Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η Τουρκία εξοπλίζει σαν αστακό το Αζερμπαϊτζάν – Εξαπλάσιες οι εξαγωγές αμυντικού υλικού φέτος

Η Τουρκία εξοπλίζει σαν αστακό το Αζερμπαϊτζάν – Εξαπλάσιες οι εξαγωγές αμυντικού υλικού φέτος
Το Αζερμπαϊτζάν εισήγαγε αμυντικό υλικό αξίας 123 εκατομμυρίων δολ. από την Τουρκία τους πρώτους εννέα μήνες του 2020 -  Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 και ο γαμπρός του Erdogan
Οι στρατιωτικές εξαγωγές της Τουρκίας στο Αζερμπαϊτζάν έχουν εξαπλασιαστεί το 2020 σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters το οποίο επικαλείται στοιχεία των τουρκικών εξαγωγών.
Οι πωλήσεις αεροσκαφών και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού διαμορφώθηκαν στα 77 εκατ. δολάρια μόλις τον προηγούμενο μήνα, προτού αρχίσουν οι συγκρούσεις στην περιοχή Nagorno-Karabakh, σύμφωνα με στοιχεία των εξαγωγικών επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με την Τουρκική Ένωση Εξαγωγέων, η οποία εκπροσωπεί περισσότερες από 95.000 εταιρείες που κάνουν εξαγωγές σε 61 τομείς, το Αζερμπαϊτζάν εισήγαγε αμυντικό εξοπλισμό αξίας 123 εκατομμυρίων δολ. από την Τουρκία τους πρώτους εννέα μήνες του 2020.
Οι περισσότερες από τις αγορές αεροσκαφών, εκτοξευτών πυραύλων, πυρομαχικών και άλλων όπλων πραγματοποιήθηκαν μετά τον Ιούλιο, όταν τις συνοριακές συγκρούσεις μεταξύ των Αρμενίων και των Αζερικών δυνάμεων ακολούθησαν κοινές στρατιωτικές Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν.
Οι πωλήσεις αμυντικού υλικού εκτοξεύθηκαν από 278.880 δολ τον Ιούλιο σε 36 εκατομμύρια δολ. τον Αύγουστο, και 77,1 εκατομμύρια δολ. μόνο τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία.
Να σημειωθεί ότι η αξία του αμυντικού εξοπλισμού που πωλήθηκε στο Αζερμπαϊτζάν τους πρώτους εννέα μήνες του 2019 ανήλθε συνολικά σε 20,7 εκατ. δολάρια.
Οι μάχες μεταξύ των Αζερικών και των αρμενικών δυνάμεων ξέσπασαν στις 27 Σεπτεμβρίου στο Nagorno-Karabakh, έναν ορεινό θύλακα που αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, αλλά κυβερνάται και κατοικείται από τους Αρμένιους.
«Το Αζερμπαϊτζάν στράφηκε σαφώς προς την Τουρκία για βοήθεια ... και δεν υποτιμά την αυξανόμενη απειλή», δήλωσε ο αναλυτής αμυντικών θεμάτων στην Κωνσταντινούπολη, Turan Oguz.
Ο Oguz υπογράμμισε ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται στο Nagorno-Karabakh περιελάμβαναν το Bayraktar TB2, που παράγεται από μια εταιρεία που την οποία δημιούργησε ο Selcuk Bayraktar, ένας μηχανικός της αεροδιαστημικής τεχνολογίας που το 2016 παντρεύτηκε την κόρη του Erdogan.
Τα τουρκικά «έξυπνα» πυρομαχικά είναι επίσης εμφανή σε βίντεο στο πεδίο της μάχης που ανάρτησε το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν, κατέληξε ο Oguz.
Imagewww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης