Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κύπρος: Επικράτηση Tatar με 51,7% στις εκλογές, στο 48,2% ο Akinci - Νίκη Erdogan στα κατεχόμενα και αλλαγή σελίδας στο Κυπριακό

Κύπρος: Επικράτηση Tatar με 51,7% στις εκλογές, στο 48,2% ο Akinci - Νίκη Erdogan στα κατεχόμενα και αλλαγή σελίδας στο Κυπριακό
Η διαφαινόμενη νίκη του Ersin Tatar συνιστά και επιτυχία του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdogan
(upd) Εκλογική νίκη, κόντρα στις προβλέψεις, πέτυχε  ο εκλεκτός της Άγκυρας, Ersin Tatar στις «εκλογές» που διεξήχθησαν στα κατεχόμενα της Κύπρου την Κυριακή (18/10/2020).
Ο Tatar είναι ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων καθώς έλαβε ποσοστό 51.74% έναντι 48.26% του Akinci.
Η καταμέτρηση ολοκληρώθηκε και τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν με το 100% των εκλογικών τμημάτων να έχουν καταμετρηθεί.
Ο εκλεκτός του Erdogan υπερίσχυσε του Akinci σε μια διαδικασία με εμφανείς τις τουρκικές παρεμβάσεις προς εξυπηρέτηση της υποψηφιότητας του Tatar με αποκορύφωμα  την πρόκληση στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.
Τον Tatar στήριξε επίσημα το Κόμμα των Εποίκων και ο Erhan Arikli, καθώς και μέρος του Δημοκρατικού Κόμματος (DP) και του Κόμματους του Λαού (HP).
Ο Akinci απέκτησε ευρεία δυναμική με τη στήριξη του Τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CTP) και του Tufan Erhiourman, ωστόσο δεν κατόρθωσε να ανατρέψει τα σχέδια Erdogan.
Έως τις 17:00 η προσέλευση των ψηφοφόρων έφτασε στο 61.03% με τη Λευκωσία να έχει το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής με 61.57% και την Αμμόχωστο να ακολουθεί με 59%.
Στον Ά γύρο των εκλογών, ο Ersin Tatar, εκλεκτός του Tayyip Erdogan, είχε λάβει 32,35%, με τον Mustafa Akinci να ακολουθεί με 29,84%.
Από την πλευρά τους, ο Tufan Erhiourman είχε συγκεντρώσει 21,68%, ο Kountret Ozercay 5,74%, ο Erhan Arikli 5,36% και ο Sendar Denktas 4,20.
Ο Akinci τάσσεται υπέρ της επίλυσης του Κυπριακού μέσω μιας Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, ενώ ο Tatar προτιμάει τη λύση των δύο κρατών.
Ο Erhiouman, είχε εκφράσει δημόσια τη στήριξή του στον απερχόμενο ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Akincί, ενώ οι υπόλοιποι κάλεσαν τους πολίτες να λειτουργήσουν κατά συνείδηση.

Tatar: Ευχαριστώ τον Erdogan

«Η ένταση είναι πίσω μας», δήλωση ο νέος κατοχικός ηγέτης Ersin Tatar από την κατεχόμενη Λευκωσία μετά την εκλογική του νίκη στα κατεχόμενα.
Ο εκλεκτός της Άγκυρας, που επικράτησε με 51,74% έναντι 48,26% του Akinci, απευθυνόμενος σε πλήθος υποστηρικτών που πανηγύρισαν με σημαίες της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, ευχαρίστησε τον Τούρκο Πρόεδρο Tayyip Erdogan τον αντιπρόεδρο Fuat Oktay και εξέφρασε «πίστη» στην Τουρκία.
Ευχαριστώντας τους Τουρκοκύπριους, ο Tatar μίλησε για «καλύτερες μέρες» για το κατοχικό καθεστώς.
Ευχαρίστησε επίσης όλους τους ανθυποψηφίους του.
«Είμαστε ευτυχισμένοι που ιδρύσαμε το ‘κράτος’ μας μετά την ‘ειρηνευτική επιχείρηση’ του 1974», δήλωσε, καλώντας ολόκληρο τον κόσμο και αξιώνοντας «απευθείας πτήσεις» στα κατεχόμενα.
«Θα προστατέψουμε την κυριαρχία και την ανεξαρτησία μας», σημείωσε.
«Αυτό που είναι σημαντικό είναι να στείλουμε στον κόσμο ένα μήνυμα που να αντικατοπτρίζει την θέληση μας.
Μέχρι σήμερα προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε ποια είναι η σωστή απόφαση.
Πρέπει να εκλέξουμε ένα πρόσωπο που να είναι πρόεδρος για όλους, ένα πρόσωπο που να είναι ενωτικό και συναινετικό», είπε νωρίτερα ο Tatar μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος

Συγχαρητήρια Erdogan

Εμφανώς ικανοποιημένος από την έκβαση της εκλογικής μάχης στα κατεχόμενα της Κύπρου ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan συνεχάρη τον νικητή των παράνομων εκλογών Ersin Tatar.
«Συγχαίρω τον κ. Ersin Tatar, ο οποίος εξελέγη Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, εκ μέρους μου και του Τουρκικού Έθνους.
Η Τουρκία, η Κύπρος και ο τουρκοκυπριακός λαός θα συνεχίσουν να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να καταδείξουν την ανάγκη προστασίας του δικαίου», σημειώνει ο Erdogan στο μήνυμά του.
Image

Image
Εικόνα
Αποχωρεί από την πολιτική ο Akinci με αιχμές για την Τουρκία


Μετά την εκλογική του ήττα ο Mustafa Akinci συνεχάρη τον Ersin Tatar αλλά και αυτούς «που διαδραμάτισαν ρόλο στο αποτέλεσμα», φωτογραφίζοντας την Τουρκία.
Ακολούθως ο Akinci ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την πολιτική.
«Έχω περιγράψει αρκετές φορές τι συνέβη σε αυτές τις εκλογές, δεν θα το επαναλάβω τώρα.
Υποθέτω ότι όλοι έχουν δει τη έχει συμβεί.
Αν λέγαμε ότι αυτή ήταν μια επιλογή που έγινε υπό κανονικές συνθήκες θα λέγαμε ψέματα. Καλή τύχη στον κ. Tatar.
Ξέρετε τι έγινε για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα.
Του τηλεφώνησα αλλά το τηλέφωνο του ήταν απασχολημένο.
Ξέρετε και ποιοι συμμετείχαν για αυτό το αποτέλεσμα. Για εμένα είναι το τέλος μιας πορείας 45 χρόνων στην πολιτική.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Τουρκοκύπριο λαό και θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους έχουν εργαστεί για εμένα.
Γενικά σέβομαι το αποτέλεσμα αλλά δεν φοβάμαι να πω πως επιτεύχθηκε αυτό το αποτέλεσμα», δήλωσε ο Akinc

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης