Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κοινωνικά ομόλογα αξίας 85 δισ. δολ. εκδόθηκαν το 2020

Κοινωνικά ομόλογα αξίας 85 δισ. δολ. εκδόθηκαν το 2020
Οκταπλασιάστηκε η αξία τους φέτος σύμφωνα με τα στοιχεία του Refinitiv
O όγκος των εκδόσεων κοινωνικών ομολόγων το 2020 έχει ήδη οκταπλασιαστεί σε ετήσια βάση, καθώς το ενδιαφέρον για τις επενδύσεις που προσανατολίζονται σε κοινωνικούς στόχους (ethical investment) αυξάνεται και ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός κυβερνήσεων και διεθνών θεσμικοί φορέων τα αντιμετωπίζουν ως βασικό εργαλείο χρηματοδότησης συγκεκριμένων projects που στοχεύουν στην κοινωνική συνοχή.
Η έκδοση κοινωνικών ομολόγων, έναν τύπος χρέους που διοχετεύει ρευστότητα σε συγκεκριμένα κοινωνικά ωφέλιμα έργα, έχει φθάσει στα 85 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, σε σύγκριση με 10,6 δισ. δολάρια την ίδια περίοδο του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία του Refinitiv.
Ενώ εξακολουθεί να είναι λιγότερο δημοφιλής επενδυτική πρακτική από τα «πράσινα» ομόλογα, η δημοτικότητα τους μεταξύ των επενδυτών έχει αυξηθεί καθώς η κρίση του COVID-19 τους οδήγησε επενδυτές να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στην «κοινωνική» συνιστώσα των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και δημόσιων επενδύσεων (ESG).
«Η πανδημία έχει αναδςίξει τη σχέση μεταξύ κοινωνικών και οικονομικών κρίσεων, οπότε καταγράφηκε μια απότομη αύξηση των ομολόγων που στοχεύουν σε κοινωνικές ανάγκες από τον Απρίλιο και μετά», δήλωσε ο David Katimbo Mugwanya, διαχειριστής κεφαλαίων της EdenTree Investment Management.
Ο γαλλικός δημόσιος οργανισμός Cades, ο οποίος διαχειρίζεται το χρέος στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, και το ταμείο για την ανεργία, η επίσης γαλλική Unedic ήταν οι μεγαλύτεροι εκδότες κοινωνικών ομολόγων φέτος στα 22 δισ. δολ., ποσά που χρησιμοποίησαν για τη χρηματοδότηση έργων που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των ρποβλημάτων στη απασχόληση.
Εκδότες είναι επίσης κυβερνήσεις, υπερεθνικοί οργανισμοί όπως η Asian Development Bank και σε αυξανόμενο βαθμό νομικά πρόσωπα.
Η Bank of America εξέδωσε ομόλογο 1 δισ. δολ. τον Μάιο, τα έσοδα του οποίου θα διοχετευθούν σε δημόσια νοσοκομεία, γηροκομεία και στις εταιρείες κατασκευής εξοπλισμού υγειονομικής περίθαλψης.
Έκδωσε, επίσης, ένα ξεχωριστό ομόλογο αειφορίας αξίας 2 δισ. δολαρίων, με στόχο την παροχή πιο φθηνής χρηματοδότησης σε κοινότητες αφροαμερικανών και ισπανόφωνων.
Η ισπανική CaixaBank εξέδωσε ομόλογο 1 δισ. ευρώ τον περασμένο μήνα με στόχο, εν μέρει, να ενισχύσει την παροχή περισσότερων δανείων σε νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος για να βοηθήσει τη χρηματοδότηση στους τομείς της δημόσιας υγείας, της εκπαίδευσης και στη χορήγηση χαμολότοκων δανείων σε νοικοκυριά για να επισκευάσουν τα σπίτια τους.
Τα κοινωνικά ομόλογα εμφανίστηκαν το 2010, όταν η Social Finance, μια βρετανική μη κερδοσκοπική εταιρεία συμβούλων, συγκέντρωσε 5 εκατομμύρια στερλίνες (6,5 εκατομμύρια δολάρια) για να δοθεί ενίσχυση σε όσους αποφυλακίζονταν από τις φυλακές της Ανατολικής Αγγλίας.Image
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης