Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bank of America: Πώς θα είναι το επενδυτικό τοπίο μετά τις προεδρικές εκλογές; - Τα τέσσερα σενάρια

tags :
Bank of America: Πώς θα είναι το επενδυτικό τοπίο μετά τις προεδρικές εκλογές; - Τα τέσσερα σενάρια

Η BofA καταγράφει τον αντίκτυπο των εκλογών παρουσιάζοντας τέσσερα σενάρια
Στο επενδυτικό περιβάλλον στην αμερικανική χρηματαγορά αναφέρεται με έκθεσή της η Bank of America, παραθέτοντας τέσσερα βασικά σενάρια.
Παρότι η τελευταία έρευνα του Fund Manager από την BofA αποκάλυψε ότι η συντριπτική πλειονότητα των επενδυτών ανησυχεί για τις εκλογές και την αστάθεια που μπορεί να προκαλέσουν, ειδικά λόγω του γεγονότος ότι το Ανώτατο Δικαστήριο καλείται να αποφασίσει για τον επόμενο πρόεδρό του ανεξαρτήτως αποτελέσματος, οι επενδυτές είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι σε σχέση με το ποια πορεία θα επιλέξουν ανάλογα με το αποτέλεσμα της κάλπης.

Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ σημαντικό να διευθετηθεί το ποσό των δημοσιονομικών πακέτων στήριξης.
Σε αυτό το πλαίσιο, η BofA καταγράφει τον αντίκτυπο των εκλογών παρουσιάζοντας τέσσερα σενάρια.

Πριν από όλα, η BofA δίνει μερικές γενικές επενδυτικές συμβουλές:
1.Για trading, αγοράστε στην πτώση.
2. Για επένδυση, παρακολουθήστε τις πρώτες 200 ημέρες.
3. Μην αγγίζετε το βασικό χαρτοφυλάκιο.
Έχοντας αυτά κατά νου:
A. Αν εκλεγεί πρόεδρος ο Biden και τη Γερουσία πάρουν οι Δημοκρατικοί, θα υπάρξει μεγάλη άνοδος στο χρηματιστήριο.
Παρότι λοιπόν πολλοί επενδυτές φοβούνται τον αντίκτυπο ενός θριάμβου των δημοκρατικών, λόγω της φορολογικής πολιτικής που θα εφαρμόσουν, η BofA είναι αισιόδοξη, γιατί ο Biden διαθέτει μια αναπτυξιακή ατζέντα, προσανατολισμένη στην απασχόληση.
Ακόμα και αν επιβληθούν νέοι φόροι, θα υπάρξουν δημοσιονομικές πρωτοβουλίες που θα αντισταθμίσουν το πρόβλημα.
Εκτός αυτού, η BofA σημειώνει ότι οι ψηφοφόροι έχουν κουραστεί από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η πολιτική ζωή των ΗΠΑ.
Οι αγορές φαίνονται επίσης έτοιμες να δεχτούν ένα «μπλε κύμα», με τις μετοχές και την καμπύλη απόδοσης να αυξάνονται σε περίπτωση που υπάρξει μια Δημοκρατική Γερουσία (Διάγραμμα 3).
Μια τέτοια διακυβέρνηση είναι επίσης η βασική προϋπόθεση για το bullish σενάριο της BofA, καθώς η συνεχιζόμενη οικονομική στήριξη τύπου CARES Act μπορεί, στην καλύτερη περίπτωση, να επιστρέψει την οικονομία των ΗΠΑ στα επίπεδα που επιτεύχθηκαν στα τέλη του 2019.
Σημειώνεται πως οι δημόσιες επενδύσεις είναι πιο αποτελεσματικές σε περιόδους υψηλής αβεβαιότητας όπως η τρέχουσα.
Σύμφωνα με μελέτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δημόσιες επενδύσεις 1% επί του ΑΕΠ αύξησαν την ανάπτυξη τα επόμενα δύο έτη κατά 2,7%, τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα κατά 10% και την απασχόληση κατά 1,2 % (Διάγραμμα 4).

Σε ό,τι αφορά το trading, αναμένεται μια συνεχής κυκλική ροή, τύπου 2016, μακριά από υπεραγορασμένες μετοχές, αλλά κοντά σε περιουσιακά στοιχεία που συνδέονται με τον πληθωρισμό.
• Πιθανοί νικητές: ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, βιομηχανίες, ηλεκτρικά οχήματα, τηλεπικοινωνίες, τράπεζες και ασήμι.
• Πιθανοί χαμένοι: ασφαλιστές, τεχνολογία, εκπαίδευση και μέσα ενημέρωσης (NY Times + 326% από τότε που κέρδισε ο Trump, έναντι + 4% τα 4 προηγούμενα χρόνια).
Β. Αν εκλεγεί πρόεδρος ο Biden και τη Γερουσία πάρουν οι Ρεπουμπλικανοί, το σενάριο είναι bearish.
Aν οι Ρεπουμπλικάνοι διατηρήσουν τη Γερουσία, είναι πολύ πιθανό να προσπαθούν να μπλοκάρουν πρωτοβουλίες του Δημοκρατικού Προέδρου.
Σε αυτή την περίπτωση, συγκεντρώστε μετρητά και αγοράστε ομόλογα του δημοσίου των ΗΠΑ και εταιρικά ομόλογα υψηλής ποιότητας.
Γ. Αν εκλεγεί πρόεδρος ο Trump και τη Γερουσία πάρουν είτε οι Ρεπουμπλικανοί είτε οι Δημοκρατικοί, το σενάριο είναι… στασιμότητα.
Μετά τις εκλογές, τα βασικά πακέτα στήριξης θα περάσουν ευκολότερα, αλλά η BofA αμφιβάλλει αν ο Πρόεδρος Trump με μια Δημοκρατική Βουλή των Αντιπροσώπων θα συμβάλει στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.
Σε ό,τι αφορά το trading, oι επενδυτές καλό να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην τεχνολογία και στα ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας.
Δ. Αν το αποτέλεσμα των εκλογών δεν είναι σαφές, τότε θα προκύψουν ευκαιρίες για αγορές.
Σημειώνεται πως οι αγορές προεξοφλούν αυτό το σενάριο.

Πέρα από τα παραπάνω, όμως, το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι «τα χαρακτηριστικά της αμερικανικής οικονομίας που έκαναν κάθε επενδυτή να αγοράσει περιουσιακά στοιχεία των ΗΠΑ το 2020 θα εξακολουθούν να υπάρχουν το 2021, ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα» καταλήγει η BofA.

www.bankignnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης