Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Πέρασε τα 9 μίλια από το Καστελόριζο, το Oruc Reis - Αναστολή της τελωνειακής ένωσης ΕΕ - Τουρκίας και εμπάργκο όπλων ζητά η Ελλάδα

Πέρασε τα 9 μίλια από το Καστελόριζο, το Oruc Reis - Αναστολή της τελωνειακής ένωσης ΕΕ - Τουρκίας και εμπάργκο όπλων ζητά η Ελλάδα
Στο πλαίσιο των διπλωματικών κινήσεων ο Νίκος Δένδιας αναμένεται να αποστείλει επιστολές σε ΟΗΕ, ΕΕ και ΗΠΑ
(upd10) Συνεχίζεται το θρίλερ στην Ανατολική Μεσόγειο με την Τουρκία να έχει κηρύξει πόλεμο νεύρων στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis έσπασε το φράγμα των 12 ναυτικών μιλίων από Καστελόριζο φτάνοντας -σήμερα στις 11:30- σε απόσταση 9 ναυτικών μιλίων από το νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης, αμφισβητώντας για ακόμα μία αφορά κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας.
Εν συνεχεία και αφού ολοκλήρωσε τη στροφή, το Oruc Reis έλαβε νοτιοδυτική πορεία πλέοντας με ταχύτητα 4,5 κόμβων.
Image

Με το Oruc Reis να βρίσκεται μια ανάσα από το Καστελόριζο, η Ελλάδα έχει επιδοθεί σε ένα μπαράζ διπλωματικών κινήσεων με στόχο να «αφυπνίσει» τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ αλλά και την ΕΕ, καθώς είναι εμφανές ότι μετά την πίστωση χρόνου έως τον Δεκέμβριο που έλαβε από τις Βρυξέλλες, ο Erdogan κλιμακώνει τις προκλήσεις.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το αίτημα της Ελλάδας για την αναστολή της τελωνειακής ένωσης ΕΕ και Τουρκίας, αλλά για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία από Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία.
Εν τω μεταξύ, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, παρακολουθώντας στενά το Oruc Reis.
Οι ελληνικές δυνάμεις έχουν τοποθετηθεί σε καίρια σημεία ώστε να παρέμβουν αν τους ζητηθεί, όσο και από τον θάλαμο επιχειρήσεων του υπουργείου Άμυνας που βρίσκεται σε 24ωρο διαρκή συναγερμό τα τελευταία 24ωρα.
Από την πλευρά του, πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, διεμήνυσε ότι η ελληνική κυβέρνηση απαντά στις τουρκικές προκλήσεις με ψύχραιμη αυτοπεποίθηση, ενώ ερωτηθείς για το πως θα αντιδράσει η Αθήνα ανάλογα με το αν το Oruc Reis, φτάσει στα 12 ή στα 6 ναυτικά μίλια, απάντησε λακωνικά λέγοντας χαρακτηριστικά «θα κάνουμε αυτό που χρειάζεται».

Erdogan: Επιφυλάσσουμε εφιάλτες για όσους προσπαθούν να μας εγκλωβίσουν στην Αν. Μεσόγειο

Νέες απειλές κατά της Ελλάδας εκτόξευσε σήμερα 20/10 ο τούρκος πρόεδρος T. Erdogan, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Παρά το γεγονός πως νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας Hulusi Akar ανέφερε ότι η Τουρκία επιθυμεί διάλογο και καλή γειτονία με την Ελλάδα, ο τούρκος πρόεδρος εξαπέλυσε δριμεία επίθεση με πολλαπλά μηνύματα για πολλούς αποδέκτες, συνεχίζοντας... στο ρυθμό της διγλωσσίας της τουρκικής κυβέρνησης.
«Επιφυλάσσουμε εφιάλτες για όσους δεν εγκαταλείπουν τα όνειρά τους να μας αποκλείσουν στην Ανατολική Μεσόγειο, κάτι που θα προστατεύσουμε με τη ζωή μας όταν κριθεί απαραίτητο», ανέφερε.
«Δεν θα επιτρέψουμε την καταπάτηση των δικαιωμάτων μας», ανέφερε, επικρίνοντας όσους επιχειρούν να απομονώσουν την Τουρκία και εκφράζοντας εμμέσως πλην σαφώς ενόχληση για τα ζητήματα της τελωνειακής ένωσης, για την οποία η Ελλάδα αιτήθηκε διακοπή.
Παράλληλα, ο Erdogan εξέφρασε τη στήριξή του στον Ersin Tatar, για την εκλογή του στα κατεχόμενα.
«Εύχομαι καλή επιτυχία στην προεδρία του Ersin Tatar.
Η Τουρκία με όλες τις δυνάμεις της και όλες τις εγκαταστάσεις θα παραμείνει, όπως μέχρι σήμερα, κοντά στους Τουρκοκύπριους», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος, σημειώνοντας ότι ο πληθυσμός στα κατεχόμενα έχει αυξηθεί, ενώ πρόσθεσε ότι «δεν αρνούμαστε τις ευθύνες μας» στα κατεχόμενα.
Παράλληλα ο Erdogan δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «όσο μεγαλώνει η Τουρκία τόσο αυξάνεται κι η ζώνη ενδιαφέροντός της από τα Βαλκάνια, στον Καύκασο στο Ιράκ στη Σύρια και τη Λιβύη».
«Δεν θα επιτρέψουμε καταπάτηση των δικαιωμάτων μας στην Ανατολική Μεσόγειο» διακήρυξε ο Erdogan.
«Υπάρχει πολιτική οικονομική ζώνη ενδιαφέροντος της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο» επέμεινε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Συνεχείς τουρκικές προκλήσεις - Με νέα NAVTEX ζητάει την αποστρατικοποίηση Λήμνου, Σαμοθράκης και Άη Στράτη

Καθημερινές είναι πλέον οι προκλήσεις της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα.
Την ίδια στιγμή που το Oruc Reis πλέει κοντά στο Καστελόριζο και πραγματοποιεί έρευνες, η Άγκυρα κλιμακώνει ακόμη περισσότερο τις ενέργειές της, εκδίδοντας δύο navtex, μέσω των οποίων αξιώνει την αποστρατικοποίηση της Λήμνου, της Σαμοθράκης και του Άη Στράτη.
Το βράδυ της Τρίτης 20/10 , η τουρκική ηγεσία εξέδωσε αντι-NAVTEX με αφορμή ελληνικές ασκήσεις στο Αιγαίο, επικαλούμενη το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης της Λήμνου και του Άη Στράτη, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης, την οποία, να σημειώσουμε, έχει αμφισβητήσει δημοσίως πολλές φορές ο Τούρκος πρόεδρος T. Erdogan.
Η Τουρκία αμφισβητεί εδώ και δεκαετίες το δικαίωμα παρουσίας αμυντικών δυνάμεων πάνω στα νησιά του Αιγαίου, καταγγέλλοντας την Ελλάδα για παραβίαση των σχετικών συνθηκών.
Image

Σε στενό κλοιό το Oruc Reis - Περικυκλωμένο από τον ελληνικό στόλο γύρω από το Καστελόριζο

Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε ύψιστη επιφυλακή για τις τουρκικές προκλήσεις, σημείωναν στρατιωτικοί κύκλοι με αφορμή τον πλου του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis.
Σύμφωνα με όσα ανέφεραν, οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν έχουν σταματήσει δευτερόλεπτο να παρακολουθούν με προσοχή τις κινήσεις τόσο του Oruc Reis όσο και του τουρκικού στόλου.
«Το στρατιωτικό προσωπικό έχει τεθεί για μία ακόμα φορά σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής, με τα Πολεμικά μας Πλοία να έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή των τουρκικών προκλήσεων αναλαμβάνοντας καίριες θέσεις, πανέτοιμα να αντιδράσουν, σύμφωνα με την καθοδήγηση και τις εντολές της πολιτικής ηγεσίας. Την ίδια στιγμή, τα πολεμικά μας αεροσκάφη είναι σε ύψιστη ετοιμότητα στις Μοίρες τους, ενώ οι Σχηματισμοί του Στρατού Ξηράς έχουν θέσει σε πλήρη επιφυλακή τις Μονάδες τους, παραμένοντας σε άμεση ετοιμότητα αναλόγως» εξηγούσαν.
 Image
Όπως αναφέρει το ΣΚΑΙ «το προκλητικό σκηνικό που έστησαν οι Τούρκοι δύο φορές το τελευταίο διάστημα σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, επαναλαμβάνεται και τρίτη, αυτή τη φορά ακόμα πιο κοντά στο Καστελόριζο, στέλνοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις και πάλι στις επάλξεις για την αντιμετώπιση της εχθρικής απειλής.
Μόνο που τώρα οι κυβερνήτες μας, οι αξιωματικοί, τα πληρώματα αλλά και το σύνολο του προσωπικού των τριών Κλάδων, έχει στη φαρέτρα του ένα ακόμα όπλο: την πολύτιμη εμπειρία του πρόσφατου παρελθόντος.
Έχοντας αφομοιώσει πλήρως τα διδάγματα της διπλής θερινής τουρκικής πρόκλησης και με επικαιροποιημένα, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του ΓΕΕΘΑ, τα επιχειρησιακά σχέδια που καθορίζουν τις προβλεπόμενες σε κάθε περίπτωση αντιδράσεις, οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι απόλυτα έτοιμες αλλά και πλήρως αποφασισμένες να επιτελέσουν την αποστολή τους με επιτυχία, προασπίζοντας τα κυριαρχικά μας συμφέροντα» τόνιζαν οι στρατιωτικές πηγές.
Image
Οι Ναυτικές μας Μονάδες, συνέχιζαν, έχουν ιδιαίτερα τεταμένη την προσοχή τους για την αποφυγή όλων των ενδεχόμενων παγίδων που θα επιχειρήσουν να στήσουν οι Τούρκοι υλοποιώντας τη συγκρουσιακή πολιτική των κυβερνώντων τους.
Γι’ αυτό και ταυτόχρονα με το μήνυμα της αποφασιστικότητας, η στρατιωτική ηγεσία έχει στείλει στο προσωπικό και το μήνυμα της απαιτούμενης ψυχραιμίας.
Image
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, για μία ακόμα φορά, την πολλοστή το τελευταίο διάστημα, τα ελληνικά συστήματα ανθυποβρυχιακού πολέμου εντόπισαν και «ξετρύπωσαν» τα τουρκικά υποβρύχια, «βομβαρδίζοντάς» τα με τα σόναρ τους. Αναστολή της τελωνειακής ένωσης ΕΕ - Τουρκίας.
Με την τουρκική παραβατική συμπεριφορά να μπαίνει σε επικίνδυνες ατραπούς, η Ελλάδα επιδίδεται όχι μόνο σε ένα διπλωματικό ράλι, αλλά επιχειρεί να ανταποκριθεί άμεσα και σε στρατιωτικό επίπεδο, καθώς ο κίνδυνος ενός θερμού επεισοδίου αυξάνεται κάθε μέρα που περνάει, ιδίως με το Oruc Reis να συνεχίζει τον πλου του στις παρυφές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Αν μη τι άλλο, η κίνηση του ερευνητικού έχει θέσει σε πλήρη επιφυλακή τις Ένοπλες Δυνάμεις και κυρίως το Πολεμικό Ναυτικό, που έχει ενισχύσει αισθητά την παρουσία του στην περιοχή.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, λοιπόν, η Ελλάδα ζητά την αναστολή της τελωνειακής ένωσης ΕΕ - Τουρκίας.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε επιστολή του προς τον Επίτροπο Διεύρυνσης, Oliver Varhelyi, υπογραμμίζει ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει μονομερώς, με την υιοθέτηση μη προβλεπομένων δασμολογικών, νομοθετικών και ισοδύναμων μέτρων, την τελωνειακή ένωση ΕΕ-Τουρκίας.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει άμεσα την υιοθέτηση περαιτέρω μέτρων.
Υπογράμμισε επίσης ότι ως μήνυμα αποδοκιμασίας για την κατά συρροή παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνολικής αναστολής της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας.

Η αντίδραση της Κομισιόν

Οι επιστολές της Αθήνας τόσο προς τον ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ, Josep Borrell, όσο και προς τον επίτροπο Διεύρυνσης, Oliver Varhelyi, έχουν παραληφθεί επιβεβαίωσαν οι αρμόδιοι εκπρόσωποι της Κομισιόν, ερωτηθέντες για το θέμα.
«Επιβεβαιώνουμε ότι λάβαμε την επιστολή από τον υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Δένδια, προς τον επίτροπο Borrell.
Αντίγραφο της επιστολής έχει σταλεί στον εκτελεστικό αντιπρόεδρο, Dombrovskis.
Από την πλευρά της Κομισιόν, αυτό που έχουμε να πούμε είναι ότι λαμβάνουμε υπόψη την επιστολή, συμπεριλαμβανομένης της έκκλησης για νομική δράση αναφορικά με την τελωνειακή ένωση» ΕΕ-Τουρκίας, ανέφερε η εκπρόσωπος της Κομισιόν αρμόδια για θέματα Διεύρυνσης, Ana Pisonero, και συμπλήρωσε ότι «θα το αναλύσουμε και θα απαντήσουμε αφού κάνουμε αυτή την ανάλυση».
Παράλληλα, αναφορικά με την επιστολή που εστάλη προς τον Borrell, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Peter Stano, σημείωσε ότι «θα δώσουμε προσοχή στην επιστολή και εν συνεχεία θα δράσουμε και θα απαντήσουμε αναλόγως».

Επιστολές Δένδιας σε Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία

Εν τω μεταξύ, λίγες ώρες μετά το αίτημα για αναστολή της τελωνειακής ένωσης ΕΕ και Τουρκίας, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με επιστολές του προς τους ομολόγους του σε Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία ζητά εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στις με παραλήπτες τους ομολόγους του της Γερμανίας Heiko Maas, της Ισπανίας Arancha Gonzalez-Laya και της Ιταλίας Luigi Di Maio, επισημαίνει τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες, όπως υπογραμμίζει, αποσκοπούν στη δημιουργία τετελεσμένων με στρατιωτικά μέσα.
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Δένδιας, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, υπενθύμισε την σχετική παρέμβαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής σχετικά με την υποχρέωση των Κρατών Μελών της ΕΕ, όπως αυτή προκύπτει από Κοινή Θέση της, να αναστείλουν τις εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού προς τρίτες χώρες, οι οποίες χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό αυτό για επιθετικές ενέργειες ή την περιφερειακή αποσταθεροποίηση, όπως ακριβώς πράττει η Τουρκία.
Ειδικά στην επιστολή του προς τον Γερμανό ομόλογό του, ο κ. Δένδιας ζητά να μην δοθούν οι άδειες για την εξαγωγή συγκεκριμένου στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία, όπως υποβρύχια, φρεγάτες, αεροσκάφη και αναβάθμιση τεθωρακισμένων.

Η πορεία του Oruc Reis

Το Oruc Reis συνεχίζει τους ελιγμούς μέσα στην παράνομα δεσμευμένη περιοχή.
Όπως αναμενόταν με βάση την ταχύτητα του, το τουρκικό ερευνητικό πέρασε τα 12 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο.
Image
Δίπλα του τα τουρκικά πολεμικά πλοία και σε απόσταση αναπνοής οι φρεγάτες και πυραυλάκατοι του πολεμικού ναυτικού, με ιδιαίτερα ενισχυμένη παρουσία.
Οι μονάδες του στόλου δίνουν on line εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων και τη στρατιωτική ηγεσία.
Υπενθυμίζεται πως η τουρκική navtex έχει -παρανόμως- δεσμεύσει περιοχή μέχρι τα 6,5 ν.μ. από το Καστελόριζο.

Σε ετοιμότητα το Πολεμικό Ναυτικό

Σε αυξημένη ετοιμότητα έχουν τεθεί και τα πλοία του ελληνικού στόλου που παρακολουθούν τη δραστηριότητα του τουρκικού ερευνητικού πλοίου Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η ελληνική πλευρά ανησυχεί ότι ενδεχομένως οι Τούρκοι να θελήσουν να προχωρήσουν σε μία κίνηση εντυπωσιασμού, λίγο πριν εκπνεύσει η υφιστάμενη navtex που έχουν εκδώσει για έρευνες σε μία τεράστια θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου το βορειοανατολικό όριο της οποίας απέχει 6,5 μίλια από το ελληνικό νησί.
Στο πλαίσιο αυτό, οι επόμενες ημέρες και μέχρι τις 22 Οκτωβρίου που παύει η ισχύς της τουρκικής NAVTEX, θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμο για τη δημιουργία γεγονότων που θα μπορούσαν να αυξήσουν το βαθμό της έντασης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία στην περιοχή.

Akar: Κανείς δεν μπορεί να μας λυγίσει με τετελεσμένα

Αιχμές για... εκφοβισμό και πιέσεις αφήνει ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Hulusi Akar, ο οποίος αφού τόνισε κανείς δεν μπορεί να λυγίσει την Τουρκία, υποστήριξε ότι «θέλουμε διάλογο με την Ελλάδα».
«Έχουν γίνει διερευνητικές συζητήσεις με την Ελλάδα, ενώ πραγματοποιούμε και συζητήσεις στο ΝΑΤΟ, μέσα στο πλαίσιο οικοδόμησης μέτρων εμπιστοσύνης με την Αθήνα.
Θέλουμε να συζητήσουμε, να λύσουμε τα προβλήματα με διάλογο, ωστόσο όλοι θα πρέπει να καταλάβουν ότι κανείς δεν μπορεί να μας λυγίσει με τετελεσμένα, με εκφοβισμό και πίεση» ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Hulusi Akar.
Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις Akar γίνονται σε μια περίοδο έντονης τουρκικής προκλητικότητας και με το Oruc Reis να περιφέρεται στην Ανατολική Μεσόγειο καταπατώντας κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Γεραπετρίτης: Δεν απεμπολούμε ποτέ το δικαίωμα μας για τα 12 ν.μ. – Αυτή είναι η κόκκινη γραμμή

Τη θέση ότι η Ελλάδα δεν απεμπολεί ποτέ το δικαίωμα της να επεκτείνει στα 12 ναυτικά μίλια τα χωρικά της ύδατα διατύπωσε ο υπουργός Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτης, αναφέροντας πως αυτή είναι και η κόκκινη γραμμή.
«Η κόκκινη γραμμή είναι μία και μόνη: ότι εμείς δεν απεμπολούμε ποτέ το δικαίωμά μας να φτάσουμε ως τα 12 ναυτικά μίλια.
Η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει οποιοδήποτε υποθαλάσσιο γεωτρύπανο» είπε μιλώντας στην ΕΡΑ ο κ.Γεραπετρίτης.
«Όλοι έχουμε μια βασική υποχρέωση σε καθεστώς Δημοκρατίας, και η υποχρέωση αυτή είναι να τους έχουμε τους πολίτες ενημερωμένους.
Οι πολίτες δεν είναι αγέλη, είναι άνθρωποι τους οποίους οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε ως εχέφρονες, έχουν πλήρες συνταγματικό δικαίωμα να γνωρίζουν τα πράγματα στην ορθή τους διάσταση.
Η ορθή διάσταση που έχει να κάνει με τις θαλάσσιες ζώνες είναι πολύ συγκεκριμένη.
Σήμερα που μιλάμε, τα χωρικά μας ύδατα είναι στα 6 ναυτικά μίλια.
Η Ελλάδα διατηρεί μονομερώς το κυριαρχικό της δικαίωμα, ανά πάσα στιγμή με βάση το Διεθνές Δίκαιο, να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα έως τα 12 μίλια.
Πέρα από τα 6 μίλια που είναι χωροθετημένα, είναι διεθνή ύδατα, βεβαίως η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα έως τα 200 μίλια ή παραπάνω.
Ο,τιδήποτε άλλο είναι μια επιχείρηση είτε να χαϊδέψουμε τα αυτιά των πολιτών σε ένα πλαίσιο απίστευτου πατερναλισμού είτε να λαϊκίσουμε και να προσκομίσουμε συγκυριακά πολιτικά οφέλη.
Και τα δύο είναι ζημιά για τη δημοκρατία.
Οφείλουμε να θέτουμε τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση.
Η κόκκινη γραμμή είναι μία και μόνη: ότι εμείς δεν απεμπολούμε ποτέ το δικαίωμά μας να φτάσουμε ως τα 12 ναυτικά μίλια -και ήδη το πράττουμε στο Ιόνιο μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο, αυτό θα γίνει στο άμεσο μέλλον.
Διατηρούμε για όλη την υπόλοιπη χερσαία και νησιωτική χώρα (το δικαίωμα) να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα.
Αυτό δεν θα μας το στερήσει κανείς» υποστήριξε ο κ.Γεραπετρίτης.

Πέτσας: Θα κάνουμε ότι χρειαστεί αν το Oruc Reis φτάσει στα 12 ή στα 6 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο

Με την τοποθέτηση ότι η Ελλάδα θα κάνει ότι χρειαστεί απάντησε λακωνικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσα στο ερώτημα τι θα κάνουμε αν το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis φτάσει στα 12 ή στα 6 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο.
Ήδη πληροφορίες αναφέρουν πως το Oruc Reis βρίσκεται στα 12 ν.μ. από το Καστελόριζο και προσεγγίζει περαιτέρω το ακριτικό νησί.
Αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις, ο κ.Πέτσας είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση απαντά στις τουρκικές προκλήσεις με ψύχραιμη αυτοπεποίθηση.
Σχολιάζοντας τη στάση της ΕΕ, ο κ.Πέτσας είπε ότι σαφώς θα πρέπει να υπάρξει εμπάργκο στην πώληση όπλων στην Τουρκία από τα ευρωπαϊκά κράτη και το θέμα αυτό τέθηκε από τον Πρωθυπουργό, στη Σύνοδο Κορυφής, ενώ ερωτηθείς για το βέτο που θα μπορούσε να θέσει η Ελλάδα, υποστήριξε ότι το βέτο είναι ένα «όπλο» στα χέρια μας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανά πάσα στιγμή.
«Στην παρούσα φάση είμαστε ικανοποιημένοι από την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα σε διπλωματικό επίπεδο» τόνισε ο κ.Πέτσας, ο οποίος ερωτηθείς για την αύξηση της διάρκειας της στρατιωτικής θητείας, είπε ότι οι τελικές ανακοινώσεις θα γίνουν τις επόμενες μέρες, αλλά σε κάθε περίπτωση οι όποιες αλλαγές δεν θα ισχύσουν για τους ήδη υπηρετούντες, αλλά και για τις αμέσως επόμενες ΕΣΟ, καθώς θα υπάρχει μια μεταβατική περίοδος, πιθανότατα έξι μηνών.

Μπαράζ διπλωματικών πρωτοβουλιών

Οι διπλωματικές πρωτοβουλίες της Ελλάδας, όμως, δεν περιορίζονται μόνο στο αίτημα για την ανατολή της τελωνειακής ένωσης ΕΕ - Τουρκίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, προσανατολίζεται στο να στείλει επιστολές:
* προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Antonio Guterres, όπου θα καταγγέλλεται η άκρως αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της Τουρκίας,  
* προς τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Mike Pompeo, όπου θα ενημερώνει για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και για το ότι οι κινήσεις της Τουρκίας αντιβαίνουν στους στοιχειώδεις κανόνες συμπεριφοράς μιας Συμμάχου χώρας, αλλά παράλληλα δημιουργεί τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της Νοτιο-Ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και
* προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Josep Borrell, για την τουρκική παραβατικότητα, στην οποία θα τονίζεται το θεμελιώδες δικαίωμα της χώρας μας να κάνει επίκληση του άρθρου 42.7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ρήτρα αμοιβαίας αλληλεγγύης).
Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω άρθρο ορίζει ότι «σε περίπτωση κατά την οποία κράτος μέλος δεχθεί ένοπλη επίθεση στο έδαφός του, τα άλλα κράτη μέλη οφείλουν να του παράσχουν βοήθεια και συνδρομή με όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους, σύμφωνα με το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».
Παράλληλα αναφέρεται ότι το υπουργείο Εξωτερικών και κατόπιν της δημοσιοποίησης του νέου τουρκικού χάρτη για τα όρια ευθύνης της σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, θα κάνει καταγγελία στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) της παράνομης αναγγελίας για την επέκταση της τουρκικής περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης η οποία επικαλύπτει περιοχές Ελληνικής κυριαρχίας και δικαιοδοσίας, ενώ για το ίδιο ζήτημα θα γίνει  καταγγελία και στον Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας (ΙΜΟ) για το ίδιο ζήτημα.
Παράλληλα αναμένεται η πραγματοποίηση από την Πρεσβεία στην Άγκυρα έντονου διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά, η άμεση ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής-FRONTEX, η οποία επιχειρεί σε μέρος της εν λόγω περιοχής εντός της Ελληνικής δικαιοδοσίας και προβολή του αποσταθεροποιητικού ρόλου της Τουρκίας σε διεθνές επίπεδο και παράλληλα ανάδειξη στα αρμόδια Διεθνή Όργανα της συνεχούς και καθημερινά επιδεινούμενης κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.
Οι κινήσεις αυτές της Αθήνας έρχονται ως απάντηση στη κρίση διαρκείας που φέρεται να έχει σχεδιάσει ο πρόεδρος της Τουρκίας Rejep Tayyip Erdogan.

Μέτωπο και στο Βόρειο Αιγαίο

Την ίδια στιγμή, ανησυχία προκαλούν στην ελληνική πλευρά και οι τρεις τουρκικές NAVTEX με τις οποίες δεσμεύονται θαλάσσιες περιοχές στο Βόρειο Αιγαίο για τη διεξαγωγή ασκήσεων του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.
Ήδη από το πρωί της Δευτέρας υπήρξε σημαντική συγκέντρωση τουρκικών πολεμικών πλοίων στην περιοχή, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονταν και ορισμένες από τις καλύτερες και πιο καινούργιες μονάδες επιφανείας του τουρκικού στόλου.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο τουρκικός στολίσκος βγαίνοντας από τα Δαρδανέλια απλώθηκε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λήμνου, Τενέδου και Ίμβρου, προκαλώντας την ανάλογη κινητοποίηση του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, μονάδες του οποίου τοποθετήθηκαν σε καίριες θέσεις προκειμένου να παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς την τουρκική δραστηριότητα.
Στο πλαίσιο αυτό, σε αυξημένη επαγρύπνηση έχουν τεθεί και οι μονάδες του Έβρου, μιας και στα εν λόγω γυμνάσια έλαβαν μέρος και αμφίβιες δυνάμεις του τουρκικού στρατού.
Υπενθυμίζεται ότι λίγα λεπτά με τη Σύνοδο Κορυφής στις 15-16 Οκτωβρίου η Τουρκία προχώρησε στην έκδοση τριών νέων NAVTEX για τη διενέργεια δύο στρατιωτικών ασκήσεων στο Αιγαίο και μία άσκηση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ειδικότερα, το τουρκικό Γραφείο Ναυσιπλοΐας, Υδρογραφίας και Ωκεανογραφίας της Σμύρνης εξέδωσε δύο NAVTEX για στρατιωτικές ασκήσεις στο Αιγαίο στις 19-20 Οκτωβρίου. Οι περιοχές των δύο NAVTEX αφορούν τουρκικά χωρικά ύδατα στον κόλπο Ξηρού, ανατολικά της Σαμοθράκης και βόρεια της Καλλίπολης.
Το αντίστοιχο γραφείο της Αττάλειας εξέδωσε NAVTEX για άσκηση στην Ανατολική Μεσόγειο στις 22-23 Οκτωβρίου, σε τουρκικά χωρικά ύδατα, εντός του κόλπου της Αττάλειας, μεταξύ Σίδης και Αλάγια

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης