Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ενοχλημένος ο Erdogan από την ακύρωση της εξαγωγής drones από τον Καναδά - Εντοπίστηκαν στο Αζερμπαιτζάν

Ενοχλημένος ο Erdogan από την ακύρωση της εξαγωγής drones από τον Καναδά - Εντοπίστηκαν στο Αζερμπαιτζάν
Ο εξοπλισμός χρησιμοποιήθηκε από τις δυνάμεις των Αζερίων που συμμετείχαν σε μάχες με την Αρμενία.
Ενοχλημένος με την απόφαση του Καναδά να αναστείλει τις εξαγωγές drones στην Τουρκία, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Erdogan σε επικοινωνία που είχε με τον Καναδό πρωθυπουργό Justin Trudeau υπογραμμίζοντας ότι η κίνηση αυτή δεν συνάδει με το πνεύμα της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, όπου αι οι δύο χώρες είναι μέλη.
Ο Καναδάς ανέστειλε την εξαγωγή drone στην Τουρκία στις αρχές του Οκτωβρη, καθώς διερευνά ισχυρισμούς ότι ο εξοπλισμός χρησιμοποιήθηκε από τις δυνάμεις των Αζερίων που συμμετείχαν σε μάχες με την Αρμενία.
Σύμφωνα με το Reuters, στην τηλεφωνική τους επικοινωνία οι δύο άνδρες συζήτησαν για τη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών και την αύξηση του διμερούς εμπορίου, ενώ η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι μίλησαν και για την επίλυση ζητημάτων σχετικά με τη συνεργασία στον αμυντικό τομέα.
«Κατά τη διάρκεια της πρόσκλησης, ο Πρόεδρος Erdogan δήλωσε ότι η αναστολή του Καναδά από την εξαγωγή ορισμένων στρατιωτικών αγαθών στην Τουρκία λόγω της σύγκρουσης Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας ... είναι αντίθετο με το πνεύμα της συμμαχίας», δήλωσε η Τουρκική Προεδρία.
Οι εξαγωγές στρατιωτικού υλικού της Τουρκίας προς το σύμμαχό της Αζερμπαϊτζάν έχουν αυξηθεί κατά έξι φορές φέτος, με τις πωλήσεις αεροσκαφών και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού να ανέρχονται σε 77 εκατομμύρια δολάρια μόνο τον περασμένο μήνα, προτού ξεσπάσουν μάχες στην περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ, σύμφωνα με στοιχεία εξαγωγών.
Η καναδική ομάδα ελέγχου όπλων Project Plowshares αναφέρει ότι βίντεο αεροπορικών επιθέσεων που κυκλοφόρησε από το Αζερμπαϊτζάν δείχνει ότι τα αεροσκάφη ήταν εξοπλισμένα με συστήματα απεικόνισης και στόχευσης που κατασκευάστηκαν από την L3Harris Wescam, τη μονάδα L3Harris Technologies Inc. με έδρα τον Καναδά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης