Τραπεζικά νέα

Στην EBA προσκρούει η bad bank της ΤτΕ – Δυσφορία στην κυβέρνηση για φέσι 8 δισ. και ετεροβαρή υποστήριξη τραπεζών

Στην EBA προσκρούει η bad bank της ΤτΕ – Δυσφορία στην κυβέρνηση για φέσι 8 δισ. και ετεροβαρή υποστήριξη τραπεζών
Το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών αντιμετωπίζει την πρόταση της ΤτΕ με μεγάλη δυσφορία για 3 βασικούς λόγους
Στην ΕΒΑ στην Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών προσκρούει η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για εταιρία asset management δηλαδή bad bank για τα προβληματικά δάνεια.
Με βάση την EBA τα προβληματικά δάνεια που θα μεταφέρονται από τις τράπεζες στην bad bank θα πρέπει να πληρούν μια υποχρέωση να μεταφερθούν σε εμπορικές και όχι λογιστικές τιμές.
Η πρόταση της ΤτΕ που αποτελεί μια παρουσίαση ιδεών πολλών σεναρίων, στο σκέλος της μεταφοράς προβληματικών δανείων ορίζει ότι θα μεταφερθούν σε λογιστικές τιμές συν τις προβλέψεις για προβληματικά δάνεια – net book value -.
Έτσι λοιπόν και με βάση την τελευταία οδηγία της EBA δεν μπορεί να υπάρξει μεταφορά προβληματικών δανείων εάν δεν αφορά τις εμπορικές τιμές.
O SSM ο Μόνιμος Εποιπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών έχει αναφέρει ότι θα εξετάσει την πρόταση και θα αποφανθεί θεσμικά εάν μπορεί να υλοποιηθεί.
Στην DGComp την Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν έχει ακόμη αποσταλεί η πρόταση της ΤτΕ.

Δυσφορία στο υπουργείο Οικονομικών

Το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών αντιμετωπίζει την πρόταση της ΤτΕ με μεγάλη δυσφορία για 3 βασικούς λόγους

1)Γιατί έχει εκτιμηθεί ότι το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να καλύψει μια μαύρη τρύπα 8 δισεκ. ευρώ κεφάλαια που δεν υπάρχουν.
Η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν θα θέλει να κάνει χρήση του κεφαλαιακού μαξιλαριού – capital buffer –.
Στην κυβέρνηση έχουν εκτιμήσει ότι το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να υποστεί μια ζημία 8 δισεκ. ενώ η μεταφορά του DTC με το οποίο ουσιαστικά θα πληρώνεται το δημόσιο είναι αέρας…
Οι τράπεζες και οι επενδυτές γνωρίζουν ότι το DTC η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση που φθάνει τα 15,5 δισεκ. σε σύνολο κεφαλαίων 28 δισεκ. είναι αέρας…

2)H πρόταση της ΤτΕ δημιουργεί σκηνικό σύγκρουσης με την υφιστάμενη λύση το σχέδιο Ηρακλής.
Υπάρχει κίνδυνος όπως είχε αναφέρει η έκθεση Πισσαρίδη ότι εάν υπάρξουν δύο προτάσεις ταυτόχρονα θα οδηγήσουν σε αδράνεια και τις δύο καθώς η μια θα συγκρούεται με την άλλη και στο τέλος αντί να μειωθούν τα προβληματικά δάνεια… θα μείνουν στάσιμα.

Ετεροβαρής υποστήριξη

3)Η πρόταση της ΤτΕ επιφέρει ετεροβαρή υποστήριξη στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Στην πράξη είναι εις βάρος της Eurobank και Εθνικής τράπεζας και ωφελεί την Πειραιώς και Alpha bank λόγω υψηλών χαρτοφυλακίων NPEs, λόγω DTC και χαμηλότερου coverage ratio NPEs δείκτη μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων με προβλέψεις.

Το bankingnews έχει αναλύσει πολύ διεξοδικά την πρόταση της ΤτΕ η οποία παρουσιάστηκε στην Alpha bank, στις 16 Οκτωβρίου σε Eurobank και Εθνική τράπεζα.
Υπάρχουν ισχυρά μειονεκτήματα με κυριότερο ποιος θα βάλει τα 8 δισεκ. πέραν από το ελληνικό δημόσιο αλλά και κάποια περιορισμένα πλεονεκτήματα ειδικά ως προς το σχέδιο μείωσης των DTC.

Υποσημείωση 1

Το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών θα αναθέσει την πρόταση της ΤτΕ για τα προβληματικά δάνεια και την bad bank σε ειδικό σύμβουλο ώστε να αποφανθεί εάν είναι προς το δημόσιο συμφέρον.

Υποσημείωση 2

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ακόμη και εάν η πρόταση της ΤτΕ υιοθετηθεί... επειδή θα απαιτηθεί διάστημα 1,5 έτους ίσως και 2 χρόνια έως τότε να έχει καταστεί ξεπερασμένη, πριν καν εφαρμοστεί να έχει ξεθωριάσει...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης