Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

«Ετοιμαστείτε για πόλεμο», διατάζει ο Xi το Κινεζικό Ναυτικό, ενώ το John McCain των ΗΠΑ διαπλέει τα στενά της Ταϊβάν

«Ετοιμαστείτε για πόλεμο», διατάζει ο Xi το Κινεζικό Ναυτικό, ενώ το John McCain των ΗΠΑ διαπλέει τα στενά της Ταϊβάν
Σε κατάσταση συναγερμού έθεσε την ελίτ των στρατιωτικών και ναυτικών της δυνάμεων η Κίνα, την ώρα που οι ΗΠΑ περνούν απροκάλυπτα από τα στενά της Ταϊβάν
Η Κίνα έθεσε ξανά τον στρατό της σε «υψηλή κατάσταση επαγρύπνησης», αφότου δύο πολεμικά πλοία του αμερικανικού ναυτικού έπλευσαν διαμέσω των στενών της Ταϊβάν.
Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, το πολεμικό πλοίο John McCain των ΗΠΑ, έπλευσε κοντά στα αμφισβητούμενα Νησιά Paracel που διοικούνται και έχουν εξοπλιστεί στρατιωτικά από την Κίνα παρά το γεγονός ότι ο κινεζικός στρατός PLA προειδοποίησε τις ΗΠΑ να «σταματήσουν τις προκλήσεις».
Γεγονός που δεν έγινε αφού αργά χθες βράδυ 14/10, το αντιπυραυλικό Arleigh Burke USS Barry πέρασε από το στενό.
Η Ουάσιγκτον έσπευσε να τονίσει ότι ήταν μια «διαμετακόμιση ρουτίνας» όπως και άλλες που γίνονται προς τον σκοπό της ειρηνικής «ελευθερίας διέλευσης», ενώ το Πεκίνο καταδίκασε για άλλη μια φορά τις «δηλώσεις και κινήσεις που προκαλούν προβλήματα».
Η κινεζική Global Times που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση δήλωσε ότι η διέλευση του USS Barry είχε ως αποτέλεσμα την κινητοποίηση στρατιωτικών στοιχείων στο κινεζικό Θέατρο Επιχειρήσεων της Ανατολικής Διοίκησης.
«Οργάνωσε ναυτικές και αεροπορικές επιχειρήσεις παρακολούθησης και ετοιμότητας του USS Barry σε ολόκληρη την πορεία του, όταν το αμερικανικό πολεμικό πλοίο έπλεε μέσω των στενών της Ταϊβάν την Τετάρτη», σύμφωνα με την GT.
Ο ανώτερος συνταγματάρχης του PLA Zhang Chunhui είπε: "Προτρέπουμε αυστηρά τις ΗΠΑ να σταματήσουν να προβαίνουν δηλώσεις και κινήσεις που προκαλούν προβλήματα.
Οι δυνάμεις διοίκησης είναι πάντα σε εγρήγορση για τη διατήρηση της αποφασιστικής προστασίας της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, καθώς και της ειρήνης και της σταθερότητας στα Στενά της Ταϊβάν ."
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/taiwanmap1.png?itok=bFMZUPxO
Τα τελευταία αυτά περάσματα όξυναν τις εντάσεις από την παρουσία των ΗΠΑ στις αμφισβητούμενες θαλάσσιες λωρίδες και έθεσαν τον κινεζικό στρατό σε εγρήγορση.
Αν και οι τελευταίες κινήσεις δεν ήταν κάτι το ασυνήθιστο, είναι γεγονός ότι άλλαξε η γλώσσα του Κινέζου Προέδρου Xi Jinping έχει γίνει πιο απειλητική όταν αναφέρεται σε συζητήσεις για πόλεμο.
Κατά τη διάρκεια περιοδείας σε μια στρατιωτική βάση στην πόλη Chaozhou, στη νότια επαρχία Γκουανγκντόνγκ Σι, φέρεται ότι είπε στα στρατεύματα της ελίτ να "διατηρήσουν μια κατάσταση υψηλής επιφυλακής" και "να προετοιμάσουν το μυαλό και την ενέργεια τους για πόλεμο".
Αυτό έρχεται επίσης σε μια στιγμή νέων αναφορών ότι η κυβέρνηση Trump ενέκρινε την πώληση τριών τύπων σημαντικών όπλων στην Ταϊβάν, τους οποίους η Κίνα έχει καταδικάσει ως παραβίαση του μακροχρόνιου status quo «One China».
Εξετάζονται επίσης και πιο προηγμένα όπλα, γεγονός που προοιωνίζει ότι οι απειλές από το Πεκίνο αναμένεται να γίνουν πιο έντονες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης