Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: «Δεν μπορεί να ελέγξει» έναν πρόεδρο το δικαστικό σώμα, υποστήριξε η εκλεκτή του προέδρου Trump για το Ανώτατο Δικαστήριο

ΗΠΑ: «Δεν μπορεί να ελέγξει» έναν πρόεδρο το δικαστικό σώμα, υποστήριξε η εκλεκτή του προέδρου Trump για το Ανώτατο Δικαστήριο
Την τρίτη ημέρα της ακρόασής της στην Επιτροπή της Γερουσίας για την επιβεβαίωση του διορισμού της, η Barrett προσπάθησε να μετριάσει τους φόβους των Δημοκρατικών ότι θα ψηφίσει αυτόματα για την κατάργηση του Obamacare
Η επίλεκτη του προέδρου Trump για την κενή θέση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, η Amy Coney Barrett δήλωσε σήμερα ότι είναι «αναπάντητο το ερώτημα» για το αν ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος μπορεί να απονείμει χάρη στον εαυτό του, προσθέτοντας ότι το ανώτατο δικαστικό ομοσπονδιακό σώμα των ΗΠΑ «δεν μπορεί να ελέγξει» αν ένας πρόεδρος υπακούει στις αποφάσεις του.
Σήμερα, Τετάρτη 14/10, τρίτη ημέρα της τετραήμερης ακρόασής της στην Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων της Γερουσίας για την επιβεβαίωση του διορισμού της, η Barrett προσπάθησε να μετριάσει τους φόβους των Δημοκρατικών ότι θα ψηφίσει αυτόματα για την κατάργηση του νόμου υγειονομικής περίθαλψης Obamacare, σε μια υπόθεση που πρόκειται να εξετάσει το Δικαστήριο τον ερχόμενο μήνα, υποσχόμενη να έχει "ανοιχτό μυαλό" στην προσέγγιση του ζητήματος.
Απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις γερουσιαστών για τη δυνατότητα των προέδρων να διαφεύγουν των προσπαθειών που επιχειρούν να τους καταστήσουν υπόλογους.
Ο Trump έχει δηλώσει ότι έχει την "απόλυτη δύναμη" να απονείμει χάρη στον εαυτό του, στο πλαίσιο της εκτελεστικής του εξουσίας. Ερωτηθείσα από τον Δημοκρατικό γερουσιαστή Πάτρικ Λίχι αν ο πρόεδρος έχει τέτοια εξουσία, η Barrett απάντησε πως "το ερώτημα δεν έχει ποτέ απαντηθεί στα δικαστήρια".
Ο ένοικος του Λευκού Οίκου αντιμετωπίζει ποινική έρευνα για χειρισμούς δικούς του και των επιχειρήσεών του από έναν εισαγγελέα της Νέας Υόρκης που ζητά τα οικονομικά αρχεία και τις φορολογικές δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου.
Ο Trump έχει απονείμει προεδρική χάρη σε πολιτικούς συμμάχους και φίλους του.
Η Barrett είπε ότι "κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου", αλλά δύο φορές δεν απάντησε άμεσα όταν ο Λίχι την ρώτησε αν ένας πρόεδρος που αρνείται να συμμορφωθεί με μια δικαστική απόφαση αποτελεί απειλή για το συνταγματικό σύστημα των ΗΠΑ στη διάκριση των εξουσιών.
"Το Ανώτατο Δικαστήριο δεν μπορεί να ελέγξει αν ο πρόεδρος υπακούει", δήλωσε η Barrett.
Οι αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου, είπε η Barrett, έχουν την "ισχύ του νόμου", αλλά το Δικαστήριο στερείται εξουσίας επιβολής και βασίζεται στους άλλους κλάδους της διακυβέρνησης.
Η Barrett, συντηρητική ομοσπονδιακή δικαστίνα, είναι η τρίτη επιλογή του Ρεπουμπλικάνου προέδρου των ΗΠΑ για μια ισόβια θητεία στο Ανώτατο Δικαστήριο.
Ο Trump ζήτησε από τη Γερουσία, που ελέγχεται από το κόμμα του, να επιβεβαιώσει τον διορισμό Barrett πριν από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.
Η Barrett ενδέχεται να είναι δικαστίνα στο Ανώτατο Δικαστήριο στις 10 Νοεμβρίου όταν αυτό αναμένεται να εξετάζει μια προσφυγή του Trump και Πολιτειών που κυβερνούνται από Ρεπουμπλικάνους ενάντια σε ένα νόμο του 2010, τον Affordable Care Act (ACA), που έχει βοηθήσει εκατομμύρια Αμερικανούς να έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη και προβλέπει προστασία για άτομα με προϋπάρχουσες παθήσεις.
Απαντώντας σε ισχυρισμούς Δημοκρατικών ότι η ίδια θα ψηφίσει για να καταργήσει ολόκληρο τον νόμο, αν ένα μέρος αυτού κριθεί παράνομο, η Barrett τόνισε ότι εάν μπορεί να σωθεί ένα νομοθέτημα, είναι καθήκον του δικαστή να το πράξει.
Οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν ότι η επιβεβαίωση της Barrett θα θέσει υπό απειλή την υγειονομική περίθαλψη εκατομμυρίων Αμερικανών. Έχουν επίσης υποστηρίξει ότι ο νικητής των προεδρικών εκλογών θα πρέπει να είναι αυτός που θα ορίσει υποψήφιο/α για την κενή θέση του Δικαστηρίου μετά το θάνατο της εμβληματικής, φιλελεύθερης δικαστίνας Ruth Bader Ginsberg.
"Με αυτή την ακροαματική διαδικασία γράφεται ιστορία", δήλωσε σήμερα ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, πρόεδρος της Επιτροπής.
"Είναι η πρώτη φορά στην αμερικανική ιστορία που ορίσαμε μια γυναίκα που είναι ανοιχτά κατά των αμβλώσεων και ασπάζεται την πίστη της χωρίς να απολογείται και πάρει έδρα στο Δικαστήριο".
Η Barrett, 48 ετών, θα είναι η πέμπτη στην ιστορία γυναίκα δικαστίνα που θα υπηρετήσει στο Δικαστήριο.
Κατά τη σημερινή της ακρόαση απέφυγε ερωτήσεις για αμφιλεγόμενα κοινωνικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της άμβλωσης, τα οποία ως πιστή Καθολική, αντιτίθεται προσωπικά.
Οι Δημοκρατικοί ανησυχούν ότι θα μπορούσε να ψηφίσει υπέρ της ανατροπής της απόφασης-ορόσημο του 1973 που νομιμοποίησε την άμβλωση σε εθνικό επίπεδο.
Η επιβεβαίωση Barrett θα δώσει στο Δικαστήριο μια συντηρητική πλειοψηφία 6-3.
Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν πλειοψηφία στη Γερουσία 53-47, καθιστώντας βέβαιη την επιβεβαίωση του διορισμού της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης