Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Πρώτες με διαφορά στα «μορατόρια» οι πορτογαλικές τράπεζες, άνω του 20% των δανείων

DBRS: Πρώτες με διαφορά στα «μορατόρια» οι πορτογαλικές τράπεζες, άνω του 20% των δανείων
Έκθεση της DBRS για τις ευρωπαϊκές τράπεζες
Οι πορτογαλικές τράπεζες υιοθέτησαν τα περισσότερα «μορατόρια» -άνω του 20% των δανείων του πορτογαλικού τραπεζικού συστήματος- για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με έκθεση της DBRS Ratings -στοιχεία α’ εξαμήνου 2020.
Ακολουθούν οι ιρλανδικές τράπεζες -οι ελληνικές δεν έχουν ληφθεί υπόψη στην έρευνα της DBRS.
Όπως αναφέρει ο καναδικός οίκος αξιολόγησης, από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού, ένα από τα βασικά μέτρα για τον μετριασμό των αρνητικών επιπτώσεων στις ευρωπαϊκές οικονομίες και τους ισολογισμούς των τραπεζών ήταν η χρήση μορατόριων και κρατικών εγγυημένων δανείων.
Ωστόσο, παρατηρείται μεγάλη απόκλιση μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών ως προς το επιτρεπόμενο επίπεδο αναστολής πληρωμών των δανείων.
«Θεωρούμε ότι αυτό συνδέεται με τον βαθμό του αναμενόμενου αρνητικού οικονομικού αντίκτυπου σε κάθε χώρα και τη σύνθεση του χαρτοφυλακίου πιστωτικού κινδύνου των ίδιων των τραπεζών, καθώς και με τα διαφορετικά μέτρα που υιοθέτησαν οι κυβερνήσεις σε κάθε χώρα.
Οι τράπεζες στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία φαίνεται να έχουν εφαρμόσει το υψηλότερο ποσοστό μορατόριων -ως ποσοστό των ακαθάριστων δανείων- και οι τράπεζες στη Γερμανία και τη Σουηδία το χαμηλότερο.
Τέλος, το μεγαλύτερο μέρος των εκκρεμών αναστολών στα τέλη Ιουνίου 2020 αναμένεται να λήξει το τέλος του 2020.
Ως αποτέλεσμα, αυτά τα μέτρα παρέχουν βραχυπρόθεσμη μόνο ανακούφιση σε πολλούς δανειολήπτες.
Αναμένουμε αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) όταν λήξει η περίοδος αναστολής.
Η ανάλυση βασίζεται σε στοιχεία που αναφέρθηκαν στα τέλη Ιουνίου 2020 από δείγμα 45 τραπεζών στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων τραπεζών με έδρα στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τις Κάτω Χώρες, την Ισπανία, τη Σουηδία, τη Νορβηγία, την Πορτογαλία, τη Φινλανδία, την Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Σε αυτές τις τράπεζες, τα μορατόρια έφθαναν συνολικά τα 851 δισεκ. δολάρια στα τέλη Ιουνίου -περίπου το 7% των συνολικών ακαθάριστων δανείων κατά την ημερομηνία αυτή».
Σε ποσά, οι τράπεζες στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία είχαν το μεγαλύτερο μερίδιο μεταξύ αυτών των τραπεζών, αντιπροσωπεύοντας το 29% και το 22% του συνολικού ποσού μορατορίων που χορηγήθηκε από τις τράπεζες, αντίστοιχα.
Ακολουθούν οι τράπεζες σε Γαλλία και Ιταλία.
Εν τω μεταξύ, τα δάνεια με κρατικές εγγυήσεις ανήλθαν περίπου σε 195,4 δισεκ. ευρώ, τα οποία χορηγήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τράπεζες στην Ισπανία και τη Γαλλία.
«Οι τράπεζες στη Σουηδία και την Ισπανία επέκτειναν περισσότερο τις πληρωμές στα νοικοκυριά, σε αντίθεση με τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ολλανδία, όπου το δείγμα τραπεζών μας έδωσε σημαντικά υψηλότερο ποσοστό αναστολής στις επιχειρήσεις».
Τα διαγράμματα:
Image
Image
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης