Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Κομισιόν: «Καλή πρακτική» στο ελληνικό ΕΣΕΚ η ταχεία απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων

tags :
Κομισιόν: «Καλή πρακτική» στο ελληνικό ΕΣΕΚ η ταχεία απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων
Η Κομισιόν χαιρετίζει τους στόχους για τις  ΑΠΕ και την ενεργειακή εξοικονόμηση
Στην σωστή κατεύθυνση θεωρεί η Κομισιόν ότι κινείται το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), όπως διαφαίνεται από την έκθεση που δημοσιοποίησε χθες στο πλαίσιο εκτίμησης όλων των εθνικών σχεδίων.
Στην περίπτωση της Ελλάδας, η Κομισιόν κάνει αναφορά στον παροπλισμό του λιγνίτη και την εμπροσθοβαρή διείσδυση των ΑΠΕ, καθώς και στους φιλόδοξους στόχους για την εξοικονόμηση ενέργειας. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο κείμενο «υπάρχουν πολλά παραδείγματα ορθών πρακτικών στο ΕΣΕΚ της Ελλάδας, και ιδίως η αύξηση των ΑΠΕ και η ενίσχυση των μέτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας».
Στο σχέδιό της, η Ελλάδα θέτει στόχους για την ενεργειακή ασφάλεια, με στόχο τη διασφάλιση της ασφάλειας του εφοδιασμού και την περαιτέρω ανάπτυξη της εσωτερικής αγοράς ενέργειας. Αυτοί οι δύο στόχοι αλληλοσυνδέονται στενά και περιλαμβάνουν την σύζευξη αγοράς με γειτονικές χώρες, τη διασύνδεση νησιών, νέα έργα υποδομής φυσικού αερίου καθώς και μια νέα πλατφόρμα εμπορίας φυσικού αερίου.
Επίσης, η Ελλάδα στοχεύει στην επέκταση της διασυνοριακής υποδομής της με γειτονικές χώρες, τόσο για την ηλεκτρική ενέργεια όσο και για το φυσικό αέριο. Σύμφωνα με το σχέδιο, αυτός ο στόχος πρέπει να έχει ήδη επιτευχθεί έως το 2025.
Παράλληλα, καθορίζονται εθνικοί στόχοι που υποστηρίζουν την ανάπτυξη τεχνολογιών για την επίτευξη των συνολικών ενεργειακών στόχων έως το 2030. Συγκεκριμένα, οι δραστηριότητες έρευνας και καινοτομίας σχετίζονται με τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, ενώ Οι δράσεις έρευνας και καινοτομίας (Ε & Α) επικεντρώνονται στις τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το σχέδιο υποδεικνύει ενεργειακά δίκτυα, ψηφιοποίηση και ανάπτυξη έξυπνων δικτύων ως τομείς προτεραιότητας, ενώ προβλέπονται και δράσεις για την αποθήκευση ενέργειας.
Η Κομισιόν επισημαίνει ότι δεν υπάρχει ο κατάλογος των ενεργειών που έχουν αναληφθεί και προγραμματιστεί για τη σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων. Ωστόσο, η πρόθεση για την μείωση ή τη σταδιακή κατάργησή τους έχει εκφραστεί στο σχέδιο.
Το σχέδιο εξετάζει τις δίκαιες πτυχές της ενεργειακής μετάβασης και παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις κοινωνικές επιπτώσεις, τις συνέπειες στην απασχόληση και τα χαρακτηριστικά μιας μετάβασης σε μια οικονομία ουδέτερη του άνθρακα. Ο συνολικός αντίκτυπος της μετάβασης στην απασχόληση προβλέπεται να είναι θετικός, χάρη στη δημιουργία περισσότερων από 60.000 θέσεων εργασίας με την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την εφαρμογή μέτρων και πολιτικών εξοικονόμησης ενέργειας.

Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά την εκτίμηση της Κομισιόν για το ΕΣΕΚ

πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης