Άμυνα – Διπλωματία

Η Ελλάδα και δεν μπορεί αλλά και δεν θέλει να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο στα 12 ναυτικά μίλια - Οι αιτίες...και το 90% της ΑΟΖ

Η Ελλάδα και δεν μπορεί αλλά και δεν θέλει να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο στα 12 ναυτικά μίλια - Οι αιτίες...και το 90% της ΑΟΖ
Η Ελλάδα στο Αιγαίο έχει ορίσει τα 6 ναυτικά μίλια στα χωρικά της ύδατα και 10 ναυτικά μίλια στον εθνικό εναέριο χώρο
Είναι νομικά δυνατό για την Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της νερά στα 12 ναυτικά μίλια;
Η Ελλάδα με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 UNCLOS - όπως επανέλαβε και η Ρωσία - έχει την δυνατότητα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια.
Ωστόσο η ελληνική πλευρά ούτε επιθυμεί, ούτε μπορεί να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια και δεν είναι τυχαία η αναφορά του Γεραπετρίτη εκ των βασικών στελεχών της ελληνικής κυβέρνησης... ότι είναι κόκκινη γραμμή τα 6 ναυτικά μίλια στο Καστελόριζο.
Η Ελλάδα στο Αιγαίο έχει ορίσει τα 6 ναυτικά μίλια στα χωρικά της ύδατα και 10 ναυτικά μίλια στον εθνικό εναέριο χώρο.
Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα επέκτεινε τα χωρικά της ύδατα στα 6 ναυτικά μίλια από 3 ναυτικά μίλια που όριζε η Συνθήκη της Λωζάνης το 1936 επί εποχής Μεταξά ενώ η Τουρκία επέκτεινε τα χωρικά της ύδατα το 1964.

Οι βασικές αιτίες που η Ελλάδα δεν επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 αντί 6 ναυτικά μίλια στο Ανατολικό Αιγαίο είναι οι εξής


-Γιατί για την Τουρκία επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια των χωρικών υδάτων στο Ανατολικό Αιγαίο αποτελεί αιτία πολέμου casus belli όπως έχει αναφέρει από το 1995.

-Γιατί με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 η Ελλάδα για να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα σε μια θάλασσα που έχει ισχυρή νησιωτική παρουσία αλλά γειτνιάζει με άλλο κράτος θα πρέπει να έρθει σε διαπραγματεύσεις και να συμφωνηθεί εκατέρωθεν όχι μονομερώς.
-Γιατί θα μειωθούν δραστικά τα διεθνή χωρικά ύδατα στο Αιγαίο δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στον ελεύθερο διάπλου εμπορικών πλοίων, πολεμικών στόλων ειδικά της Ρωσίας και άλλων χωρών κ.α.

Το ερώτημα είναι πως το αντιλαμβάνονται οι τούρκοι; - Τι είχε αναφέρει πρόσφατα το bankingnews 


Ο Cihat Yauci Τούρκος Ναύαρχος ε.α. τυγχάνει αποδοχής στους στρατιωτικούς κύκλους αλλά και στο πολιτικό σύστημα της Τουρκίας οπότε έχει αξία να δούμε πως αντιλαμβάνεται η Τουρκία την επέκταση των χωρικών υδάτων από 6 σε 12 ναυτικά μίλια, ο ίδιος προτείνει μείωση στα 3 ναυτικά μίλια όπως αναφέρει το φιλοτουρκικό Dogu Akdeniz Politik.
Η Ελλάδα επέκτεινε τα χωρικά ύδατα από 6 σε 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος… εκεί δεν υπάρχει πρόβλημα, η Ιταλία συμφώνησε γιατί δεν υπήρξε σύγκρουση συμφερόντων.
Η Ελλάδα έχει αναφέρει ότι θα επεκτείνει στα 12 ναυτικά μίλια τα χωρικά ύδατα νοτίου της Κρήτης, εξέλιξη όχι πιθανή. 
Τι γίνεται με το Αιγαίο όπου η ηπειρωτική Τουρκία βρίσκεται 2 και 3 χιλιόμετρα μακριά από τα ελληνικά νησιά;

Τι υποστηρίζουν οι τούρκοι;

«Η Θάλασσα των Νήσων στα τουρκικά και στα ελληνικά το Αιγαίο Πέλαγος είναι μια διαφορά μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.
'Η Ελλάδα προσπαθεί μονομερώς να αυξήσει τα χωρικά της νερά από 6 μίλια σε 12 μίλια, προκαλώντας ένταση κατά την Τουρκία.
Η Ελλάδα παραβίασε τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης αυξάνοντας τα χωρικά της ύδατα από 3 μίλια στα 6 μίλια στη Θάλασσα των Νήσων το 1936 και εξοπλίζοντας τα νησιά από το 1964 παρ΄ ότι ισχύει η αποστρατιωτικοποίηση.

Συνθήκη ειρήνης της Λωζάνης και 3 ναυτικά μίλια χωρικά ύδατα

Σύμφωνα με τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης και το άρθρο 12 τα χωρικά ύδατα της Θάλασσας των Νήσων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ορίζονται σε 3 ναυτικά μίλια.
Η Ελλάδα αύξησε μονομερώς τα χωρικά της ύδατα στα 6 μίλια στις 17 Σεπτεμβρίου 1936.
Με αυτή την στρατηγική, η Ελλάδα έλεγξε περίπου το 25% της ανοιχτής θάλασσας στο Αιγαίο Πέλαγος

Διαφορά στα χωρικά ύδατα μεταξύ 6 μιλίων και 12 μιλίων

Στο Αιγαίο Πέλαγος το 7,4% είναι Τουρκικά ύδατα, το 39,2% Ελληνικά, το 5% είναι Νότια Κύπρος και 48,4% διεθνή ύδατα.
Εάν τα χωρικά ύδατα της Ελλάδος επεκταθούν στα 12 ναυτικά μίλια η Τουρκία θα κατέχει το 8,7% της θάλασσας του Αιγαίου από 7,4%.
Στο Ανατολικό Αιγαίο, τα τουρκικά χωρικά ύδατα θα αυξηθούν στο 17% και τα ελληνικά χωρικά ύδατα στο 60% από 39,2% την τρέχουσα περίοδο.
Οι υπεράκτιες περιοχές θα μειωθούν από 64% σε 9%.
Έτσι, το Αιγαίο Πέλαγος θα μετατραπεί σε ελληνική ενδοχώρα.
Το 90% της υφαλοκρηπίδας και η ΑΟΖ του Αιγαίου Πελάγους θα ανήκουν στην Ελλάδα.
Η εξόρυξη και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, η αλιεία και οι τουριστικές δραστηριότητες θα περιοριστούν καθολικά για την Τουρκία.
Η Τουρκία δεν θα μπορεί να κινεί το ναυτικό της στο Αιγαίο.
Λόγω της μείωσης των διεθνών υδάτων, θα υπάρξουν σοβαρά εμπόδια.
 Ελλάδα θα εδραιώσει την απόλυτη κυριαρχία στη Θάλασσα των Νήσων διευθετώντας όλα τα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου του εναέριου χώρου (FIR), υπέρ των συμφερόντων της.
jy
Όχι στα 12 μίλια – Liberation popular

Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας (UNCLOS) του 1982 και απόφαση επέκτασης στα 12 μίλια


Στις 15 Μαΐου 1964 με νόμο καθορίστηκαν τα χωρικά ύδατα σε 6 ναυτικά μίλια για την Τουρκία.
Τι συμβαίνει όμως με την σύμβαση του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας του 1982 γνωστή και ως UNCLOS;
Η Ελλάδα θέλει να αυξήσει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια. Σύμφωνα με τα άρθρα 3, 123 και 300 της UNCLOS του 1982, η Ελλάδα δεν μπορεί να επεκτείνει μονομερώς τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια.
Σύμφωνα με το άρθρο 3 της UNCLOS ενώ επιτρέπει στα κράτη το δικαίωμα να επεκτείνουν τα χωρικά τους ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, δεν υπαγορεύει το πλάτος των χωρικών υδάτων ως 12 μίλια σε απόλυτους όρους.
Σύμφωνα με το άρθρο 123 της UNCLOS επιβάλλει ότι οι γενικοί κανόνες δεν μπορούν να εφαρμοστούν για το Αιγαίο Πέλαγος, το οποίο έχει το καθεστώς ημίκλειστης θάλασσας.
Σύμφωνα με το άρθρο 300 της UNCLOS ορίζεται ότι «τα συμβαλλόμενα κράτη πρέπει να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει των διατάξεων της παρούσας σύμβασης με καλή πίστη και να χρησιμοποιούν τα δικαιώματα, τις εξουσίες και τις ελευθερίες που παρέχονται σε αυτήν τη σύμβαση με τρόπο που δεν θα συνιστά κατάχρηση των δικαιωμάτων τους».
Τα χωρικά ύδατα δεν μπορούν να επεκταθούν όπου υπάρχουν δύο παράκτια κράτη που έχουν δικαιώματα.
Το 1951 με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Νορβηγία και το 1974 με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισλανδία για την αλιεία είναι ορισμένα παραδείγματα.
d 4
Τι μπορεί να συμβεί;

Η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας δήλωσε ότι θα λάβει κάθε είδους μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, κάνοντας δήλωση στις 8 Ιουνίου 1995, αφού η Ελλάδα αύξησε τα χωρικά της ύδατα σε περισσότερα από 6 μίλια.
Τι μπορεί να κερδίσει η Ελλάδα σχετικά με τα χωρικά της ύδατα;
Ο Cihat Yauci ναύαρχος ε.α. της Τουρκίας αναφέρει ότι στο πλαίσιο της Συνθήκης της Λωζάνης, θα ήταν σκόπιμο να προτείνουμε την εφαρμογή χωρικών υδάτων 3 ναυτικών μιλίων στο Αιγαίο και για τις δύο χώρες.
e32
This map shows Greek islands under demilitarized status in the Aegean Sea between Turkey and Greece. (Infographic by Daily Sabah)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης