Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης από Σαμοθράκη: Η κυβέρνηση μας είναι των έργων, όχι των λόγων - Πρώτο μας μέλημα η φροντίδα της ακριτικής Ελλάδας

Μητσοτάκης από Σαμοθράκη: Η κυβέρνηση μας είναι των έργων, όχι των λόγων - Πρώτο μας μέλημα η φροντίδα της ακριτικής Ελλάδας
"Πρώτο μέλημα της κυβέρνησης μας είναι η φροντίδα της ακριτικής Ελλάδας και ειδικά των ακριτικών νησιών", τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης


(upd)«Η κυβέρνηση μας είναι κυβέρνηση των έργων, όχι των λόγων», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη Σαμοθράκη.
Ως ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους «ότι το πρώτο μας μέλημα είναι η φροντίδα της ακριτικής Ελλάδας», χαρακτήρισε τη σημερινή επίσκεψη του στο Νόμο Έβρου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνομιλώντας με τους πολίτες της Σαμοθράκης.
«Αυτές οι επισκέψεις έχουν και ουσιαστικό και συμβολικό χαρακτήρα, ειδικά αυτήν την εποχή που πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους ότι το πρώτο μας μέλημα είναι η φροντίδα της ακριτικής Ελλάδας.
Όχι μόνο ως προς την ασφάλειά της αλλά και ως προς ίσες ευκαιρίες», δήλωσε ο Πρωθυπουργός κατά την τοποθέτησή του στη σύσκεψη που είχε με τους φορείς της Σαμοθράκης στο πνευματικό κέντρο του νησιού.
Ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από κυβερνητική αποστολή, άκουσε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τους κατοίκους και τους φορείς,  οι οποίοι του παρουσίασαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τοποθετήθηκε στη συνέχεια επί όλων των θεμάτων που τέθηκαν, συζητώντας την επίλυσή τους.
Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, το Δημοτικό Συμβούλιο της Σαμοθράκης ανακήρυξε τον Πρωθυπουργό επίτιμο δημότη του νησιού.
Ο πρωθυπουργός στην αρχή της ομιλίας του στη συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο, το δημοτικό συμβούλιο και εκπροσώπους φορέων της Σαμοθράκης, υπογράμμισε πως «το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης μας είναι η φροντίδα της ακριτικής Ελλάδας και ειδικά των ακριτικών νησιών».
Στη σύσκεψη, ο Δήμαρχος Σαμοθράκης Νικος Γαλατούμος ευχαρίστησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την αξιόπιστη λύση που βρέθηκε για την αποκατάσταση της θαλάσσιας συγκοινωνίας και για τον καθαρισμό των δύο λιμανιών.
Ο Δήμαρχος ζήτησε, μεταξύ άλλων, να υπάρχει δωδεκάμηνη επιδότηση καθώς και επιδοτούμενη γραμμή από Καβάλα και Λαύριο.
Στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη ενίσχυσης του Κέντρου Υγείας και χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την πρόσληψη δύο παιδιάτρων, που μόλις ολοκληρώθηκε.
Αμέσως μετά πήρε τον λόγο ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Χρηστος Μέτιος, ο οποίος παρουσίασε τον προγραμματισμό της Περιφέρειας για έργα στο νησί και η Υπουργος Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για τον αντίστοιχο προγραμματισμό του Υπουργείου.
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι για όλα τα έργα υπάρχει κεντρική παρακολούθηση για την πορεία εξέλιξης τους.
Εστιάζοντας στη Σαμοθράκη ανέφερε ότι τους 15 μήνες που είναι κυβέρνηση έχουν αντιμετωπιστεί οι περισσότερες από τις εκκρεμότητες που κληρονόμησε από το παρελθόν.
Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης τοποθετήθηκε πάνω στα ζητήματα που έθεσαν ο δήμαρχος, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι φορέων και τόνισε ότι:
- Είναι θετικό που όλες οι πλευρές αναγνωρίζουν ότι δόθηκε λύση στο θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Σαμοθράκης και είναι υπό εξέταση η επέκταση της επιδότησης, καθώς ο δήμαρχος ζήτησε η επιδότηση να είναι και τους 12 μήνες του χρόνου.
- Στο λιμάνι έγιναν έργα που είχαν να γίνουν από το 1998, ωστόσο πρέπει να γίνουν και άλλα.
- Ο εναλλακτικός τουρισμός μπορεί να έχει εξαιρετική ποιότητα και υψηλά έσοδα αρκεί να προσφέρει ποιότητα, υποδομές και εμπειρία.
- Για το θέμα της κατασκευής αεροδρομίου στη Σαμοθράκη δεν έχει διαμορφώσει ακόμα προσωπική άποψη και είναι υπό εξέταση το σχετικό αίτημα.
- Είναι εξαιρετικά επιφυλακτικός στην τοποθέτηση πολλών και μεγάλων ανεμογεννητριών σε μικρά νησιά, όπως η Σαμοθράκη.
- Στον τομέα της Υγείας λύθηκε το πρόβλημα με την έλλειψη παιδιάτρου στο Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης και πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ότι δεν υπάρχει ζήτηση για την κάλυψη οργανικών θέσεων στην Υγεία.
Υπάρχει και η λύση των πλωτών ασθενοφόρων για τα νησιά και η κυβέρνηση έχει ένα συνολικό σχέδιο για την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης.
- Να "τρέξουν" ο Δήμος και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης να εντάξουν  προτάσεις στο Πρόγραμμα "Τρίτσης".
Ίσως μπορούν να ενταθούν η κατασκευή βρεφονηπιακού και παιδικού σταθμού.
- Το Αρχαιολογικό Μουσείο Σαμοθράκης θα είναι έτοιμο το 2021.
- Άμεσες λύσεις θα υπάρξουν στον τομέα του Αθλητισμού .
- Είναι δίκαιο το αίτημα των ψαράδων σχετικά με την προμήθεια πετρελαίου, καθώς είναι αναγκασμένοι να κάνουν 70 μίλια διαδρομή μέχρι την Αλεξανδρούπολη και επιστροφή για να πάρουν.

Το 2022 θα είναι έτοιμο το Κέντρο Υγείας

Στη Σαμοθράκη ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε, επίσης, το Κέντρο Υγείας, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες αποκατάστασης των ζημιών που υπέστη από τις πλημμύρες του 2017, καθώς και το Ιερό των Μεγάλων Θεών, έναν αρχαιολογικό χώρο με εξαιρετική σημασία.
Ειδικότερα, ο Μητσοτάκης επισκέφτηκε το Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης, το οποίο υπέστη εκτενείς καταστροφές στις πλημμύρες το Σεπτεμβρίου του 2017 και οι περισσότερες λειτουργίες του μεταφέρθηκαν στο Π.Ι. Καμαριώτισσας.
 Η πλήρης ανακατασκευή του θα έχει αποπερατωθεί το 2022.
Με το έργο αυτό θα γίνει επέκταση διώροφου τμήματος με υπόγειο, το υφιστάμενο κτίριο θα ανακαινιστεί πλήρως και θα γίνει προμήθεια νέου εξοπλισμού, τόσο ξενοδοχειακού όσο και ιατροτεχνολογικού για την ολοκληρωμένη και ομαλή λειτουργία του Κέντρου Υγείας.
Σημειώνεται, επίσης, ότι είναι διασυνδεόμενο με το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, λειτουργεί σε 24ωρη βάρδια και είναι ένα από τα Κέντρα Υγείας της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας που ενεργοποιήθηκε για την κάλυψη αναγκών ελέγχου ύποπτων περιστατικών για COVID-19.

Η επίσκεψη στο Ιερό των Μεγάλων Θεών

Ο Πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από την Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, ξεναγήθηκε στο Ιερό των Μεγάλων Θεών, έναν εξαιρετικής σημασίας αρχαιολογικό χώρο που φιλοξενεί το Μνημείο της Νίκης, μία ορθογώνια κατασκευή ανοικτή στο βορρά, όπου πάνω σε πλώρη πλοίου βρισκόταν το περίφημο άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης, από τα σημαντικότερα εκθέματα στο Μουσείο του Λούβρου, στο Παρίσι.
Στο Ιερό των Μεγάλων θεών γνωρίστηκαν οι γονείς του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Για την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν τα μνημεία από τις πλημμύρες του 2017 έχουν ήδη εξευρεθεί τα απαιτούμενα κονδύλια σε συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού, του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών και της Περιφέρειας.

Έκκληση Μητσοτάκη στους πολίτες να τηρούν τα μέτρα κατά του κορωνοϊού

Έκκληση στους πολίτες να τηρούν με προσοχή τα μέτρα προστασίας από την πανδημία του κορωνοϊού για να μη χρειαστεί να πάμε σε νέα αυστηρότερα, απηύθυνε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με εκπροσώπους τοπικών φορέων στη Σαμοθράκη.
«Εύχομαι και ελπίζω το 2021 να είναι μία χρονιά χωρίς την ανάγκη να κινούμαστε με αυξημένα μέτρα προστασίας», ανέφερε ο πρωθυπουργός, δείχνοντας με το χέρι του μία μάσκα.
Όπως είπε, «μέχρι που να φτάσουμε εκεί, όμως, θέλω να ζητήσω να προσέχουμε πάρα πολύ.
Έχει ιδιαίτερη σημασία στα μικρά νησιά, τα οποία είναι προστατευμένα από τη φύση τους από τη διασπορά του κορωνοϊού.
Να προσέξουμε πάρα πολύ.
Είμαστε αυτήν τη στιγμή από τις χώρες στην Ευρώπη που τα έχουμε καταφέρει καλύτερα και στη διαχείριση του δευτέρου κύματος, όπως τα καταφέραμε και στο πρώτο κύμα.
Άλλες χώρες, όπως η Τσεχία, τα κατάφεραν πολύ καλά στο πρώτο κύμα και είναι οι χειρότερες αυτήν τη στιγμή στο δεύτερο κύμα.
Εμείς τα καταφέραμε καλά στο πρώτο κύμα, τα καταφέρνουμε και στο δεύτερο, αλλά επειδή η πίεση είναι μεγάλη θα πρέπει να φροντίσουμε και να μεριμνούμε και πριν χρειαστεί -που δεν θα χρειαστεί εδώ- να πάρουμε τα πιο πρόσφατα, τα πιο δραστικά μέτρα.
Όσο εφαρμόζουμε τους βασικούς κανόνες, τόσο δεν θα είμαστε απλά εμείς ασφαλείς, αλλά θα είναι και οι γύρω μας ασφαλείς, οι άνθρωποι που αγαπάμε και κυρίως οι πιο ευάλωτοι».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης