Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η διπλωματία της ηττοπάθειας – Πως η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει καταστεί ενδοτική, φοβική χωρίς σχεδιασμό

Η διπλωματία της ηττοπάθειας – Πως η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει καταστεί ενδοτική, φοβική χωρίς σχεδιασμό
Μην ξεχνάμε ότι το 2021 η Ελλάδα θα πρέπει να επανέλθει στην σκληρή πραγματικότητα των πρωτογενών πλεονασμάτων και η Γερμανία με τους δορυφόρους της είναι ένθερμοι της επιστροφής στα πλεονάσματα…
Από την αρχή της ελληνοτουρκικής κρίσης ένα στοιχείο ήταν αρκετά ξεκάθαρο για την ελληνική διπλωματία.
Ότι έδειχνε σε κάθε πρόκληση των Τούρκων μία χαρακτηριστική ανοχή όχι μόνο διότι εδώ και χρόνια δεν υπάρχει ταυτότητα, σχέδιο και προγραμματισμός στην εξωτερική πολιτική αλλά διότι το ΥΠΕΞ και κατ’ επέκταση η κυβέρνηση ήθελε να δει μέχρι που θα το πάνε οι Τούρκοι…
Γι’ αυτό και πατριωτικοί κύκλοι ονόμασαν την ελληνική διπλωματία, διπλωματία της ανοχής ως αποτέλεσμα του «βλέποντας και κάνοντας» του ΥΠΕΞ από τις αρχές του καλοκαιριού και μετά.
Η πρόσφατη δήλωση, όμως, του Γιώργου Γεραπετρίτη ότι αποτελεί «κόκκινη γραμμή» η παραβίαση των 6 ναυτικών μιλίων από το Καστελόριζο του τουρκικού ερευνητικού πλοίου δημιουργεί νέα, ακόμα πιο αρνητικά δεδομένα, για την ελληνική διπλωματία που υποβαθμίζεται σε διπλωματία της ηττοπάθειας.
Ποιοι είναι οι ξεκάθαροι λόγοι για τους οποίους η εξωτερική πολιτική επί Μητσοτάκη διακατέχεται από μία χαρακτηριστική ηττοπάθεια:
Καταρχάς η απαράδεκτη δήλωση του Γιώργου Γεραπετρίτη εκτός ότι αυτοαναιρεί την ίδια την πολιτική του ΥΠΕΞ μέχρι σήμερα αφού ήδη έχουμε ανακοινώσει επέκταση των 12 ναυτικών μιλίων στο Ιόνιο και την Κρήτη, είναι άκαιρη χρονικά.
Γίνεται την ώρα που η ίδια η Ρωσία δημοσίως υποστηρίζει ότι η Ελλάδα έχει ξεκάθαρα το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 χλμ.
Και να φανταστεί κανείς ότι η Ρωσία, δεν βρίσκεται κοντά στις θέσεις μας αυτή τη περίοδο ακολουθώντας μία πιο φιλοτουρκική πολιτική συνεργασιών και συνεννόησης σε αρκετά ζητήματα.
Αντί η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί αυτή την δήλωση και να «εκβιάσει» ανάλογη δήλωση από τις ΗΠΑ και άλλες περιφερειακές δυνάμεις, αναλίσκεται σε μία ηττοπαθή δήλωση του Υπουργού Επικρατείας που χαράζει ο ίδιος γραμμή αντί να πάρει θέση ο αρμόδιος Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
 
Ενδοτική πολιτική

Η φοβική πολιτική μας εξώθησε να μην επιμείνουμε σε κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία στην προτελευταία Σύνοδο Κορυφής υπολογίζοντας σε μία Τουρκία που είχε σταματήσει τις προκλήσεις τεχνηέντως μόνο και μόνο για να αποσπάσει ένα χαλαρό κείμενο των Ευρωπαίων.
Χρειάστηκε να στηλώσει τα πόδια η Λευκωσία εκβιάζοντας με βέτο για τα συμπεράσματα σχετικά με την Λευκορωσία του Λουκασένκο προκειμένου να αλλάξουν την χαλαρή τους διάθεση οι Ευρωπαίοι και ειδικά οι Γερμανοί απέναντι στην Τουρκία.
Ακόμα και έτσι, το κείμενο των συμπερασμάτων που βγήκε ήταν ένα απαλό χάδι, χωρίς κυρώσεις, χωρίς κάτι χειροπιαστό που να δεσμεύει την Τουρκία με πολλά αν και εφόσον…
Ενώ είχαμε την δύναμη να θέσουμε οι ίδιοι βέτο, αρκεστήκαμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις προσμένοντας μόνο στην πολιτική Μακρόν που, έχοντας συμφέροντα στην Αν. Μεσόγειο, έσωσε κάπως τα προσχήματα.
Τώρα, ενώ φάγαμε την μπλόφα των Τούρκων και τρέχουμε για κυρώσεις, η τωρινή Σύνοδος δίνει ακόμα ένα τελεσίγραφο χωρίς κυρώσεις στην Τουρκία και όπως είχαμε γράψει και παλαιότερα, για να ενεργοποιηθούν οι οποιεσδήποτε κυρώσεις (και αν υπάρξουν) θα γίνει από τον Δεκέμβριο…
 
Από τους τουρκικούς S-400 στους ελληνικούς S-300

Μετά το πέρας της κρίσης, έγινε γνωστό από στρατιωτικούς κύκλους ότι η Τουρκία χρησιμοποίησε (ανεπιτυχώς) τους S-400 για να «λοκάρει» τα ελληνικά μαχητικά.
Η απορία που εξέφρασε μερίδα των στρατιωτικών είναι γιατί εμείς δεν χρησιμοποιήσαμε τους S-300 και τα άλλα όπλα-ραντάρ που έχουμε για την αεράμυνά μας;
Η Ελλάδα, ως γνωστόν αρνήθηκε να πάρει θέση για τον πόλεμο μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν και αναλώθηκε σε μία μεσοβέζικη δήλωση για κατάπαυση του πυρός στα σύνορα του Ναγκόρνο Καραμπάχ και του Αζερμπαϊτζάν.  
Η Τουρκία πήρε μέρος στην διαμάχη, συμμαχώντας και βοηθώντας ενεργά το Αζερμπαιτζάν καταστώντας σημαντικό τον ρόλο της ως περιφερειακής δύναμης.
Την ίδια ώρα στην Ελλάδα, ενώ θα έπρεπε να στηρίξουμε ενεργά την φίλα προσκείμενη Αρμενία, οι βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου αρνιόντουσαν (οι περισσότεροι) να παραιτηθούν από την κοινοβουλευτική ομάδα φιλίας Ελλάδας-Αζερμπαιτζάν για να μην χάσουν τις εκδρομές και τα πεντάστερα στο Μπακού.
Το ΥΠ.ΕΞ προσπαθούσε να συγκρατήσει τους βουλευτές της ΝΔ, λέγοντάς τους ότι δεν μας συμφέρει να πάρουμε μέρος διότι ήταν η περίοδο του ελληνοτουρκικού διαλόγου και δεν έπρεπε να προκαλούμε αντιδράσεις… Ενδοτισμός…
 
Νέα συνθήκη για το προσφυγικό

Η ενδοτική στάση της εξωτερικής πολιτικής φάνηκε εδώ και καιρό που στην Ευρώπη με κύρια υποκινήτρια της Φον Ντερ Λάιερ έχει ξεκινήσει η συζήτηση για αλλαγή του Δουβλίνου 2 και την δημιουργία μίας νέας συνθήκης για το προσφυγικό.
Και σε αυτή τη συζήτηση παραμένει απούσα η ελληνική πλευρά, που ως γνωστόν έχει επωμισθεί το μεγαλύτερο βάρος ως τώρα στο μεταναστευτικό πρόβλημα της Ε.Ε.
Την ίδια ώρα η Τουρκία που παρακρατά 3 εκατ. μετανάστες στην χώρα της, εκβιάζει κάθε μέρα τους Ευρωπαίους ότι θα τους στείλει όλους στην Ευρώπη.
Τέλος, ενώ το κείμενο των συμπερασμάτων της προτελευταίας Συνόδου έλεγε για διαφορές στις θαλάσσιες ζώνες (άρα οριοθετούσε τις διαφορές Ελλάδας-Τουρκίας σε μία ουσιαστικά, αυτή του καθορισμού ΑΟΖ), το κείμενο της καγκελαρίας αρχές της εβδομάδας μιλούσε ξεκάθαρα για ανοικτά ζητήματα Ελλάδας και Τουρκίας.
Είναι σαφές ότι η Γερμανία εδώ και πολύ καιρό, έχει ταχθεί στην πλευρά των Τούρκων κοιτώντας ξεκάθαρα τα αποκλειστικά συμφέροντά της στην τεράστια αγορά της Τουρκίας.
Ωστόσο, η Ελλάδα θα έπρεπε να την επαναφέρει στο ενιαίο κείμενο της Συνόδου που αποτυπώνει την άποψη όλης της Ε.Ε.
Η ελληνική διπλωματία φέρεται φοβικά εδώ και καιρό, φοβούμενη μην τυχόν το ιερατείο του Βερολίνου επιβάλει πιο σκληρές δημοσιονομικές απαιτήσεις.
Μην ξεχνάμε ότι το 2021 η Ελλάδα θα πρέπει να επανέλθει στην σκληρή πραγματικότητα των πρωτογενών πλεονασμάτων και η Γερμανία με τους δορυφόρους της είναι ένθερμοι της επιστροφής στα πλεονάσματα…

Μαξιμιλιανός
 www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης