Τελευταία Νέα
Διεθνή

Gilead: Αμφισβητεί τα ευρήματα του ΠΟΥ για τη θεραπεία με ρεμδεσιβίρη κατά του κορωνοϊού

Gilead: Αμφισβητεί τα ευρήματα του ΠΟΥ για τη θεραπεία με ρεμδεσιβίρη κατά του κορωνοϊού
Τα δεδομένα του ΠΟΥ φαίνονται αντιφατικά, πρόωρα και άλλες μελέτες έχουν επιβεβαιώσει τα οφέλη του φαρμάκου, δηλώνει η Gilead σχετικά με την ρεμδεσιβίρη
Η Gilead αμφισβήτησε τα ευρήματα που οδήγησαν στο συμπέρασμα πως η ρεμδεσιβίρη δεν βοηθάει τους ασθενείς που νοσηλεύονται, λέγοντας πως «τα δεδομένα του ΠΟΥ φαίνονται αντιφατικά».
Στην Gilead είχαν δοθεί πριν από δέκα ημέρες τα δεδομένα από την κλινική δοκιμή που πραγματοποίησε η υπηρεσία του ΟΗΕ που είναι αρμόδια για την υγεία, ώστε η εταιρεία να έχει την ευκαιρία να αντιδράσει.
Όμως η αμερικανική βιοφαρμακευτική εταιρεία αμφισβητεί τα εν λόγω ευρήματα του ΠΟΥ και δήλωσε στο Reuters πως τα δεδομένα φαίνονται αντιφατικά, πως τα ευρήματα είναι πρόωρα και πως άλλες μελέτες έχουν επιβεβαιώσει τα οφέλη του φαρμάκου.
Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη 15.10, πως με την κλινική δοκιμή «Solidarity» διαπιστώθηκε πως η ρεμδεσιβίρη δεν επηρεάζει ουσιαστικά τη θνησιμότητα ούτε τη διάρκεια της νοσηλείας των ασθενών με αναπνευστική νόσο.
Το αντιιικό αυτό φάρμακο ήταν ένα από τα φάρμακα που χρησιμοποιήθηκαν για τη θεραπεία του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε μολυνθεί από τον κορωνοϊό, και έχει φανεί σε προηγούμενες μελέτες ότι μειώνει τον χρόνο της ανάρρωσης, αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση ερευνά μήπως προκαλεί κάκωση στα νεφρά.
Η κλινική μελέτη του ΠΟΥ πραγματοποιήθηκε σε 11.266 ενηλίκους ασθενείς σε περισσότερες από 30 χώρες.
Η Gilead υπογράμμισε πως άλλες μελέτες της ρεμδεσιβίρης, περιλαμβανομένης μιας μελέτης σε 1.062 ασθενείς που είχε ως μέτρο σύγκρισης τη χορήγηση ψευδοφαρμάκου, έδειξε πως η θεραπεία με τη ρεμδεσιβίρη μείωσε τον χρόνο ανάρρωσης από την Covid-19.
Ωστόσο ο R. Pito επίτιμος καθηγητής του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, δήλωσε πως το όφελος, που φάνηκε στις μικρότερες μελέτες, μπορεί να οφείλεται σε απλή «τύχη».
Ο ΠΟΥ απέφυγε να κάνει συστάσεις για το πώς οι χώρες θα πρέπει να χρησιμοποιούν τη ρεμδεσιβίρη, λέγοντας ότι οι όποιες οδηγίες θα ανακοινωθούν σε δύο ή τρεις εβδομάδες μετά την επανεξέταση των δεδομένων της κλινικής δοκιμής Solidarity.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μόλις συνάψει μια συμφωνία ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για την αγορά ρεμδεσιβίρης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης