Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Γιώργος Χατζημάρκος: Το καλύτερο εισιτήριο για το 2021 είναι οι επιδόσεις του Νοτίου Αιγαίου στην πιο δύσκολη σεζόν του παγκόσμιου τουρισμού

tags :
Γιώργος Χατζημάρκος: Το καλύτερο εισιτήριο για το 2021 είναι οι επιδόσεις του Νοτίου Αιγαίου στην πιο δύσκολη σεζόν του παγκόσμιου τουρισμού
Στον Χάρη Ντιγριντάκη
Ισχυρή προσωπικότητα, με πορεία 23 ετών στα κοινά, ο Γιώργος Χατζημάρκος, περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τις προβλήματα και τις προκλήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Σε συνέντευξή του, ο Γ. Χατζημάρκος εμφανίζεται υπερήφανος για τις τουριστικές επιδόσεις των νησιών της Περιφέρειάς του και εκτιμά ότι το 2021 το μεγαλύτερο δίκτυο υδατοδρομίων στη χώρα μας θα είναι πραγματικότητα.

-Είστε ικανοποιημένος από τις επιδόσεις που κατέγραψε φέτος ο τουρισμός στην Περιφέρειά σας; Οι επιδόσεις αυτές ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες σας;

Σε μια πρωτοφανώς δύσκολη τουριστική περίοδο όπως αυτή που διανύουμε, δεν είμαι απλώς ικανοποιημένος από τις επιδόσεις του Νοτίου Αιγαίου. Είμαι υπερήφανος! Η φετινή σεζόν, δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία του παγκόσμιου τουρισμού. Ουδέποτε στο παρελθόν επιχειρήθηκε τουρισμός εν μέσω πανδημίας. Δεν υπήρχε “εγχειρίδιο οδηγιών” για την διαχείριση τέτοιων καταστάσεων. Εμείς τολμήσαμε και τα καταφέραμε, τηρουμένων, φυσικά, των αναλογιών. Και το τονίζω αυτό, ως απάντηση σε όλους εκείνους που επιμένουν να συγκρίνουν τα φετινά στοιχεία με αυτά της περασμένης χρονιάς. Είναι μια σύγκριση παντελώς αδόκιμη. Η φετινή τουριστική περίοδος δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία προηγούμενη.
Οι συνθήκες είναι πρωτοφανείς. Τον Ιούλιο που άνοιξε η χώρα μας στον τουρισμό, ξεκινούσαμε κυριολεκτικά από το μηδέν! Και ως χώρα και ως Νότιο Αιγαίο, τολμήσαμε και τα καταφέραμε. Προφανώς το φετινό τουριστικό ρεύμα δεν είναι δυνατόν να επουλώσει τις πληγές μας, όμως, δεδομένων των συνθηκών, με τον παγκόσμιο τουρισμό να έχει καταρρεύσει, γίνεται αντιληπτό ότι φέτος, το Νότιο Αιγαίο πέτυχε την καλύτερη επίδοση των τελευταίων ετών, ακόμη και σε σύγκριση με τα συνεχιζόμενα, ιστορικά ρεκόρ της τελευταίας τετραετίας.
Βρισκόμαστε στα μέσα Οκτωβρίου και ακόμα γίνονται κρατήσεις για το υπόλοιπο της σεζόν, που με τα σημερινά δεδομένα, ενδέχεται να φτάσει και μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Υπό αυτές τις συνθήκες, είμαι υπερήφανος διότι δεν σταθήκαμε απλώς όρθιοι. Στην πιο δύσκολη χρονιά μείναμε όρθιοι και με προοπτική για το μέλλον.

-Η Περιφέρεια στην αρχή της πανδημίας ενίσχυσε τις δομές του συστήματος δημόσιας υγείας στα νησιά ευθύνης της, κάτι το οποίο προσέφερε μεγαλύτερη ασφάλεια τόσο στους κατοίκους όσο και στους επισκέπτες. Ποιοι είναι οι στόχοι της περιφέρειας στην κατεύθυνση τόνωσης της τουριστικής κίνησης στα νησιά την επόμενη ημέρα της πανδημίας;

Μπαίνουμε σε μια πολύ ενδιαφέρουσα και κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας και για τα νησιά μας. Εκτιμώ ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι. Όση ενέργεια διαθέτουμε, θα πρέπει να την διοχετεύσουμε δημιουργικά για να χτίσουμε βάσεις στη νέα, παγκόσμια κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.
Μέσα σε όλο αυτό που μας συμβαίνει, έχουμε πολλές πηγές αισιοδοξίας. Το καλύτερο “εισιτήριο” για το πολύ δύσκολο 2021 που έχουμε μπροστά μας είναι όσα καταφέραμε φέτος, το 2020. Και τα καταφέραμε και τουριστικά και υγειονομικά. Η επιτυχής διαχείριση της πανδημίας είναι το “εισιτήριο”. Τους επόμενους μήνες λοιπόν, έχουμε να κτίσουμε σε πολλά επίπεδα, ένα περιβάλλον για πολλά χρόνια μετά. Το γεγονός ότι καταφέραμε να σταθούμε όρθιοι, σε σύγκριση με άλλους, ανταγωνιστικούς προορισμούς, αποδεικνύει ότι τίποτα δεν ήταν δεδομένο.
Χρειάστηκε σκληρή και σοβαρή δουλειά από όλους μας. Το επίτευγμα αυτό το οφείλουμε στο ανθρώπινο δυναμικό που στηρίζει τον τουρισμό στο Νότιο Αιγαίο. Επιχειρηματίες και εργαζόμενους. Έχουν την εμπειρία, έχουν την θέληση, έχουν την υπευθυνότητα, έχουν τα αντανακλαστικά που απαιτούν οι περιστάσεις. Όλα αυτά είναι που μας δίνουν τη μεγαλύτερη αισιοδοξία για το μέλλον.

-Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες για τη δημιουργία δικτύου υδατοδρομίων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου; Πότε εκτιμάτε ότι θα γίνει η αποθαλάσσωση των πρώτων υδροπλάνων και ποιες άλλες μορφές εναλλακτικού τουρισμού μπορούν να αναπτυχθούν;

 Η δημιουργία του μεγαλύτερου δικτύου υδατοδρομίων στη χώρα μας αλλά και διεθνώς, που θα στηρίξει την πτητική λειτουργία των υδροπλάνων, ήταν μια φιλόδοξη πρωτοβουλία που ως Περιφέρεια αναλάβαμε από το 2014, με προφανή τα οφέλη για τα νησιά μας. Μια επίπονη προσπάθεια, λόγω του παρωχημένου θεσμικού πλαισίου που συναντήσαμε και που δεν μας έδωσε την δυνατότητα να κινηθούμε ταχύτερα.
Σήμερα, παρά τις καθυστερήσεις που επιπρόσθετα δημιούργησε η πανδημία, μπορούμε να πούμε ότι βρισκόμαστε εντός χρονοδιαγράμματος, στην τελική ευθεία για την αδειοδότηση 20 υδατοδρομίων στην Περιφέρειά μας, στα νησιά Ρόδος, Χάλκη, Σύμη, Τήλος, Κάρπαθος, Καστελόριζο, Αγαθονήσι, Νίσυρος, Αστυπάλαια, Κάσος, Μύκονος, Σαντορίνη, Κύθνος, Κέα, Άνδρος, Σίκινος, Σέριφος, Δονούσα, Ανάφη και Κως. Ευελπιστούμε ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί εντός του 2021, οπότε, το πλέον εκτεταμένο δίκτυο υδατοδρομίων, θα είναι πραγματικότητα για τη χώρα μας.

-Με ποιες πρωτοβουλίες αναμένεται να στηρίξει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις των νησιών που έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού;

Από το ξέσπασμα της πανδημίας τον περασμένο Μάρτιο, κάναμε ότι περνούσε από το χέρι μας , παράλληλα με την υγειονομική κάλυψη, να θωρακίσουμε την οικονομία των νησιών μας και να δώσουμε στους νησιώτες όσο γίνεται περισσότερα εφόδια, για να περιορίσουν στο μέτρο του εφικτού τις επιπτώσεις της κρίσης.
Ο τρόπος με τον οποίο επιδιώξαμε να διαφυλάξουμε αλλά και να αναδείξουμε ταυτοχρόνως την φήμη των νησιών μας ως ισχυρά τουριστικά brands (ψηφιακή καμπάνια προβολής, διαδικτυακά εκπαιδευτικά σεμινάρια για τα υγειονομικά πρωτόκολλα που παρακολούθησαν άνω των 30.000 εργαζομένων και επιχειρηματιών κ.λπ.), μέσα από την συνεργασία, τη συνένωση των δυνάμεων και την ενιαία έκφραση των τουριστικών φορέων της περιοχής μας, ήταν η πρώτη και η εκ των ων ουκ άνευ πρωτοβουλία που αναλάβαμε.
Φυσικά, οι ανάγκες ρευστότητας που δημιούργησε η πανδημία στις επιχειρήσεις, είναι τεράστιες και προς αυτή τη κατεύθυνση κινούμαστε τώρα. Αναζητούμε πόρους για την ενίσχυσή τους, διότι τα ποσοστά απορρόφησης των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων στο Νότιο Αιγαίο είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο, σε όλους τους δείκτες, γεγονός που κατατάσσει την Περιφέρειά μας στην κορυφή της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Χρήματα, συνεπώς, δεν έχουν περισσέψει, ως εκ τούτου είναι πολύ λίγα αυτά που μπορούμε διαθέσουμε στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Συνεργαζόμαστε γι αυτό με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την διάθεση πρόσθετων πόρων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειάς μας, ώστε να ενισχύσουμε, όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό επιχειρήσεων στα νησιά μας.

-Ποιο είναι το στοίχημα που έχετε βάλει για τη μετά-COVID εποχή;

Το 2021 είναι μια χρονιά σταθμός για τη χώρα μας. Τα στοιχήματα που έχουμε μπροστά μας, σε πολλούς τομείς, είναι εξαιρετικά κρίσιμα και η έκβασή τους θα καθορίσει τις εξελίξεις και την πρόοδό μας για πολλά χρόνια μετά. Είμαι από εκείνους που σε κάθε κρίση θέλω να βλέπω την ευκαιρία, μέσα από όλα τα προβλήματα που αυτή φέρνει, να γράψουμε μια παρακαταθήκη από όσα μας διδάσκει και από όσα μας αναγκάζει να κάνουμε με τρόπο διαφορετικό από ό,τι ξέραμε.
Το μεγάλο στοίχημα που βάλαμε στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ήταν να αξιοποιήσουμε την δύσκολη περίοδο για να θωρακίσουμε, να δυναμώσουμε τα νησιά μας και να δημιουργήσουμε ένα σταθερό υπόβαθρο για να πατήσουν και να συνεχίσουν, όταν η πανδημία θα είναι πια παρελθόν. Πρέπει λοιπόν με ωριμότητα να πάρουμε μεγάλες αποφάσεις για την διοικητική μεταρρύθμιση, αποφάσεις για τα μεγάλα έργα τα οποία θα πρέπει να εντάξουμε στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Εργαζόμαστε ήδη πάνω σε αυτό. Για να καταφέρουμε ως χώρα να ανταπεξέλθουμε στις σφιχτές ημερομηνίες που θέτει το πρόγραμμα, είναι απαραίτητο να γίνουν εκείνες οι θεσμικές αλλαγές που θα εξαλείψουν παθογένειες και δυσλειτουργίες που μας φρενάρουν.
Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τους πόρους του Ταμείου Ανάπτυξης, που αποτελεί και την τελευταία μεγάλη χρηματοδοτική ευκαιρία για τη χώρα. Σε όλους τους στόχους μας μένουμε αφοσιωμένοι, με καθαρό μυαλό. Αυτή η όμορφη περιοχή της Ελλάδας, τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, έδωσαν ανάστημα, προοπτική και ελπίδα στη χώρα μας εν μέσω μια παγκόσμιας υγειονομικής και οικονομικής κρίσης. Και θα συνεχίσουν να το κάνουν!

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης