Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Επέλαση κορωνοϊού - Στους 509 οι νεκροί στην Ελλάδα μετά το θάνατο 9 ανθρώπων σε λίγες ώρες - Κοντά σε lockdown τα Ιωάννινα

Επέλαση κορωνοϊού - Στους 509 οι νεκροί στην Ελλάδα μετά το θάνατο 9 ανθρώπων σε λίγες ώρες - Κοντά σε lockdown τα Ιωάννινα
Επεκτείνεται σταδιακά σε όλη τη χώρα ο συναγερμός που έχει σημάνει από την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού
Άλλοι 9 συνάνθρωποι μας έχασαν την Κυριακή (18/10) τη ζωή τους από τον κορωνοΐό, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των θυμάτων στους 509.
Την ίδια ώρα μεταξύ, επεκτείνεται σταδιακά σε όλη τη χώρα ο συναγερμός που έχει σημάνει από την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, καθώς  την - σταθερά μεγάλη σε καθημερινή καταμέτρηση - Αττική, ακολουθούν κι άλλες περιφερειακές ενότητες.
Ανησυχία, που εκφράστηκε δια στόματος του Ν. Χαρδαλιά, υπάρχει για την επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζουν η Κοζάνη, αλλά και πόλεις όπως η Καστοριά, η Θεσσαλονίκη και τα Ιωάννινα, αν και ο ίδιος απέκλεισε προς το παρόν την πιθανότητα επιβολής περιοριστικών μέτρων.
Στην Αττική, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στ. Πέτσα, υπάρχουν συγκεκριμένες γειτονιές και Δήμοι με αυξημένα κρούσματα και μάλιστα, τα  περισσότερα εντοπίζονται στη Δυτική Αθήνα και στον Πειραιά.
Πάντως, η μερική σταθεροποίση των κρουσμάτων στην Αττική χαρακτηρίζεται εύθραυστη, ενώ κρίσιμη είναι η κατάσταση για όλη την χώρα.
Σημειώνεται από τις 16/10 τα ξημερώματα, επιβλήθηκε το πρώτο τοπικό lockdown, αυτό της Κοζάνης, έπειτα από την επιδημιολογική επιβάρυνση της περιοχής τις τελευταίες μέρες, που την έφερε στο «κόκκινο» (έφτασε το 159,7 σε σύγκριση με το 150 που έχει θέσει σαν όριο η ΕΕ, βάσει αλγορίθμου), ενώ σε πολύ δύσκολη θέση βρίσκονται, πλέον, και τα Ιωάννινα.
Στην Αττική, συναγερμός έχει σημάνει σε γηροκομείο της Γλυφάδας, όπου εμφανίστηκαν κρούσματα κορωνοϊού ανάμεσα σε ηλικιωμένους.
Με αυτά τα δεδομένα, η κατάσταση παραμένει εύθραυστη και τα πάντα μπορούν να ανατραπούν από τη μια μέρα στην άλλη.

Βουλή - Εντοπίστηκαν θετικοί 2 εργαζόμενοι - Αρνητικά τα rapid test

Κρούσματα κορωνοΐού  εντοπίστηκαν στη Βουλή με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν άμεσα σε όλους  τα rapid test τα οποία βγήκαν αρνητικά.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες το βράδυ της Παρασκευής 16 Οκτωβρίου διαπιστώθηκε θετικός για SARS nCOV2 συμπτωματικός εργαζόμενος στη Βουλή, σε υπηρεσία που στεγάζεται σε κτήριο εκτός Μεγάρου, ο οποίο βρισκόταν σε καθεστώς τηλε-εργασίας όλη την προηγούμενη εβδομάδα.
Σήμερα (17/10) διαπιστώθηκε θετικό ακόμα ένα άτομο-υπάλληλος του Κοινοβουλίου, με οικογενειακή σχέση με το προηγούμενο που εργαζόταν  επίσης σε κτίριο εκτός Μεγάρου.
Από το ιστορικό τους προκύπτει ότι η μόλυνση τους προήλθε σε κοινωνική εκδήλωση την περασμένη εβδομάδα.
Η ιχνηλάτηση των επαφών του δεύτερου κρούσματος εντός της Βουλής ανέδειξε 13 επαφές, εκ των οποίων 4 αξιολογήθηκαν ως στενές, στις οποίες δόθηκαν οδηγίες σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ για να παραμείνουν κατ οίκον για 14 ημέρες και για ενεργή παρακολούθηση της υγείας τους.
Αντίστοιχα δόθηκαν οδηγίες και στις υπόλοιπες 9 χαμηλού κινδύνου επαφές. Να επισημανθεί ότι όλες οι επαφές είχαν ελεγχθεί κατά το διάστημα 13-15/10 με PCR κατά τον προληπτικό έλεγχο στην ΒτΕ και ήταν αρνητικοί.
Συμπληρωματικά προγραμματίζεται επαναληπτικός έλεγχος με PCR την ερχόμενη εβδομάδα σε συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ.
Για την ασφαλέστερη λειτουργία της Βουλής σήμερα διενεργήθηκε απολύμανση στο περιφερειακό κτήριο της Βουλής, στο οποίο εργαζόταν το δεύτερο κρούσμα.

Αυξήθηκαν τα κρούσματα σε γηροκομείο της Γλυφάδας

Αυξήθηκαν τα θετικά κρούσματα κορωνοϊού σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων στη Γλυφάδα, όπου σήμανε συναγερμός το βράδυ της Παρασκευής 16/10.
Σύμφωνα με πληροφορίες, 12 ηλικιωμένοι βρέθηκαν θετικοί και διακομίστηκαν σε νοσοκομεία, ενώ 35 άτομα βρίσκονται σε καραντίνα.
Όπως έγινε γνωστό, στο πλαίσιο των συνεχών ελέγχων που προβλέπονται από το πρόγραμμα του ΕΟΔΥ για τους Οίκους Ευγηρίας, από τα τεστ που έγιναν το περασμένο Σάββατο εντοπίστηκαν τέσσερα κρούσματα και συγκεκριμένα, σε έναν εργαζόμενο και τρεις ηλικιωμένους φιλοξενούμενους, οι οποίοι τέθηκαν σε καραντίνα. Παράλληλα ξεκίνησαν για όλους του υπόλοιπους, επαναλαμβανόμενοι έλεγχοι.
Τα αποτελέσματα των δύο πρώτων κύκλων τεστ, μέσα στην εβδομάδα, βγήκαν αρνητικά, όμως στον τρίτο κύκλο ελέγχου που έγινε στις 16/10 βρέθηκαν θετικά στον ιό άλλα έξι άτομα και συγκεκριμένα, ένας εργαζόμενος και πέντε φιλοξενούμενοι.

Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη: Απολύμανση στα σχολεία Νεάπολης-Συκεών, μετά τον εντοπισμό 14 θετικών κρουσμάτων

Συναγερμός σήμανε στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στον Δήμο Νεάπολης-Συκεών, μετά τον εντοπισμό 14 μαθητών σχολείων που ήταν θετικοί στον ιό.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του δήμου, το τελευταίο διήμερο 14 μαθητές σχολείων βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, μεταξύ των οποίων και ένα περιστατικό που αφορά οικογένεια εργαζόμενου στον Τομέα Εσόδων του Δήμου και μέλη αθλητικών συλλόγων.
Έτσι, την Κυριακή 18/10  συνεργεία απολύμανσης «σάρωσαν» όλα τα σχολικά κτίρια του Δήμου Νεάπολης-Συκεών, ενώ τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου, πριν την έναρξη του ωραρίου εργασίας, θα γίνει πλήρης απολύμανση στο δημαρχείο στις Συκιές.
Επιπλέον, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διενέργεια προληπτικών τεστ διάγνωσης της Covid-19.
Μάλιστα, με την ολοκλήρωση των τεστ στον τομέα καθαριότητας, σε προληπτικό έλεγχο θα υποβληθούν τη Δευτέρα 18/10 εργαζόμενοι στους τομείς των Μικροέργων, Πρασίνου και οι ηλεκτρολόγοι, ενώ την Τρίτη 20/10 όλοι οι εργαζόμενοι στο δημαρχείο και στο ΚΕΠ, για να ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι στα υπόλοιπα δημοτικά κτίρια και υπηρεσίες.
Στο μεταξύ, έκκληση στους δημότες και πολίτες να τηρούν κατά γράμμα τις οδηγίες ατομικής υγιεινής και προστασίας της δημόσιας υγείας,  αλλά και τους κανόνες καθαριότητας,  σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων,  απηύθυνε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης.
Ο ίδιος σημείωσε ότι η αύξηση της εμφάνισης των κρουσμάτων της νόσου  στην πόλη της Θεσσαλονίκης και τα κρούσματα των τελευταίων ημερών στον Δήμο Νεάπολης-Συκεών δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού.
 «Η αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας αποτελεί μονόδρομο. Απευθύνουμε έκκληση και θερμή παράκληση προς όλους τους δημότες και συμπολίτες μας να σεβαστούμε τους κανόνες υγιεινής ώστε να παραμείνουμε όλοι ασφαλείς και υγιείς», αναφέρει σε μήνυμά του ο κ. Δανιηλίδης.
Κατά τον ίδιο, «η πανδημία του κορωνοϊού όχι μόνο χτύπησε την πόρτα του δήμου μας αλλά, με αλλεπάλληλα κρούσματα που εμφανίστηκαν, έχει περάσει το κατώφλι και συνιστά έναν σοβαρό κίνδυνο που δεν πρέπει να υποτιμήσουμε ούτε στο ελάχιστο.
Ιδιαίτερα οι ευάλωτες ομάδες των συνανθρώπων μας που πρέπει και οι ίδιοι να επιδείξουν στάση ευθύνης αλλά και όλοι οι υπόλοιποι για να προστατεύσουμε και τους εαυτούς μας και τα αγαπημένα μας πρόσωπα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
Τα κρούσματα που εμφανίστηκαν στον δήμο μας, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, αντιστοιχούν σε νέους και παιδιά, γεγονός που υποχρεώνει τους πάντες να συνειδητοποιήσουμε ότι ο κορωνοϊός Covid-19 δεν κάνει διακρίσεις και εξαιρέσεις».

Επέστρεψαν οι φόρμες μετακίνησης στην Κοζάνη

Επέστρεψαν  οι φόρμες μετακίνησης των πολιτών στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, η οποία έχει τεθεί σε κόκκινο συναγερμό, επιπέδου 4.
Όσοι εργάζονται σε άλλη ΠΕ από αυτή της Κοζάνης ή όσοι μένουν σε άλλη ΠΕ και εργάζονται στην Κοζάνη, επιτρέπεται η μετακίνησή τους για το ωράριο εργασίας τους μόνο με βεβαίωση του εργοδότη τους και από την ΕΡΓΑΝΗ.
Για τους δημοσίους υπαλλήλους που απασχολούνται σε υπηρεσίες που παραμένουν ανοιχτές, απαιτείται βεβαίωση από τη υπηρεσία που απασχολείται.
Στο μεταξύ, απαγορεύεται η μετακίνηση επαγγελματιών, παραγωγών λαϊκών αγορών, αλλά και οι μετακινήσεις γενικότερα από και προς την Κοζάνη.
Ωστόσο, οι επισκέπτες μπορούν να φύγουν από την Περιφερειακή Ενότητα, εφόσον διαθέτουν την αντίστοιχη βεβαίωση.
Ακόμη, αναστέλλονται τα μαθήματα και οι εξετάσεις οδήγησης, ενώ ανοιχτά παραμένουν τα φαρμακεία, τα πρατήρια καυσίμων και εμπορίας ξυλείας, τα οπτικά, τα καταστήματα κατασκευής κινητών, τα e-shop, καθώς και τα καθαριστήρια και τα pet shops.

ΕΟΔΥ: 438 νέα κρούσματα και 9 θάνατοι στις 18/10

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 438 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα την Κυριακή (18/10), εκ των οποίων 32 συνδέονται με γνωστές συρροές και 28 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 25.370, εκ των οποίων το 55.6% άνδρες.
Τα 3508 (13.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 10153 (40.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Στους 84 ανέρχονται οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 24 (28.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 94.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 256 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 9 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 509 θανάτους συνολικά στη χώρα. 193 (37.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Image
Image
Image
Image
Image
Πώς κατανέμονται τα 438 κρούσματα

Από τα 438 επιπλέον κρούσματα που ανακοινώθηκαν, τα 406 είναι εγχώρια κρούσματα και από αυτά τα 32 συνδέονται με γνωστές συρροές.

Αναλυτικά:

– 28 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

– 4 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

– 164 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές

– 53 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή

• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

• 1 κρούσμα στην Π.Ε Άρτας

• 6 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Βοιωτίας

• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

• 2 κρούσματα στην Π.Ε Εύβοιας

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

• 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

• 23 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

• 1 κρούσμα στην Π.Ε Καβάλας

• 10 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέας Κύθνου

• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

• 33 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστές συρροές

• 6 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

• 19 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 9 συνδέονται με γνωστή συρροή

• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λευκάδας

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μαγνησίας

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ιονίων Νήσων

• 6 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

• 4 κρούσματα στην Π.Ε Πρέβεζας

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

• 8 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

• 1 κρούσμα στην Π.Ε Φθιώτιδας

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας

• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

• 25 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης