Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΟΗΕ: Εκτός συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η Σ. Αραβία - Εντός Κίνα και Ρωσία

ΟΗΕ: Εκτός συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η Σ. Αραβία - Εντός Κίνα και Ρωσία
Εκτός συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων toy OHE η Σ. Αραβία
Παρά την τεράστια εκστρατεία δημοσίων σχέσεων, η Σαουδική Αραβία απέτυχε στην προσπάθειά της να γίνει μέλος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, σε μία ψηφοφορία στην οποία όμως η Κίνα και η Ρωσία εξασφάλισαν έδρες για τριετή θητεία στο 47μελές όργανο του ΟΗΕ το οποίο ασχολείται με την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο.
Η ψηφοφορία αφορούσε την ανανέωση δεκαπέντε εδρών του Συμβουλίου, το οποίο επικρίνεται από τις οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις ΗΠΑ, καθώς στα έδρανά του εκπροσωπούνται χώρες που κατηγορούνται για την καταπάτηση αυτών των ίδιων των δικαιωμάτων.
Όμως, από τις 15 αυτές έδρες, μόνο για τις 4 υπήρχε ανταγωνισμός και αφορούσε την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού -ήταν η μόνη περιοχή στην οποία παρουσιάσθηκαν 5 υποψήφιοι για 4 έδρες.
Πάντως, οι οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα χαιρέτισαν το πλήγμα που δέχθηκε η Σαουδική Αραβία και οι προσπάθειές της να σβήσει την εικόνα του διαμελισμένου πτώματος του Jamal Khashoggi.
Στην ψηφοφορία, η Κίνα έλαβε 139 ψήφους, έναντι 180 ψήφων στην ψηφοφορία του 2016, που θεωρήθηκε θεαματική πτώση για μία χώρα με τόσο βεβαρυμμένο μητρώο στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, το Πακιστάν και το Ουζμπεκιστάν εξελέγησαν με 169 ψήφους, ενώ το Νεπάλ έλαβε 150.
Η Σαουδική Αραβία, η πέμπτη υποψήφια της περιοχής στην διεκδίκηση 4 εδρών έλαβε 90 ψήφους και ήταν η μόνη χώρα της ψηφοφορίας που δεν εξελέγη.
Η Ρωσία και η Κούβα συγκαταλέγονται στις υπόλοιπες υποψήφιες 11 χώρες, προερχόμενες από άλλες περιοχές της γης, οι οποίες εξελέγησαν χωρίς αντίπαλο, διότι ο αριθμός των υποψηφίων ήταν ίσος με τον αριθμό των κενών εδράνων.
Το επίμαχο σύστημα της ψηφοφορίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ προβλέπει ότι οι χώρες διαπραγματεύονται μεταξύ τους και τελικά συμφωνούν ποιες θα είναι υποψήφιες, συχνά χωρίς αντίπαλο και χωρίς αντιρρήσεις.
Η ήττα της Σαουδικής Αραβίας είναι αποτέλεσμα της εξαντλητικής άσκησης πιέσεων εκ μέρους των οργανώσεων για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πριν από την ψηφοφορία, με την προειδοποίηση ότι η αξιοπιστία του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα απειληθεί αν σε αυτό συμμετέχουν η Σαουδική Αραβία, η Κίνα και η Ρωσία.
Το τελευταίο κεφάλαιο του μητρώου ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Κίνας είναι ο εκτοπισμός εκατοντάδων χιλιάδων Ουιγούρων σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως, ενώ το πιο πρόσφατο «ολίσθημα» της Ρωσίας είναι η δηλητηρίαση με νευροτοξικό παράγοντα του αντικαθεστωτικού Alexei Navalny.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης