Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Κρίση διαρκείας σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο - Κοντά στο Καστελόριζο το Oruc Reis - Διπλωματική αντεπίθεση της Ελλάδας

Κρίση διαρκείας σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο - Κοντά στο Καστελόριζο το Oruc Reis - Διπλωματική αντεπίθεση της Ελλάδας
Συνεχίζεται το θρίλερ στην Ανατολική Μεσόγειο, με το τουρκικό πλοίο Oruc Reis να πλησιάζει όλο και περισσότερο το Καστελόριζο
Για κρίση διαρκείας προετοιμάζεται η Ελλάδα, καθώς ο Recep Tayyip Erdogan δείχνει αποφασισμένος να φτάσει στα άκρα.
Τελευταίο... περιστατικό είναι οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ενέργειας, Fatih Donmez, ο οποίος διεμήνυσε ότι, εάν χρειαστεί, η Τουρκία θα στείλει γεωτρύπανο στην Ανατολική Μεσόγειο στο Κας, που βρίσκεται απέναντι από το Καστελόριζο.
Κι αυτό, ενώ έχει προηγηθεί ο προκλητικός χάρτης, που παρουσίασε Τούρκος υπουργός και κόβει το Αιγαίο στη μέση.
Με την τουρκική παραβατική συμπεριφορά να μπαίνει σε επικίνδυνες ατραπούς, η Ελλάδα επιδίδεται σε ένα διπλωματικό ράλι.
Παράλληλα, όμως, με τις προετοιμασίες σε διπλωματικό επίπεδο, η Αθήνα επιχειρεί να ανταποκριθεί άμεσα και σε στρατιωτικό επίπεδο, καθώς ο κίνδυνος ενός θερμού επεισοδίου αυξάνεται κάθε μέρα που περνάει, ιδίως με το Oruc Reis να συνεχίζει τον πλου του στις παρυφές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Αν μη τι άλλο, η κίνηση του ερευνητικού έχει θέσει σε πλήρη επιφυλακή τις Ένοπλες Δυνάμεις και κυρίως το Πολεμικό Ναυτικό, που έχει ενισχύσει αισθητά την παρουσία του στην περιοχή.

Διπλωματική αντεπίθεση της Ελλάδας σε όλα τα μέτωπα κατά της τουρκικής προκλητικότητας

Δεδομένης της πρωτοφανούς και κλιμακούμενης τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς, η Ελλάδα σύμφωνα με διπλωματικές πηγές αναλαμβάνει συγκεκριμένες διπλωματικές πρωτοβουλίες για την καταγγελία της τουρκικής προκλητικότητας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντoτε με διπλωματικές πηγές, με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, το Υπουργείο προβαίνει στις κάτωθι ενέργειες:
-Επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Guterres στην οποία καταγγέλλεται η άκρως αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της Τουρκίας.
-Επιστολή προς τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών κ. Pompeo, στην οποία, πέρα από την ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζεται ότι η τουρκική συμπεριφορά όχι μόνο αντιβαίνει τους στοιχειώδεις κανόνες συμπεριφοράς μιας Συμμάχου χώρας, αλλά παράλληλα δημιουργεί τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της Νοτιο-Ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και αντίκειται στις προβλέψεις του προοιμίου της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ.
-Επιστολή προς τον ΥΕ/ΑΕ Borrell για την Τουρκική παραβατικότητα, στην οποία θα τονίζεται το θεμελιώδες δικαίωμα της χώρας μας να κάνει επίκληση του άρθρου 42.7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ρήτρα αμοιβαίας αλληλεγγύης).
-Καταγγελία στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) της παράνομης αναγγελίας για την επέκταση της Τουρκικής περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης η οποία επικαλύπτει περιοχές Ελληνικής κυριαρχίας και δικαιοδοσίας, η οποία συνεπώς δεν παράγει έννομα αποτελέσματα και παράλληλα δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής.
-Παράλληλη καταγγελία στον Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας (ΙΜΟ) για το ίδιο ζήτημα.
-Πραγματοποίηση από την Πρεσβεία στην Άγκυρα έντονου διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά.
-Άμεση ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής-FRONTEX, η οποία επιχειρεί σε μέρος της εν λόγω περιοχής εντός της Ελληνικής δικαιοδοσίας.
-Προβολή του αποσταθεροποιητικού ρόλου της Τουρκίας σε διεθνές επίπεδο και παράλληλα ανάδειξη στα αρμόδια Διεθνή Όργανα της συνεχούς και καθημερινά επιδεινούμενης κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Donmez: Συνεχίζουμε τις εργασίες μας στην ανατολική Μεσόγειο

Στο ενδεχόμενο αποστολής τουρκικού γεωτρύπανου στις περιοχές που βρίσκεται το Oruc Reis ανοιχτά του Καστελόριζου αναφέρθηκε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Fatih Donmez.
«Oι μελέτες μας εκεί συνεχίζονται. Έχουμε ήδη κάνει 8 μελέτες.
Πρώτα ακτινογραφήσαμε την περιοχή και θα συνεχίσουμε με γεωτρήσεις.
Πραγματοποιούμε σεισμικές έρευνες σε περιοχές που παρατηρούμε ροή αερίου.
Κάναμε τέτοιες έρευνες στην περιοχή του Κας.
Θα αξιολογήσουμε τα ευρήματα και αν δούμε προοπτική, θα στείλουμε γεωτρύπανο για να ξεκινήσουμε γεωτρήσεις.
Σύμφωνα με ειδικούς γεωλόγους, οι σεισμικές μελέτες μας δίνουν ελπίδα» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο Donmez αναφέρθηκε και στις έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ επισημαίνοντας παράλληλα «είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα είδη διαλόγου, αλλά δεν είδαμε καμία θετική προσέγγιση από την ελληνική πλευρά.
«Αυτή είναι στην πραγματικότητα μια μεγάλη ευκαιρία για όλους τους λαούς της περιοχής.
Ελπίζω ότι θα είναι ανοιχτοί για διάλογο στο άμεσο μέλλον.
Υπενθυμίζω για άλλη μια φορά ότι αυτό που είπαμε από την αρχή, "δεν βλέπουμε σε καμία ξένη ιδιοκτησία, αλλά κανείς δεν πρέπει να κάνει το ίδιο και σε εμάς".
Η απόστασή μας από το Καστελόριζο είναι 2 χιλιόμετρα, η Ελλάδα απέχει 580 χιλιόμετρα.
Όταν το λέμε στις συναντήσεις με τους Ευρωπαίους, συμφωνούν, αλλά δυστυχώς δεν κάνουν το ίδιο μπροστά από τις τηλεοπτικές κάμερες.
Αυτήν τη στιγμή ανακοινώνουμε NAVTEX σε δικές μας περιοχές, χωρίς να εισέλθουμε στα χωρικά ύδατα των νησιών.
Δεν έχει υπάρξει κανένα πρόβλημα μέχρι τώρα» είπε χαρακτηριστικά.

Η πορεία του Oruc Reis

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος βρέθηκε να πλέει λίγο πιο πάνω από τα 12 μίλια από τη νήσο Στρογγύλη, ενώ βρισκόταν στα 14 μίλια νοτιοανατολικά του Καστελόριζου, προκαλώντας για μία ακόμη φορά τη χώρα μας.
Το πλοίο παραμένει στην περιοχή και πλέει με ταχύτητα 4,4 ναυτικών κόμβων, μόλις 18 μίλια νοτιοανατολικά του ακριτικού νησιού και το συνοδεύουν τουρκικά πολεμικά και τα βοηθητικά του Ataman και Cengiz Han.
Πλέον, το κρίσιμο ερώτημα είναι μέχρι πού θα φτάσει το Oruc Reis και αν τελικά θα παραβιάσει τα 6-12 ναυτικά μίλια του Καστελόριζου.
Σύμφωνα με την τουρκική Navtex της προηγούμενης Κυριακής 11 Οκτωβρίου, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και σε απόσταση 6,5 μιλίων από το Καστελόριζο, διεξάγοντας ερευνητικές εργασίες στο όριο των ελληνικών χωρικών υδάτων.
Στην ουσία, αν η Τουρκία πραγματοποιήσει έρευνες στα 6,5 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο αυτό σημαίνει μηδενισμός της δυνατότητας της Ελλάδας να έχει υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ πέραν των 6 μιλίων, κάτι που αποτελεί επίσημη τουρκική θέση.

Στην Κωνσταντινούπολη το τουρκικό γεωτρύπανο Kanuni

Στο λιμάνι Χαϊντάρ Πασά -στην ανατολική όχθη της Κωνσταντινούπολης- «έδεσε» το τουρκικό γεωτρύπανο Kanuni, που μετά τις αναγκαίες εργασίες συντήρησης και τον ανεφοδιασμό του, θα κινηθεί προς τη Μαύρη Θάλασσα, προκειμένου να συνδράμει στις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Ο τουρκικός τηλεοπτικός σταθμός A HABER μετέδωσε σχετικά πλάνα, από την έλευση του Kanuni, στο λιμάνι του Χαϊντάρ Πασά, προαστίου της Κωνσταντινούπολης, που μέρος της αποτελεί στρατιωτική ζώνη.
Το Kanuni, που θεωρείται «κορωνίδα» των τριών πλωτών γεωτρύπανων που διαθέτει η Τουρκία, απέπλευσε την περασμένη Τετάρτη από το λιμάνι της πόλης Τασουτζού στον κόλπο της Μερσίνας και μέσω Αιγαίου Πελάγους, κατευθύνθηκε ΒΑ προς Κωνσταντινούπολη.
Το γεωτρύπανο κινήθηκε σ’ όλη του τη διαδρομή στα διεθνή ύδατα και παρακολουθούνταν διακριτικά από πλοία του ελληνικού στόλου.
Το Kanuni έχει μήκος 227 μέτρα, πλάτος 42 και βύθισμα 12 μέτρων, μπορεί να φτάσει μέχρι τα 11.400 μέτρα βάθος και να τρυπήσει σε 3.000 μέτρα.

Ο προκλητικός χάρτης που γκριζάρει το Αιγαίο

Τελευταίο επεισόδιο στην τουρκική προκλητικότητα είναι η μονομερής επέκταση της τουρκικής ζώνης έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο, μέχρι τον 25ο μεσημβρινό. Πρόκειται για ακόμα ένα βήμα προς τον πάγιο στόχο της Τουρκίας να χωρίσει το Αιγαίο στη μέση.
Ειδικότερα, ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Adil Karaismailoğlu, παρουσίασε χάρτη  όπου η περιοχή ευθύνης της Τουρκίας για τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης έχει επεκταθεί, καταλαμβάνοντας το μισό Αιγαίο.
Επίσης, καλύπτει όλη την περιοχή από την Κρήτη έως την Κύπρο.
Η Άγκυρα, δηλαδή, ανακοίνωσε ότι το μισό Αιγαίο μαζί με τα ελληνικά νησιά είναι περιοχές στις οποίες η Τουρκία έχει δικαίωμα για έρευνα και διάσωση.

«Είναι σαφές ότι η Τουρκία, με την τελευταία αυτή κίνηση που έχει αμιγώς πολιτικά κίνητρα, δεν διστάζει να προκαλέσει σύγχυση, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές», τονίζεται σε ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Η κίνηση αυτή έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο τουρκικών αυθαιρεσιών και παρανόμων διεκδικήσεων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες άλλωστε ευθύνονται για την άνευ προηγουμένου κλιμάκωση της τελευταίας περιόδου.
Οι τουρκικές ενέργειες θα προσκρούσουν και πάλι στην διεθνή νομιμότητα με την οποία η Τουρκία θα πρέπει επιτέλους κάποτε να συμφιλιωθεί», σημειώνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Πέτσας: Παράνομη η απόφαση της Τουρκίας

Για παράνομη ενέργεια της Τουρκίας έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
«Η Άγκυρα με νέα κίνηση που έρχεται να προστεθεί στις αλλεπάλληλες προκλήσεις του τελευταίου διαστήματος προχώρησε μονομερώς και αυθαίρετα στον επαναπροσδιορισμό των ορίων της περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης που βρίσκεται στη δικαιοδοσία της. Η απόφαση αυτή είναι προδήλως παράνομη καθώς επικαλύπτει περιοχές που ανήκουν όχι μόνο στην ελληνική δικαιοδοσία αλλά και στην ελληνική κυριαρχία», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
«Δεν στηρίζεται σε επιχειρησιακά κριτήρια.
Δεν εξυπηρετεί σκοπούς ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής. Προσκρούει μετωπικά στη διεθνή νομιμότητα και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.
Και συνέχισε: «υπογραμμίζεται ότι η ελληνική περιοχή ευθύνης για την έρευνα και τη διάσωση έχει καθοριστεί τη δεκαετία του 1950, έχει δηλωθεί από το 1975 στον αρμόδιο διεθνή ναυτιλιακό οργανισμό και συμπίπτει με την περιοχή ελέγχου πτήσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα δηλαδή το FIR Αθηνών.
Υπογραμμίζεται ακόμη ότι η Ελλάδα μέσω του αρμόδιου ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης στον Πειραιά συντονίζει αποτελεσματικά όλες τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην περιοχή της ευθύνης της παρέχοντας τις υπηρεσίες της σε όλα τα πλοία και αεροπλάνα που τυχόν κινδυνεύουν».

Σε πλήρη ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις ενώ το Πολεμικό Ναυτικό έχει ενισχύσει την παρουσία του στην περιοχή, καθώς ισχυρές μονάδες του στόλου παρακολουθούν τις κινήσεις της Άγκυρας.
«Δεν φοβόμαστε τίποτα, προετοιμαζόμαστε για τα πάντα.
Είναι θέμα της Τουρκίας να αλλάξει τη συμπεριφορά της» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ερωτηθείς για το εάν η κυβέρνηση φοβάται ένα θερμό επεισόδιο.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις πηγών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, σήμερα το βράδυ ή τα ξημερώματα της Τρίτης, το Οruc Reis, αναμένεται να περάσει κάτω τα 12 ναυτικά μίλια, με τις ελληνικές δυνάμεις να έρχονται πιο κοντά στον τουρκικό στόλο.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει ο τηλεοπτικός σταθμός Open, στα έξι μίλια, που είναι τα χωρικά μας ύδατα, θα υπάρξει αντίδραση από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, από τη δεύτερη έξοδο του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο, έχουν ανασταλεί οι άδειες των στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας, έχουν τεθεί σε διαρκή επιφυλακή.

Ποιοι μπλόκαραν την προειδοποίηση για εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι πληροφορίες σχετικά με τη στάση που τήρησαν -κατά τη Σύνοδο Κορυφής- τα κράτη μέλη της ΕΕ απέναντι στην πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την επιβολή εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας.
Υπέρ της ελληνικής πρότασης τάχθηκαν Γαλλία, Αυστρία και Σλοβενία, ενώ Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Ουγγαρία και Μάλτα τάχθηκαν κατά.
Η στάση των χωρών που τάχθηκαν κατά του εμπάργκο δεν αποτέλεσε έκπληξη.
Πως θα μπορούσε άλλωστε, από τη στιγμή που η Ισπανία κατασκευάζει ελικοπτεροφόρο για την Τουρκία και εξι υποβρύχια της σειράς 214 της εταιρίας ThyssenKrupp που παρήγγειλε η Αγκυρα το 2009 συναρμολογούνται στην Τουρκία.
Μάλιστα, το πρώτο αναμένεται να καθελκυστεί φέτος.
Όπως αποκάλυψε το Politico, το προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής έκανε λόγο για πιθανό εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας, ωστόσο η αναφορά αφαιρέθηκε από το τελικό κείμενο.
Όπως μεταδίδει το Politico σε ένα πρώτο κείμενο των συμπερασμάτων αναφέρονταν ότι «η Κομισιόν επαναλαμβάνει τη δέσμευση όλων των κρατών μελών της ΕΕ για ισχυρές εθνικές θέσεις αναφορικά με τις πολιτικές εξαγωγής όπλων στην Τουρκία».
Αυτό το τμήμα όμως, τελικά δεν συμπεριελήφθη στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων.
Δύο διπλωμάτες ανέφεραν ότι η γλώσσα που τελικά μπήκε στο κείμενο συμπερασμάτων «μαλάκωσε» σε σχέση με το προσχέδιο, στο οποίο δίνονταν στην Τουρκία τελεσίγραφο μιας εβδομάδας να αποσύρει το Oruc Reis από την Ανατολική Μεσόγειο.
Στο θέμα του εμπάργκο όπλων αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη Σύνοδο Κορυφής.
«Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η καλύτερη έκφραση αλληλεγγύης απέναντι σε δύο κράτη-μέλη θα ήταν μια πρωτοβουλία της Ευρώπης ή κρατών-μελών της ΕΕ, ώστε να μην επιτρέπονται πωλήσεις όπλων στην Τουρκία», είπε. «Έθεσα το θέμα, νομίζω ότι η θέση μου έγινε απόλυτα κατανοητή. Θύμισα ότι άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, αποφάσισαν να μην πουλήσουν F-35 στην Άγκυρα, λόγω της αγοράς των S-400».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης