Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΔΝΤ: Αύξηση της φτώχειας σε Μέση Ανατολή και Κεντρική Ασία, το λιγότερο σε 5 χρόνια η ανάκαμψη

ΔΝΤ: Αύξηση της φτώχειας σε Μέση Ανατολή και Κεντρική Ασία, το λιγότερο σε 5 χρόνια η ανάκαμψη
Έκθεση του ΔΝΤ για Μέση Ανατολή και Κεντρική Ασία
Η κρίση του κορωνοϊού έχει πλήξει καίρια τις χώρες Μέσης Ανατολής (συν Βόρεια Αφρική, Αφγανιστάν, Πακιστάν -MENAP) και Κεντρικής Ασίας (συν τον Καύκασο -CCA), καταστρέφοντας την μέχρι πρότινος ραγδαία οικονομική ανάπτυξη, σχολιάζει σε έκθεσή του (παρουσιάζεται σε άρθρο στο blog του ΔΝΤ -Jihad Azour και Joyce Wong) το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Για τις παραπάνω περιοχές, το ΔΝΤ αναμένει το ποσοστό φτώχειας να αυξηθεί κατά τουλάχιστον 3,5% το τρέχον έτος.
Σε ό,τι αφορά στην οικονομία, στη MENAP προβλέπεται συρρίκνωση του συνολικού ΑΕΠ κατά 1% το 2020, ενώ στην CCA η ύφεση θα διαμορφωθεί στο 2,1%.
Για τις δύο γεωγραφικές π3εριχοές, το ΑΕΠ θα είναι κατά τουλάχιστον 12% υποδεέστερο σε μία πενταετία, σε σύγκριση με την προ-κρίσης δυνητική ανάπτυξη, εκτιμάται.
Η MENAP επηρεάζεται επίσης από τις χαμηλές τιμές στο πετρέλαιο, που θα οδηγήσουν σε μέσο δημοσιονομικό έλλειμμα 4,3% του ΑΕΠ το 2020, την ίδια στιγμή που οι χρεοκοπίες εταιρειών στην περιοχή αναμένεται να φθάσουν ακόμη και -ομόλογα, πληρωμές- 190 δισεκ. δολάρια -ή 5% του συνολικού ΑΕΠ.


Μόνο η Αίγυπτος θα παρουσιάσει ανάπτυξη

Η Αίγυπτος θα είναι η μόνη χώρα που θα καταφέρει να παρουσιάσει θετική ανάπτυξη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής το έτος 2020, σε ποσοστό που αναμένεται να κυμανθεί στο 3,5%.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το πρόγραμμα οικονομικής μεταρρύθμισης που υιοθέτησε η Αίγυπτος τον Νοέμβριο του 2016 είναι εκείνο που επέτρεψε στη χώρα να βελτιώσει τους οικονομικούς της δείκτες πριν από την πανδημία του κορωνοϊού με ρυθμό ανάπτυξης μεγαλύτερο του 5,5% και να φτάσει τελικά να διεκδικεί ως μόνη χώρα στην περιοχή της Μ. Ανατολής και Β. Αφρικής θετικό πρόσημο στην οικονομία της για το 2020.
Ως αποτέλεσμα του προγράμματος μεταρρύθμισης σημειώθηκε σημαντική μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και βελτίωση των δημοσιονομικών δεικτών καθώς και του επιπέδου των συναλλαγματικών αποθεμάτων στην κεντρική τράπεζα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης