Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Ουρές ψηφοφόρων στη Φλόριντα - Προβάδισμα Biden, κλείνει την ψαλίδα ο Trump

ΗΠΑ: Ουρές ψηφοφόρων στη Φλόριντα - Προβάδισμα Biden, κλείνει την ψαλίδα ο Trump
Στην πρώιμη ψηφοφορία προηγούνται οι Δημοκρατικοί
Oυρές έξω από τα εκλογικά κέντρα σχημάτισαν οι ψηφοφόροι στη Φλόριντα χθες Δευτέρα, την πρώτη ημέρα που ξεκίνησε η πρώιμη ψηφοφορία στην κρίσιμη πολιτεία, την ώρα που 30 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει για τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.
Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Donald Trump πραγματοποίησε περιοδεία χθες στην Αριζόνα, εν μέσω ενδείξεων ότι οι στην πρώιμη ψηφοφορία προηγούνται οι Δημοκρατικοί, όπως μεταδίδει το Reuters.
Στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με μέλη της προεκλογικής του ομάδας, ο Trump εμφανίστηκε ιδιαίτερα σίγουρος για τον εαυτό του όταν σχολίασε την προεκλογική κούρσα, αγνοώντας τις δημοσκοπήσεις σε εθνικό επίπεδο που τον εμφανίζουν πίσω από τον υποψήφιο τον Δημοκρατικών Joe Biden.
«Θα κερδίσουμε», δήλωσε.
«Δεν θα σας το έλεγα αυτό ίσως δύο, τρεις εβδομάδες νωρίτερα».

Κλείνει την ψαλίδα ο Trump

Ο Αμερικανός πρόεδρος φαίνεται ότι έχει καταφέρει να μειώσει το προβάδισμα του Biden στην Πενσιλβάνια, μία από τις πολιτείες κλειδιά, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos που δημοσιεύθηκε χθες.
Η δημοσκόπηση εμφανίζει τον Biden να προηγείται με 49% ως 45%, ποσοστό μικρότερο κατά τρεις μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Επίσης φαίνεται να προηγείται και στο Ουισκόνσιν με ποσοστό 51% ως 43%.
Ψήφισαν 30 εκατ. Αμερικανοί
Τουλάχιστον 30 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ψηφίσει είτε μέσω επιστολής είτε με φυσική παρουσία σε 44 πολιτείες και την πρωτεύουσα Ουάσινγκτον ως το απόγευμα χθες, σύμφωνα με το U.S Elections Project του πανεπιστημίου της Φλόριντα.
Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει το 21% του συνόλου των Αμερικανών που ψήφισαν το 2016 (136,6 εκατομμύρια).
Το 2016, 5,9 εκατομμύρια ψηφοφόροι είχαν ψηφίσει ως τις 23 Οκτωβρίου, 16 ημέρες πριν την ημέρα των εκλογών.
Η αύξηση στον αριθμό αυτών που ψηφίζουν πρώιμα οφείλεται φέτος στην επιθυμία πολλών Αμερικανών να αποφύγουν τις μεγάλες ουρές την ημέρα των εκλογών λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Όμως φαίνεται επίσης να αντικατοπτρίζει κυρίως τον ενθουσιασμό των Δημοκρατικών.
Στις πολιτείες που αναφέρουν το κόμμα που ψηφίζουν οι πρώιμοι ψηφοφόροι, σχεδόν το 54% είναι υποστηρικτές των Δημοκρατικών, έναντι του 25% των Ρεπουμπλικάνων.
Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι υποστηρικτές του Trump σκοπεύουν να ψηφίσουν με φυσική παρουσία την ημέρα των εκλογών, έπειτα από μήνες που ο Αμερικάνος πρόεδρος ισχυρίζεται χωρίς στοιχεία ότι η επιστολική ψήφος δεν είναι αξιόπιστη.
Αναρτήσεις σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν ουρές ψηφοφόρων να περιμένουν σε 52 από τις 67 κομητείες της Φλόριντα χθες.
Εκατοντάδες άνθρωποι περίμεναν, οι περισσότεροι φορώντας μάσκα, μέσα στη βροχή.
Η Φλόριντα είναι μια πολιτεία την οποία πρέπει να κερδίσει ο Trump, καθώς χωρίς αυτή δεν θα έχει πολλές πιθανότητες να νικήσει στις εκλογές.
Η Φλόριντα έχει 29 εκλέκτορες, όσους και η Νέα Υόρκη, λίγους λιγότερους από την Καλιφόρνια και το Τέξας.
Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από τις 7 ως τις 14 Οκτωβρίου στην πολιτεία έδειχνε τον Biden να προηγείται με 49% έναντι τουTrump, με 47%, όμως το περιθώριο στατιστικού σφάλματος είναι 4 μονάδες.

Το τελευταίο debate

Οι δύο υποψήφιοι προβλέπεται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους για μια τελευταία φορά δημοσίως μεθαύριο Πέμπτη 22/10, για μόλις τη δεύτερη τηλεμαχία τους, καθώς ο Trump αποσύρθηκε από προγραμματισμένο για την περασμένη εβδομάδα ντιμπέιτ με τον Δημοκρατικό αντίπαλό του, διαφωνώντας για την διεξαγωγή του εξ αποστάσεως μέσω διαδικτύου λόγω της πρόσφατης λοίμωξής του από την COVID-19.
Οι διοργανωτές δήλωσαν χθες ότι στο τελευταίο ντιμπέιτ των δύο ανδρών που αναμετρώνται για την προεδρία θα χρησιμοποιηθεί κουμπί σίγασης, ώστε να διασφαλιστεί ότι κάθε υποψήφιος θα έχει την ευκαιρία να μιλήσει για δύο λεπτά στην αρχή κάθε 15λεπτου τμήματος της συζήτησης, σε μια προσπάθεια να αποτραπούν οι αλλεπάλληλες διακοπές που αμαύρωσαν την πρώτη τηλεμαχία.
Το προεκλογικό επιτελείο του Trump ήταν αντίθετο με την αλλαγή κανόνων, αλλά σημείωσε ότι ο πρόεδρος θα συμμετάσχει παρά ταύτα.
"Θα συμμετάσχω, απλά πιστεύω ότι είναι πολύ άδικο", δήλωσε ο Trump από το προεδρικό αεροσκάφος. "Θα συμμετάσχω, αλλά είναι πολύ άδικο που άλλαξαν τα θέματα και είναι πολύ άδικο που έχουμε ξανά έναν συντονισμό που γίνεται με απόλυτη προκατάληψη".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης