Τελευταία Νέα
Διεθνή

Weber (ΕΛΚ): «Ναι» στην αναστολή της τελωνειακής ένωσης ΕΕ - Τουρκίας

Weber (ΕΛΚ): «Ναι» στην αναστολή της τελωνειακής ένωσης ΕΕ - Τουρκίας
Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τόνισε ότι «η περίοδος της διπλωματίας έχει παρέλθει».
Σε δήλωση στήριξης της ελληνικής επιστολής σχετικά με την τελωνειακή σύνδεση Ε.Ε.-Τουρκίας προέβη ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Weber.
Μιλώντας στην Καθημερινή ο κ. Weber τόνισε ότι «η περίοδος της διπλωματίας έχει παρέλθει».
«Οι συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας, στη βόρεια Κύπρο και με τις έρευνες για αέριο που διεξάγει, οι παραβιάσεις του διεθνούς Δικαίου, είναι προφανείς σε όλους.»
«Όποια κι αν είναι τα κίνητρα, αυτή είναι η πραγματικότητα. Συνεπώς υποστηρίζω κάθε θεμιτή αντίδραση, μεταξύ των οποίων την αναστολή της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε.-Τουρκίας και νέες κυρώσεις κατά ατόμων», συνέχισε ο κ. Weber.
Ο συντηρητικός Γερμανός ευρωβουλευτής σημείωσε ότι η διατύπωση στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής την περασμένη εβδομάδα «δεν ήταν αρκετά ισχυρή».
Είναι σαφές, τόνισε, ότι ο Erdogan «δεν είναι έτοιμος για έναν εποικοδομητικό διάλογο» και ότι «τώρα είναι η ώρα να αντιδράσουμε και να δράσουμε».
ναστολή της τελωνειακής ένωσης ΕΕ - Τουρκίας
Η Ελλάδα ζήτησε νωρίτερα την αναστολή της τελωνειακής ένωσης ΕΕ - Τουρκίας.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε επιστολή του προς τον Επίτροπο Διεύρυνσης, Oliver Varhelyi, υπογραμμίζει ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει μονομερώς, με την υιοθέτηση μη προβλεπομένων δασμολογικών, νομοθετικών και ισοδύναμων μέτρων, την τελωνειακή ένωση ΕΕ-Τουρκίας.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει άμεσα την υιοθέτηση περαιτέρω μέτρων.
Υπογράμμισε επίσης ότι ως μήνυμα αποδοκιμασίας για την κατά συρροή παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνολικής αναστολής της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας.
Με την τουρκική παραβατική συμπεριφορά να μπαίνει σε επικίνδυνες ατραπούς, η Ελλάδα επιδίδεται όχι μόνο σε ένα διπλωματικό ράλι, αλλά επιχειρεί να ανταποκριθεί άμεσα και σε στρατιωτικό επίπεδο, καθώς ο κίνδυνος ενός θερμού επεισοδίου αυξάνεται κάθε μέρα που περνάει, ιδίως με το Oruc Reis να συνεχίζει τον πλου του στις παρυφές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Αν μη τι άλλο, η κίνηση του ερευνητικού έχει θέσει σε πλήρη επιφυλακή τις Ένοπλες Δυνάμεις και κυρίως το Πολεμικό Ναυτικό, που έχει ενισχύσει αισθητά την παρουσία του στην περιοχή.

Η αντίδραση της Κομισιόν

Οι επιστολές της Αθήνας τόσο προς τον ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ, Josep Borrell, όσο και προς τον επίτροπο Διεύρυνσης, Oliver Varhelyi, έχουν παραληφθεί επιβεβαίωσαν οι αρμόδιοι εκπρόσωποι της Κομισιόν, ερωτηθέντες για το θέμα.
«Επιβεβαιώνουμε ότι λάβαμε την επιστολή από τον υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Δένδια, προς τον επίτροπο Βαρέλι.
Αντίγραφο της επιστολής έχει σταλεί στον εκτελεστικό αντιπρόεδρο, Dombrovskis.
Από την πλευρά της Κομισιόν, αυτό που έχουμε να πούμε είναι ότι λαμβάνουμε υπόψη την επιστολή, συμπεριλαμβανομένης της έκκλησης για νομική δράση αναφορικά με την τελωνειακή ένωση» ΕΕ-Τουρκίας, ανέφερε η εκπρόσωπος της Κομισιόν αρμόδια για θέματα Διεύρυνσης, Ana Pisonero, και συμπλήρωσε ότι «θα το αναλύσουμε και θα απαντήσουμε αφού κάνουμε αυτή την ανάλυση».
Παράλληλα, αναφορικά με την επιστολή που εστάλη προς τον Borrell, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Peter Stano, σημείωσε ότι «θα δώσουμε προσοχή στην επιστολή και εν συνεχεία θα δράσουμε και θα απαντήσουμε αναλόγως».

Επιστολές Δένδια σε Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία

Εν τω μεταξύ, λίγες ώρες μετά το αίτημα για αναστολή της τελωνειακής ένωσης ΕΕ και Τουρκίας, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με επιστολές του προς τους ομολόγους του σε Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία ζητά εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στις με παραλήπτες τους ομολόγους του της Γερμανίας Heiko Maas, της Ισπανίας Arancha Gonzalez-Laya και της Ιταλίας Luigi Di Maio, επισημαίνει τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες, όπως υπογραμμίζει, αποσκοπούν στη δημιουργία τετελεσμένων με στρατιωτικά μέσα.
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Δένδιας, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, υπενθύμισε την σχετική παρέμβαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής σχετικά με την υποχρέωση των Κρατών Μελών της ΕΕ, όπως αυτή προκύπτει από Κοινή Θέση της, να αναστείλουν τις εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού προς τρίτες χώρες, οι οποίες χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό αυτό για επιθετικές ενέργειες ή την περιφερειακή αποσταθεροποίηση, όπως ακριβώς πράττει η Τουρκία.
Ειδικά στην επιστολή του προς τον Γερμανό ομόλογό του, ο κ. Δένδιας ζητά να μην δοθούν οι άδειες για την εξαγωγή συγκεκριμένου στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία, όπως υποβρύχια, φρεγάτες, αεροσκάφη και αναβάθμιση τεθωρακισμένων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης