Τελευταία Νέα
Πολιτική

Χατζηδάκης: Νέα φόρμουλα για την εκτός σχεδίου δόμηση - Μέτρα για τον λογαριασμό των ΑΠΕ

Χατζηδάκης: Νέα φόρμουλα για την εκτός σχεδίου δόμηση - Μέτρα για τον λογαριασμό των ΑΠΕ
Oι παρεκκλίσεις για δυνατότητα δόμησης σε οικόπεδα μικρότερα από 4 στρέμματα θα καταργηθούν το 2022, αναφέρει ο Κ. Χατζηδάκης
Τροποποιήσεις στις ρυθμίσεις για την εκτός σχεδίου δόμηση, επιτάχυνση της εκπόνησης των πολεοδομικών σχεδίων με έναρξη από τις τουριστικές περιοχές, αλλά και μέτρα για την κάλυψη του ελλείμματος του λογαριασμού των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) , προαναγγέλλει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.
Ο κ. Χατζηδάκης σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής μιλώντας για τις αλλαγές που θα υπάρχουν στο πολεοδομικό σχέδιο νόμου, αναφέρει ότι οι παρεκκλίσεις για δυνατότητα δόμησης σε οικόπεδα μικρότερα από 4 στρέμματα θα καταργηθούν το 2022, αν και σε αυτή τη μεταβατική περίοδο των δυο ετών δεν θα μετράει ο χρόνος για την έκδοση εγκρίσεων από την δασική και την αρχαιολογική υπηρεσία.
Επομένως, όπως τονίζει, «όποιος επείγεται να χτίσει θα μπορέσει να το κάνει.
Όποιος δεν επείγεται αλλά θέλει κάποια στιγμή να χτίσει, δεν έχει λόγο να αισθάνεται ότι "μένει εκτός" γιατί θα προχωρήσουμε γρήγορα και μαζικά στην εκπόνηση τοπικών πολεοδομικών σχεδίων,  ώστε η συζήτηση για την εκτός σχεδίου δόμηση να μπει σε άλλη βάση».
Ακόμη, ο υπουργός αναφέρει ότι θα παραμείνουν οι ρυθμίσεις για τη μείωση του συντελεστή δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές, αλλά και πως θα παραμείνει σε ισχύ το σημερινό πλαίσιο αναφορικά με τον χαρακτηρισμό των δρόμων, μέχρι την υιοθέτηση των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων.
Σημειώνει δε, πως το πρώτο «πακέτο» πολεοδομικών μελετών θα προκηρυχθεί αμέσως μετά την ψήφιση του πολεοδομικού νομοσχεδίου και θα περιλαμβάνει το σύνολο των Κυκλάδων, της Δωδεκανήσου, της Κρήτης καθώς και ορισμένες βεβαρημένες τουριστικά περιοχές της υπόλοιπης χώρας.
Όπως αναφέρει, η χρηματοδότη θα προέλθει συνδυαστικά από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ταμείο Ανάπτυξης.
Σε ό,τι αφορά τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, που έχει εκδοθεί και αναστολή για νέες τουριστικές άδειες, ο υπουργός επισημαίνει πως «στόχος μας είναι σε ενάμιση έτος να έχουν ολοκληρωθεί τα πολεοδομικά τους σχέδια».
Ακόμη, ο  κ. Χατζηδάκης τονίζει ότι σε 2 χρόνια από σήμερα, όπως τον διαβεβαίωσε η Γενική Διεύθυνση Δασών, θα έχει ολοκληρωθεί το έργο των δασικών χαρτών για το 100% της χώρας.
«Θα στηρίξουμε τις ΑΠΕ»
«Η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη σε μια πολιτική βιώσιμης ανάπτυξης και δεν μπορεί παρά να στηρίζει την πολιτική των ΑΠΕ», υπογραμμίζει ο κ. Χατζηδάκης.
Σχετικά με το λογαριασμό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), ο υπουργός αναφέρει ότι το έλλειμμα που προβλέπεται για τη φετινή χρονιά οφείλεται στις επιπτώσεις του κορωνοϊού και τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, που περιόρισε τα έσοδα του ειδικού λογαριασμού.
Ο κ. Χατζηδάκης τονίζει πως "δεν είμαστε σε αντιπαράθεση με τις ΑΠΕ αλλά πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι έχουμε ένα περιβάλλον κοινωνικής κρίσης",  υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα το παράδειγμα των ιδιοκτητών ακινήτων που υποχρεώθηκαν να υποστούν μειώσεις στα ενοίκια για να μην πέσουν έξω οι επιχειρήσεις.
Μάλιστα, για το θέμα του ελλείμματος της αγοράς ΑΠΕ δηλώνει κατηγορηματικά ότι το κόστος δεν θα επιβαρύνει τους καταναλωτές, ούτε και τη ΔΕΗ.
Ξεκαθαρίζει ότι « δεν καμία περίπτωση δεν θα ληφθεί μέτρο που θα θέσει εν κινδύνω τις δανειακές υποχρεώσεις των επενδυτών και βρισκόμαστε σε συζητήσεις με τις τράπεζες γι΄αυτό.
Θα εξετάσουμε και εναλλακτικά σενάρια που μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυση του προβλήματος, όπως για παράδειγμα η ανακατανομή των πόρων από το Πράσινο Ταμείο.
Και βέβαια ένα μέρος θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης».
Διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρχουν οριζόντια μέτρα και πως θα ληφθούν μέσα από διάλογο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης