Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Επέλαση του κορωνοϊού - Αρνητικό ρεκόρ με 508 νέα κρούσματα, τα 227 στην Αττική - Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στους 490 - Δεν αποδίδουν τα μέτρα

Επέλαση του κορωνοϊού - Αρνητικό ρεκόρ με 508 νέα κρούσματα, τα 227 στην Αττική - Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στους 490 - Δεν αποδίδουν τα μέτρα
Συναγερμός για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα - Στους 82 οι διασωληνωμένοι – Ανησυχία για τα γηροκομεία
(Συνεχές upd) Σε όλη τη χώρα επεκτείνεται σιγά - σιγά ο συναγερμός που έχει σημάνει από την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, καθώς την - σταθερά μεγάλη σε καθημερινή καταμέτρηση - Αττική, ακολουθούν κι άλλες περιφερειακές ενότητες. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη, στην ενημέρωση της Παρασκευής 16/10, ο οποίος στάθηκε στις «ήπιες αυξητικές τάσεις που εμφανίζει η πορεία της επιδημίας στη χώρα μας»
Ήδη από χθες 16/10 τα ξημερώματα, επιβλήθηκε το πρώτο τοπικό lockdown, αυτό της Κοζάνης, έπειτα από την επιδημιολογική επιβάρυνση της περιοχής τις τελευταίες μέρες, που την έφερε στο «κόκκινο» (έφτασε το 159,7 σε σύγκριση με το 150 που έχει θέσει σαν όριο η ΕΕ, βάσει αλγορίθμου), ενώ σε πολύ δύσκολη θέση βρίσκονται, πλέον, και τα Ιωάννινα.
Η πόλη της Ηπείρου κατέγραψε μόνο σήμερα 31 κρούσματα από τα 508 που ανακοίνωσε συνολικά ο ΕΟΔΥ και ο Νίκος Χαρδαλιάς χαρακτήρισε την κατάσταση «ιδιαίτερα κρίσιμη». Στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκε και ο δήμαρχος Ιωαννίνων, ο οποίος έκανε έκκληση για αυστηρή τήρηση των μέτρων, σε μια ύστατη προσπάθεια να αποφευχθεί το lockdown.
Αναφορικά με την κατάσταση στην Αττική, μπορεί η περιφέρεια να παραμένει επιβαρυμένη, ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας (στο 128 με όριο το ευρωπαϊκό 150), ωστόσο υπολείπεται ακόμα του ορίου που θα τη φέρει στο «κόκκινο».
Την ίδια στιγμή, εστίες παρουσιάζονται και σε άλλα σημεία της χώρας, με τη Θεσσαλονίκη να καταγράφει 63 κρούσματα και την Καστοριά (μια περιοχή που χτυπήθηκε ιδιαίτερα στο πρώτο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας) 20.
Με αυτά τα δεδομένα, η κατάσταση παραμένει εύθραυστη και τα πάντα μπορούν να ανατραπούν από τη μια μέρα στην άλλη.
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου ανακοίνωσε χαρακτήρισε «ευαίσθητη» την τάση σταθεροποίησης που παρουσιάστηκε στην Αττική την προηγούμενη εβδομάδα και τόνισε ότι η πορεία της πανδημίας στην χώρα μας είναι σε κρίσιμη καμπή ενόψει και της αναμενόμενης πτώσης της θερμοκρασίας που ενισχύει την μεταδοτικότητα της νόσου.
Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ έκανε λόγο επίσης και για σταθερό στρες στο σύστημα υγείας αναφερόμενος στον αριθμό των θανάτων.
Ο κυλιόμενος μέσος όρος των θανούντων πλέον ανέρχεται σε επτά κάθε ημέρα, συνέχισε ο λοιμωξιολόγος και εκτίμησε πως η επιδημία έχει κέντρο βάρους την Αττική. Επίσης καταγράφεται αύξηση και στις υπόλοιπες περιφέρειες. Κατέληξε λέγοντας ότι τα βασικά όπλα παραμένουν: «Η χρήση μάσκας, οι αποστάσεις και η ατομική υγιεινή».
«Η εκτίμηση του ΡΤ (δείκτη μεταδοτικότητας) είναι κοντά στο 1, δηλαδή στη φάση της ανακύκλωσης και δεν έχει αλλάξει» σημείωσε επίσης και ανέφερε ότι η εκτίμηση των ειδικών είναι ότι τα ενεργά κρούσματα στη χώρα υπολογίζονται περίπου στα 20.000.
Απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση ο κ. Μαγιορκίνης είπε για την Αττική ότι έχουμε κάποιες ταλαντώσεις και κάποια θετικά σημάδια. «Είπα ότι η κατάσταση είναι ευαίσθητη και μπορεί να αλλάξει από μέρα σε μέρα. Δεν έχουμε όμως επιθετική αύξηση» σημείωσε.

Χαρδαλιάς: Επιστρέφουν οι φόρμες μετακίνησης σε Κοζάνη - Ποια μαγαζιά μένουν ανοιχτά - Καμπανάκι για Ιωάννινα

Επιστρέφουν οι φόρμες μετακίνησης των πολιτών στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, η οποία έχει τεθεί σε κόκκινο συναγερμό, επιπέδου 4.
Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς στη σημερινή ενημέρωση, όσοι εργάζονται σε άλλη ΠΕ από αυτή της Κοζάνης ή όσοι μένουν σε άλλη ΠΕ και εργάζονται στην Κοζάνη, επιτρέπεται η μετακίνησή τους για το ωράριο εργασίας τους μόνο με βεβαίωση του εργοδότη τους και από την ΕΡΓΑΝΗ. Για τους δημοσίους υπαλλήλους που απασχολούνται σε υπηρεσίες που παραμένουν ανοιχτές, απαιτείται βεβαίωση από τη υπηρεσία που απασχολείται.
Στο μεταξύ, απαγορεύεται η μετακίνηση επαγγλεματιών, παραγωγών λαϊκών αγορών, αλλά και οι μετακινήσεις γενικότερα από και προς την Κοζάνη. Ωστόσο, οι επισκέπτες μπορούν να φύγουν από την Περιφερειακή Ενότητα, εφόσον διαθέτουν την αντίστοιχη βεβαίωση.
Όπως διευκρίνισε ο κ. Χαρδαλιάς, αναστέλλονται τα μαθήματα και οι εξετάσεις οδήγησης, ενώ ανοιχτά παραμένουν τα φαρμακεία, τα πρατήρια καυσίμων και εμπορίας ξυλείας, τα οπτικά, τα καταστήματα κατασκευής κινητών, τα e-shop, καθώς και τα καθαριστήρια και τα pet shops.
Τέλος, καμπανάκι κινδύνου έκρουσε ο υφυπουργός και για τα Ιωάννινα, ζητώντας την πιστή τήρηση των μέτρων, καθώς όπως δήλωσε η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη.
 
Στους 490 οι νεκροί - Στους 81 οι διασωληνωμένοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 16/10  508 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 64 συνδέονται με γνωστές συρροές και 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 24.450, εκ των οποίων το 55,6% άνδρες.
Image
Τα 3.454 (14,1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 9.893 (40,5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Image
Παράλληλα 81 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών.
Οι 24 (2,6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Image
To 95,1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, 255 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Image
Τέλος, έχουμε 8 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 490 θανάτους συνολικά στη χώρα.
Οι 184 (37.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Image
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96,3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Image





Lockdown στην Κοζάνη

Στο lockdown οδηγήθηκε η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, μετά την αύξηση των κρουσμάτων αλλά και τα δεκάδες μικρά clusters που υπάρχουν σε όλη την περιοχή.
Πρόκειται για την πρώτη περιφέρεια που τίθεται με απόφαση της Πολιτικής Προστασίας σε Επίπεδο Συναγερμού κατηγορίας 4- Αυξημένου Κινδύνου, σύμφωνα με τον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας.
Η απόφαση έδειχνε προδιαγεγραμμένη.
Ήδη από χθες, κατά την ενημέρωση του ΕΟΔΥ, ανακοινώθηκε ότι εντοπίστηκαν 29 νέα κρούσματα στην Κοζάνη, γεγονός που προκάλεσε ιδιαίτερη ανησυχία.
Η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης μετρά 227 ενεργά κρούσματα κορωνοϊού τις τελευταίες 14 ημέρες ενώ χθες Πέμπτη 15/10 εντοπίστηκαν από τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες του ΕΟΔΥ 22 νέα κρούσματα κορωνοϊού.
Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος θα επισκεφθεί αύριο Σάββατο 17/10 την περιοχή, η απόφαση ελήφθη μετά τα πάνω από 220 ενεργά κρούσματα και τις 554 στενές επαφές που έχουν τεθεί σε καραντίνα, ενώ σε όλη την περιοχή, υπάρχουν «δεκάδες μικρά ελεγχόμενα, επικίνδυνα όμως και χωροταξικά διάσπαρτα clusters σε όλη την περιοχή».
Το lockdown ισχύει από τις 06:00 σήμερα Παρασκευή 16/10 και θα διαρκέσει 14 ημέρες.

Ποια μέτρα ισχύουν

Στο επίπεδο συναγερμού 4, προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, η αναστολή όλων των συναθροίσεων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, καθώς και η απαγόρευση μετακίνησης εκτός της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.
Ωστόσο, ανοιχτά παραμένουν τα σχολεία

Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία των κάτωθι:

-Δικαστήρια, Εισαγγελίες, Υποθηκοφυλακεία, πάσης φύσεως Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο»
-Αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, σπήλαια
-Ζωντανά θεάματα και ακροάματα, λοιπές παραστατικές τέχνες
-Κινηματογραφικές προβολές
-Πρόβες, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα: Αναστολή κινηματογραφικών και τηλεοπτικών γυρισμάτων – Πρόβες μέσω τηλεδιάσκεψης
-Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, catering, μπαρ
-Μουσικές σκηνές
-Εστίαση [επιτρέπεται η λειτουργία μόνο υπηρεσιών παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και drive-through]
-Παιδότοποι
-Κάθε είδος αγώνων και προπονήσεων [επιτρέπεται μόνο η ατομική άθληση]
-Γυμναστήρια
-Εμποροπανηγύρεις-Κυριακάτικες αγορές και άλλες αγορές του άρθρου 2 του ν. 4497/2017 (Α’ 171)
-Λιανεμπόριο
-Κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής κ.λπ.
-Συνέδρια / Εκθέσεις
-Υπηρεσίες πάρκων ψυχαγωγίας και θεματικών πάρκων
Σημειώνεται ότι η λειτουργία των σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών συνεχίζεται με υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, ενώ για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) θα ισχύει μόνο η τηλε-εκπαίδευση.
Σε σχέση με τη λειτουργία των ακολούθων: Δημόσιες Υπηρεσίες, Ιδιωτικές Επιχειρήσεις, Μεταφορές, Καταστήματα τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία), Λαϊκές Αγορές, Χώροι Λατρείας/Θρησκευτικές Τελετές, Νοσοκομεία, Ιατρεία, Διαγνωστικά Κέντρα, Μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, κέντρα χρονίως πασχόντων, δομές και ξενώνες φιλοξενίας ευπαθών ομάδων, ξενώνες μεταβατικής φιλοξενίας αστέγων, κοινωνικές δομές άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας (υπνωτήρια, κέντρα ημέρας, κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά φαρμακεία, συσσίτια), δομές παιδικής προστασίας και κέντρα κοινότητας, στρατόπεδα, Δραστηριότητες Εκπαίδευσης Οδηγών και Υπηρεσίες Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων, ισχύουν τα προβλεπόμενα στο ΦΕΚ, Τεύχος Β, 4484/11-10-2020.
Απευθύνεται ΙΣΧΥΡΗ ΣΥΣΤΑΣΗ στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Κοζάνης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας από τη λοίμωξη COVID-19.

Νέα μέτρα από 12/10

Σε εφαρμογή τέθηκαν από 12/10 οι τροποποιήσεις σε επί μέρους κανόνες που ίσχυαν σχετικά με τα μέτρα προστασίας από την νόσο Covid-19.
Συγκεκριμένα πρόκειται για τροποποιήσεις που κρίθηκαν αναγκαίες λόγω της αλλαγής των καιρικών συνθηκών το φθινόπωρο και τον χειμώνα και της αύξησης του επιδημιολογικού κινδύνου που προκαλεί ο συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους.
Με βάση τον χάρτη υγειονομικής προστασίας και ασφάλειας που παρουσιάστηκε από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, 74 περιφερειακές ενότητες της χώρας εντάσσονται πλέον σε επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας με αντίστοιχες δέσμες μέτρων που ισχύουν για όλους.
Συγκεκριμένα εντάσσονται στα εξής επίπεδα: Επίπεδο 1 - Ετοιμότητας, Επίπεδο 2 - Επιτήρησης, Επίπεδο 3 - Αυξημένης Επιτήρησης και Επίπεδο 4 - Αυξημένου Κινδύνου.
 
Τι ισχύει σε όλη την Ελλάδα
 
Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε εσωτερικούς χώρους εργασίας και εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό, σε όλα τα επίπεδα συναγερμού για όλη την χώρα.
Περιορίζεται το ωράριο λειτουργίας της εστίασης και των κέντρων ψυχαγωγίας σε όλα τα επίπεδα συναγερμού, δηλαδή σε όλη την χώρα, σε όλη την επικράτεια.
Πιο συγκεκριμένα, οι παραπάνω επιχειρήσεις δεν θα λειτουργούν από τη 01:00 μετά τα μεσάνυχτα ως τις 0500 το πρωί, στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 1.
Από τις 12:30 το βράδυ ως τις 5 το πρωί, στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 2.
Και από τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3.
Στις συναθροίσεις σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, ορίζεται ανώτατο όριο χωρίς εξαιρέσεις τα 100 άτομα για τις περιοχές στο επίπεδο 1, τα 50 άτομα για τις περιοχές στο επίπεδο 2 και τα 9 άτομα στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3.
Τίθενται αναλογικοί κανόνες τετραγωνικών και πληρότητας σε συνέδρια, χώρους λατρείας και μουσεία.
Τίθενται αυστηρά όρια πληρότητας σε θέατρα, σινεμά και συναυλίες, που είναι τα εξής: 65% στο επίπεδο 1, 50% στο επίπεδο 2, 30% στο επίπεδο 3.
Τα όρια πληρότητας στην εστίαση καθορίζονται σε 80% για το επίπεδο 1, 65% για το επίπεδο 2 και 50% για το επίπεδο 3.
Προβλέπεται χρήση μάσκας στα γυμναστήρια για το προσωπικό, αλλά και τους αθλούμενους, αναλόγως του επιπέδου συναγερμού.
 
Πώς διαμορφώνεται ο νέος Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας

Ανανεώθηκε ο Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τη νόσο Covid-19 μετά την ένταξη της Περιφερειακής Ενότητας της Κοζάνης στο επίπεδο συναγερμού 4.
Ο Χάρτης περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε Περιφερειακή Ενότητα της χώρας (Επίπεδο 1 - Ετοιμότητας, Επίπεδο 2 - Επιτήρησης, Επίπεδο 3 - Αυξημένης Επιτήρησης και Επίπεδο 4 - Αυξημένου Κινδύνου) και εντάσσει τις 74 Περιφερειακές Ενότητες της Ελλάδας σε επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας με αντίστοιχες δέσμες μέτρων που ισχύουν για όλους.
Σημειώνεται, ότι η Κοζάνη αποτελεί τη μοναδική μέχρι στιγμής Περιφερειακή Ενότητα που βρίσκεται στο ανώτατο επίπεδο του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και προβλέπονται, μεταξύ άλλων, μέτρα όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, η αναστολή όλων των συναθροίσεων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, καθώς και η απαγόρευση μετακίνησης εκτός της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.
Από τις 74 περιφερειακές ενότητες της χώρας, οι 27 ανήκουν στο επίπεδο 1, (σε ετοιμότητα), οι 25 βρίσκονται στο επίπεδο 2, (σε κατάσταση επιτήρησης), 21 στο επίπεδο 3, (σε κατάσταση αυξημένης επιτήρησης), και μία στο επίπεδο 4 (αυξημένου κινδύνου).
Μέχρι στιγμής, με βάση τον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας, οι Περιφερειακές Ενότητες έχουν κατανεμηθεί ως εξής:
Επίπεδο 1: Άνδρος, Αρκαδία, Άρτα, Δράμα, Έβρος, Ευρυτανία, Ηλεία, Θάσος, Θεσπρωτία, Ιθάκη, Ικαρία, Καβάλα, Κάλυμνος, Κάρπαθος-Κάσος, Κεφαλληνία, Λασίθι, Λευκάδα, Λήμνος, Μεσσηνία, Μήλος, Ρέθυμνο, Σέρρες, Σποράδες, Σύρος, Τήνος, Φωκίδα, Χανιά.
Επίπεδο 2: Αιτωλοακαρνανία, Αργολίδα, Βοιωτία, Γρεβενά, Εύβοια, Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Κιλκίς, Κορινθία, Κως, Λακωνία, Λάρισα, Μαγνησία, Νάξος, Ξάνθη, Πάρος, Πιερία, Πρέβεζα, Ροδόπη, Ρόδος, Φθιώτιδα, Φλώρινα, Χαλκιδική, Χίος.
Επίπεδο 3: Ανατολική Αττική, Αχαΐα, Βόρειος Τομέας Αθηνών, Δυτική Αττική, Δυτικός Τομέας Αθηνών, Ζάκυνθος, Ηράκλειο, Θήρα, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Καστοριά, Κέα-Κύθνος, Κεντρικός Τομέας Αθηνών, Λέσβος, Μύκονος, Νήσοι Αττικής, Νότιος Τομέας Αθηνών, Πειραιάς, Πέλλα, Σάμος, Τρίκαλα.
Επίπεδο 4: Κοζάνη.

Τα 4 επίπεδα επικινδυνότητας - Στο 3 η Αττική - Τι ισχύει για καταστήματα - μάσκα

Διαφοροποιήσεις στα μέτρα θα ισχύσουν από 12/10 δεδομένου ότι με βάση το νέο χάρτη επικινδυνότητας η περιοχή εντάχθηκε στην κατηγορία 3.
Για παράδειγμα, σύμφωνα με την παρουσίαση του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, στα εστιατόρια και τα καφέ θα επιτρέπονται έως 4 άτομα ανά τραπέζι.

Συνολικά το πακέτο μέτρων έχουν ως εξής:

Μάσκα: Σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό.
Αθλητισμός: Προπονήσεις και αγώνες χωρίς θεατές. Μείωση στο 50% του μέγιστου αριθμού αθλουμένων ανά εγκατάσταση. Οδηγίες και Υγειονομικά πρωκόκολλα για προπονήσεις και αγώνες (https://gga.gov.gr).
Εσωτερικοί χώροι: Ατομική αθλητική προπόνηση, σύμφωνα με τους κανόνες των γυμναστηρίων
Αρχαιολογικοί χώροι, Μουσεία: Αρχαιολογικοί χώροι, ανοιχτά (υπαίθρια) μουσεία: 1,5 μέτρο απόσταση. Μάσκα για όλους. Κλειστά μουσεία: 2 μέτρα απόσταση. 1 άτομο ανά 20 τ.μ..
Απαγόρευση ομαδικών ξεναγήσεων. Υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους
Γυμναστήρια: Υποχρεωτική χρήση μάσκας στο προσωπικό, κατά την αναμονή σε χώρους του γυμναστηρίου και σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους του γυμναστηρίου καθώς και στην ομαδική άσκηση.
Εξαιρούνται η ατομική άσκηση (π.χ. διάδρομος, βάρη) με τήρηση αποστάσεων 2μ. 1 άτομο ανά 15 τ.μ..
Απαγόρευση χρήσης αποδυτηρίων κλπ
Δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις: Υποχρεωτική χρήση μάσκας από εργαζόμενους και κοινό. Τηλεργασία στο 40% ανεξαρτήτως εάν αφορά ευάλωτη/αυξημένου κινδύνου ομάδα.
Δικαιοσύνη: Μέχρι 20 άτομα στην αίθουσα. Υποχρεωτική χρήση μάσκας.
Μέτρα σε συνεννόηση με τις διοικήσεις των δικαστηρίων για αποφυγή συγχρωτισμού στις γραμματείες
Εμποροπανηγύρεις, Κυριακάτικες Αγορές κλπ: Αναστολή λειτουργίας
Εστίαση: Υποχρεωτική χρήση μάσκας στο προσωπικό. 4 άτομα ανά τραπέζι. Στην εστίαση κατά την αναμονή μάσκα. Πληρότητα 50% της ωφέλιμης επιφάνειας.
Αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων (σχετική ΚΥΑ). Κλειστά 00:00-05:00 (εξαιρείται Take away – delivery με απαγόρευση πώλησης αλκοόλ)
Καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυπωλεία κοκ): Υποχρεωτική χρήση μάσκας (προσωπικό και κοινό). 1 άτομο ανά 10 τ.μ. (4 άτομα 20-100 τ.μ. και 1 άτομο για κάθε 10 τ.μ. επιπλέον). Ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια. Διευρυμένο ωράριο
Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, μπαρ (μόνο καθήμενοι σε τραπέζια): Χωρίς ζωντανή μουσική – Μόνο καθήμενοι. 4 άτομα ανά τραπέζι.
Χώροι διεξαγωγής χωρητικότητας άνω 300 ατόμων: 30% του πιθανού πληθυσμού της άδειας με μέγιστο 150 καθήμενους. Χώροι διεξαγωγής χωρητικότητας έως 300 άτομα: 30% του πιθανού πληθυσμού της άδειας με μέγιστο 90 καθήμενους.
Αποστάσεις 1,8μ ανάμεσα στα τραπέζια.
Υποχρεωτική χρήση μάσκας στο προσωπικό. Κλειστά 00.00-05.00.
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης