Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Πειραιώς: Θετικές αποδόσεις για τα αγροτικά προϊόντα - Τα μεγαλύτερα κέρδη κατέγραψαν ζάχαρη, σιτάρι και το βαμβάκι

Πειραιώς: Θετικές αποδόσεις για τα αγροτικά προϊόντα - Τα μεγαλύτερα κέρδη κατέγραψαν ζάχαρη, σιτάρι και το βαμβάκι
Πειραιώς: Θετικές αποδόσεις για τα αγροτικά προϊόντα

Με ανοδική πορεία κινούνται οι διεθνείς αγορές, παρά τις ανησυχίες για την αύξηση των κρουσμάτων σε πολλές χώρες και την αναστολή δοκιμών σε εμβόλια για τον κορωνοϊό, σχολιάζει η Τράπεζα Πειραιώς στο τελευταίο δελτίο αγροτικών προϊόντων.
Οι πρόδρομοι επιχειρηματικοί δείκτες στις ΗΠΑ διαμορφώνονται σε αρκετά υψηλό επίπεδο.
Η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη στα εταιρικά αποτελέσματα στις ΗΠΑ και στο πακέτο τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας, για το οποίο δεν φαίνεται να υπάρξει συμφωνία πριν τις επικείμενες προεδρικές εκλογές.
Η οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται για δεύτερο διαδοχικό μήνα σε αποπληθωριστικό περιβάλλον, αυξάνοντας την πιθανότητα για περαιτέρω χαλάρωση της πολιτικής της ΕΚΤ.
Ο Πρόεδρος της Fed, προειδοποίησε ότι μια μικρή δημοσιονομική στήριξη θα οδηγήσει σε αδύναμη οικονομική ανάκαμψη, ενώ παράλληλα η Πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε ότι δεν αναμένει η οικονομία της Ευρωζώνης να επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα πριν τα τέλη του 2022.
Σημαντικές θετικές αποδόσεις κατέγραψαν οι δείκτες αγροτικών προϊόντων (+6,03%) και εμπορευμάτων (+4,65%), σε μηνιαίο επίπεδο.
Τα μεγαλύτερα κέρδη κατέγραψαν η ζάχαρη, το σιτάρι, το βαμβάκι και το καλαμπόκι, η σόγια και τα βοοειδή, ενώ τα λιγότερα είχαν ο χυμός πορτοκαλιού και το ρύζι.
Εκτιμήσεις της αγοράς κάνουν λόγο ότι, πιθανά, η επόμενη κρίση θα είναι η επισιτιστική.
Συγκεκριμένα, καθώς οι τράπεζες, είτε αποσύρονται από τη χρηματοδότηση εμπορίου είτε την κλιμακώνουν προς όφελος των μεγάλων εταιρειών, οδηγώντας, παράλληλα, σε αποκλεισμό μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας, αυτή η τακτική είναι πιθανό να οδηγήσει σε μονοπωλιακού χαρακτήρα επιχειρήσεις, με συνέπεια τη σημαντική αύξηση των τιμών των προϊόντων μακροπρόθεσμα.
Το Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων, το οποίο υλοποιείται, για τον Αγροτικό Τομέα της Τράπεζας Πειραιώς από τη Μονάδα Οικονομικής Ανάλυσης & Επενδυτικής Στρατηγικής, απευθύνεται σε εξαιρετικά ευρύ κοινό, που δραστηριοποιείται στον αγροδιατροφικό τομέα.

Σιτάρι

Σημαντικά αναθεωρημένες καταγράφονται οι εκτιμήσεις για την παραγωγή σιταριού το 2020/21, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.
Πιο συγκεκριμένα, αναμένεται η παραγωγή σιταριού να ανέλθει στους 770, 4 εκατ. (+4 εκατ. μετρικούς τόνους), με τον Καναδά, την Αυστραλία και την Ε.Ε. να κατέχουν ηγετικές θέσεις.
Η πρόβλεψη των καναδικών εξαγωγών αναμένεται να φτάσει στους 25 εκατ. μετρικούς τόνους, ενώ η πρόβλεψη για τις ΗΠΑ παρέμεινε αμετάβλητη (27 εκατ.).
Οι μετεωρολογικές συνθήκες, τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για τις άλλες βασικές χώρες εξαγωγής, επέδρασαν στη μεταβλητότητα, τόσο των τιμών εξαγωγών όσο και των μελλοντικών συμβολαίων.
Η ξηρασία που υπήρξε το προηγούμενο διάστημα, σε Ε.Ε και Αργεντινή, λειτούργησε υποστηρικτικά για την τιμή του σιταριού.
Όμως, γενικότερα, οι άσχημες καιρικές συνθήκες οδηγούν σε περαιτέρω αναθεώρηση του δείκτη αποθέματα προς κατανάλωση (42,80), με τα αποθέματα προηγούμενης χρήσης να αναθεωρούνται ανοδικά, σε 321,45 εκατ. μετρικούς τόνους (από319,21)και την κατανάλωση σε 751,03 εκατ. μετρικούς τόνους (από 750,90).
Image
 
Ζάχαρη

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, υψηλότερη αναμένεται η παραγωγή ζάχαρης από ζαχαροκάλαμο από ότι η παραγωγή ζαχαρότευτλων, λόγω μειωμένης στρεμματικής απόδοσης.
Η παραγωγή ζάχαρης από το Τέξας προβλέπεται υψηλότερη, καθώς αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω οι αποδόσεις.
Συνολικά, η παραγωγή ζάχαρης στις ΗΠΑ εκτιμάται σε 9.292 εκατ. μετρικούς  τόνους, αύξηση 27.000 από την προηγούμενη εκτίμηση (+16% από το 2019/20).
Για το 2020/21, οι προ-βλέψεις χρήσης ζάχαρης αναμένονται να αυξηθούν κυρίως για καταναλωτικούς σκοπούς, με τον δείκτη αποθέματα προς κατανάλωση να διαμορφώνεται σε 13,5% από 14,2% που ήταν τον προηγούμενο μήνα.
Οι προβλέψεις για την παραγωγή ζάχαρης από το Μεξικό παρέμειναν αμετάβλητες για το 2020/21, όπως και τα αποθέματα ζάχαρης προηγούμενου έτους, ενώ πτωτική αναθεώρηση υπήρξε στις εξαγωγές ζάχαρης του Μεξικό προς τις ΗΠΑ.
Image

Καλαμπόκι

Στην πρόσφατη έκθεσή του, το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ εκτιμά την παγκόσμια παραγωγή καλαμποκιού χαμηλότερη κατά 3,4 εκατ. τόνους σε σχέση με την πρόβλεψη του προηγούμενου μήνα, με το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης να προέρχεται από τις ΗΠΑ. Παράλληλα, αναθεώρησε προς τα κάτω την παραγωγή καλαμποκιού στην Κίνα για το 2020/21, φτάνοντας τους 265 ε-κατ. τόνους, μειωμένη κατά 1,8 εκατ. τόνους σε σχέση με τις εκτιμήσεις Αυγούστου, λόγω άσχημων καιρικών συνθηκών βορειανατολικά της Κίνας.
Οι παγκόσμιες εισαγωγές μειώθηκαν ελαφρά σε 177,1 εκατ. τόνους, όπως και οι εξαγωγές σε 184,47 εκατ. τόνους.
Ωστόσο, εκτιμήσεις της αγοράς κάνουν λόγο ότι οι εισαγωγές καλαμποκιού στην Κίνα από τις ΗΠΑ αναμένεται να φτάσουν τους 7 εκατ. τόνους  για το 2020/21 καθώς το Πεκίνο επιχειρεί να καλύψει το χαμένο έδαφος της πρώτης φάσης της εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, η οποία υπεγράφη τον περασμένο Ιανουάριο.
Image

Χυμός πορτοκαλιού

Οι προβλέψεις του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, για τη νέα καλλιεργητική περίοδο, παραμένουν στα επίπεδα του προηγούμενου μήνα.
Ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, η παραγωγή πορτοκαλιών στη Φλόριντα προβλέπεται να μειωθεί το 2020/21 κατά 15%, λόγω μιας «πράσινης» ασθένειας, η οποία προσβάλλει το δέντρο και μολύνει τους καρπούς του. Παράλληλα, οι προβλέψεις της Εθνικής Ωκεανικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ για τις καιρικές συνθήκες σε Βραζιλία και Φλόριντα αναμένεται να βελτιωθούν, ύστερα από τις βροχοπτώσεις, επιστρέφοντας σε σχετικά κανονικές θερμοκρασίες για την εποχή, ευνοώντας σημαντικά την παραγωγή πορτοκαλιών.
Επιπλέον, καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ενεργό και έντονο σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο, οι θετικές προοπτικές για τις τιμές του πορτοκαλιού θα συνεχίσουν να υφίστανται, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς.
Image
Βαμβάκι

Οι εκτιμήσεις του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ παραμένουν αμετάβλητες όσον αφορά την παγκόσμια παραγωγή βαμβακιού το 2020/21.
Ωστόσο, η χρήση βαμβακιού αναμένεται να αυξηθεί κατά 10% υψηλότερα στα 112,7 εκατ. μπάλες, καθώς η παγκόσμια οικονομία  προβλέπεται ότι θα ανακάμψει το 2021.
Ενδεικτικά, να αναφέρουμε ότι η χρήση βαμβακιού μειώθηκε κατά 15% το 2019/20, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, μια ισχυρή ανάκαμψη στην παγκόσμια οικονομία, το 2021, αναμένεται να λειτουργήσει θετικά στην αύξηση της χρήσης και στην αγορά του βαμβακιού γενικότερα.
Παράλληλα, το παγκόσμιο εμπόριο βαμβακιού προβλέπεται στα 41,7 εκατ. μπάλες το 2020/21, (1 ε-κατ. μπάλες επιπλέον), με την αύξηση να προέρχεται από τις εξαγωγές της Βραζιλίας και της Ινδίας
Image

Σόγια

Η παγκόσμια παραγωγή σόγιας για το 2020/21, σύμφωνα με έκθεση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, προβλέπεται στους 369,7 εκατ. τόνους, μειωμένη κατά 660.000 σε σχέση με την πρόβλεψη του προηγούμενου μήνα, προερχόμενη από ΗΠΑ και Ουκρανία,  λόγω μη ευνοϊκών καιρικών συνθηκών.
Ενθαρρυντικές είναι οι προβλέψεις για την παραγωγή σόγιας στη Βραζιλία.
Πιο συγκεκριμένα, προβλέπει την έκταση σόγιας στα 38,6 εκατ. εκτάρια, αυξημένη κατά 300.000 από τις προβλέψεις του περασμένου μήνα και4,6% πάνω σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο 2019/20.
Οι ευνοϊκές συνθήκες αναμένεται να ενισχύσουν την καλλιέργεια σόγιας στην Ινδία το 2020/21 σε 11,2 εκατ. από 9,3 εκατ. πέρυσι, αφού οι βροχοπτώσεις  για τις περισσότερες χώρες της Ινδίας λειτούργησαν ευεργετικά στην περίοδο 1 Ιουνίου -2 Σεπτεμβρίου, που ήταν η περίοδος ανάπτυξης.
Image

Βοοειδή

Ο ρυθμός σφαγής των βοοειδών συνεχίζει να βελτιώνεται, καθώς όλο και περισσότερα σφαγεία προσαρμόζονται στα πρωτόκολλα για τον περιορισμό του Covid-19, σύμφωνα με έκθεση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.
Μια αναμενόμενη αύξηση του ρυθμού σφαγής στο Β ́ εξάμηνο του 2020, αυξάνει σημαντικά τις προβλέψεις παραγωγής βοοειδών για το Α ́ τρίμηνο του 2021.
Οι προβλέψεις για τις εισαγωγές βόειου κρέατος το Β ́ εξάμηνο του 2020 ενισχύθηκαν, λόγω της διαρκούς και αυξανόμενης ζήτησης, με παράλληλη ενίσχυση της ετήσιας πρόβλεψης των εισαγωγών κατά 7% υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι εκτιμήσεις για τις εξαγωγές βοοειδών, το 2020 και 2021, παρέμειναν στα επίπεδα του προηγούμενου μήνα.
Image
Ακατέργαστο ρύζι

Στην παγκόσμια αγορά ρυζιού, η πρόβλεψη παραγωγής για το 2020/21 μειώθηκε, κατά 0,5 εκατ. τόνους, σε 499,6 εκατ. τόνους, που εξακολουθεί να είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί, σύμφωνα με έκθεση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.
Οι προβλέψεις παραγωγής μειώθηκαν αυτό τον μήνα για το Μπαγκλαντές, τη Βιρμανία, την Ταϊλάνδη, ωστόσο, αυξήθηκαν για τη Βραζιλία, την Ινδία και τις ΗΠΑ.
Η παγκόσμια κατανάλωση ρυζιού αναμένεται να φτάσει σε 496,4 εκατ. τόνους για το  2020/21.
Παράλληλα, το παγκόσμιο εμπόριο ρυζιού αναμένεται να κινηθεί σε 44, 4 εκατ. τόνουςτο2021,3% πάνω από ένα χρόνο νωρίτερα, με την Ταϊλάνδη και την Ινδία να αναμένουν ενίσχυση των εξαγωγών τους κατά 1 εκατ. τόνους και τη Νιγηρία και τις Φιλιππίνες να αναμένουν αύξηση των εισαγωγών τους το 2021.
Οι τιμές για το ρύζι, προερχόμενο από την Ταϊλάνδη, έχουν αυξηθεί, λόγω μειωμένης προσφοράς, ενώ από το Βιετνάμ έχουν μειωθεί, καταλήγει η έκθεση.
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης