Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Η Βρετανία θα συνεχίσει και μετά τις 15/10 τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για επίτευξη συμφωνίας

Bloomberg: Η Βρετανία θα συνεχίσει και μετά τις 15/10 τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για επίτευξη συμφωνίας
Σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας, από την 1η Ιανουαρίου 2021, το εμπόριο μεταξύ ΕΕ και Ην. Βασίλειο θα διεξάγεται με όρους Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου
Συνέχεια στις προσπάθειες για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα δώσει το Ηνωμένο Βασίλειο και μετά τις 15 Οκτωβρίου 2020 αναφέρει το Bloomberg.
Την προθεσμία είχε θέσει ο Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson, αλλά όπως δηλώνει πηγή του πρακτορείου Bloomberg με γνώση της κατάστασης, ο χρόνος αυτός θα παραταθεί.
Ειδικότερα, ο Johnson θα λάβει την απόφασή του για το κατά πόσον το Λονδίνο θα διακόψει τις διαπραγματεύσεις με τους ηγέτες της ΕΕ μετά την Σύνοδο Κορυφής των "27" την Πέμπτη και την Παρασκευή 15-16.10.2020, ανέφερε η πηγή, η οποία ζήτησε να παραμείνει ανώνυμη.
Σύμφωνα με το Bloomberg, ο πρωθυπουργός του Η.Β. και άλλοι Βρετανοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι μια συμφωνία είναι ακόμη εφικτή, καθώς οι δύο πλευρές εισέρχονται σε μια φάση εντατικών διαπραγματεύσεων εντός των επόμενων ημερών.
Ωστόσο, οι δύο πλευρές έχουν βρεθεί σε «εχθρική» κατάσταση το τελευταίο διάστημα, με τη Βρετανία να κατηγορεί την ΕΕ για ακαμψία στο ζήτημα της πρόσβασης των ευρωπαϊκών αλιευτικών στα βρετανικά ύδατα και την ΕΕ να καλεί το Η.Β. να προχωρήσει σε παραχωρήσεις σε πεδία - κλειδιά όπως το κανονιστικό πλαίσιο περί κρατικών ενισχύσεων.
Υπευθυμίζεται πως η αρχική θέση του βρετανού πρωθυπουργού ήταν ότι, εάν δεν επιτυγχανόταν συμφωνία μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2020, οι δύο πλευρές θα έπρεπε να σταματήσουν τις διαπραγματεύσεις και να προετοιμαστούν για μία άτακτη αποχώρηση της Βρετανίας από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ) και την ενιαία αγορά στις 31 Δεκεμβρίου 2020.
Πάντως, σε περίπτωση μη συμφωνίας, από την 1η Ιανουαρίου 2021, το εμπόριο μεταξύ ΕΕ και Ην. Βασίλειο θα διεξάγεται με όρους Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), όπως συμβαίνει π.χ. με το εμπόριο ΕΕ - Αυστραλίας. Ταυτόχρονα, διακόπτεται και η ελεύθερη μετακίνηση προσώπων, κεφαλαίων, υπηρεσιών και αγαθών μεταξύ των δύο πλευρών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης