Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ποιοι μπλόκαραν την προειδοποίηση για εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας

tags :
Ποιοι μπλόκαραν την προειδοποίηση για εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας
Υπέρ της ελληνικής πρότασης τάχθηκαν Γαλλία, Αυστρία και Σλοβενία, ενώ Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Ουγγαρία και Μάλτα τάχθηκαν κατά
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το παρασκήνιο της στάσης που τήρησαν τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής απέναντι στην πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την επιβολή εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας.
Υπέρ της ελληνικής πρότασης τάχθηκαν Γαλλία, Αυστρία και Σλοβενία, ενώ Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Ουγγαρία και Μάλτα τάχθηκαν κατά.
Η στάση των χωρών που τάχθηκαν κατά του εμπάργκο δεν αποτέλεσε έκπληξη.
Πως θα μπορούσε άλλωστε, από τη στιγμή που η Ισπανία κατασκευάζει ελικοπτεροφόρο για την Τουρκία και εξι υποβρύχια της σειράς 214 της εταιρίας ThyssenKrupp που παρήγγειλε η Αγκυρα το 2009 συναρμολογούνται στην Τουρκία.
Μάλιστα, το πρώτο αναμένεται να καθελκυστεί φέτος.
Όπως αποκάλυψε το Politico, το προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής έκανε λόγο για πιθανό εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας, ωστόσο η αναφορά αφαιρέθηκε από το τελικό κείμενο.
Όπως μεταδίδει το Politico σε ένα πρώτο κείμενο των συμπερασμάτων αναφέρονταν ότι «η Κομισιόν επαναλαμβάνει τη δέσμευση όλων των κρατών μελών της ΕΕ για ισχυρές εθνικές θέσεις αναφορικά με τις πολιτικές εξαγωγής όπλων στην Τουρκία».
Αυτό το τμήμα όμως, τελικά δεν συμπεριελήφθη στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων.
Δύο διπλωμάτες ανέφεραν ότι η γλώσσα που τελικά μπήκε στο κείμενο συμπερασμάτων «μαλάκωσε» σε σχέση με το προσχέδιο, στο οποίο δίνονταν στην Τουρκία τελεσίγραφο μιας εβδομάδας να αποσύρει το Oruc Reis από την Ανατολική Μεσόγειο.
Στο θέμα του εμπάργκο όπλων αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη Σύνοδο Κορυφής.
«Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η καλύτερη έκφραση αλληλεγγύης απέναντι σε δύο κράτη-μέλη θα ήταν μια πρωτοβουλία της Ευρώπης ή κρατών-μελών της ΕΕ, ώστε να μην επιτρέπονται πωλήσεις όπλων στην Τουρκία», είπε. «Έθεσα το θέμα, νομίζω ότι η θέση μου έγινε απόλυτα κατανοητή. Θύμισα ότι άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, αποφάσισαν να μην πουλήσουν F-35 στην Άγκυρα, λόγω της αγοράς των S-400».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης