Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

J.P. Morgan: Μια διάσπαση του Κογκρέσου θεωρείται το χειρότερο σενάριο για τον S&P 500

J.P. Morgan: Μια διάσπαση του Κογκρέσου θεωρείται το χειρότερο σενάριο για τον S&P 500
Οι επενδυτές θα πρέπει να δώσουν προσοχή στις αρχαιρεσίες για τη Γερουσία, υποστηρίζει η επενδυτική τράπεζα J.P. Morgan
Μια διάσπαση του Κογκρέσου ανάμεσα σε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς θεωρείται τώρα το χειρότερο πιθανό σενάριο για τον δείκτη βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500, σύμφωνα με όσα αναφέρει η επενδυτική τράπεζα J.P. Morgan.
Οι αγορές προεξοφλούν έναν θρίαμβο του υποψήφιου των Δημοκρατικών Joe Biden στις προεδρικές εκλογές της 3ης Μαρτίου.
Σε αυτό το πλαίσιο, η J.P. Morgan επικοινώνησε με πελάτες ώστε να αξιολογήσει το επενδυτικό συναίσθημα εν όψει των προεδρικών αρχαιρεσιών.
Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, οι συμμετέχοντες στην αγορά βλέπουν το λεγόμενο «μπλε κύμα» να ενισχύεται, ενώ παράλληλα θεωρούν πως ο πρόεδρος Trump έχει λίγο χρόνο στη διάθεσή του για να ανατρέψει το κλίμα.
Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Joe Biden έχει το προβάδισμα, ανέφερε η τράπεζα, προτρέποντας τους επενδυτές να ποστάρουν στο… δημοκρατικό σενάριο.
Όλα τα βλέμματα τώρα είναι στραμμένα στη Γερουσία, καθώς το πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης εξαρτάται από το Κογκρέσο.
Οι αγορές αναμένουν εμπροσθοβαρή μέτρα, καθώς η διοίκηση Biden εργάζεται για να βγάλει την οικονομία των ΗΠΑ από την ύφεση.
Η προβολή σηματοδοτεί μια έντονη αλλαγή σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, όταν οι επενδυτές είδαν το διχασμένο Κογκρέσο ως το… καλύτερο αποτέλεσμα.
«Θα μπορούσε να υπάρξει κάποια απογοήτευση» εάν οι Ρεπουμπλικάνοι διατηρήσουν την πλειοψηφία της Γερουσίας, δήλωσε η J.P. Morgan, αφού την προεδρία θα πάρει σίγουρα ο Joe Biden.
Σημειώνεται πως πάνω από 26 εκατομμύρια πολίτες έχουν ψηφίσει από τις 17 Οκτωβρίου - σχεδόν το ένα πέμπτο του συνόλου των ψήφων που συγκεντρώθηκαν στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές.
Με 21 πολιτείες να έχουν τη δυνατότητα της καταμέτρησης, τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών μπορεί να βγουν αμέσως μετά την Ημέρα των Εκλογών, μετριάζοντας την όποια ανησυχία για καθυστέρηση.
Οι οικονομολόγοι και οι βουλευτές έχουν ζητήσει επανειλημμένως να εγκριθεί νέο δημοσιονομικό πακέτο πριν από τις εκλογές, αλλά οι πιθανότητες μιας τέτοιας συμφωνίας δείχνουν να εξασθενούν.
Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Nancy Pelosi, έδωσε προθεσμία 48 ωρών για διαπραγματεύσεις με τον Λευκό Οίκο την Κυριακή, σε μια προσπάθεια να επιταχυνθούν οι συνομιλίες έπειτα από τρεις μήνες αργής προόδου.
Ακόμα κι αν οι δύο ομάδες καταλήξουν σε συμφωνία, οι Ρεπουμπλικάνοι της Γερουσίας είναι ενωμένοι κατά ενός μεγάλου νομοσχεδίου.
Ο αρχηγός της πλειοψηφίας της Γερουσίας Mitch McConnell ανέφερε ότι το σώμα θα μπορούσε να ψηφίσει πρόταση 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων την Τρίτη. Ωστόσο, οι Δημοκρατικοί της Γερουσίας είναι έτοιμοι να μπλοκάρουν το μέτρο, μειώνοντας περαιτέρω τις ελπίδες για βραχυπρόθεσμη δημοσιονομική στήριξη.
Οι επενδυτές ίσως να μην έχουν τη δημοσιονομική ώθηση που ελπίζουν εάν υλοποιηθεί ένα «μπλε κύμα».
Πάντως, οι Δημοκρατικοί θα χρειαστούν τουλάχιστον 60 έδρες στη Γερουσία για τον πλήρη έλεγχο του Κογκρέσου.
Συνολικά, μια ομαλή αλλαγή στην κυβέρνηση και τα αποτελέσματα των εκλογών της Γερουσίας επισκιάζουν τον νικητή των προεδρικών εκλογών, δήλωσε ο J.P. Morgan.
Μια διάσπαση του Κογκρέσου, ανάμεσα σε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς, θεωρείται τώρα το χειρότερο πιθανό αποτέλεσμα για τον S&P 500, καθώς πιθανότατα θα αποφέρει το ίδιο αδιέξοδο.
Οι επενδυτές θα πρέπει να δώσουν προσοχή στις αρχαιρεσίες για τη Γερουσία, καθώς θα διαδραματίσει μαζί με τον πρόεδρο κρίσιμο ρόλο στην οικονομική και πολιτική ζωή, καταλήγει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης