Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Πως επενδύει η Ελλάδα στη Golden Visa

tags :
Πως επενδύει η Ελλάδα στη Golden Visa
του Χάρη Ντιγριντάκη
Την ίδια ώρα που η Πορτογαλία εισπράττει 5 δις ευρώ ετησίως από την Golden Visa η Ελλάδα ακολουθεί μια κοντόφθαλμη λογική. Η παρούσα κυβέρνηση δίχως να στέκεται στις ιδεοληψίες του παρελθόντος δείχνει σημάδια ενίσχυσης του θεσμού διαβλέποντας τις θετικές προοπτικές που διανοίγονται.
Την ίδια ώρα αγορά η ακινήτων εμφανίζει δραματική πτώση το πρώτο εξάμηνο του 2020, της τάξεως του 41%, σύμφωνα με τα στοιχεία εισροής ξένων κεφαλαίων στη χώρα μας, για την απόκτηση ακινήτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Τράπεζα της Ελλάδος, τα συνολικά κεφάλαια διαμορφώθηκαν φέτος σε 230,7 εκατ. ευρώ, όταν κατά το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, το αντίστοιχο ποσό είχε ανέλθει σε 392,7 εκατ. ευρώ.
Όπως όλα δείχνουν το 2021, οι σφοδρές επιπτώσεις της πανδημίας του Κορωνιού, αναμένεται να σηματοδοτήσουν την επιστροφή της αγοράς ακινήτων σε προηγούμενα χρόνια, όταν οι ξένες άμεσες επενδύσεις για την απόκτηση ακινήτων δεν ξεπερνούσαν τα 400-500 εκατ. ευρώ. Άλλωστε, κατά το δεύτερο εξάμηνο, αναμένεται να καταγραφεί ακόμα μεγαλύτερη πτώση του όγκου των εισροών ξένων κεφαλαίων.
Επισημαίνεται ότι σε πρόσφατη τοποθέτησή του για την αγορά ακινήτων, ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Θεόδωρος Μητράκος, σημείωσε ότι με βάση και τα προσωρινά στοιχεία του Απριλίου, συνολικά κατά το πρώτο τετράμηνο του 2020, οι άμεσες ξένες επενδύσεις σε ακίνητα έχουν υποχωρήσει κατά 50% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.
«Σήμερα η ζήτηση από το εξωτερικό, στην οποία κυρίως στηρίχθηκε η ανάκαμψη της προηγούμενης διετίας στην αγορά, είναι ανύπαρκτη. Τα πρώτα στοιχεία που έχουμε συλλέξει δείχνουν ότι τόσο οι τιμές πώλησης όσο και τα ενοίκια δέχονται πιέσεις, κάτι που αναμένεται να ενταθεί κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του έτους», ανέφερε ο κ. Μητράκος.
Υπενθυμίζεται ότι το 2019 αποτέλεσε έτος-ρεκόρ για τις αγορές ακινήτων από ξένους, καθώς δαπανήθηκαν σχεδόν 1,5 δισ. ευρώ, έναντι 1,12 δισ. ευρώ το 2018, που ήταν επίσης ιστορικά υψηλό ποσό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Ήταν τέτοια η δυναμική που είχε αναπτύξει η ελληνική αγορά ακινήτων τα τελευταία χρόνια, ώστε οι επενδύσεις αυτές έφτασαν να αποτελούν το 35% του συνόλου, αποφέροντας στο κράτος τεράστια έσοδα από είσπραξη φόρων ακινήτων. (το έσοδο του κράτους από κάθε μεταβίβαση ακινήτου αξίας 250.000 ευρώ, για απόκτηση GOLDEN VISA, ανέρχεται σε ποσόν περίπου 20.000 ευρώ).
Ακόμα και φέτος, που ουσιαστικά απουσίασαν οι αγοραστές από την Κίνα λόγω του ξεσπάσματος της πανδημίας, εισέρευσαν στην Ελλάδα 231 εκατ. ευρώ, μέγεθος που παραμένει υψηλότερο σε σχέση με όλα τα αντίστοιχα τρίμηνα των προηγούμενων ετών, εκτός βέβαια από το περυσινό. Για παράδειγμα, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018, το σχετικό ποσό δεν είχε ξεπεράσει τα 171 εκατ. ευρώ, ενώ το 2017 ήταν μόλις 67 εκατ. ευρώ.
Είναι κοινός τόπος ότι η αγορά του Real Estate, ευελπιστεί στην επιστροφή των ξένων επενδυτών.
Το πρόγραμμα GOLDEN VISA έχει αποδώσει την τελευταία πενταετία σχεδόν 4 δισ. ευρώ από επενδύσεις σε ακίνητα, με ραγδαία αύξηση από το 2018 και αποκορύφωμα το 2019, από αγοραστές οι οποίοι απέκτησαν άδεια παραμονής οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.
Το πρόγραμμα χορήγησης «GOLDEN VISA» με την απόκτηση ακινήτου ελάχιστης αξίας 250.000 ευρώ σε συνάρτηση της επενδυτικής ευκαιρίας, πρόσθεσε στην εγχώρια κτηματαγορά σχεδόν 2.560 αγοραπωλησίες ακινήτων το έτος 2019, 1.833 το 2018 , 959 το 2017, 488 το 2016, 421 το 2015,343 το 2014 και 21 το 2013, που ήταν το πρώτο έτος εφαρμογής του προγράμματος. Αν σε αυτόν τον αριθμό προστεθούν και τα μέλη των οικογενειών των επενδυτών στα οποία χορηγήθηκε άδεια διαμονής φτάνουμε στις 23.618 άδειες διαμονής.
Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, προς ώρας δείχνει ότι επενδύει στην ακίνητη περιουσία. Εποπτεύοντας στενά το πρόγραμμα GOLDEN VISA, προχωρά σε συνεχόμενες βελτιώσεις του επενδυτικού νόμου, προκειμένου να εξασφαλιστεί η διαφάνεια, εύρυθμη λειτουργία και αποτελεσματικότητα του επενδυτικού προγράμματος, δίνοντας περισσότερα κίνητρα σε ξένους, οι οποίοι επιθυμούν να έρθουν να επενδύσουν στη χώρα μας.
Αυτοί που γνωρίζουν υποστηρίζουν ότι η αναθέρμανση της κτηματαγοράς το 2021, θα επιτευχθεί μέσω του βελτιωμένου νόμου GOLDEN VISA και των φορολογικών κίνητρων που εφαρμόζει η Κυβέρνηση (αναστολή ΦΠΑ σε νέες οικοδομές, μείωση ΕΝΦΙΑ, επιδότηση για την ανακαίνιση ακινήτων μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΙΣΗ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ), δίνοντας πνοή σε περισσότερα από 3.000 επαγγέλματα που σχετίζονται με την οικοδομή, ενώ θα αποτελέσει αρωγό νέων υποδομών και νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων .
Και προσθέτουν: «Οι Περιφέρειες σε συνεργασία με τα αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης, τους Δήμους και στελέχη της αγοράς, θα πρέπει να προβούν σε οργανωμένη – σωστή ενημέρωση των επενδυτών καθώς και να αναδείξουν – προωθήσουν τις εκάστοτε περιοχές υποδοχής».
Συνολικές χορηγήσεις αδειών διαμονής σε επενδυτές-αγοραστές ακινήτων και μέλη της οικογένειάς τους ανά χώρα

Κίνα 17794
Τουρκία 1424
Ρωσία 902
Λίβανος 502
Ιράν 386
Αίγυπτος 375
Ιράκ 367
Ιορδανία 205
ΗΠΑ 193
Συρία 191
Λοιπές χώρες 1279

TOTAL 23618

Πηγή: Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου
Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής
Ημερομηνία: 02.09.2020

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης