Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Διασυρμός στην Σύνοδο Κορυφής – Ανούσιο το τελεσίγραφο για τις 22/10… την ημέρα που τελειώνει η Navtex του Oruc Reis - Η Τουρκία τελευταίο θέμα μετά την Αφρική

Διασυρμός στην Σύνοδο Κορυφής – Ανούσιο το τελεσίγραφο για τις 22/10… την ημέρα που τελειώνει η Navtex του Oruc Reis - Η Τουρκία τελευταίο θέμα μετά την Αφρική
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο έλληνας πρωθυπουργός ενώ προσπαθεί με ψύχραιμους χειρισμούς να αποτρέψει την όξυνση στο Αιγαίο με τους Τούρκους, δεν αντιμετωπίζει θετική απόκριση από τους ευρωπαίους
Πρωτοφανής είναι ο διασυρμός της ελληνικής διπλωματίας και ελληνικής στρατηγικής στην Σύνοδο Κορυφής καθώς δεν κατάφερε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης να πείσει τους ευρωπαίους ηγέτες να τοποθετήσουν υψηλά στην ατζέντα την συνεχιζόμενη πρόκληση της Τουρκίας και την επανεμφάνιση του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis στο Ανατολικό Αιγαίο.
Αν και η ελληνική κυβέρνηση έχει κρατήσει σταθερή στάση και δεν έχει προβεί σε προκλήσεις ή σε άλλες κινήσεις που θα έδιναν τροφή στην τουρκική προπαγάνδα, η Σύνοδος Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών αποδεικνύεται φιάσκο για την ελληνική εξωτερική πολιτική.

Γιατί είναι φιάσκο;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο έλληνας πρωθυπουργός ενώ προσπαθεί με ψύχραιμους χειρισμούς να αποτρέψει την όξυνση στο Αιγαίο με τους Τούρκους, δεν αντιμετωπίζει θετική απόκριση από τους ευρωπαίους.
Όμως αυτή η εξέλιξη έρχεται να αναδείξει ένα σοβαρό ζήτημα.
Γιατί η ελληνική διπλωματία δεν έχει καταφέρει να πείσει τους ευρωπαίους ηγέτες;
Είναι εντυπωσιακό αλλά χρειάστηκε να παρέμβει ο Μητσοτάκης στα θεσμικά όργανα της Συνόδου Κορυφής ώστε να εντάξουν την ελληνοτουρκική κρίση ξανά στην ατζέντα.
Δεν συμπεριλαμβανόταν.
Μετά από την παρέμβαση το ελληνικό ζήτημα με επίκεντρο την τουρκική προκλητικότητα και την επανεμφάνιση του Oruc Reis εντάχθηκε στην ατζέντα… μετά το θέμα οι σχέσεις της ΕΕ με την Αφρική.
Την ίδια στιγμή συνέβη το εξής απαράδεκτο.
Γαλλία και Γερμανία συμφώνησαν να θέσουν τελεσίγραφο 7 ημερών δηλαδή έως τις 22 Οκτωβρίου 2020 στην Τουρκία να αποδείξει ότι εκτονώνει την κατάσταση…
Όμως τι υποκρισία.
Στις 22 Οκτωβρίου τελειώνει η Navtex που εξέδωσε η Τουρκία για το Ourc Reis στο Ανατολικό Αιγαίο.
Δηλαδή οι ευρωπαίοι έδωσαν τελεσίγραφο που λήγει την ίδια ημέρα που λήγει η τουρκική Navtex…
Το Oruc Reis μπορεί να αποχωρήσει και η Τουρκία να εμφανιστεί ότι… συμβάλλει στην εκτόνωση.

Όμως υπάρχουν και τρία άλλα ζητήματα


1)Πρόσφατα τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Γερμανία σχολιάζοντας την τουρκική προκλητικότητα δήλωσαν το Oruc Reis βρίσκεται σε αμφισβητούμενα νερά.
2)Η Γαλλία και ο Macron που εμπλέκονται στην υπόθεση του Nagorno Karabakh μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν ως προεδρεύουσα χώρα στην ομάδα του Μίνσκ (η ομάδα του Μινσκ συστήθηκε από χώρες πριν 30 χρόνια για να διαμεσολαβήσουν στην επίλυση του ζητήματος του Nagorno Karabakh με προεδρεύουσα χώρα την Γαλλία)… θέλει συνεργασία με την Τουρκία που στηρίζει του Αζέρους.
3)Η Τουρκία υποστηρίζει ότι το Oruc Reis απέχει 8 με 10 ναυτικά μίλια από την ηπειρωτική Τουρκία και 310 ναυτικά μίλια από την ηπειρωτική Ελλάδα.
Αυτό το επιχείρημα το… αντιλαμβάνονται οι ευρωπαίοι ως εύλογο.

Τι δεν θα συμβεί στην Σύνοδο Κορυφής;

Η Ελλάδα δεν θα πετύχει τους στόχους της στην Σύνοδο Κορυφής 15 και 16 Οκτωβρίου 2020.
Η ΕΕ δεν θα επιβάλλει κυρώσεις και θα περιμένει τον Δεκέμβριο με στρατηγική βλέποντας και κάνοντας.
Το Oruc Reis προσωρινά μπορεί να βρεθεί σε τουρκικά ή διεθνή χωρικά ύδατα και για την ώρα να εκτονώσει την κατάσταση μετά τις 22 Οκτωβρίου 2020.
Για μια ακόμη φορά η Ελλάδα δεν καταφέρνει να πείσει τους ευρωπαίους, καθώς πλην Γαλλίας και Αυστρίας και 2-3 ακόμη χωρών… οι άλλοι αντιμετωπίζουν το ζήτημα σκωπτικά.
Πάντως το αυστριακό σοσιαλιστικό κόμμα επικρίνει την κεντροδεξιά γιατί πήρε θέση υπέρ της Ελλάδος… στην ελληνοτουρκική διένεξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης