Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πού διαφέρει η προσέγγιση Στάσση και ΡΑΕ για τους διαγωνισμούς ΑΠΕ - Τα σχέδια του ΥΠΕΝ, η οπτική της αγοράς

tags :
Πού διαφέρει η προσέγγιση Στάσση και ΡΑΕ για τους διαγωνισμούς ΑΠΕ - Τα σχέδια του ΥΠΕΝ, η οπτική της αγοράς
Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ δείχνει να τάσσεται κατά της παράτασης των διαγωνισμών για καινούριες εγκαταστάσεις
Την έλλειψη αναγκαιότητας για παράταση των διαγωνισμών για καινούρια αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα, έστω και για ένα μεταβατικό χρονικό διάστημα, φαίνεται να υπονοεί ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, στη χθεσινή συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής». Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με το στέλεχος της ΔΕΗ, οι δύο συγκεκριμένες τεχνολογίες ΑΠΕ έχουν «ωριμάσει» σε τέτοιο βαθμό, ώστε η ηλεκτροπαραγωγή τους να μπορεί να εμπορευθεί απευθείας στην αγορά, χωρίς λειτουργική ενίσχυση.
Στη συνέντευξή του, ο κ. Στάσσης επικαλείται την πρόσφατη έκθεση του Bloomberg NEF και την ανάλυση που έχει κάνει για τον ενεργειακό τομέα στην Ελλάδα, σχετικά με το κόστος παραγωγής από φωτοβολταϊκά και αιολικά. Έτσι, σημειώνει πως σήμερα πλέον φθηνότερο να κατασκευάσεις από την αρχή ένα αιολικό ή ένα φωτοβολταϊκό πάρκο, από το να παράγεις ρεύμα από ορυκτά καύσιμα.
«Κατά συνέπεια, η παραγωγή ηλεκτρική από ΑΠΕ αυτού του είδους (φωτοβολταϊκά και αιολικά) δεν χρειάζεται επιδότηση, αλλά στήριξη ώστε να συμμετάσχουν στις χρηματιστηριακές αγορές που ξεκινούν πια και στην Ελλάδα από 1η Νοεμβρίου με το λεγόμενο Target Model», προσθέτει.
Όπως συμπληρώνει, η απευθείας συμμετοχή στο Target Model θα έχει ως συνέπεια ο καταναλωτής να μην χρειάζεται να επιβαρύνεται επιπλέον κόστος για να χρηματοδοτούνται νέες επενδύσεις φωτοβολταϊκών και αιολικών, οι οποίες είναι απολύτως ανταγωνιστικές.
«Και πρέπει να σημειώσω ότι αυτός είναι ο τρόπoς για να μειωθεί -μέσα από τον ανταγωνισμό- ακόμη περισσότερο το κόστος της παραγωγής ενέργειας από τις ΑΠΕ, κάτι που θα επιτρέψει στη ΔΕΗ να προσφέρει στους καταναλωτές αλλά και στις εγχώριες επιχειρήσεις φθηνότερο ρεύμα, ώστε με τη σειρά τους να μειώσουν το κόστος παραγωγής τους».

Ομαλή μετάβαση

Οι παραπάνω δηλώσεις «φωτογραφίζουν» την αρνητική στάση του κ. Στάσση στο ενδεχόμενο παράτασης του σχήματος των διαγωνισμών – για τις αιολικές και φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις.
Έτσι, ο επκεφαλής της ΔΕΗ δείχνει να εκτιμά ότι η δραστηριοποίηση μέσω των αγορών μπορεί να γίνει πιο εμπροσθοβαρώς απ΄ ό,τι σχεδιάζει το ΥΠΕΝ, το οποίο όπως είναι γνωστό δρομολογεί μία πρόταση για ένα νέο μεταβατικό σχήμα, με περιορισμένη βέβαια διάρκεια και για περιορισμένη δημοπρατούμενη ισχύ.
Σε αυτό το πλαίσιο, στη σύσκεψη για το θέμα με τους φορείς των ΑΠΕ, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ είχε επισημάνει πως στόχος είναι η μετάβαση να γίνει όσο το δυνατόν πιο ομαλά.
Μάλιστα, είχε επισημανθεί πως στη σύσκεψη τονίστηκε αρκετές φορές πως δεν πρόκειται να αιφνιδιαστεί ο κλάδος και οι επενδυτές. «Διαγωνισμοί θα υπάρχουν μεταβατικά, στη συνέχεια όμως θα περάσουμε πλήρως στις προβλέψεις του Target Model», είχε επισημάνει χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.

Υπέρ της συνέχισης των διαγωνισμών η ΡΑΕ

Θα πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι η ΡΑΕ έχει ταχθεί υπέρ του να συνεχιστούν οι ανταγωνιστικές διαδικασίες έργων ΑΠΕ, να προβλεφθούν και κοινοί και ειδικοί ανά τεχνολογία διαγωνισμοί, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και συγκεκριμένες ποσότητες ισχύος κατ’ έτος, με βάση την εμπειρία της χρονικής περιόδου 2018 – 2020.
Στην έκθεση αποτελεσμάτων των ανταγωνιστικών διαδικασιών υποβολής προσφορών για σταθμούς ΑΠΕ της περιόδου 2018-2020, η η Αρχή σημείωνε ότι η πολιτεία θα πρέπει να προβεί άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες, που χρειάζονται για την επικείμενη έγκριση από την Ε.Ε.
Από την άλλη πλευρά, παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι είναι μάλλον αντιφατικό η ΔΕΗ να τάσσεται κατά των λειτουργικών ενισχύσεων, και να συμμετέχει μόλις τον περασμένο Απρίλιο σε δημοπρασία για να «κλειδώσει» τιμή για το φωτοβολταϊκό των 200 MW στην Πτολεμαΐδα. Επίσης, πιο πρόσφατα, κατακύρωσε ταρίφα και για τα 11 MW του φωτοβολταϊκού των 50 MW που θα κατασκευάσει στην Κοζάνη.

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης