Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οι 4+1 μεταρρυθμίσεις που θα τρέξει οπωσδήποτε ο Κ. Μητσοτάκης μέσα στο 2021

Οι 4+1 μεταρρυθμίσεις που θα τρέξει οπωσδήποτε ο Κ. Μητσοτάκης μέσα στο 2021
Η προσωπική στρατηγική του Κ.Μητσοτάκη είναι να στρέφεται ακόμα περισσότερο προς το Κέντρο
Παρόλο που στην επικαιρότητα κυριαρχούν τα ελληνοτουρκικά και η δύσκολη οικονομική και υγειονομική κρίση που διατρέχει η χώρα λόγω της πανδημίας του κορωνοιού, ο Πρωθυπουργός έχει στην ατζέντα του 5 μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα τονώσουν το ηγετικό του προφίλ και θα του προσδώσουν ένα ρόλο μεταρρυθμιστική- κοινωνιστή.
Ασφαλώς, δεν μιλάμε για μεταρρυθμίσεις με μεγάλο πολιτικό κόστος, όπως π.χ οι αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, αλλά για μεταρρυθμίσεις που αλλάζουν το προφίλ της κυβέρνησης  μετατοπίζοντας την προς το προοδευτικό και φιλελεύθερο κέντρο.
Άλλωστε, η προσωπική στρατηγική του Κ.Μητσοτάκη είναι να στρέφεται ακόμα περισσότερο προς το Κέντρο.

Οι 5 μεταρρυθμίσεις

Στο προσωπικό του μπλοκάκι – στο οποίο έχουν πρόσβαση συγκεκριμένα επιτελικά στελέχη- ο Πρωθυπουργός έχει γράψει 5 συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις με θετικό κοινωνικό αντίκτυπο που θέλει να τρέξουν αρχές του 2021. Αυτές, σύμφωνα με αποκλειστική πηγή του BN, είναι:

Αναβάθμιση δεξιοτήτων στα στελέχη της δημόσιας διοίκησης

Εκπαίδευση των δημοσίων υπαλλήλων και κυρίως στελεχών της κρατικής διοίκησης μέσα από σεμινάρια, τηλεκατάρτιση, εκπαιδευτικά προγράμματα και κυρίως μέσα από την αξιολόγηση τους. Στόχος είναι να υπάρξει μία σημαντική αναβάθμιση σε δεξιότητες στους δημοσίους υπαλλήλους και ειδικά στα υπουργεία. Την μεταρρύθμιση αυτή πρέπει να την τρέξει άμεσα το Υπουργείο Εσωτερικών.

Νομοσχέδιο Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης & Προληπτικής Ιατρικής

Αναδιάρθρωση του ΕΣΥ μέσα από την ανασύσταση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης η οποία επί ΣΥΡΙΖΑ είχε ακολουθήσει τη λογική μέσω των ΤΟΜΥ. Η κυβέρνηση, έχει αποφασίσει να σταματήσει το τρίπτυχο αρρωσταίνω-πάω νοσοκομείο-γίνομαι καλά. Ακόμα δεν είναι γνωστό εάν θα προχωρήσει η κυβέρνηση με την δομή των ΤΟΜΥ ή αν θα γυρίσει στα περιφερειακά κέντρα υγείας, ωστόσο έχει αποφασίσει να θέσει μέσω των οικογενειακών γιατρών και άλλων βασικών ειδικοτήτων στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη την προληπτική ιατρική. Βρίσκεται, άλλωστε και στο πρόγραμμα της ΝΔ.

Ισότητα γυναικών και εναρμόνιση επαγγελματικής/οικογενειακής ζωής

Θα υπάρξει μεταρρύθμιση για την απασχόληση των γυναικών. Το σχέδιο είναι υπό εξέταση με κυβερνητικές πηγές να το περιγράφουν γύρω από το δίπτυχο ίση μεταχείριση-ίσες ευκαιρίες Βασικό κομμάτι αυτού του άξονα θα είναι η ενίσχυση των βρεφονηπιακών σταθμών ώστε μία γυναίκα να μπορεί να εργαστεί πιο εύκολα ακόμα και μετά τη μητρότητα ενώ θα αυστηροποιηθεί το πλαίσιο προστασίας για μία μητέρα. Επίσης, σε άλλο νομοσχέδιο θα υπάρξει και η προστασία του πατέρα εργαζομένου μέσα από την αύξηση της άδειας του πατέρα γονιού από το χώρο εργασίας του.

Εθνική Αρχή ΑΜΕΑ

Στο μπλοκάκι του Πρωθυπουργού είναι μία θεαματική μεταρρύθμιση με την δημιουργία νέας εθνικής αρχής για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Η νέα πολιτική για τα ΑμεΑ θα δημιουργεί ίσες συνθήκες αντιμετώπισή τους στην κοινωνία, ως ισότιμα μέλη δηλαδή και όχι μόνο ως εξαρτημένους μιας επιδοματικής πολιτικής. Με ειδικά προγράμματα που θα δίνουν κίνητρα στους εργοδότες για προσλήψεις ατόμων με ειδικές ανάγκες ενώ θα υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη συμμόρφωση των δημοσίων κτιρίων σε προσβασιμότητα για τα ΑΜΕΑ.

Ψηφιακή πλατφόρμα συμβάσεων και απλοποίηση εργατικού κώδικα

Τέλος, το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη προετοιμάζει μία ψηφιακή πλατφόρμα για τις δημόσιες συμβάσεις και τις αναθέσεις ώστε να προχωράνε γρήγορα οι επενδύσεις των ιδιωτών και να μην σκοντάφτουν σε διατάξεις του νόμου. Όλα θα γίνονται ηλεκτρονικά. Παράλληλα, με αυτή την μεταρρύθμιση θα προωθηθεί και η απλοποίηση και κωδικοποίηση του εργατικού κώδικα ώστε να γίνεται καλύτερη εφαρμογή στην αγορά εργασίας, μέτρο που βοηθάει να έλθει μία επένδυση πιο εύκολα.  

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης