Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΒofA: Γιατί ο Trump θα μπορούσε να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα των εκλογών στις 3 Νοεμβρίου 2020

ΒofA: Γιατί ο Trump θα μπορούσε να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα των εκλογών στις 3 Νοεμβρίου 2020
«Οι πολιτείες θα δυσκολευτούν στην καταμέτρηση» επισημαίνει η επενδυτική τράπεζα Bank of America
Στο γιατί ο Trump θα μπορούσε να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα των εκλογών απαντά με έκθεσή της η επενδυτική τράπεζα Bank of America.
Ίσως η πιο αξιοσημείωτη παρατήρηση στην τελευταία έρευνα «Fund Manager Survey» της Bank of America είναι η διαπίστωση ότι το 74% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι οι εκλογές είναι ο μεγαλύτερος λόγος αστάθειας στο δ’ τρίμηνο 2020 και ότι το 61% των επαγγελματιών της Wall Street πιστεύουν ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα τύχει αμφισβήτησης.

Μια παράλληλη έρευνα, που αφορά επενδυτές στην αγορά συναλλάγματος, διαπίστωσε ότι το 44% των ερωτηθέντων αναμένει ότι η αβεβαιότητα θα διαρκέσει έως και έναν μήνα - αν όχι περισσότερο.
Ωστόσο, ακόμη και όταν η αγορά ετοιμάζεται για την πιθανότητα μεγαλύτερης μεταβλητότητας, οι περισσότεροι επενδυτές κλίνουν προς το αισιόδοξο σενάριο.

Παρά την άμβλυνση της νευρικότητας στις αγορές σχετικά με το αποτέλεσμα της 3ης Νοεμβρίου, παραμένει μια πιθανότητα να μην έχουμε σαφές αποτέλεσμα στις 4 Νοεμβρίου, σύμφωνα με την BofA, η οποία σημειώνει ότι οι οικονομικές επιπτώσεις των εκλογών θα εξαρτηθούν από τον λόγο και τη διάρκεια της όποιας καθυστέρησης.
Σε αυτή τη βάση η τράπεζα προβαίνει σε τρία διαφορετικά σενάρια:

1. Ανεπαρκές: Τα αποτελέσματα καθυστερούν λόγω της καταμέτρησης, δεδομένου του μεγάλου αριθμού ψηφοφόρων που θα ψηφίσουν μέσω ταχυδρομείου.
Ωστόσο, το αποτέλεσμα θα είναι ζήτημα ημερών.
2. Επώδυνο: Εάν οι δύο υποψήφιοι είναι κοντά, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαφωνία σχετικά με την εγκυρότητα της ψηφοφορίας και να απαιτηθεί επανεκτίμηση σε κρατικό επίπεδο.
3. Κρίση: Και οι δύο πλευρές αρνούνται να δεχτούν τα αποτελέσματα, κάτι που θα προκαλέσει μάχη και υψηλό βαθμό κυβερνητικής δυσλειτουργίας.

Εν προκειμένω το μείζον ζήτημα είναι οι επιστολικές ψήφοι, σύμφωνα με την BofA, που προσθέτει:
«Οι πολιτείες θα δυσκολευτούν στην καταμέτρηση».
Επιπλέον, οι κανόνες ποικίλλουν ανά πολιτεία, γι' αυτό το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών μπορεί να μην είναι γνωστό για μέρες - ειδικά εάν τα swing states καθυστερήσουν στην καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων.
Ορισμένες πολιτείες δεν επιτρέπουν το άνοιγμα των επιστολικών ψηφοδελτίων πριν από την Ημέρα των Εκλογών, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει καθυστερήσεις.
Επιπλέον, η ψηφοφορία μέσω ταχυδρομείου μπορεί να αμφισβητηθεί.

Όπως επισημαίνει η BofA, ένας βασικός κίνδυνος είναι ότι το προβάδισμα εναλλάσσεται μεταξύ των υποψηφίων των Δημοκρατών και των Ρεπουμπλικανών ανάλογα με το είδος των ψηφοδελτίων.
Μια πρόσφατη δημοσκόπηση WSJ / NBC διαπίστωσε ότι το 47% των υποστηρικτών του Biden σχεδιάζουν να ψηφίσουν μέσω ταχυδρομείου, ενώ το 86% των υποστηρικτών του Trump θα ψηφίσουν διά ζώσης.
Υπό αυτές τις συνθήκες θα μπορούσε να υπάρξει ανατροπή σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις.
Ο Trump θα μπορούσε να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα των εκλογών, σε μια επανάληψη της περίπτωση Gore εναντίον Bush.
Το θέμα είναι πόσο θα διαρκέσει η αβεβαιότητα…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης