρίσκου για τις ελληνικές τράπεζες :
1)Παρουσιάζει πολλές διχογνωμίες για το DTC την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση, 2)Δεν αποσαφηνίζει πως θα παρασχεθούν οι κρατικές εγγυήσεις.
Και η πρόταση της ΤτΕ περιλαμβάνει κρατικές εγγυήσεις αλλά δεν αποσαφηνίζεται εάν αφορούν την διαφορά μεταξύ της λογιστικής αξίας των προβληματικών δανείων και της εμπορικής κατά την στιγμή που θα μεταφερθούν στην bad bank ή κάτι άλλο.
3)Η πρόταση της ΤτΕ δεν αποσαφηνίζει πόση θα είναι η κεφαλαιακή ζημία και ποιος στο τέλος θα την πληρώσει.
4)Η πρόταση της ΤτΕ δεν αναλύει πως με ποια μέθοδο θα μεταφερθεί το DTC από τις τράπεζες στην bad bank.
5)Υπάρχει ανησυχία ότι μια άλλη πρόταση όπως ανέφερε και η έκθεση Πισσαρίδη μπορεί να ναρκοθετήσει τον Ηρακλή και στο τέλος και οι δύο λύσεις η υπάρχουσα Ηρακλής και η μελλοντική bad bank να αποτύχουν.
6)Υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί σκηνικό μεγάλης αβεβαιότητας στο σύστημα εξέλιξη που να επιφέρει ζημία στα senior ομόλογα τα οποία εγγυάται το ελληνικό δημόσιο στο σχέδιο Ηρακλής.
7)Η λύση της bad bank είναι μακροχρόνια απαιτείται τουλάχιστον διάστημα 24 μηνών.
8)Όπως έχει αναλυθεί η πρόταση της ΤτΕ θα ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς state aid δηλαδή περί κρατικής βοήθειας και με βάση την ισχύουσα διαδικασία θα ενεργοποιηθεί ταυτόχρονα και ο μηχανισμός εξυγίανσης των τραπεζών όπως ορίζεται στην νομοθεσία για BRRD και bail in δηλαδή εμπλοκή μετόχων, ομολογιούχων και καταθετών.
9)Η πρόταση της ΤτΕ ενέχει επίσης το ρίσκο οι δανειολήπτες εν μέσω μια αβεβαιότητας και περιμένοντας να ξεκινήσει η λύση της bad bank δηλαδή από το τέλος του 2022 να παγώσουν κάθε πληρωμή και να εκτινάξουν έτσι τα προβληματικά δάνεια και ανοίγματα.
10)Η Eurobank και Εθνική δεν έχουν λόγο να χρησιμοποιήσουν μια λύση για 4-5 δισεκ. NPEs με τα οποία θα απομείνουν.
Η Πειραιώς και η Alpha bank είναι διαφορετικές περιπτώσεις και ειδικά η Alpha bank που έχει το χαμηλότερο DTC στο σύστημα 3,1 δισεκ. ευρώ όταν η Εθνική εμφανίζει 4,6 δισεκ. και από 4 δισεκ. Eurobank και Πειραιώς.

Η επικαιρότητα

Με ιδιαίτερη δριμύτητα πλήττει η επιδημία του κορωνοϊού το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη να βρίσκονται πραγματικά στο κόκκινο.
Στις ΗΠΑ, οι ειδικοί προειδοποιούν πως ήδη είναι ορατό το δεύτερο κύμα της επιδημίας ενώ στο κόκκινο παραμένουν η Λατινική Αμερική και η Ινδία ενώ και στην Κίνα, για πρώτη φορά από τα μέσα Αυγούστου εντοπίστηκαν εγχώρια κρούσματα στην πόλη Τσινγκντάο, με αποτέλεσμα να αρχίσουν μαζικά τεστ.
Ωστόσο, ο κορυφαίος Αμερικανός λοιμωξιολόγος, Anthony Fauci υποστηρίζει πως «βρισκόμαστε πραγματικά σε ένα πολύ καλό δρόμο όσον αφορά το εμβόλιο», τονίζοντας πως «Νοέμβριο με Δεκέμβριο θα γνωρίζουμε για το εάν έχουμε ένα καλό και ασφαλές εμβόλιο».
Την ίδια στιγμή, εξαιρετικά δύσκολη παραμένει η κατάσταση στην Ευρώπη όπου καθημερινά ανακοινώνονται και λαμβάνονται μέτρα σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού προκειμένου να αποφευχθεί το σενάριο ενός γενικευμένου lockdown.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί προσεγγίζουν τους 1,087 εκατομμύρια, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τα 38,13 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, ανέρχονται στα 26,5 εκατομμύρια.
Στην Ελλάδα, προς σταθεροποίηση στα επίπεδα των 300 με 400 κρουσμάτων την ημέρα φαίνεται πως βαίνει η Αττική, τη στιγμή πάντως που ο κορωνοϊός εμφανίζει τάσεις εξάπλωσης σε άλλες περιοχές της χώρας και ιδιαίτερα σε Πέλλα, Κοζάνη και Ιωάννινα, γεγονός που ενισχύει τον προβληματισμό των επιστημόνων.
Οι ειδικοί θεωρούν ιδιαίτερα κρίσιμο τον Οκτώβριο για την εξέλιξη της πορείας του ιού, υποστηρίζοντας πως κύριο μέλημα τους είναι να αρχίσουν να μειώνονται τα κρούσματα έτσι ώστε να μπούμε στους πιο κρύους μήνες του φθινοπώρου και του χειμώνα με όσο το δυνατόν λιγότερα κρούσματα.
Υπό αυτά τα δεδομένα, κύριο μέλημα των υγειονομικών αρχών είναι να επιτευχθεί η σταθεροποίηση πριν αρχίσει η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μείωση των κρουσμάτων, αν και παραμένει η ανησυχία για τον κίνδυνο μιας εκθετικής αύξησης των μολύνσεων που θα ανατρέψουν τους σημερινούς συσχετισμούς και εκτιμήσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η χθεσινή ανακοίνωση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιά, ο οποίος είπε πως η χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους είναι υποχρεωτική, όταν παρατηρείται συνωστισμός και μεγάλη συγκέντρωση πολιτών.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 23.060 με τους νεκρούς να ανέρχονται στους 463.

Πτωτικές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν σήμερα 14/10 στις ασιατικές αγορές καθώς κυριαρχεί η αβεβαιότητα με το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας να παραμένει «στον πάγο», ενώ ξεκίνησε και η ανακοίνωση των εταιρικών αποτελεσμάτων.
Στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής, η κεντρική τράπεζα της Κορέας διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, όπως αναμενόταν.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,11%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα στο -0,56%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,06% ενώ δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο -0,94%
 
Επιφυλακτικότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Επιφυλακτικότητα καταγράφεται σήμερα 14/10 στα χρηματιστήρια της Ευρώπης, εν μέσω ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων.
Ωστόσο, η αβεβαιότητα κυριαρχεί τόσο στο μέτωπο της πανδημίας, όσο και σε αυτό της οικονομίας.
Οι καθυστερήσεις στις δοκιμές των εμβολίων αλλά και το γεγονός ότι το νέο πρόγραμμα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας παραμένει στον αέρα, προκαλούν επιφυλάξεις στους επενδυτές.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο +0,10%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,05%, ο MIB στο Μιλάνο στο +0,40%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,70% και  ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,60% .
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,10%, ο S&P στο +0,05% και ο Nasdaq στο -0,10% ενώ το ETF REC καταγράφει απώλειες -1,23% (20,01 δολ.)

Πιέσεις στις τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα

Πτωτικά έκλεισαν οι  τραπεζικές μετοχές με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα και με την Eurobank να δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις. 
Η Εθνική έκλεισε στα 1,0670 ευρώ, με πτώση -2,02% με όγκο 2,08 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 976 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,5070 ευρώ, με πτώση -1,74%, με όγκο 9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 783 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 10/8/2020 στα 0,4832 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,0615 ευρώ, με πτώση -1,26% με όγκο 687 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 464 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,3413 ευρώ, με πτώση -2,85% με όγκο 7,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,27 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,46 ευρώ, με πτώση -1,08% και με κεφαλαιοποίηση 205 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1656 ευρώ, με πτώση -1,78% και όγκο 92 χιλ.τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 76 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,50 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 266 εκατ. ευρώ.

Πτωτικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Mε πτωτικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Motor Oil, Jumbo, ΟΤΕ, Viohalco.
Στον αντίποδα, ανοδικά ξεχώρισαν ΓΕΚΤΕΡΝΑ +1,74% και Sarantis +1,22%.
H Coca Cola έκλεισε στα 21,40 ευρώ, με άνοδο +0,28% και κεφαλαιοποίηση στα 7,92 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,60 ευρώ, με πτώση -1,10% και αποτίμηση 5,92 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 5,36 ευρώ, αμετάβλητη και αποτίμηση 1,24 δισ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,25 ευρώ, με πτώση -0,66% και κεφαλαιοποίηση 522 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,40 ευρώ, με πτώση -0,56% και αποτίμηση 2,87 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 11,18 ευρώ, με πτώση -0,53% και κεφαλαιοποίηση 922 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 4,6950 ευρώ, με πτώση -0,53% και κεφαλαιοποίηση 1,43 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 9,35 ευρώ, με πτώση -2,5% και κεφαλαιοποίηση 1,04 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,90 ευρώ με άνοδο +0,25% και κεφαλαιοποίηση 1,41 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,76 ευρώ, με πτώση -2,34% και κεφαλαιοποίηση 1,87 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,60 ευρώ, με άνοδο +0,30% και κεφαλαιοποίηση 703 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,06 ευρώ, με πτώση -0,85% και κεφαλαιοποίηση 211 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0272 ευρώ, με πτώση -1,45% και κεφαλαιοποίηση 26 εκατ. ευρώ.

Πλησίον στο ιστορικό χαμηλό το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 0,77% - Σε νέο ιστορικό χαμηλό το 10ετές ιταλικό ομόλογο στο 0,64%

Συνεχίζονται οι αγορές στην ελληνική αγορά ομολόγων όπως και στην ιταλική αγορά με τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων σε νέα ιστορικά χαμηλά
Η αγορά κρατάει σε γενικές γραμμές τα κεκτημένα καθώς οι τιμές έχουν τεχνηέντως διαμορφωθεί στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα λόγω της χειραγώγησης της ΕΚΤ.
Μέχρι τώρα η ΕΚΤ έχει αγοράσει 12,5 δισεκ. ελληνικά ομόλογα ενώ δυνητικά μπορεί να αγοράσει έως 25 δισεκ.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,77% με το ιστορικό χαμηλό χθες 13/10 στο 0,748% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,64%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,77% με το αμερικανικό 10ετές 0,71% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 13 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 64 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 107,80 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,04% με απόδοση αγοράς 0,05% και απόδοση πώλησης 0,03%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 107,82 μονάδες βάσης και απόδοση 0,09%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,20 μονάδες βάσης και απόδοση 0,21% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 6 Αυγούστου και 22 Σεπτεμβρίου 2020 στο 0,21%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,08 μονάδες βάσης και απόδοση 0,34% με το ιστορικό χαμηλό 0,34% στις 9 Οκτωβρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 108,49 μονάδες βάσης και απόδοση 0,39%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 109,30 μονάδες βάσης και απόδοση 0,54%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.  
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 122,27 μονάδες βάσης και απόδοση 0,62% με απόδοση αγοράς 0,63% και απόδοση πώλησης 0,61%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 125,64 μονάδες βάσης και απόδοση 0,72% με απόδοση αγοράς 0,73% και απόδοση πώλησης 0,71%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2020 στο 0,71%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση τιμή 105,84 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,77% με απόδοση αγοράς 0,7750% και απόδοση πώλησης 0,7650%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 133,93 μονάδες βάσης και απόδοση 0,96%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 111,38 μονάδες βάσης και 1,02% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 143 μονάδες βάσης και απόδοση 1,10%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 155,30 μονάδες βάσης και απόδοση 1,24%
Το ιστορικό χαμηλό 1,24% σημειώθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 135 μονάδες βάσης από 137 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 133 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6.692 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,33% ή 133 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σε νέο ιστορικό χαμηλό το 10ετές ιταλικό ομόλογο στο 0,64% - Βελτίωση στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης

Νέο ιστορικό χαμηλό καταγράφεται στο ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 0,64% ενώ συνεχίζονται οι αγορές στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης απόρροια των συνεχιζόμενων παρεμβάσεων της ΕΚΤ.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 14 Οκτωβρίου 2020 στο 0,64%.  
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 13/10/2020 στο -0,58% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,24% σε ιστορικό χαμηλό σήμερα 14 Οκτωβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,13% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,13% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,64% καταγράφοντας νέο ιστορικό χαμηλό σήμερα 14 Οκτωβρίου 2020.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,32%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης