Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Dohmen Capital: Η ανάκαμψη στις ΗΠΑ δεν είναι τόσο υποσχόμενη όσο παρουσιάζεται - 'Υφεση και το 2021

tags :
Dohmen Capital: Η ανάκαμψη στις ΗΠΑ δεν είναι τόσο υποσχόμενη όσο παρουσιάζεται - 'Υφεση και το 2021
Την εκτίμηση πως τα θεμελιώδη της οικονομίας των ΗΠΑ υποδεικνύουν πως η πολυπόθητη ανάκαμψη δεν έίναι τόσο υποσχόμενη αναφέρει σε report της η Dohmen Capital
Την εκτίμηση πως τα θεμελιώδη της οικονομίας των ΗΠΑ υποδεικνύουν πως η πολυπόθητη ανάκαμψη δεν έίναι τόσο υποσχόμενη αναφέρει σε report της, η εταιρία παροχής επενδυτικών συμβουλών Dohmen Capital.
Σύμφωνα με την Dohmen Capital, τα τελευταία οικονομικά δεδομένα παρέχουν τη ρεαλιστική εικόνα των πολυάριθμων εμποδίων, τόσο θεμελιωδών όσο και τεχνικών, που βρίσκονται μπροστά για την οικονομία.
 
Η αγορά εργασίας

Το ποσοστό ανεργίας, το οποίο σημείωσε μείωση κατά τους τελευταίους μήνες, μόλις πρόσφατα υποχώρησε κάτω από το μέγιστο επίπεδο κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης το 2008-2009 (κόκκινη κουκκίδα), όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα:
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/article1014chart1.png?itok=d9YIHOhB
Έχουν περάσει πολλοί 6 μήνες από την έναρξη της πανδημίας και της επακόλουθης οικονομικής διακοπής, ωστόσο το ποσοστό «επίσημης ανεργίας» μόλις πρόσφατα μειώθηκε από το χειρότερο ποσοστό ανεργίας από την οικονομική κρίση και την ύφεση 2008-2009.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του BLS, η οικονομία των ΗΠΑ πρόσθεσε 661.000 θέσεις εργασίας σε μη μισθωτές μισθοδοσίες το Σεπτέμβριο, ενώ το ποσοστό ανεργίας έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από την αρχή της πανδημίας, στο 7,9%.
Ωστόσο, η συναίνεση των οικονομολόγων ήταν ότι η έκθεση ήταν απογοητευτική.
Η αύξηση του περασμένου μήνα ήταν η μικρότερη που παρατηρήθηκε από την αρχή της πανδημίας και υπολείπεται των προσδοκιών για 800.000 θέσεις εργασίας. Επιπλέον, οι αναλυτές απέδωσαν τη μείωση του ποσοστού ανεργίας σε μικρότερη συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό και όχι στην αύξηση της απασχόλησης.
Σε μια έκθεση, η National Association for Business Economists τονίζεται ότι οι μισοί οικονομολόγοι σε μια πρόσφατη έρευνα εκτιμούν ότι το 10% -20% των θέσεων εργασίας που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας , χάθηκαν για πάντα, ενώ άλλες εκτιμήσεις ανέρχονται σε περισσότερο από 50%.
Σχεδόν όλοι οι ερωτηθέντες στην έρευνα είχαν μειώσει τις προβλέψεις τους για παραγωγή και αύξηση θέσεων εργασίας για το 2020 και το 2021.
Το χειρότερο, έχει ήδη ξεσπάσει ένα νέο κύμα απολύσεων. Μέσα σε δύο μόνο ημέρες τον περασμένο μήνα, η Disney, η Royal Dutch Shell, η Allstate και η Marathon Petroleum ανακοίνωσαν νέες απολύσεις που μείωσαν σχεδόν 43.000 θέσεις εργασίας συνολικά, με κάθε εταιρεία να μειώνει μεταξύ 8% και 14% του εργατικού δυναμικού της.
Αυτά είναι πολλά άσχημα νέα για μια σύντομη περίοδο 48 ωρών.
Ωστόσο, αυτές οι θέσεις εργασίας μειώνονται σε σύγκριση με εκείνες που θα μπορούσαν να εκραγούν από τον πολιορκημένο αεροπορικό κλάδο. Οι διευθύνοντες σύμβουλοι των αεροπορικών εταιριών έχουν καταστήσει σαφές ότι χωρίς άμεση φορολογική ενίσχυση, οι απώλειες θέσεων εργασίας θα μπορούσαν να είναι 100.000 ή και περισσότερες.
Η ανάκαμψη στην αγορά εργασίας είναι κρίσιμη για την οικονομία.
Ενώ ορισμένοι αναλυτές μπορούν να δώσουν έμφαση στις λιανικές πωλήσεις, τη βιομηχανική παραγωγή ή άλλα μέτρα παραγωγής, καμία αύξηση σε αυτά τα στοιχεία δεν θα έχει νόημα εάν οι Αμερικανοί δεν έχουν θέσεις εργασίας και δεν κερδίζουν αρκετά για να διατηρήσουν τις τρέχουσες δαπάνες τους.
 
Ο επιχειρηματικός τομέας

Οι απολύσεις μπορεί να εξοικονομήσουν χρήματα στις εταιρείες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι σε καλή κατάσταση σύντομα.
Οι καταθέσεις εταιριών για εισαγωγή στον πτωχευτικό κώδικό 11 αυξήθηκαν και πάλι τον Σεπτέμβριο για να προσεγγίσουν τα επίπεδα που είδαμε μόλις δύο μήνες πριν τον Ιούλιο, όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα (μέσω Epiq AACER):
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/article1014chart2.jpg?itok=FSXciFyn
Αυτή η τάση υποδηλώνει ότι όχι μόνο η οικονομική ανάκαμψη σταματά, αλλά και οι προοπτικές για τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων επιδεινώνονται.
Ο τουρισμός, τα ταξίδια και η ενέργεια συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητα προβλήματα.
Η Carnival προσχώρησε πρόσφατα στους συναδέλφους της Royal Caribbean και Norwegian καθυστερώντας τις κρουαζιέρες της μέχρι τον Δεκέμβριο.
Με το CDC να έχει ήδη επιστρέψει την παραγγελία No-Sail αρκετές φορές φέτος, δεν θα ήταν έκπληξη εάν οι μεγάλες κρουαζιέρες δεν ξεκινήσουν τουλάχιστον έως το 2021.
Και οι τρεις εταιρείες κρουαζιέρας αγωνίστηκαν να διατηρήσουν τη ρευστότητά τους σε μια περίοδο κατά την οποία τα έσοδα σχεδόν εξαφανίστηκαν εντελώς. Στην τελευταία κυκλοφορία κερδών του Carnival, τα έσοδα από έτος σε έτος για το προηγούμενο τρίμηνο μειώθηκαν κατά 99,5%.
Πώς μπορούν να μείνουν «επιπλέουν» για πολύ περισσότερο;
Μόνο με την προσθήκη περισσότερου χρέους.
Τα ταξίδια παγκοσμίως θα είναι πιθανότατα μια από τις τελευταίες βιομηχανίες που θα ανακάμψουν από τις επιπτώσεις της πανδημίας.
Αυτή η βιομηχανία είναι μια από τις μεγαλύτερες πηγές ζήτησης για προϊόντα πετρελαίου και καυσίμων.
Η IEA ανέφερε στο πρόσφατο World Energy Outlook ότι η ενεργειακή ζήτηση δεν θα επιστρέψει στα επίπεδα πριν από το COVID για άλλα τρία χρόνια, ακόμη και στο σενάριο με τις καλύτερες περιπτώσεις.
Είμαστε πραγματικά έκπληκτοι για το πόσο αισιόδοξοι τόσα πολλά αναλυτές στα μέσα ενημέρωσης έχουν στη λεγόμενη ανάκαμψη.
Στην Dohmen Capital Research, προτιμούμε να εξετάσουμε τη μακροπρόθεσμη οικονομική τάση.
Θα δούμε ριμπάουντ από τις χαμηλές πωλήσεις και τα κέρδη του 2020, αλλά η επιστροφή στα επίπεδα του 2019 θα είναι αόριστη στις περισσότερες βιομηχανίες.
Ο σημαντικός παράγοντας είναι ότι οι εταιρείες έχουν μειώσει σημαντικά τις μισθοδοσίες και έχουν διαπιστώσει ότι μπορούν να λειτουργήσουν καλά με τηλε-εργασία και με λίγα άτομα.
Όλα δείχνουν προς «συρρίκνωση», όχι επέκταση πάνω από τα επίπεδα του περασμένου έτους.
Όπως έχουμε δείξει παραπάνω, οι οικονομικές προοπτικές δεν φαίνονται πολύ φωτεινές βραχυπρόθεσμα, παρά το ότι το χρηματιστήριο αυξάνεται σε δυνητικά νέα υψηλά.
Θα χρειαστεί σημαντική προσπάθεια εκ μέρους της κυβέρνησης για να αποφευχθεί η παράταση της ιστορικής ύφεσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης