Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ωρολογιακή βόμβα για την Ευρώπη η Τουρκία - Παίζει με τη φωτιά ο Erdogan

tags :
Ωρολογιακή βόμβα για την Ευρώπη η Τουρκία - Παίζει με τη φωτιά ο Erdogan
Πολλά τα ανοικτά μέτωπα Erdogan
Γεωπολιτική βόμβα που απειλεί να τινάξει στον αέρα τον ενεργειακό ανεφοδιασμό της Ευρώπης, χαρακτηρίζει την Τουρκία το oilprice.com
Ο τοξικός συνδυασμός μιας στρατιωτικής αντιπαράθεσης μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, που υποστηρίζεται από την Τουρκία και τη Ρωσία αντίστοιχα, και η αυξανόμενη ένταση στην ανατολική Μεσόγειο, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα.
Μετά από μια σύντομη χαλάρωση στην επιθετική στάση της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, εν μέρει λόγω των προσπαθειών της ΕΕ και των ΗΠΑ, η σύγκρουση Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν έχει οδηγήσει σε αναζωπύρωσης της έντασης.
Την ίδια εβδομάδα που το ο αγωγός TAP άνοιξε για την προμήθεια αερίου του Αζερμπαϊτζάν στη Νότια Ευρώπη, το Αζερμπαϊτζάν κατηγόρησε την Αρμενία ότι στοχεύει τις ενεργειακές της υποδομές με πυραύλους.
Η απάντηση του Αζερμπαϊτζάν ήταν μια στρατιωτική επιχείρηση πλήρους κλίμακας εναντίον των αρμενικών δυνάμεων, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ρωσική επέμβαση τις επόμενες ημέρες.
Ταυτόχρονα, η υποστήριξη της Τουρκίας στο Αζερμπαϊτζάν θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική στρατιωτική συσσώρευση στην άλλη πλευρά της σύγκρουσης.
Η περιφερειακή επίθεση της Τουρκίας, ωστόσο, δεν περιορίζεται στον Καύκασο.
Τις τελευταίες ημέρες, η Τουρκία κλιμάκωσε ξανά την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο.
Η απόφαση της Άγκυρας να συνεχίσει τις σεισμικές έρευνες σε αμφισβητούμενα ύδατα της Ανατολικής Μεσογείου, όπως σημειώνει το Oilprice.com, όχι μόνο προκάλεσε σκληρές αντιδράσεις από την Αθήνα, τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον, αλλά έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει άμεση στρατιωτική αντιπαράθεση.
Το τουρκικό σεισμικό πλοίο Oruc Reis, συνοδευόμενο από τουρκικές φρεγάτες, ξεκίνησε τις δραστηριότητές του δίπλα στο ελληνικό νησί Καστελόριζο, το οποίο απέχει δύο μίλια από τις τουρκικές ακτές.
Η κίνηση του Εrdogan αποτελεί «χαστούκι» σε ΕΕ, ΝΑΤΟ και Ουάσιγκτον. Σε απάντηση στην αυξανόμενη κριτική, ειδικά από ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ελλάδα, υποστηριζόμενη από την Ουάσιγκτον, ο Erdogan δήλωσε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος είναι ο κύριος λόγος για τις επιθετικές του κινήσεις.
Η Άγκυρα παίζει με τη φωτιά και ο Erdogan έχει στρέψει πολλά έθνη εναντίον του με τις μονομερείς του ενέργειες στα σύνορα.
Προκαλώντας ανοιχτά την ΕΕ και έμμεσα το ΝΑΤΟ, ο Erdogan παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι.
Η στρατηγική της Γαλάζιας Πατρίδας, η οποία χρησιμοποιείται επί του παρόντος, οδηγεί τους πρώην εχθρούς να συνεργαστούν σε μια άνευ προηγουμένου κλίμακα, όλα σε μια προσπάθεια να ξεπεράσουν τις τουρκικές απειλές.
Η ευρέως δημοσιευμένη συμφωνία θαλάσσιας οριοθέτησης της Άγκυρας με τη Λιβύη έχει αποτύχει σε μεγάλο βαθμό.
Όχι μόνο το Ισραήλ και η Αίγυπτος έχουν τώρα υπογράψει θαλάσσιες συμφωνίες με την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και ο Λίβανος και το Ισραήλ συζητούν τώρα ανοιχτά τα δικά τους θαλάσσια σύνορα.
Οι τρέχουσες στρατιωτικές περιπέτειες του Erdogan, μπορούν να γίνουν κατανοητές μόνο υπό το φως της εσωτερικής πίεσης, της πολιτικής αστάθειας και μιας τουρκικής οικονομικής κρίσης αγνώστου μεγέθους.
Ορισμένοι αντιμετωπίζουν την επιθετικότητα της Τουρκίας στην  ανατολική Μεσόγειο ως μια τολμηρή δήλωση του Erdogan ότι δεν φοβάται τις κυρώσεις της ΕΕ ή δεν πιστεύει καν ότι είναι πιθανές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης