Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πιλοτική μονάδα παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας πράσινου υδρογόνου από την ΟΡΙΖΩΝ

tags :
Πιλοτική μονάδα παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας πράσινου υδρογόνου από την ΟΡΙΖΩΝ
Πρόκειται για μία από τις πρώτες μονάδες τέτοιου τύπου στην Ελλάδα που λειτουργεί στα πλαίσια του συγχρηματοδοτούμενου Ευρωπαϊκού έργου Horizon 2020
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η εκδήλωση της εταιρίας ΟΡΙΖΩΝ Α.Τ.Ε. για την παρουσίαση της πιλοτικής μονάδας παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας πράσινου υδρογόνου, στο Άγκιστρο Σερρών, το Σάββατο 3/10/2020.
Πρόκειται για μία από τις πρώτες μονάδες τέτοιου τύπου στην Ελλάδα που λειτουργεί στα πλαίσια του συγχρηματοδοτούμενου Ευρωπαϊκού έργου Horizon 2020 με τίτλο REMOTE (Remote area Energy supply with Multiple Options for integrated hydrogen-based Technologies -αρ. συμβ. 779541 ), στο οποίο συμμετέχει η ΟΡΙΖΩΝ Α.Τ.Ε. Το έργο REMOTE διεξάγεται από 11 εταίρους και αφορά στην επίδειξη της χρήσης συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας σε υδρογόνο σε απομακρυσμένες περιοχές σε τέσσερις τελικούς χρήστες – περιπτώσεις μελέτης (DEMO) ανά την Ευρώπη, μία από τις οποίες αποτελεί η ΟΡΙΖΩΝ Α.Τ.Ε.
Image

Ο εξοπλισμός παρέχεται στα πλαίσια του έργου από την ENGIE EPS ITALIA- την Ιταλικη εταιρεία του ομίλου ENGIE EPS- και βασίζεται στο σύστημα υδρογόνου Power-to-Power (P2P), το οποίο αποτελείται από ηλεκτρολύτη (που μετατρέπει ηλεκτρική ενέργεια σε υδρογόνο) και ένα σύστημα κυψελών καυσίμου (που μετατρέπει αντίστροφα το υδρογόνο σε ηλεκτρική ενέργεια), ενώ και τα δύο αποτελούν τεχνολογική ιδιοκτησία της  ENGIE EPS.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι Βουλευτές Σερρών κ. Λεονταρίδης Θεόφιλος, Χατζηβασιλείου Τάσος (ΝΔ), Αβραμάκης Λευτέρης (ΣΥΡΙΖΑ), οι Δήμαρχοι Σιντικής, κ. Δομουχτσίδης Φώτης, Ηράκλειας, κ. Κουτσάκης Γιώργος, Εμμανουήλ Παππά, κ. Νότας Δημήτρης, ο εκπρόσωπος του Υπουργού Μεταφορών και Υποδομών, κ. Χατζόπουλος Γιάννης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών, κ. Μέγκλας Χρήστος, ο διευθυντής του ΔΕΔΔΗΕ Σερρών κ. Πολυμέρης Δημήτρης, ο Πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Σερρών, κ. Χατζηδημητρίου Αλέκος, λοιποί εκπρόσωποι δημοτικών αρχών και κόσμος του τεχνικού και ακαδημαϊκού κλάδου.
Image
Την εκδήλωση άνοιξε η Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος της ΟΡΙΖΩΝ Α.Τ.Ε. Δέσποινα Χατζηγαβριήλ, η οποία παρουσίασε την εταιρία και τις δραστηριότητές της στους παρευρισκόμενους.
Στη συνέχεια, ο Διευθυντής του τμήματος ΙΔΕΠ του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), το οποίο συμμετέχει επίσης στο έργο REMOTE, Σπυρίδων Βουτετάκης, απηύθυνε χαιρετισμό στο κοινό. Ο κ. Βουτετάκης αναφέρθηκε στην καινοτομία του έργου REMOTE, ενώ εξήρε τον ιδιοκτήτη της ΟΡΙΖΩΝ Α.Τ.Ε., Σάββα Χατζηγαβριήλ, για τις καινοτόμες δραστηριότητες που προωθεί μέσω της εταιρίας.
Ακολούθησε η παρουσίαση του ερευνητικού έργου REMOTE, από τον ερευνητή του ΕΚΕΤΑ και υπεύθυνο έρευνας για την πιλοτική μονάδα του Αγκίστρου, Κυριάκο Πανόπουλο.
Κατόπιν, ο ιδιοκτήτης της ΟΡΙΖΩΝ Α.Τ.Ε., Σάββας Χατζηγαβριήλ, παρουσίασε τα τεχνικά χαρακτηριστικά της πιλοτικής μονάδας και τον τρόπο λειτουργίας της. Ο ίδιος σημείωσε ότι «η ΟΡΙΖΩΝ επενδύει στην έρευνα και εξελίσσεται σε εταιρία τεχνογνωσίας».
Στη συνέχεια, έγινε ξενάγηση των παρευρισκόμενων στη μονάδα παραγωγής και αποθήκευσης υδρογόνου, όπου οι παρευρισκόμενοι είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν λεπτομερώς για τη μονάδα και τη λειτουργία της. Όλοι δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από το επίπεδο τεχνολογίας και καινοτομίας που προσφέρει η ΟΡΙΖΩΝ Α.Τ.Ε. στον τόπο.
Μετά το πέρας της εκδήλωσης, ακολούθησε γεύμα σε εστιατόριο στο Άγκιστρο Σερρών.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης