Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody’s: Υποβαθμίζεται σε Aa3 το Ηνωμένο Βασίλειο, από Aa2 - Σταθερό το outlook

Moody’s: Υποβαθμίζεται σε Aa3 το Ηνωμένο Βασίλειο, από Aa2 - Σταθερό το outlook
Η Moody's υποβαθμίζει το Ηνωμένο Βασίλειο
Νέο πλήγμα δέχεται η αξιοπιστία της βρετανικής οικονομίας, με τη Moody's Investors Service να υποβαθμίζει σε «Aa3» -από «Aa2»- τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα του Ηνωμένου Βασιλείου -είχε υποβαθμιστεί σε «Aa2» τον Σεπτέμβριο του 2017.
Το outlook (προοπτικές επαναξιολόγησης 12μήνου) ορίζεται σε σταθερό, από αρνητικό.
Ο αμερικανικός οίκος υπογραμμίζει ότι η ανάπτυξη ήταν ουσιαστικά ασθενέστερη από την αναμενόμενη και είναι πιθανό να παραμείνει έτσι μελλοντικά.
Οι μακροπρόθεσμες προκλήσεις επιδεινώθηκαν από την απόφαση αποχώρησης από την ΕΕ και από την επακόλουθη αδυναμία του Ηνωμένου Βασιλείου να καταλήξει σε εμπορική συμφωνία με την Ένωση.
Η ανάπτυξη δέχθηκε ένα ακόμη πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού.
Παράλληλα, η δημοσιονομική δύναμη του Ηνωμένου Βασιλείου έχει διαβρωθεί.
Το δημόσιο χρέος, ήδη υψηλό πριν από την κρίση, έχει αυξηθεί περαιτέρω ως αποτέλεσμα της πανδημίας.
Ενώ το καθεστώς αποθεματικού νομίσματος για τη λίρα παρέχει υψηλή ικανότητα μεταφοράς χρέους, η σημαντική αύξηση του χρέους θέτει κινδύνους για τη βιωσιμότητα τα επόμενα χρόνια, ιδίως εάν δεν υπάρχει σαφές σχέδιο από την κυβέρνηση.
Κατά την άποψη της Moody's, είναι απίθανο η κυβέρνηση να μπορέσει ουσιαστικά να ανοικοδομήσει τη δημοσιονομική ισχύ του Ηνωμένου Βασιλείου τα επόμενα χρόνια, δεδομένου του χαμηλού αναπτυξιακού περιβάλλοντος και των πιθανών πολιτικών εμποδίων.
Ο τρίτος οδηγός για την υποβάθμιση σχετίζεται με την αποδυνάμωση των θεσμών και της διακυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου που έχει παρατηρήσει η Moody's τα τελευταία χρόνια.
Αν και εξακολουθεί να είναι υψηλή, η ποιότητα των νομοθετικών και εκτελεστικών οργάνων του Ηνωμένου Βασιλείου έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια.
Η χάραξη πολιτικής, ιδίως όσον αφορά τη δημοσιονομική πολιτική, έχει γίνει λιγότερο προβλέψιμη και αποτελεσματική.
Κοιτώντας προς τα εμπρός, ο αυτο-ενισχυμένος συνδυασμός χαμηλής δυνητικής ανάπτυξης και υψηλού χρέους σε ένα ασταθές περιβάλλον πολιτικής, θα δημιουργήσει πρόσθετα εμπόδια για την αντιμετώπιση των οικονομικών, φορολογικών και κοινωνικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει το Ηνωμένο Βασίλειο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης