Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Το δυναμικό παρόν της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στους διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ και το κινέζικο ενδιαφέρον για αποθήκη φυσικού αερίου

Το δυναμικό παρόν της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στους διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ και το κινέζικο ενδιαφέρον για αποθήκη φυσικού αερίου
Η παρουσία των κινέζων χαροποιεί τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ καθώς διαπιστώνει στην πράξη των ενδιαφέρον διεθνών ομίλων για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων της χώρας
Υποψηφιότητα έκπληξη χαρακτηρίζεται η παρουσία των δυο κινεζικών κρατικών εταιρειών που έδωσαν το παρόν στο διαγωνισμό για τη χρήση την ανάπτυξη και την εκμετάλλευση αποθήκης φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα.
Προς στιγμή η παρουσία των κινέζων χαροποιεί τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ καθώς διαπιστώνει στην πράξη των ενδιαφέρον διεθνών ομίλων για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων της χώρας αλλά να σημειωθεί ο συγκεκριμένος διαγωνισμός θα υλοποιηθεί και με τη χρηματοδότηση κοινοτικών κονδυλίων.
Στο σενάριο να ανακηρυχθεί η CHINA MACHINERY ENGINEERING CO. LTD. (CMEC) σε συνεργασία με την επίσης κινεζική εταιρεία MAISON GROUP δεν αποκλείεται να χτυπήσει συναγερμός στην Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν και γνωστή ως DG Gomp.
Το αποτέλεσμα της διαγωνιστική διαδικασία να τελεί υπό την αίρεση της δική της απόφαση στην περίπτωση που οι κινεζικές εταιρείες αναλάβουν την υλοποίηση και τη διαχείριση της αποθήκης φυσικού αερίου.
Οι άλλες δύο υποψηφιότητες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον  ήταν η εταιρεία  ENERGEAN OIL & GAS ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ και ο ΔΕΣΦΑ σε συνεργασία με τη ΓΕΚ ΤΈΡΝΑ.
Τα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ στην οδό Κολοκοτρώνη έχουν κατακλυστεί από κούτες με φακέλους των ενδιαφερόμενων ενώ το λιγοστό προσωπικό του, πρέπει να διεκπεραιώσει το συντομότερο δυνατό δύο διαγωνισμούς.
Ο ένας είναι η παραχώρηση του λιμένα Αλεξανδρούπολης και αυτός της αποθήκης φυσικού αερίου της Νότιας Καβάλας.
Και στους δύο διαγωνισμούς δίνει δυναμικά το παρόν η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ως κατασκευαστικός όμιλος.
Στο ενδεχόμενο  οι δύο κοινοπραξίες που συμμετέχει ο όμιλος Περιστέρη να είναι ανάδοχοι εκτιμάται ότι θα αλλάξουν σημαντικά τα οικονομικά δεδομένα του ομίλου.
Σύμφωνα με αναλυτές η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διαμορφώνεται στα 655 εκατ. ευρώ εκ των οποίων ενσωματώνετε και η αξία της Τέρνα Ενεργειακή  που  φτάνει το 1,4 δις ευρώ.
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ελέγχει το 35% των μετοχών της θυγατρικής της που αποτιμάται περίπου στα 500 εκατ. ευρώ ενώ οι  υπόλοιπες δραστηριότητες της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αποτιμώνται μόλις σε  155 εκατ. ευρώ.
Όταν η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε συνεργασία με την Mohegan θα υλοποιήσουν το καζίνο του Ελληνικού.  
Πάντως η επενδυτική κοινότητα δεν φαίνεται να βιάζεται να προεξοφλήσει τις μελλοντικές υπεραξίες της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.                
Η CHINA MACHINERY ENGINEERING CO. LTD. (CMEC) - MAISON GROUP.  
Η CMEC είναι κινεζική εταιρία έμμεσα ελεγχόμενη από το κινεζικό κράτος, η οποία δραστηριοποιείται κυρίως στον τομέα των διεθνών τεχνικών μελετών και της εργολαβίας.
Η CMEC έχει παρουσία σε 47 χώρες και περιφέρειες στην Ασία, την Αφρική, στην Ευρώπη και την Νότια Αμερική, προσφέροντας ολοκληρωμένες λύσεις όσον αφορά τον σχεδιασμό, Μελέτη - Προμήθεια – Κατασκευή (EPC), χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση έργων.
Είναι προσανατολισμένη στα ενεργειακά έργα αλλά ασχολείται μεταξύ άλλων και με έργα στους τομείς της μεταφοράς, των τηλεπικοινωνιών  και της ύδρευσης. 
Η Maison είναι κινεζική εταιρεία τεχνικών μελετών και εργολαβίας η οποία προσφέρει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών σε όλο τον κύκλο ζωής ενός έργου συμπεριλαμβανομένης της μελέτης, προμήθειας, κατασκευής, διαχείρισης, λειτουργίας, και συντήρησης.
Η Maison ειδικεύεται στον ενεργειακό κλάδο και συγκεκριμένα στον τομέα των υδρογονανθράκων, προσφέροντας λύσεις μεταξύ άλλων στην παραγωγή, επεξεργασία, υγροποίηση, αεριοποίηση, μεταφορά και αποθήκευση φυσικού αερίου.
 
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης