Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Γαλλία και απαγόρευση κυκλοφορίας σε 9 πόλεις - 1,089 εκατ. οι νεκροί, 38,3 εκατ. τα κρούσματα διεθνώς

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Γαλλία και απαγόρευση κυκλοφορίας σε 9 πόλεις - 1,089 εκατ. οι νεκροί, 38,3 εκατ. τα κρούσματα διεθνώς
Έξαρση κρουσμάτων σε Ευρώπη και ΗΠΑ - Ανησυχία για την εξέλιξη της επιδημίας τους επόμενους μήνες - Προ των πυλών το εμβόλιο της Moderna και της Ρωσίας - Gates: Μην περιμένετε επιστροφή στην κανονικότητα πριν τη 2η γενιά εμβολίων COVID-19
Σαν εφιάλτης δίχως τέλος μοιάζει η πανδημία του κορωνοϊού για το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη να βρίσκονται πραγματικά στο κόκκινο, καταγράφοντας ρεκόρ κρουσμάτων και με δυσοίωνη πρόβλεψη για άνοδο και των θανάτων σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Στις ΗΠΑ όπου οι νεκροί είναι μια ανάσα από τους 216.000, τουλάχιστον 30 Πολιτείες αναφέρουν έξαρση κρουσμάτων ενώ οι ειδικοί προειδοποιούν πως ήδη είναι ορατό το δεύτερο κύμα της επιδημίας.
Ωστόσο, ο κορυφαίος Αμερικανός λοιμωξιολόγος, Anthony Fauci υποστηρίζει πως «βρισκόμαστε πραγματικά σε ένα πολύ καλό δρόμο όσον αφορά το εμβόλιο», τονίζοντας πως «Νοέμβριο με Δεκέμβριο θα γνωρίζουμε για το εάν έχουμε ένα καλό και ασφαλές εμβόλιο».
Αργά το απόγευμα σήμερα, η φαρμακοβιομηχανία Moderna ανακοίνωσε πως το εμβόλιό της είναι προ των πυλών και η εταιρία μπορεί να υποβάλλει αίτημα για άδεια κυκλοφορίας εντός της Ε.Ε.
Παράλληλα, η Ρωσία κατέστησε γνωστό ότι το 2ο εμβόλιο της εγκρίθηκε και θα κυκλοφορήσει στη ρωσική αγορά την 1η Ιανουαρίου, ενώ σύντομα θα εγκριθεί το τρίτο ρωσικό εμβόλιο.
Ωστόσο, τον δείκτη των προσδοκιών επιχείρησε να χαμηλώσει ο μεγιστάνας Bill Gates, ο οποίος σε συνέντευξή του στο NBC παρότρυνε να μην αναμένεται μια επιστροφή στην κανονικότητα πριν βρεθεί η 2η γενιά εμβολίων COVID-19
Την ίδια στιγμή, εξαιρετικά δύσκολη παραμένει η κατάσταση στην Ευρώπη όπου καθημερινά ανακοινώνονται και λαμβάνονται μέτρα σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού προκειμένου να αποφευχθεί το σενάριο ενός γενικευμένου lockdown.
Η γαλλική κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης στη χώρα, λόγω της επιδείνωσης της πανδημίας.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα τεθεί σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της 17ης Οκτωβρίου σε όλη τη Γαλλία, γεγονός που δίνει στις αρχές τη δυνατότητα να επιβάλουν ορισμένους περιορισμούς.
Ο ίδιος ο πρόεδρος E. Macron ανακοίνωσε στη συνέχεια τις λεπτομέρειες σε τηλεοπτική συνέντευξη.
Συγκεκριμένα επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας τεσσάρων εβδομάδων, από τις 21:00 το βράδυ έως τις 06:00, το πρωί στην περιοχή του Παρισιού (Ile-de-France) και Λιλ, Ρουέν, Σεντ-Ετιέν , Τουλούζη, Λιόν, Γκρενόμπλ, Μοντπελιέ.
Στο κόκκινο παραμένουν η Λατινική Αμερική και η Ινδία, οι οποίες καθημερινά αναφέρουν χιλιάδες κρούσματα και θύματα ενώ και στην Κίνα, για πρώτη φορά από τα μέσα Αυγούστου εντοπίστηκαν εγχώρια κρούσματα στην πόλη Τσινγκντάο, με αποτέλεσμα να αρχίσουν μαζικά τεστ.
Ήδη έχουν γίνει περισσότερα από 5,6 εκατομμύρια τεστ, ενώ όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα στα πρώτα 2 εκατομμύρια τεστ, δεν έχει εντοπιστεί κάποιο θετικό κρούσμα.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 1,087 εκατομμύρια, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν τα 38,2 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, ανέρχονται στα 26,6 εκατομμύρια.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 38.344.196 και οι θάνατοι σε 1.088.979
- Πρώτες οι ΗΠΑ σε κρούσματα με 7.895.758 και σε νεκρούς με 216.469
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 150.998 και τρίτη σε κρούσματα με 5.113.628
- Τρίτη σε νεκρούς η Ινδία με 110.586 και τέταρτο το Μεξικό με 84.420
- Ακολουθεί στην πέμπτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 43.108 νεκρούς
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 1.318.783 – Στους 22.834 οι νεκροί
- Πέμπτη σε κρούσματα η Κολομβία με 924.098 και έκτη η Αργεντινή με 917.035
- Έβδομη η Ισπανία με 896.086, όγδοο το Περού με 853.974 και ένατο το Μεξικό με 825.340
- Δέκατη η Γαλλία με 798.257
Image
Σε κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης λόγω κορωνοϊού η Γαλλία - Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Παρίσι και άλλες πόλεις

Η γαλλική κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης στη χώρα, λόγω της επιδείνωσης της πανδημίας.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα τεθεί σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της 17ης Οκτωβρίου σε όλη τη Γαλλία, γεγονός που δίνει στις αρχές τη δυνατότητα να επιβάλουν ορισμένους περιορισμούς.
Η κυβέρνηση σημείωσε ότι η πανδημία συνιστά «καταστροφή για τη δημόσια υγεία» που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών και δικαιολογεί τη λήψη αυστηρών μέτρων.
Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζονται τα μέτρα που θα ληφθούν.
Ο ίδιος ο πρόεδρος E. Macron ανακοίνωσε στη συνέχεια τις λεπτομέρειες σε τηλεοπτική συνέντευξη.
Συγκεκριμένα επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας τεσσάρων εβδομάδων, από τις 21:00 το βράδυ έως τις 06:00, το πρωί στην περιοχή του Παρισιού (Ile-de-France) και Λιλ, Ρουέν, Σεντ-Ετιέν , Τουλούζη, Λιόν, Γκρενόμπλ, Μοντπελιέ
Οι υγειονομικές αρχές έκαναν γνωστό εξάλλου ότι ο αριθμός των νοσηλευομένων με Covid-19 ξεπέρασε σήμερα τους 9.100, για πρώτη φορά από τις 25 Ιουνίου.
 
Προ των πυλών το εμβόλιο της Moderna - H εταιρία μπορεί να υποβάλλει αίτημα για άδεια κυκλοφορίας εντός της ΕΕ

Γραπτή έγκριση έλαβε η εταιρεία από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για το mRNA-1273, το υποψήφιο εμβόλιο της εταιρείας για την αντιμετώπιση του COVID-19, σύμφωνα με την οποία μπορεί να υποβάλει αίτημα για άδεια κυκλοφορίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βάσει της κεντρικής διαδικασίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.
Υπογραμμίζεται η δέσμευση της Moderna να διαθέσει το εμβόλιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στην αίτηση θα συμπεριληφθούν τα CMC, προκλινικά και κλινικά δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι και σήμερα από το πρόγραμμα mRNA-1273.
Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται θετικά αποτελέσματα από την προκλινική μελέτη ιογενούς πρόκλησης, καθώς και τη θετική ενδιάμεση αξιολόγηση της Φάσης 1 της μελέτης του mRNA-1273 σε υγιείς ενήλικες (18-55 ετών) και ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας (56-70 και 71+ ετών) που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine.
Ο Stéphane Bancel, Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τις συνδιαλλαγές που είχαμε μέχρι σήμερα με τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές, τόσο σε εθνικό επίπεδο, όσο και με την Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και εκτιμούμε την πολύτιμη καθοδήγηση και την εμπιστοσύνη που έδειξαν στη Moderna αναφορικά με την υποβολή της αίτησης άδειας κυκλοφορίας για έγκριση του υποψήφιου εμβολίου για τον COVID-19, mRNA-1273, στην Ευρώπη.

Ρωσία: Το 2ο ρωσικό εμβόλιο EpiVacKorona εγκρίθηκε, θα κυκλοφορήσει την 1η Ιανουαρίου και σύντομα θα εγκριθεί και το τρίτο ρωσικό εμβόλιο

Ο πρόεδρος Vladimir Putin ανακοίνωσε πως ενέκρινε σήμερα 14/10, το δεύτερο ρωσικό εμβόλιο, το οποίο ανέπτυξε το κρατικό επιστημονικό κέντρο ιολογίας και βιοτεχνολογίας Vector, στο Νοβοσιμπίρσκ, και προγραμματίζεται να είναι διαθέσιμο στη ρωσική αγορά από 1ης Ιανουαρίου του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στο μητρώο φαρμακευτικών σκευασμάτων του ρωσικού υπουργείου Υγείας.
Ωστόσο, όπως αναφέρει τηλεγράφημα του πρακτορείου TASS, σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνονται για το εμβόλιο, η συγκέντρωση αντισωμάτων που διαμορφώνεται μετά τον εμβολιασμό με το εν λόγω εμβόλιο, προς το παρόν είναι άγνωστη, όπως και η χρονική διάρκεια της ανοσίας.
Εκτός των άλλων διευκρινίζεται ότι το εμβόλιο εγκρίθηκε βάσει μιας ιδιαίτερης διαδικασίας και για τον λόγο αυτό σε κάθε περίπτωση χρήσης του εμβολίου οι ιατροί πρέπει να ενημερώνουν την ρυθμιστική αρχή υγειονομικού ελέγχου (Rosdravnadzor).
Σύμφωνα με τις οδηγίες το εμβόλιο γίνεται σε δύο δόσεις με χρονική απόσταση της μίας από την άλλη 2-3 εβδομάδων.
Ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης ότι σύντομα θα εγκριθεί το τρίτο ρωσικό εμβόλιο.
Οι κλινικές δοκιμές πραγματοποιήθηκαν στην αρχική φάση με την συμμετοχή 100 εθελοντών, αλλά το κέντρο Vector θα αρχίσει τις κλινικές δοκιμές της λεγόμενης φάσης ΙΙΙ σε διάφορες περιφέρειες της Ρωσίας με την συμμετοχή 40.000 εθελοντών.

Εφιάλτης ο κορωνοϊός για τις ΗΠΑ: Στους 216.000 οι νεκροί – Έξαρση κρουσμάτων

Στους 216.000 ανέρχονται οι νεκροί στις ΗΠΑ λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού, και ενώ προβλέψεις κάνουν λόγο για ακόμα 181.000 έως τον Φεβρουάριο του 2021.
Την ίδια στιγμή, έξαρση κρουσμάτων καταγράφεται σε τουλάχιστον 30 Πολιτείες, με το σύνολο των μολύνσεων να υπολογίζεται σε 7,85 εκατομμύρια.
«Φτάσαμε στους χαμηλότερους αριθμούς στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν και είχαμε 30.000 με 35.000 νέες μολύνσεις την ημέρα.
Τώρα έχουμε επιστρέψει στα 50.000 νέα κρούσματα ημερησίως.
Και αυτά πρόκειται να αυξηθούν.
Πρόκειται για την φθινοπωρινή, χειμερινή έξαρση, για την οποία όλοι ανησυχούσαμε.
Και τώρα αυτό συμβαίνει.
Και αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα στις βόρειες Μεσοδυτικές Πολιτείες, στις Βόρειες Πολιτείες που πλήττονται σφόδρα, όπως το Ουισκόνσιν, η Μοντάνα, η Βόρεια και η Νότια Ντακότα.
Σύντομα όμως θα επεκταθεί σε όλη την χώρα» ανέφερε ο Peter Hotez από την Εθνική Σχολή Τροπικής Ιατρικής του Baylor College.
Τα θετικά τεστ διαμορφώνονται κατά μέσο όρο σε εθνικό επίπεδο στο 5,1%, αν και σε τουλάχιστον 13 Πολιτείες (Αλαμπάμα, Φλόριντα, Αιόβα, Αϊντάχο, Ιντιάνα, Κάνσας, Μοντάνα, Νεμπράσκα, Νεβάδα, Νότια Ντακότα, Γιούτα, Ουισκόνσιν, Ουαιόμινγκ), το ποσοστό αυτό ξεπέρασε το 10%.
«Θα επιθυμούσαμε να δούμε αυτά τα ποσοστά σε λιγότερο από το 3%, αν και το ιδανικό θα ήταν το 1% ή και λιγότερο» είπε ο κορυφαίος Αμερικάνος λοιμωξιολόγος, Anthony Fauci, τη στιγμή που τουλάχιστον 10 Πολιτείες αναφέρουν ρεκόρ εισαγωγών στα νοσοκομεία.
Μάλιστα ο Fauci υποστήριξε ότι είμαστε σε πραγματικά καλό δρόμο για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού αναφέροντας πως Νοέμβριο με Δεκέμβριο θα γνωρίζουμε για το θα έχουμε στη διάθεση μας ένα ασφαλές και καλό εμβόλιο.
Image
Στην Ευρώπη τα περισσότερα κρούσματα

Η Ευρώπη είναι πλέον η περιοχή που αναφέρει καθημερινά τα περισσότερα κρούσματα παγκοσμίως, ξεπερνώντας τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και την Ινδία.
Ήδη οι περισσότερες κυβερνήσεις προσανατολίζονται σε περαιτέρω μέτρα για να περιορίσουν τη διασπορά του ιού ενώ ενδεικτική είναι η σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Γαλλίας, η οποία θα αποφασίσει νέα μέτρα κατά του κορωνοϊού.
Μάλιστα η γαλλική κυβέρνηση δεν αποκλείει να υπάρξουν και μέτρα, όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας στο Παρίσι και σε άλλες μεγάλες πόλεις ενώ σήμερα Τετάρτη 14/10 αναμένεται και διάγγελμα του προέδρου Macron.
Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου μάλιστα αμφισβητείται η επιλογή του πρωθυπουργού Boris Johnson να άρει το γενικό lockdown το περασμένο καλοκαίρι, καθώς πολλοί υποστηρίζουν πως τα κρούσματα ουδέποτε μειώθηκαν στη βόρεια Αγγλία, η οποία πλέον τελεί υπό περιοριστικά μέτρα.
Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα πως ο αριθμός των νοσηλευόμενων στα νοσοκομεία της Αγγλίας είναι κατά πολύ περισσότεροι από ότι ήταν την περασμένη άνοιξη.

Image
Ε
νδεικτικά τα μέτρα που έχουν ληφθεί:

Γαλλία: Τηνεπιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες στο Παρίσι και σε πολλές άλλες μεγάλες πόλεις της Γαλλίας ανακοίνωσε απόψε ο πρόεδρος Emmanuel Macron.
Η απαγόρευση αυτή θα τεθεί σε ισχύ το Σάββατο και θα διαρκέσει αρχικά τέσσερις εβδομάδες. ποιος κυκλοφορεί έξω κατά τις ώρες απαγόρευσης, από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί «θα πρέπει να έχει κάποιον καλό λόγο», πρόσθεσε ο Macron.
Σε όσους παραβιάζουν την απαγόρευση, θα επιβάλλεται πρόστιμο 158 ευρώ.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει από το Κοινοβούλιο να παρατείνει αυτήν την απαγόρευση για άλλες δύο εβδομάδες, μέχρι την 1η Δεκεμβρίου. «Έξι εβδομάδες, είναι αρκετός χρόνος», σημείωσε στη συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική τηλεόραση.
Εκτός από το Παρίσι, οι περιορισμοί θα ισχύσουν επίσης στη Grenoble, τη Lille, τη Lyon, την Toulouse και άλλες πόλεις.
Κατά τη διάρκεια των ωρών της απαγόρευσης της κυκλοφορίας δεν θα μπορεί κανείς να πάει σε εστιατόρια ή να επισκεφθεί φίλους, συνέχισε ο Macron.
Σήμερα, η Γαλλία ανακοίνωσε 22.591 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της Covid-19. Είναι η τρίτη φορά μέσα σε έξι ημέρες που ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπερνά τις 20.000 σε 24ωρη βάση.
Καταγράφηκαν επίσης 104 θάνατοι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 33.037.
Συνολικά, τα κρούσματα φτάνουν τα 779.063 από την αρχή της πανδημίας.

Βρετανία: Στα 19.724 καταμετρήθηκαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά το 24ωρο έως τις 9 το πρωί της Τετάρτης.
Πρόκειται για αύξηση περίπου 2.500 σε σχέση με χθες.
Ακόμα 137 φορείς του ιού κατέληξαν σύμφωνα με τα στοιχεία του τελευταίου 24ώρου, ενώ χθες ο αντίστοιχος απολογισμός ήταν 143.
Συνολικά από την αρχή της πανδημίας 43.155 από τους συνολικά 654.644 επιβεβαιωμένους φορείς του ιού κατέληξαν (εντός 28 ημερών από τη θετική διάγνωση).
Oι δυσοίωνοι αριθμοί επέβαλαν ένα νέο σύστημα μέτρων για την αναχαίτιση του κορωνοϊού με τρεις βαθμίδες, ανάλογα με την απειλή για τη δημόσια υγεία και ανά περιοχή, τα οποία εξήγγειλε από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων ο Βρετανός Πρωθυπουργός Boris Johnson.
Όπως τόνισε, τα μέτρα υπαγορεύονται από τα «ζοφερά μαθηματικά» της επιδημιολογικής εικόνας, που δείχνουν μεταξύ άλλων ότι οι νοσηλευόμενοι φορείς του ιού αυτήν τη στιγμή είναι περισσότεροι από τα τέλη Μαρτίου, όταν είχε επιβληθεί το γενικευμένο lockdown.
Στις περιοχές που θα υπάγονται στη χαμηλότερη βαθμίδα «μετρίου» συναγερμού για τη δημόσια υγεία θα εφαρμόζονται οι ισχύοντες περιορισμοί, δηλαδή η απαγόρευση συναθροίσεων άνω των έξι ατόμων σε κλειστούς ή υπαίθριους χώρους και το κλείσιμο της εστίασης στις 10 τη νύχτα.
Στη δεύτερη βαθμίδα «υψηλού» ρίσκου θα επιβάλλεται επιπλέον απαγόρευση συναντήσεων μελών δύο διαφορετικών νοικοκυριών σε κλειστό χώρο.
Η τρίτη και αυστηρότερη βαθμίδα «πολύ υψηλού» συναγερμού για τη δημόσια υγεία περιλαμβάνει το κλείσιμο παμπ και μπαρ, όχι όμως και των εστιατορίων, καθώς και την απαγόρευση συναντήσεων με μέλη άλλων νοικοκυριών είτε σε κλειστό είτε σε ανοιχτό χώρο.
Κλείνουν επίσης γυμναστήρια, καζίνο, κλειστοί χώροι αναψυχής και γραφεία στοιχημάτων.
Ανοιχτά, ωστόσο, θα παραμείνουν παντού καταστήματα λιανικής, σχολεία και πανεπιστήμια.
Οι κάτοικοι των περιοχών της τρίτης βαθμίδας καλούνται να μην ταξιδεύουν προς άλλες περιοχές παρά μόνο αν είναι ανάγκη.
Ο Βρετανός Πρωθυπουργός προανήγγειλε επίσης πακέτο οικονομικής στήριξης των εργαζομένων που πλήττονται εκ νέου και των τοπικών δημοτικών αρχών στις περιοχές που θα υποστούν τους περιορισμούς.

Ισπανία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε την Παρασκευή 9/10 τη Μαδρίτη η ισπανική κυβέρνηση, λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού που παρατηρήθηκαν στην ισπανική πρωτεύουσα.
Το καθεστώς κατάστασης έκτακτης ανάγκης είναι 15 ημέρες, το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο από το Σύνταγμα.
Από τις 2 Οκτωβρίου οι κάτοικοι της Μαδρίτης και των περιχώρων της δεν μπορούν πλέον να βγαίνουν από την πόλη τους παρά μόνο για λόγους πρώτης ανάγκης.
«Λουκέτο» σε μπαρ και τα εστιατόρια για τις επόμενες 15 ημέρες στην περιφέρεια της Καταλονίας (βορειοανατολική Ισπανία) από αύριο, Πέμπτη 15.10.2020, το βράδυ προκειμένου να αναχαιτισθεί η εξάπλωση της επιδημίας Covid-19.
Η ανακοίνωση αυτού του δραστικού μέτρου γίνεται μετά τον μερικό αποκλεισμό της Μαδρίτης και άλλων περιορισμών που επιβλήθηκαν στις περιφέρειες της Ανδαλουσίας, της Ναβάρας και της Γαλικίας προκειμένου να αντιμετωπισθεί η αύξηση των μολύνσεων στην Ισπανία, όπου η πανδημία έχει σκοτώσει τουλάχιστον 33.000 ανθρώπους.

Γερμανία: Στη Γερμανία, όπου καταγράφονται ημερησίως πάνω από 4.000 νέα κρούσματα, ήδη η καγκελάριος Α. Merkel προειδοποίησε ότι σε 10 ημέρες  αν ο αριθμός των μολύνσεων δεν σταθεροποιηθεί η χώρα θα λάβει νέα περιοριστικά μέτρα.
Ήδη, στο Βερολίνο από το Σάββατο 10/10 τα περισσότερα καταστήματα, όλα τα εστιατόρια και τα μπαρ θα πρέπει να κλείνουν από τις 23:00 έως τις 06:00, τουλάχιστον μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.
Η διενέργεια διαγνωστικού τεστ για τον κορωνοϊό στα αεροδρόμια έχει γίνει υποχρεωτική για όσους φθάνουν από χώρες υψηλού κινδύνου.
Αλλά από την 1η Οκτωβρίου όσοι φθάνουν από αυτές τις χώρες θα πρέπει να τίθενται σε απομόνωση για 14 ημέρες.
Όσοι δεν φορούν μάσκα μέσα σε καταστήματα ή σε δημόσια μέσα μεταφοράς θα τιμωρούνται με πρόστιμο 50 ευρώ.
Οι αρχές συμφώνησαν να επιβάλουν περαιτέρω μέτρα στις περιοχές με υψηλό αριθμό κρουσμάτων.
Οι δημόσιες συγκεντρώσεις θα περιορίζονται σε 50 άτομα και οι ιδιωτικές σε 25.
Όσοι δεν δίνουν τα σωστά στοιχεία επικοινωνίας σε εστιατόρια και μπαρ θα τιμωρούνται με πρόστιμο.
 
Ιταλία: Η κυβέρνηση Conte αναμένεται να εγκρίνει νέα, αυστηρότερα μέτρα για τον περιορισμό των κρουσμάτων, όπως η απαγόρευση των πάρτυ σε σπίτια και σε δημόσιους χώρους, η αύξηση της τηλεργασίας για το 70% των εργαζομένων, το κλείσιμο από τα μεσάνυχτα των εμπορικών επιχειρήσεων εστίασης και μετά τις 21:00 το βράδυ να μην χορηγείται αλκόολ σε πελάτες που δεν το καταναλώνουν καθήμενοι σε τραπέζια, απαγόρευση αθλημάτων όπως είναι το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και το μπάσκετ ενώ προς το παρόν, το επαγγελματικό ποδόσφαιρο αναμένεται να συνεχιστεί, παρά τα πολυάριθμα κρούσματα.
Η προστατευτική μάσκα θα είναι υποχρεωτική, τέλος, για όσους επιλέγουν να κάνουν μια βόλτα στα πάρκα των ιταλικών πόλεων, αλλά όχι για τους πολίτες που προτιμούν το τρέξιμο.

Τσεχία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η χώρα καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει την εξάπλωση των κρουσμάτων.
Η κυβέρνηση υιοθέτησε αυστηρότερα μέτρα κατά της πανδημίας για 2 εβδομάδες, προσπαθώντας να αποφύγει ένα lockdown.
Στο πλαίσιο αυτών, έκλεισαν αθλητικές εγκαταστάσεις, όπως πισίνες και γυμναστήρια, και όλοι οι πολιτιστικοί χώροι για δύο εβδομάδες.
Από σήμερα Τετάρτη 14/10 αναμένεται το κλείσιμο των εστιατορίων, των μπαρ και των κλαμπ σε όλη την Τσεχία και η απαγόρευση της κατανάλωσης αλκοόλ σε δημόσιους χώρους, ενώ θα είναι υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας και στις στάσεις των δημόσιων μέσων μεταφοράς.
Επιπλέον, θα επιτρέπονται οι συγκεντρώσεις έως έξι ανθρώπων, ενώ τα δημοτικά σχολεία θα ξεκινήσουν μαθήματα εξ αποστάσεως, όπως κάνουν ήδη από προχθές τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τα πανεπιστήμια.
Τα νέα μέτρα θα ισχύσουν ως τις 3 Νοεμβρίου.

Ολλανδία: Νέο ρεκόρ με περισσότερα από 7.000 νέα κρούσματα κορωνοϊού σε 24 ώρες
Η Ολλανδία έσπασε νέο ρεκόρ στα ημερήσια κρούσματα Covid-19, με σχεδόν 7.400 μολύνσεις σε διάστημα 24 ωρών, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χθες 13/10, στη δημοσιότητα από τις υγειονομικές αρχές.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα επιβληθεί από σήμερα μερικό lockdown, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το κλείσιμο των μπαρ και των εστιατορίων, σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει η χώρα τη διασπορά τη νόσου Covid-19.

Πολωνία: Υποχρεωτική είναι από το Σάββατο 10/10 η χρήση μάσκας στους δημόσιους χώρους σε όλη τη χώρα, ενώ 38 κοινότητες θεωρούνται «κόκκινες ζώνες» και εφαρμόζονται πιο αυστηροί περιορισμοί στις δημόσιες και τις οικογενειακές συγκεντρώσεις.

Ιρλανδία: Την επιβολή lockdown 4 εβδομάδων με στόχο να λειτουργήσει ως «διακόπτης» στο κύκλωμα μετάδοσης του κορωνοϊού, ανακοίνωσε η Πρωθυπουργός  της αποκεντρωμένης κυβέρνησης της Βόρειας Ιρλανδίας Arlene Foster.
Το lockdown θα ισχύσει από την προσεχή Παρασκευή 16/10 και προβλέπει το κλείσιμο των παμπ και των εστιατορίων, εκτός αν πωλούν γεύματα σε πακέτο.
Τα παντοπωλεία και τα σουπερμάρκετ δε θα μπορούν να πωλούν οινοπνευματώδη μετά από τις 8 το βράδυ.
Επίσης, οι προγραμματισμένες διακοπές μίας εβδομάδας των σχολείων στο τέλος Οκτωβρίου αυξάνονται σε δύο εβδομάδες, αρχής γενομένης από τις 19 του μήνα αντί για τις 26.
Ανοιχτοί θα παραμείνουν, ωστόσο, οι χώροι λατρείας με χρήση καλύμματος προσώπου και τα γυμναστήρια για ατομική εκγύμναση, αν και θα απαγορεύονται τα αθλήματα σε κλειστό χώρο πλην επαγγελματικού επιπέδου.
Θα απαγορεύονται οι διανυκτερεύσεις σε ξένο σπίτι, ενώ οι «φούσκες» υποστήριξης ευάλωτων πολιτών δε θα μπορούν να περιλαμβάνουν περισσότερα από δέκα άτομα από δύο νοικοκυριά.
Θα απαγορευθούν επίσης οι εκδηλώσεις με συμμετοχή άνω των 15 ατόμων, στις γαμήλιες τελετές και στις κηδείες θα επιτρέπονται έως 25 άτομα, ενώ καλούνται οι πολίτες να μην πραγματοποιούν μη αναγκαίες μετακινήσεις και να εργάζονται από το σπίτι εφόσον μπορούν.
Τα πανεπιστήμια θα πρέπει να προσφέρουν όπου δυνατόν εξ αποστάσεως διδασκαλία.
Ανοιχτά παραμένουν τα καταστήματα λιανικής.
Image
Θερίζει την Ινδία ο κορωνοϊός: Στα 7,24 εκατομμύρια τα επιβεβαιωμένα κρούσματα

Θερίζει την Ινδία η επιδημία του κορωνοϊού καθώς νέα αύξηση κρουσμάτων καταγράφηκε το τελευταίο 24ωρο.
Συγκεκριμένα, αναφέρθηκαν 63.509 νέες μολύνσεις τις προηγούμενες 24 ώρες, με το σύνολο τους να φτάνουν τα 7,24 εκατομμύρια.
Παράλληλα, καταγράφηκαν 730 νέοι θάνατοι με το σύνολο των νεκρών να αγγίζει τους 110.586.
Υπενθυμίζεται ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων μολύνσεων από τον κορωνοϊό στην Ινδία ξεπέρασε τα επτά εκατομμύρια την περασμένη Κυριακή, καθώς στη χώρα εντοπίστηκαν ένα εκατομμύριο περιπτώσεις μέσα σε δεκατρείς ημέρες.
Στην Ινδία καταγράφεται ο δεύτερος υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων στην υφήλιο, πίσω από τις ΗΠΑ.

Καλπάζει ο κορωνοϊός στη Λατινική Αμερική – Σχέδιο Μεξικό για τον εμβολιασμό του 90% των πολιτών εντός του 2021

Με αμείωτη ένταση εξαπλώνεται η επιδημία του κορωνοϊού στη Λατινική Αμερική, η οποία αποτελεί την πλέον πληττόμενη περιοχή παγκοσμίως.
Η Βραζιλία παραμένει στο κόκκινο καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 10.220 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και 309 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19.
Συνολικά οι νεκροί ανέρχονται σε 150.998 ενώ οι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί έχουν φθάσει τους 5.113.628.
Σημειώνεται ότι ηΒραζιλία καταγράφει τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας στον πλανήτη, πίσω από τις ΗΠΑ (πάνω από 215.000 νεκροί) και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων, πίσω από τις ΗΠΑ (7,8 εκατ. κρούσματα) και την Ινδία (7,1 εκατ. περιπτώσεις).
Εξίσου δύσκολη είναι η κατάσταση και στο Μεξικό όπου το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν άλλα 4.295 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, ενώ ακόμη 475 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19.
Συνολικά οι νεκροί ανέρχονται σε 84.420 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 825.340, αν και η κυβέρνηση θεωρεί πως ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί είναι πιθανόν πολύ υψηλότερος από αυτόν των περιπτώσεων που έχουν επιβεβαιωθεί με εργαστηριακές εξετάσεις, δεδομένου ότι ο αριθμός των τεστ που γίνονται είναι συγκριτικά χαμηλός στη χώρα.
Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση παρουσίασε χθες το σχέδιο της για τον εμβολιασμό σχεδόν όλου του πληθυσμού της χώρας εναντίον του κορωνοϊού ως τα τέλη του 2021.
Στόχος είναι να αρχίσουν να διανέμονται δύο από τα τέσσερα διαφορετικά είδη εμβολίων που αναπτύσσονται, από τον Δεκέμβριο και να εμβολιαστούν πάνω από 116 εκατομμύρια άνθρωποι δηλαδή το 90% του πληθυσμού.
Με βάση τις συμφωνίες που έχουν κλειστεί, η Pfizer (ΗΠΑ) θα διαθέσει στο Μεξικό 34,4 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου, η AstraZeneca (Βρετανία) 77,4 εκατ. δόσεις και η CanSino (Κίνα) 35 εκατομμύρια δόσεις.
Το πρόγραμμα COVAX, που συμπεριλαμβάνει 18 υποψήφια εμβόλια, θα διαθέσει 51,57 εκατ. δόσεις.
Τα εμβόλια των CanSino και Pfizer ενδέχεται να είναι διαθέσιμα ακόμη και από τον Δεκέμβριο.
Εξάλλου, οι μεξικανικές αρχές αναμένουν να αρχίσουν σύντομα κλινικές δοκιμές τρίτης φάσης επτά εμβολίων, συμπεριλαμβανομένων αυτών της CanSino και του Sputnik V που αναπτύσσει η Ρωσία.
Στο κόκκινο όμως είναι και η Αργεντινή, η οποία ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν άλλα 13.305 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο τους να φτάνουν τα 917.035.
Επίσης, αναφέρθηκαν άλλοι 386 θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του κορωνοϊού να φθάνει τους 24.572 νεκρούς.

Κίνα: Ανησυχία μετά τα 6 εγχώρια κρούσματα κορωνοϊού στην πόλη Qingdao – Μαζικά τεστ

Ανησυχία επικρατεί στην Κίνα μετά τον εντοπισμό έξι εγχώριων κρουσμάτων στην πόλη Qingdao στην επαρχία Shandong.
Οι τοπικές αρχές έχουν προχωρήσει σε μαζικά τεστ στην πόλη των 9 και πλέον εκατομμυρίων.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι έχουν γίνει ήδη περισσότερα από 5,6 εκατομμύρια τεστ.
Σύμφωνα μάλιστα με τα αποτελέσματα από τα πρώτα 2 εκατομμύρια τεστ, δεν έχει εντοπιστεί κάποιο θετικό στον ιό δείγμα.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 20 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 6 εγχώρια και τα υπόλοιπα 14 εισαγόμενα.
Και τα 6 εγχώρια κρούσματα εντοπίστηκαν στην επαρχία Shandong.
Δεν αναφέρθηκε κανένας θάνατος εξαιτίας της COVID-19 το προηγούμενο 24ωρο, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.
Επτά ασθενείς κρίθηκε ότι αποθεραπεύτηκαν και τους δόθηκαν εξιτήρια από τα νοσοκομεία.
Συνεχίζουν να νοσηλεύονται 241 άνθρωποι, οι τέσσερις εξ αυτών σε σοβαρή κατάσταση.
Επισήμως, οι νεκροί από την επιδημία του κορωνοϊού ανέρχονται σε 4.634 επί συνόλου 85.611 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2.
 
Νέες έρευνες αναφέρουν το ενδεχόμενο συνέχισης των συμπτωμάτων για μήνες

Ανατροπή στα μέχρι τώρα δεδομένα, προκαλούν δύο νέες επιστημονικές έρευνες για τον κορωνοϊό.
Ακόμη κι αν έχουν περάσει τρεις μήνες από τότε που αρρώστησαν λόγω του κορωνοϊού SARS-CoV-2, πολλοί ασθενείς με Covid-19 συνεχίζουν να έχουν συμπτώματα, επιβεβαιώνουν οι δύο μελέτες, μία ισπανική και μία αμερικανική.
Όσο πιο σοβαρή ήταν η αρχική λοίμωξη, ιδίως εάν υπήρχε μεγάλη δυσκολία αναπνοής, τόσο πιθανότερο είναι τα κατοπινά προβλήματα να επιμείνουν για καιρό αναφέρουν οι έρευνες.
Ειδικότερα, η ισπανική έρευνα μελέτησε 108 ασθενείς με Covid-19, με μέση ηλικία 56 ετών, από τους οποίους οι 44 είχαν αρρωστήσει σοβαρά προ καιρού.
Τρεις μήνες μετά την αρχική διάγνωση της νόσου, τρεις στους τέσσερις ασθενείς (76%) συνέχιζαν να αναφέρουν τουλάχιστον ένα πρόβλημα στον οργανισμό τους, με το 40% να έχει τουλάχιστον τρία διαφορετικά επίμονα συμπτώματα.
Τα συχνότερα παράπονα ήταν δύσπνοια, σωματική αδυναμία, βήχας, πόνοι στο στήθος, ταχυπαλμία, καθώς επίσης ψυχικά και νοητικά προβλήματα. Όλοι οι ασθενείς βρέθηκαν -με τεστ- ότι είχαν αναπτύξει αντισώματα έναντι του κορονοϊού τρεις μήνες μετά από την αρχική λοίμωξη.
Η αμερικανική μελέτη σε 233 ασθενείς με Covid-19, από τους οποίους οκτώ είχαν σοβαρή κλινική εικόνα όταν αρρώστησαν, διαπίστωσε ότι ο ένας στους τέσσερις (24%) είχε τουλάχιστον ένα σύμπτωμα μετά από τρεις μήνες, ενώ το 43% είχαν συμπτώματα για πάνω από έναν μήνα.
Τα προβλήματα ήταν περισσότερα σε όσους ασθενείς είχαν τα σοβαρότερα συμπτώματα κατά την αρχική λοίμωξη (το 60% είχαν προβλήματα επί ένα μήνα και το 41% επί τρεις μήνες).
Όμως, ακόμη και ασθενείς με ήπια αρχικά συμπτώματα ή και ασυμπτωματικοί είχαν σε ποσοστό 14% επιπλοκές μετά από έναν μήνα ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Gates: Μην περιμένετε επιστροφή στην κανονικότητα πριν τη 2η γενιά εμβολίων COVID-19

Καθώς αυξάνεται ο αριθμός των κλινικών δοκιμών εμβολίων κατά του κορωνοϊού που διακόπτονται λόγω των παρενεργειών τους οι κυβερνήσεις και η επιστημονική κοινότητα βρίσκεται μπροστά στο επόμενο πρόβλημα από την ίδια την ανεύρεση ενός αποτελεσματικού και ασφαλούς εμβολίου: να πείσουν τους πολίτες τους να εμβολιαστούν, τονίζει ο Bill Gates σε συνέντευξή του στο NBC, προειδοποιώντας παράλληλα να μην αναμένεται η επιστροφή στην κανονικότητα, πριν βρεθεί το εμβόλιο του κορωνοϊού, 2ης γενιάς.
Aυτό ακριβώς θεωρούν πως θα είναι και το μεγαλύτερο εμπόδιο στην εξάλειψη του COVID-19 κορυφαίοι αναλυτές της Goldman Sachs σε πρόσφατο ερευνητικό τους σημείωμα.
Μετά τις προσπάθειες να πλήξει τον FDA του Προέδρου Trump, ο ιδρυτής της Microsoft, Bill Gates, προχωρά σε μια σειρά συνεντεύξεων για να αναδείξει τη συνεργασία του ιδρύματός του με τον ΠΟΥ και να παροτρύνει τον κόσμο να σταματήσει να ανησυχεί και να αποδεχτεί το εμβόλιο, μόλις αυτό γίνει διαθέσιμο.
Ο Gates έχει πει ότι δεν αναμένει την ευρεία διαθεσιμότητα των εμβολίων πριν τα τέλη του 2021, παρά το γεγονός ότι η αποτελεσματικότητά τους είναι ακόμη άγνωστη, ωστόσο, υπό το πρίσμα των ασθενών που επαναμολύνθηκαν με κορωνοϊό, ο Gates διόρθωσε ότι ακόμη και τα πρώτα εμβόλια θα παρέχουν πλήρη ανοσία, προκειμένου να ωθήσει στον εμβολιασμό.
Μάλιστα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο NBC προειδοποίησε ότι ο κόσμος "δεν θα επιστρέψει στην κανονικότητα" έως ότου "πολλοί άνθρωποι" έχουν στη διάθεσή τους ένα δεύτερο "εξαιρετικά αποτελεσματικό" εμβόλιο κορωνοϊού γεγονός που μπορεί να απέχει χρόνια από σήμερα.
"Ο μόνος τρόπος για να επανέλθουμε πλήρως στο φυσιολογικό και να μπορούμε να ζούμε όπως πριν είναι να έχουμε, ίσως όχι την πρώτη γενιά εμβολίων, αλλά τελικά ένα εμβόλιο που είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό, και το οποίο θα παίρνουν πολλοί άνθρωποι, εξαλείφοντας έτσι την ασθένεια σε παγκόσμια βάση", δήλωσε ο Gates.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης